31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification


20 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Biological Classification extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Five kingdom system of classification suggested by R.H. Whittaker is not based on:                        [2014]

Solution:

R.H Whittaker in 1969 proposed five kingdom classification. In this system the arrangement of five kingdoms is based on following three criteria:

  • The complexity of cell structure i.e prokaryote and eukaryote. 
  • The complexity of the organism's body- unicellular and multicellular. 
  • The mode of obtaining nutrition - autotrophs and heterotrophs.
  • Phylogenetic relationship.
QUESTION: 2

 Which one of the following fungi contains hallucinogens?             [2014]

Solution:

Several mushrooms such as Amanita muscaria, Psilocybe mexicana and Panaeolus spp. secrete  hallucinogenic substances like psilocybin and psilocin. These substances may destroy brain cells and perception power of human beings. 

QUESTION: 3

 Archaebacteria differ from eubacteria in:            [2014]

Solution:
  • The archaebacteria are the 'ancient' bacteria that include extremophiles like methanogens, halophiles and thermophiles.
  • They represent some of the most ancient of life forms that persist today.
  • They have both eubacterial and eukaryotic characters besides the features unique to them.
  • Their mode of reproduction, nutrition and cell shape and size resembles a typical eubacteria.
  • Their cell walls are made of a variety of polymers, but do not contain peptidoglycan unlike eubacteria.
  • Lipids of their cytoplasmic membranes are ether linked unlike eubacteria which contain glycerol ester lipids in their cell membrane.
QUESTION: 4

Which of the following shows coiled RNA strand and capsomeres?            [2014]

Solution:

TMV (Tobacco Mosaic Virus) is a rodshaped virus. The rod has a core which contains helically coiled single stranded RNA . There is a protective covering of protein called capsid around the infective part. Capsid consists of small subunits called capsomeres and has antigenic property. 

QUESTION: 5

Viruses have:                                                             [2014]

Solution:
  • All viruses are nucleoprotein (Nucleic acid + Protein) in the structure. The nucleic acid (DNA and RNA) is genetic material.
  • In a particular virus either DNA or RNA is genetic material never both are present in a virus.
  • Single stranded RNA or ssRNA - Tobacco mosaic virus (TMV) Virus envelope is known as capsid. The capsid is composed of protein subunits called capsomere.
QUESTION: 6

The motile bacteria are able to move by:                   [2014]

Solution:

Motile bacteria have thin filamentous extensions from their cell wall called flagella. 

QUESTION: 7

 Which one of the following matches is correct ?        [2015 ]

Solution:

Let us find the correct answer from the following,

Option A: Alternaria belongs to deuteromycetes, which are also known as imperfect fungi, since they reproduce through asexual reproduction or vegetative reproduction. Deuteromycetes reproduces by asexual spores known as conidia. Some members of deuteromycete are parasitic and saprophytes, while a majority of them are decomposers of litter and they help in mineral cycling. Alternaria lack sexual reproduction. Therefore, this is the correct option.

Option B: Mucor is a type of fungus seen in soil and plant leaves. They belongs to the category of phycomycetes and they undergoes asexual reproduction by zoospores or aplanospores. Other examples for phycomycetes are Rhizopus and Albugo. Therefore, this is the incorrect option.

Option C: Agaricus, which is also known as mushroom, belongs to basidiomycetes. They grow on soil, logs and tree stumps. Asexual spores are absent, but vegetative reproduction is common in them.These are saprophytic fungi and are not parasitic. Ustillago and Puccinia are other examples for basidiomycetes. Therefore, this is the incorrect option.

Option D: Phytophthora belongs to algal fungi, also known as phycomycetes. These are mostly found in aquatic habitats. They have coenocytic and septate mycelium. Therefore, this is the incorrect option.

QUESTION: 8

 True nucleus is absent in :                     [2015 RS]

Solution:

Anabaena is a cyanobacteria which lack a true nucleus because of absence of nuclear membrane.

QUESTION: 9

 Which of the following structures is not found in a prokaryotic cell?             [2015]

Solution:

In a prokaryotic cell, nuclear envelope is not found. It means genetic material (DNA) is not enclosed by any envelope and lies in direct contact with the cytoplasm.

QUESTION: 10

 The imperfect fungi which are decomposer of litter and help in mineral cycling belong to:                     [2015]

Solution:
  • Deuteromycetes are the imperfect fungi which include all those fungi in which the sexual stage is either absent or not known.
  • Some of the members are saprophytes or parasites while most of them are decomposers of litter and help in the cycling of minerals. E.g., Colletotrichum, Helminthosporium, etc.
  • The Deuteromycetes, commonly called molds, are “second-class” fungi that have an unknown sexual state in their life cycle, so reproduce only by producing spores with the help of mitosis.
  • This asexual state is also known as the anamorph state. Only their asexual form of reproduction is known, so it means that these fungi produce their spores asexually, by the process called sporogenesis.
  • Other, more informal names are Deuteromycota and fungi imperfect are anamorphic fungi or mitosporic fungi, but these are terms without taxonomic rank.
  • Deuteromycota is referred to as form-phylum because the divisions within the group are based on morphology and not on their common phylogenetic background.
  • Some hyphae may recombine and form heterokaryotic hyphae.
  • Genetic recombination is known to take place between the different nuclei.
  • Imperfect fungi have a very huge impact on the everyday life of humans.

So, the correct option is D.

QUESTION: 11

 The structures that help some bacteria to attach to rocks and / or host tissues are:                        [2015]

Solution:

Fimbriae are small bristle-like fibres sprouting out of the cell. In some bacteria, they are known to help is attachment to rocks in streams and also to the host tissues.

QUESTION: 12

 Pick up the wrong statement                                           [2015]

Solution:

The kingdom Monera possesses unicellular organisms (e.g - bacteria) having no nuclear membrane.

QUESTION: 13

Which one is wrong statement?                                 [2015]

Solution:
  • Mucor belongs to the Kingdom Fungi and division zygomycota. Zygomycota have sexual spores called zygo- spores and most of them lack flagella.
  • Gymnosperms doesn't have double fertilization, the endosperm is haploid and are formed by the repeated division of haploid megaspores and later develops into female gametophyte with haploid chromosomes.
  • Brown algae is also known as phaeophyceae. It is a group of marine multi cellular algae, hits a critical role in marine environments. Its brown color is due to the presence of pigment fucoxanthin. It also consist of pigment chlorophyll a and c.
  • Archegonia is the female reproductive part of flask-shaped structure. It contains of neck and swollen base, where neck consist of one or more layers of cells ans swollen part contains of egg. It is found in Bryophytes (eg: ferns and mosses), gymnosperms (eg: cycads and conifers), and Pteridophyta (eg: azolla).

So, the correct answer is option A.

QUESTION: 14

In which group of organisms the cell walls form two thin overlapping shells which fit together?                  [2015]

Solution:

In chrysophytes, the cell walls form two thin overplapping shells holding together. The body of Diatoms appears like soap box due to overlapping shells. 

QUESTION: 15

 Choose the wrong statements:                                  [2015]

Solution:

A. Neurospora has a short life cycle and hence, it is used in genetical and biochemical studies. Hence, statement A is correct.

B. Morels or Morchella, commonly known as a sponge mushroom produces fruiting body basidiocarp which is edible. Truffles are the ascomycetes which also produce edible fruiting bodies. Hence, statement B is incorrect.

C. Yeast is a unicellular i.e. single-celled and non-mycelial saprophytic fungus. In anaerobic conditions, yeast converts sugar into alcohol with the release of carbon dioxide and some energy. Due to this, yeast is used in a fermentation process. Hence, statement C is correct.

D. Penicillium is a saprophytic fungus belonging to Ascomycetes. The mycelium is profusely branched and septate. Cells are thin walled with many nuclei in them. Thus, it is multicellular. Penicillin is an antibiotic produced from Penicillium. Hence, statement D is correct.

So, the correct answer is 'Morels and truffles are poisonous mushrooms'.

QUESTION: 16

Which of the following are the most suitable indicators of SO2 pollution in the environment?                  [2015]

Solution:

Lichens cannot grow in the place where sulpher dioxide, pollutant is available in the environment. 

QUESTION: 17

Which of the following statements is wrong for viroids?            [2016]

Solution:
  • Viroids are infectious, nonprotein‐coding, highly structured small circular low-molecular-weight ribonucleic acids (RNAs) able to replicate autonomously and induce diseases in higher plants. 
  • Viroids are single-stranded covalently closed circular RNA molecules existing as highly base-paired rod-like structures. 
QUESTION: 18

One of the major components of cell wall of most fungi is                     [2016]

Solution:
  • The cell wall is an outermost, rigid layer that provides support to the cell. The presence of a cell wall is a characteristic feature of plants, fungi and bacteria. It is absent in animals. The fungi are the group of eukaryotic cells that are saprotrophic in nature and include yeasts, mushrooms and moulds. The cell wall of fungus is mainly made up of chitin, glycans and glycoproteins. It provides rigidity and shape to the cell and helps in ion exchange and metabolism. Chitin is a homo-polysaccharide which is made up of N-acetyl glucosamine (NAG).
  • The peptidoglycan is the major component of the cell wall of bacteria. In Gram-positive bacteria, a thick layer of peptidoglycan and teichoic acid is present in the cell wall, due to which it is unable to get the pink colour of safranin dye. It appears violet in colour. In Gram-negative bacteria, a thin layer of peptidoglycan layer is present in the cell wall, due to which it gets the pink colour of safranin dye. It appears pink in colour.
  • The cellulose is the major component of the cell wall of plants and algae. Cellulose is a homopolysaccharide of the glucose molecule. It is the most abundant organic molecule on earth. It is digested by a cellulase enzyme.
  • The hemicellulose is a heteropolysaccharide, made up of galactose, mannose and arabinose. It is present in the cell wall of plants and acts as cementing in ground substance.

So, the correct answer is option A, chitin.

QUESTION: 19

Which one of the following statements is wrong?              [2016]

Solution:
  • A biological kingdom composed of prokaryotes (especially bacteria) is Monera. As such, it is made up of cells that are single-celled and without a true nucleus.

Now, let us find the solution from the options:

  • Typically, Cyanobacteria receive their energy via oxygen photosynthesis, which creates oxygen gas in the Earth's atmosphere. Cyanobacteria are also named Blue-green algae. They are bacteria which are photosynthetic. Thus, option A is not the correct option.
  • Single-celled biflagellates with two specialized flagella are golden algae. The pigment fucoxanthin and the use of oil droplets as a nutritional reserve define them. Desmids are sometimes referred to as golden algae. A single genus, Prymnesium parvum, is known. In fresh water, it is found. Thus, option B is not the correct option.
  • Eubacteria is single-celled prokaryotic microorganisms which have a variety of features and are present in all regions of the world in diverse environments. Bacteria have two domains, namely archaea and Eubactaria. True bacteria, too, are named Eubactaria. They've got rigid walls of cells and flagella.
  • Algal fungi are also named Phycomycetes. They have distinctive coenocytic aseptate hyphae. Thus, option D is not the correct option.

Thus, the correct answer is option (C) Eubactaria are also called false bacteria.

QUESTION: 20

Chrysophytes, Euglenoids, Dinoflagellates and Slime moulds are included in the kingdom                    [2016]

Solution:

All unicellular eukaryotic organism like diatoms, desmids (chrysophytes), euglenoids, dinoflagellates and slime mould are included in Protista. 

Characteristics of Kingdom Protista:

  • Unicellular eukaryotic.
  • Mostly aquatic.
  • Well define nucleus present.
  • Various membrane bound organelles  present.
  • Flagella and cilia, if present have  (9+2) pattern of microtubular stands.
  • Reproduction is asexual and sexual.
  • Autotrophic, parasitic and heterotrophic.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!