All Exams  >   DSSSB TGT/PGT/PRT  >   Arithmetic Ability for DSSSB exams  >   All Questions

All questions of Tables & Graphs for DSSSB TGT/PGT/PRT Exam

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App

If it is known that at least 23 students were eligible for a Symposium on Chemistry, then the minimum qualifying marks in Chemistry for eligibility to Symposium would lie in the range?
  • a)
    40-45
  • b)
    30-40
  • c)
    20-30
  • d)
    Below 20
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Ishani Rane answered
Since 66 students get 20 and above marks in Chemistry and out of these 21 students get 30 and above marks, therefore to select top 35 students in Chemistry, the qualifying marks should lie in the range 20-30.

The number of students scoring less than 40% marks in aggregate is?
  • a)
    13
  • b)
    19
  • c)
    20
  • d)
    27
Correct answer is option 'D'. Can you explain this answer?

Ishani Rane answered
We have 40% of 50 = (40/100*50)= 20.
Therefore,
Required number
= Number of students scoring less than 20 marks in aggreagate
= 100 - Number of students scoring 20 and above marks in aggregate
= 100 - 73
= 27.

In which year was the percentage of production of Company Z to the production of Company Y the maximum?
  • a)
    1996
  • b)
    1997
  • c)
    1998
  • d)
    1999
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

The answer would be 1996 because the percentage also depends on initial value even though the quantity increase is more in 1998 but the initial value is also high, So it will not be the correct one.

Study the following table and answer the questions based on it.
The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?
  • a)
    4:7
  • b)
    12:13
  • c)
    10:13
  • d)
    5:8
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

Manoj Ghosh answered
Total expenditure on taxes
⇒ 83 + 108 + 74 + 88 + 98 
⇒ 451
Total expenditure on Fuel and Expenditure
⇒ 98 + 112 + 101 + 133 + 142
⇒ 586
Approximate Ratio
⇒ 451 : 586
Divide by 45
⇒ 10 : 13      ----(Approximate value)
∴ The approximate ratio is 10 : 13. 

Directions: Study the following graph carefully and answer the questions given below:
Production (in Lakhs) of  Widgets  & Percentage defect over the years in five factories A, B, C, D, E.
Q. The average production for the given data will be maximum for which factory?
  • a)
    B
  • b)
    E
  • c)
    A
  • d)
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

G.K Academy answered
If we look closely then we will find that the production of factory A happens to be maximum and thus its average will also be highest.
We can also verify this by calculating the number of widgets individually and dividing it by the number of given years i.e. 6.

Out of the two bar graphs provided below, one shows the amounts (in Lakh Rs.) invested by a Company in purchasing raw materials over the years and the other shows the values (in Lakh Rs.) of finished goods sold by the Company over the years.
In which year, the percentage change (compared to the previous year) in the investment on Raw materials is same as that in the value of sales of finished goods?
  • a)
    1996
  • b)
    1997
  • c)
    1998
  • d)
    1999
Correct answer is option 'B'. Can you explain this answer?

Manoj Ghosh answered
The differences between the amount invested in raw material and the value of sales of finished goods for various years are:

For 1995,

= Rs. (200−120) lakhs 
= Rs.80 lakhs.
For 1996,

= Rs. (300−225) lakhs 
= Rs.75 lakhs.
For 1997,

= Rs. (500−375) lakhs 
= Rs.125 lakhs.
For 1998,

= Rs. (400−330) lakhs 
= Rs.70 lakhs.
For 1999,

= Rs. (600−525) lakhs 
= Rs.75 lakhs.
For 2000,

= Rs. (460−420) lakhs 
= Rs.40 lakhs.
Clearly, maximum difference was during 1997

Directions: Read the table given below and answer the questions accordingly.
Shares traded in Chandigarh, Punjab, Haryana (In Rupees)
Q. Total of low value of the Punjab region exceeds the total of the low value of the region of Haryana by how much?
  • a)
    17.75
  • b)
    15.67
  • c)
    15.57
  • d)
    None of these
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Iq Funda answered
Total value for the low of the Punjab region for the given companies is 395 + 180 + 23 + 177.5 + 140.5 = 916
whereas the total for the low of the Haryana region is 413.75 + 180 + 24.5 + 177.5 + 102.5 = 898.25.
So it exceeds by 916 – 898.25 = 17.75.

For which of the following years, the percentage rise/fall in production from the previous year is the maximum for Company Y?
  • a)
    1997
  • b)
    1998
  • c)
    1999
  • d)
    2000
Correct answer is option 'A'. Can you explain this answer?

Ishani Rane answered
Percentage change (rise/fall) in the production of Company Y in comparison to the previous year, for different years are:
For 1997 = [(35 - 25)/25x 100]% = 40%.
For 1998 = [ (35 - 35)/35 x 100]% = 0%.
For 1999 = [ (40 - 35)/35 x 100 ]% = 14.29%.
For 2000 = [(50 - 40)/40 x 100]% = 25%.
Hence, the maximum percentage rise/fall in the production of Company Y is for 1997.

Out of the two bar graphs provided below, one shows the amounts (in Lakh Rs.) invested by a Company in purchasing raw materials over the years and the other shows the values (in Lakh Rs.) of finished goods sold by the Company over the years.
Q.
The maximum difference between the amount invested in Raw materials and value of sales of finished goods was during the year?
  • a)
    1995
  • b)
    1996
  • c)
    1997
  • d)
    1998
Correct answer is option 'C'. Can you explain this answer?

The differences between the amount invested in raw material and the value of sales of finished goods for various years are:
For 1995 = Rs. (200 - 120) lakhs = Rs. 80 lakhs.
For 1996 = Rs. (300 - 225) lakhs = Rs. 75 lakhs.
For 1997 = Rs. (500 - 375) lakhs = Rs. 125 lakhs.
For 1998 = Rs. (400 - 330) lakhs = Rs. 70 lakhs.
For 1999 = Rs. (600 - 525) lakhs = Rs. 75 lakhs.
For 2000 = Rs. (460 - 420) lakhs = Rs. 40 lakhs.
Clearly, maximum difference was during 1997.

Chapter doubts & questions for Tables & Graphs - Arithmetic Ability for DSSSB exams 2024 is part of DSSSB TGT/PGT/PRT exam preparation. The chapters have been prepared according to the DSSSB TGT/PGT/PRT exam syllabus. The Chapter doubts & questions, notes, tests & MCQs are made for DSSSB TGT/PGT/PRT 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests here.

Chapter doubts & questions of Tables & Graphs - Arithmetic Ability for DSSSB exams in English & Hindi are available as part of DSSSB TGT/PGT/PRT exam. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for DSSSB TGT/PGT/PRT Exam by signing up for free.

Signup to see your scores go up within 7 days!

Study with 1000+ FREE Docs, Videos & Tests
10M+ students study on EduRev