31 Year NEET Questions: Polymer


25 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | 31 Year NEET Questions: Polymer


Description
Attempt 31 Year NEET Questions: Polymer | 25 questions in 50 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

An example of biopolymer is: [1994]

Solution:
  • A Natural polymer which controls various life process in the body of an organism is called natural biopolymer.
  • DNA is a natural biopolymer that is a main constituent of chromosomes.
  • Rubber is a natural polymer but not a natural biopolymer.
  • Teflon and Nylon-6,6 both are synthetic polymers.

Example of Biopolymers:
Biopolymers and natural polymers - ScienceDirect

QUESTION: 2

Bakelite is prepared by the reaction between: [1995]

Solution:

Phenol and formaldehyde undergo condensation polymerization under two different conditions to give a cross-linked polymer called Bakelite.

Reaction Mechanism for preparation of Bakelite:

 

QUESTION: 3

In elastomer, intermolecular forces are: [1995]

Solution:

Elastomers are polymers having very weak intermolecular forces of attraction between the polymer chain, and these weak forces permit the polymer to be stretched.

QUESTION: 4

Nylon 66 is a polyamide obtained by the reaction of: [1996]

Solution:

QUESTION: 5

Which one of the following is used to make "nonstick" cook-wares? [1997]

Solution:

We know that polytetrafluoroethylene or Teflon is a tough material, resistant to heat, and a bad conductor of electricity.

Thus, it is used for coating the cookware to make them non-sticky.

QUESTION: 6

Natural rubber is a polymer of: [1999]

Solution:

Natural rubber is a polymer of isoprene, [CH2 =C(CH3)CH=CH2] i.e. 2-methylbutadiene

QUESTION: 7

CF2 = CF2 is a unit of: [2000]

Solution:

QUESTION: 8

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

Terylene is prepared by condensing dimethyl terephthalate and ethylene glycol in presence of a weak base, (calcium acetate). Methanol is eliminated during condensation.

QUESTION: 9

Monomer of  : [2002]

Solution:

The monomer unit for the given compound is:

QUESTION: 10

Vitamin B12 contains: [2003]

Solution:
  • Vitamin B12 is a water-soluble vitamin that is naturally present in some foods, added to others, and available as a dietary supplement and a prescription medication.
  • Because vitamin B12 contains the mineral cobalt, compounds with vitamin B12 activity are collectively called “cobalamins”.
  • Methylcobalamin and 5-deoxyadenosylcobalamin are the metabolically active forms of vitamin B12. However, two other forms, hydroxycobalamin and cyanocobalamin, become biologically active after they are converted to methylcobalamin or 5-deoxyadenosylcobalamin. 
  • It is an anti pernicious anemia vitamin and it schemical formula is C63H88CoN14O14P.
QUESTION: 11

Acrilan is a hard, stimulated and a high melting material. Which of the following represents its structure ? [2003]

Solution:

Acrylon is also called as orlon or polyacrylonitrile and is formed by the given reaction.

QUESTION: 12

Which one of the following monomers gives the polymer neoprene on polymerization? [2003]

Solution:

QUESTION: 13

Which one of the following is a chain-growth polymer? [2004]

Solution:

Polystyrene is made up by polymerization of , in which  is the repeating unit

QUESTION: 14

The monomer of the polymer: [2005]

Solution:

Addition of monomers follows isoprene rule.

QUESTION: 15

is a:

Solution:

The given compound is a copolymer of hexamethyline diamine and adipic acid. It is actually Nylon-66.

QUESTION: 16

Which one of the following polymers is prepared by condensation polymerisation? [2007]

Solution:
  • The copolymer of adipic acid (6C) and hexamethylene diamine (6C) is Nylon-66.
  • It has high tenacity and elasticity. It is resistant to abrasion and not affected by seawater.
  • It is used for the reinforcement of rubber tires, manufacture of parachutes, safety belts, carpets, and fabrics.

QUESTION: 17

Which one of the following statements is not true? [2008]

Solution:

All statements except (b) are correct

QUESTION: 18

Structures of some common polymers are given. Which one is not correctly presented? [2009]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene.
Hence, The correct representation will be:

QUESTION: 19

Which of the following structures represents neoprene polymer? [2010]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene (2 – chloro – 1, 3 – butadiene).

QUESTION: 20

Of the following which one is classified aspolyester polymer ? [2011]

Solution:

Polyesters are condensation polymers of diabasic acid and diol.
Example: Terylene

QUESTION: 21

Which one of the following is not a condensation polymer ? [2012]

Solution:

Neoprene is an addition polymer of isoprene.

QUESTION: 22

Which of the following statements is false? [2012]

Solution:

Nylon-66 is an example of the first synthetic fibers produced from simple molecules. It is prepared by condensation polymerization of adipic acid and hexamethylenediamine.

QUESTION: 23

Which one of the following sets forms the biodegradable polymer?  [2012 M]

Solution:

Biodegradable polymer is Nylon-2- Nylon-6 which is copolymer of glycine  (H2N – CH2– COOH) and amino caproic acid (H2N–(CH2)5 – COOH).

QUESTION: 24

Which is the monomer of Neoprene in the following? [NEET 2013]

Solution:

Chloroprene is the monomer of neoprene.

https://cdn3.edurev.in/ApplicationImages/Temp/3066490_28e74f80-4c58-40a1-a7cf-8024d8e3d86c_lg.png

QUESTION: 25

Nylon is an example of: [NEET 2013]

Solution:

Naturally occurring polyamides are proteins, such as wool and silk.
Artificially made polyamides can be made through step-growth polymerization or solid-phase synthesis yielding materials such as nylons, aramids, and sodium poly(aspartate).

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

How to Prepare for NEET

Read our guide to prepare for NEET which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!