31 Year NEET Previous Year Questions: Polymers


25 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | 31 Year NEET Previous Year Questions: Polymers


Description
Attempt 31 Year NEET Previous Year Questions: Polymers | 25 questions in 50 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

An example of biopolymer is: [1994]

Solution:
  • A Natural polymer that controls various life processes in the body of an organism is called a natural biopolymer.
  • DNA is a natural biopolymer that is the main constituent of chromosomes.
  • Starch, proteins and peptides, DNA, and RNA are all examples of biopolymers, in which the monomer units, respectively, are sugars, amino acids, and nucleotides.
  • However, Rubber is a natural polymer but not a natural biopolymer.
  • Teflon and Nylon-6,6 both are synthetic polymers.

Therefore, the correct answer is DNA. 

QUESTION: 2

Bakelite is prepared by the reaction between: [1995]

Solution:

Phenol and formaldehyde undergo condensation polymerization under two different conditions to give a cross-linked polymer called Bakelite.

Reaction Mechanism for preparation of Bakelite:

 

QUESTION: 3

In elastomer, intermolecular forces are: [1995]

Solution:
  • Rubber-like solids with elastic properties are called elastomers
  • Polymer chains are held together in these materials by relatively weak intermolecular bonds i.e. weak Van-der Waals interaction, which permit the polymers to stretch in response to macroscopic stresses.
QUESTION: 4

Nylon 66 is a polyamide obtained by the reaction of: [1996]

Solution:

Therefore, the correct answer is B. 

QUESTION: 5

Which one of the following is used to make "nonstick" cook-wares? [1997]

Solution:

We know that polytetrafluoroethylene or Teflon is a tough material, resistant to heat, and a bad conductor of electricity.

Thus, it is used for coating the cookware to make them non-sticky.

QUESTION: 6

Natural rubber is a polymer of: [1999]

Solution:

Natural rubber is a polymer of isoprene, [CH2 =C(CH3)CH=CH2] i.e. 2-methylbutadiene

QUESTION: 7

CF2 = CF2 is a unit of: [2000]

Solution:

CF2 = CF2 is a unit of Teflon

QUESTION: 8

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

Terylene is prepared by condensing dimethyl terephthalate and ethylene glycol in presence of a weak base, (calcium acetate). Methanol is eliminated during condensation.

QUESTION: 9

Monomer of  : [2002]

Solution:

2-methylpropene is the monomer of 

 

The monomer unit for the given compound is:

QUESTION: 10

Vitamin B12 contains: [2003]

Solution:
  • Vitamin B12 is a water-soluble vitamin that is naturally present in some foods, added to others, and available as a dietary supplement and a prescription medication.
  • Because vitamin B12 contains the mineral cobalt, compounds with vitamin B12 activity are collectively called “cobalamins”.

Additional Information: 

  • Methylcobalamin and 5-deoxyadenosylcobalamin are metabolically active forms of vitamin B12. However, two other forms, hydroxocobalamin and cyanocobalamin, become biologically active after they are converted to methylcobalamin or 5-deoxyadenosylcobalamin. 
  • It is an anti pernicious anemia vitamin and its chemical formula is C63H88CoN14O14P.
QUESTION: 11

Acrilan is a hard, stimulated and a high melting material. Which of the following represents its structure ? [2003]

Solution:

Acrylon is also called as orlon or polyacrylonitrile and is formed by the given reaction.

QUESTION: 12

Which one of the following monomers gives the polymer neoprene on polymerization? [2003]

Solution:

Chloroprene or 2-chloro-1,3-butadiene on addition polymerisation gives neoprene.

QUESTION: 13

Which one of the following is a chain-growth polymer? [2004]

Solution:
  • Polystyrene is a chain-growth polymer.
  • Polystyrene results when styrene monomers interconnect.
  • In the polymerization, the carbon-carbon pi bond is broken and a new carbon-carbon single bond is formed, attaching another styrene monomer to the chain.
  • The newly formed sigma bond is much stronger than the pi bond that was broken, thus it is very difficult to depolymerize polystyrene.
QUESTION: 14

The monomer of the polymer: [2005]

Solution:

Addition of monomers follows isoprene rule.

QUESTION: 15

is a:

Solution:

The given compound is a co-polymer of hexamethylene diamine and adipic acid. It is actually Nylon-6,6.

Additional Information: A co-polymer is a polymer that is made up of two or more monomer species. Many commercially important polymers are copolymers. Examples include polyethylene-vinyl acetate (PEVA), nitrile rubber, and acrylonitrile butadiene styrene (ABS).

QUESTION: 16

Which one of the following polymers is prepared by condensation polymerisation? [2007]

Solution:
  • The copolymer of adipic acid (6C) and hexamethylene diamine (6C) is Nylon-6,6.
  • It has high tenacity and elasticity. It is resistant to abrasion and not affected by seawater.
  • It is used for the reinforcement of rubber tires, the manufacture of parachutes, safety belts, carpets, and fabrics.

QUESTION: 17

Which one of the following statements is not true? [2008]

Solution:

The natural rubber has a 'cis' configuration at every double bond. It is a linear 1,4 polymer of isoprene. In other words, natural rubber is cis-polyisoprene.

Therefore, All statements except (b) are correct

QUESTION: 18

Structures of some common polymers are given. Which one is not correctly presented? [2009]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene.
Hence, The correct representation will be:

QUESTION: 19

Which of the following structures represents neoprene polymer? [2010]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene (2 – chloro – 1, 3 – butadiene).

QUESTION: 20

Of the following which one is classified as polyester polymer? [2011]

Solution:

Polyesters are condensation polymers of diabasic acid and diol.
Example: Terylene

QUESTION: 21

Which one of the following is not a condensation polymer ? [2012]

Solution:

Neoprene is an addition polymer of isoprene.

QUESTION: 22

Which of the following statements is false? [2012]

Solution:

Nylon-66 is an example of the first synthetic fibers produced from simple molecules. It is prepared by condensation polymerization of adipic acid and hexamethylenediamine.

QUESTION: 23

Which one of the following sets forms the biodegradable polymer?  [2012 M]

Solution:

Biodegradable polymer is Nylon-2- Nylon-6 which is copolymer of glycine  (H2N – CH2– COOH) and amino caproic acid (H2N–(CH2)5 – COOH).

QUESTION: 24

Which is the monomer of Neoprene in the following? [NEET 2013]

Solution:

Chloroprene is the monomer of neoprene.

https://cdn3.edurev.in/ApplicationImages/Temp/3066490_28e74f80-4c58-40a1-a7cf-8024d8e3d86c_lg.png

QUESTION: 25

Nylon is an example of: [NEET 2013]

Solution:

Naturally occurring polyamides are proteins, such as wool and silk.
Artificially made polyamides can be made through step-growth polymerization or solid-phase synthesis yielding materials such as nylons, aramids, and sodium poly(aspartate).

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code