28 Year NEET Questions: Polymer


25 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | 28 Year NEET Questions: Polymer


Description
This mock test of 28 Year NEET Questions: Polymer for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET 28 Year NEET Questions: Polymer (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 28 Year NEET Questions: Polymer quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 28 Year NEET Questions: Polymer exercise for a better result in the exam. You can find other 28 Year NEET Questions: Polymer extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An example of biopolymer is: [1994]

Solution:
  • A Natural polymer which controls various life process in the body of an organism is called natural biopolymer.
  • DNA is a natural biopolymer that is a main constituent of chromosomes.
  • Rubber is a natural polymer but not a natural biopolymer.
  • Teflon and Nylon-6,6 both are synthetic polymers.

Example of Biopolymers:
Biopolymers and natural polymers - ScienceDirect

QUESTION: 2

Bakelite is prepared by the reaction between: [1995]

Solution:

Phenol and formaldehyde undergo condensation polymerization under two different conditions to give a cross-linked polymer called Bakelite.

Reaction Mechanism for preparation of Bakelite:

 

QUESTION: 3

In elastomer, intermolecular forces are: [1995]

Solution:

Elastomers are polymers having very weak intermolecular forces of attraction between the polymer chain, and these weak forces permit the polymer to be stretched.

QUESTION: 4

Nylon 66 is a polyamide obtained by the reaction of: [1996]

Solution:

QUESTION: 5

Which one of the following is used to make "nonstick" cook-wares? [1997]

Solution:

We know that polytetrafluoroethylene or Teflon is a tough material, resistant to heat, and a bad conductor of electricity.

Thus, it is used for coating the cookware to make them non-sticky.

QUESTION: 6

Natural rubber is a polymer of: [1999]

Solution:

Natural rubber is a polymer of isoprene, [CH2 =C(CH3)CH=CH2] i.e. 2-methylbutadiene

QUESTION: 7

CF2 = CF2 is a unit of: [2000]

Solution:

QUESTION: 8

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

Terylene is prepared by condensing dimethyl terephthalate and ethylene glycol in presence of a weak base, (calcium acetate). Methanol is eliminated during condensation.

QUESTION: 9

Monomer of  : [2002]

Solution:

The monomer unit for the given compound is:

QUESTION: 10

Vitamin B12 contains: [2003]

Solution:
  • Vitamin B12 is a water-soluble vitamin that is naturally present in some foods, added to others, and available as a dietary supplement and a prescription medication.
  • Because vitamin B12 contains the mineral cobalt, compounds with vitamin B12 activity are collectively called “cobalamins”.
  • Methylcobalamin and 5-deoxyadenosylcobalamin are the metabolically active forms of vitamin B12. However, two other forms, hydroxycobalamin and cyanocobalamin, become biologically active after they are converted to methylcobalamin or 5-deoxyadenosylcobalamin. 
  • It is an anti pernicious anemia vitamin and it schemical formula is C63H88CoN14O14P.
QUESTION: 11

Acrilan is a hard, stimulated and a high melting material. Which of the following represents its structure ? [2003]

Solution:

Acrylon is also called as orlon or polyacrylonitrile and is formed by the given reaction.

QUESTION: 12

Which one of the following monomers gives the polymer neoprene on polymerization? [2003]

Solution:

QUESTION: 13

Which one of the following is a chain-growth polymer? [2004]

Solution:

Polystyrene is made up by polymerization of , in which  is the repeating unit

QUESTION: 14

The monomer of the polymer: [2005]

Solution:

Addition of monomers follows isoprene rule.

QUESTION: 15

is a:

Solution:

The given compound is a copolymer of hexamethyline diamine and adipic acid. It is actually Nylon-66.

QUESTION: 16

Which one of the following polymers is prepared by condensation polymerisation? [2007]

Solution:
  • The copolymer of adipic acid (6C) and hexamethylene diamine (6C) is Nylon-66.
  • It has high tenacity and elasticity. It is resistant to abrasion and not affected by seawater.
  • It is used for the reinforcement of rubber tires, manufacture of parachutes, safety belts, carpets, and fabrics.

QUESTION: 17

Which one of the following statements is not true? [2008]

Solution:

All statements except (b) are correct

QUESTION: 18

Structures of some common polymers are given. Which one is not correctly presented? [2009]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene.
Hence, The correct representation will be:

QUESTION: 19

Which of the following structures represents neoprene polymer? [2010]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene (2 – chloro – 1, 3 – butadiene).

QUESTION: 20

Of the following which one is classified aspolyester polymer ? [2011]

Solution:

Polyesters are condensation polymers of diabasic acid and diol.
Example: Terylene

QUESTION: 21

Which one of the following is not a condensation polymer ? [2012]

Solution:

Neoprene is an addition polymer of isoprene.

QUESTION: 22

Which of the following statements is false? [2012]

Solution:

Nylon-66 is an example of the first synthetic fibers produced from simple molecules. It is prepared by condensation polymerization of adipic acid and hexamethylenediamine.

QUESTION: 23

Which one of the following sets forms the biodegradable polymer?  [2012 M]

Solution:

Biodegradable polymer is Nylon-2- Nylon-6 which is copolymer of glycine  (H2N – CH2– COOH) and amino caproic acid (H2N–(CH2)5 – COOH).

QUESTION: 24

Which is the monomer of Neoprene in the following? [NEET 2013]

Solution:

Chloroprene is the monomer of neoprene.

https://cdn3.edurev.in/ApplicationImages/Temp/3066490_28e74f80-4c58-40a1-a7cf-8024d8e3d86c_lg.png

QUESTION: 25

Nylon is an example of: [NEET 2013]

Solution:

Naturally occurring polyamides are proteins, such as wool and silk.
Artificially made polyamides can be made through step-growth polymerization or solid-phase synthesis yielding materials such as nylons, aramids, and sodium poly(aspartate).