28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life


11 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | 28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life


Description
This mock test of 28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for NEET 28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life exercise for a better result in the exam. You can find other 28 Year NEET Questions: Chemistry In Everyday Life extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Diazo coupling is useful to prepare some: [1994]

Solution:

Azo dyes are derived by coupling a phenol adsorbed on the surface of a fabric with a diazonium salt.
Example: Dyes can be prepared by diazo coupling.

QUESTION: 2

Commonly used antiseptic 'Dettol' is a mixture of               [1996]

Solution:

Dettol is a mixture of chloroxylenol and terpenol that is used as antiseptic.

QUESTION: 3

Which one of the following can possibly be used as an analgesic without causing addiction and mood modification? [1997]

Solution:

N-acetyl-para-aminophenol (or paracetamol) is an antipyretic which can also be used as an analgesic to relieve pains.

QUESTION: 4

Which of the following is water-soluble? [2007]

Solution:

Vitamin B is water-soluble whereas all others are water-insoluble.

QUESTION: 5

Which one of the following is employed as a tranquilizer? [2009]

Solution:

Tranquilizers are chemicals that reduce anxiety and mental tension. They are sometimes called psychotherapeutic drugs.
Example: Equanil, valium and serotonin 

QUESTION: 6

Which one of the following is employed as a tranquilizer drug? [2010]

Solution:

A tranquilizer drug meant to treat anxiety
Example: Valium

QUESTION: 7

Which one of the following is employed as Antihistamine? [2011]

Solution:

Diphenyl hydramine is an antihistamine used to relieve symptoms of allergy, hay fever, and the common cold. 

QUESTION: 8

Which of the following is not a fat soluble vitamin? [2011]

Solution:

Vitamin B complex is water-soluble vitamin whereas vitamin A, D, E, and K are fat-soluble vitamins.

QUESTION: 9

​Chloroamphenicol is an : [2012 M]

Solution:

Chloroamphenicol is a broad-spectrum antibiotic.

QUESTION: 10

Antiseptics and disinfectants either kill orprevent growth of microorganisms. Identifywhich of the following statements is not true:[NEET 2013]

Solution:

Dilute solutions of boric acid and hydrogen peroxide are weak antiseptics.

QUESTION: 11

Dettol is the mixture of [NEET Kar. 2013]

Solution:

Dettol is a mixture of chloroxylenol and terpineol.