31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1


17 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 17 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Health And Disease - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is the particular type of drug that is obtained from the plant whose one flowering branch is shown below? [2014]
I need help with Which is the particular type of drug that is obtained from  the plant whose one flowering branch is shown below?

Solution:
  • The given image shows the flowers of the Datura plant. Datura is a psychedelic plant. It contains tropane alkaloids which can cause hallucinations.
  • The drug obtained from Datura is hallucinogenic which produces dream-like state and can even cause psychosis, a condition of loss of contact with external reality.

So, the correct answer is 'Hallucinogen'.

QUESTION: 2

At which stage of HIV infection does one usually show symptoms of AIDS: [2014]

Solution:
  • In many patients, symptoms of HIV infection do not occur until stage 3 of the infection. HIV selectively destroys helper T-lymphocytes. It, therefore, causes symptoms of immunodeficiency due to a critically low number of helper T-lymphocytes.
  • Stage 3 is usually a period where the severity and frequency of these infections and neoplasms are directly related to the decline of CD4+ T cells or helper T-lymphocytes.
  • Thus, the correct answer is, 'When HIV damages a large number of helper T- Lymphocytes'.
QUESTION: 3

Which of the following is not a sexually transmitted disease? [2015 RS]

Solution:

► Encephalitis is a disease of inflammation of the brain. It is not transmitted sexually. Most commonly it is caused by a virus.

► Syphilis is a bacterial infection usually spread by sexual contact. The disease starts as a painless sore — typically on your genitals, rectum or mouth. Syphilis spreads from person to person via skin or mucous membrane contact with these sores.

► Trichomoniasis (or “trich”) is a very common sexually transmitted disease (STD). It is caused by infection with a protozoan parasite called Trichomonas vaginalis.

► AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is the final and most serious stage of HIV disease, which causes severe damage to the immune system.
HIV has been found in saliva, tears, nervous system tissue, blood, semen (including pre-seminal fluid, or "pre-cum"), vaginal fluid, and breast milk. However, only blood, semen, vaginal secretions, and breast milk have been proven to transmit infection to others.

Transmission of the virus occurs:

  • Through sexual contact: including oral, vaginal, and anal sex.
  • Through blood: via blood transfusions (now extremely rare in the U.S) or needle sharing.
  • From mother to child: a pregnant woman can passively transmit the virus to her fetus, or a nursing mother can transmit it to her baby.
QUESTION: 4

HIV that causes AIDS, first starts destroying: [2015 RS]

Solution:
  • After infection, HIV starts to destroy the T cells (T-helper lymphocytes). T cells are very important for the immune system.
  • In the early stage of infection, a decline in numbers of T cells is observed.
QUESTION: 5

The active form of Entamoeba histolytica feeds upon: [2015 RS]

Solution:
  • The trophozoites of Entamoeba secrete proteolytic enzymes which partially dissolve and loosens the mucosa, submucosa, and blood capillaries of the colon wall.
  • On entering the colon, it actively ingests intestinal tissues and RBCs. 
  • Serious damage ulceration is observed in the colon wall. This, E. histolytica feeds on erythrocyte, mucosa, and submucosa of the colon which leads to amoebiasis.

QUESTION: 6

Which of the following viruses is not transferred through semen of an infected male? [2015 RS]

Solution:
  • HIV: is transmitted through blood, semen, breast milk, and other body fluids.
  • Chikungunya: is an infection caused by the chikungunya virus. It is a viral disease transmitted to humans by infected mosquitoes.
  • Ebola virus: has been detected in blood and many body fluids. Body fluids include saliva, mucus, vomit, feces, sweat, tears, breast milk, urine, semen, and vaginal fluids.
  • Hepatitis B: is usually spread through blood, semen, or other body fluids from a person infected with the virus.

Hence , the correct answer is option B: Chikungunya virus.

QUESTION: 7

Match each disease with its correct type of vaccine: [2015 RS]

Solution:

(A) - (iv) Tuberculosis vaccine (BCG) has inactivated bacteria.

(B) - (iii) In the whooping cough vaccine, there are killed pathogens of Bordetella pertussis which cause whooping cough.

(C) - (ii) In DPT, diphtheria toxoid is present.

(D) - (i) Sabin polio vaccine contains inactivated virus.

Hence, the correct answer is option B.

QUESTION: 8

Which of the following endoparasites of humans does show viviparity? [2015 RS]

Solution:
  • Trichinella spiralis, a nematode parasite copulates in intestine, after which males dies and females produces larvae which enters into the blood circulation to reach the muscles.
  • The production of larvae indicates vivipary. Ancylostoma, Enterobius and Ascaris are all egg laying endoparasites.
QUESTION: 9

Which one of the following immunoglobulins do constitute the largest percentage in human milk? [2015 RS]

Solution:

Colostrum contains high levels of lgA, which gives passive immunity to foetus.

QUESTION: 10

If you suspect a major deficiency of antibodies in a person, to which of the following would you look for confirmatory evidence? [2015 RS]

Solution:

Serum globulins test provides confirmatory evidence measuring the deficiency of antibodies (γ -globulin) in a person.

QUESTION: 11

Which of the following diseases is caused by a protozoan? [2015 RS]

Solution:

Babesiosis is malaria like disease caused by protozoon-Babesia. In this desease haemoglobinuric fever takes place.

QUESTION: 12

MALT constitutes about ________ per cent of the lymphoid tissue in human body.

Solution:
  • Mucosa Associated Lymphoid Tissue constitutes about 50% of the lymphoid tissue in human body. It is scattered along mucosal lining in the human body.
  • There are three types of situations in which MALT is present Tonsils, Appendix, & small intestine area.
QUESTION: 13

Grafted kidney may be rejected in a patient due to: [2015 RS]

Solution:
  • In graft rejection, grafts of a kidney, heart, lung, liver, etc. from one human to another always (unless donated by an identical twin) are seen by the recipient's immune system as antigenic (foreign) and elicit an immune response.
  • If unchecked, this response will eventually lead to the destruction of the graft. Both CD4+ and CD8+ T cells participate in graft rejection.
  • T cells (lymphocytes) bind to the surface of other cells that display the antigen and trigger a response.

So, the correct answer is option A.

QUESTION: 14

Asthma may be attributed to:

Solution:
  • Asthma may be attributed to allergic reaction of the mast cells in the lungs.
  • Asthma symptoms, which include coughing, wheezing, and chest tightness, are common in an asthma attack. Sometimes asthma is called bronchial asthma or reactive airway disease. 
  • Mast cells secrete the autacoid mediators histamine, prostaglandin (PG) D2, and leukotriene (LT) C4, which are capable of inducing bronchoconstriction, mucus secretion, and mucosal edema, all features of asthma.

So, the correct answer is 'Allergic reaction of the mast cells in the lungs'

QUESTION: 15

In higher vertebrates, the immune system can distinguish between self-cells and non-self. If this property is lost due to genetic abnormality and it attacks self-cells, then it leads to _________. [2016]

Solution:

Autoimmunity is a disorder of the body’s defence mechanism in which an immune response is elicited against its own tissues, which are thereby damaged or destroyed. Autoimmunity may be caused due to genetic or environmental factors.

QUESTION: 16

Which part of the tobacco plant is infected by Meloidogyne incognita? [2016]

Solution:
  • Meloidogyne incognita is a nematode (roundworm) in the family Heteroderidae.
  • It is commonly called the "southern rootknot nematode" or the "cotton root-knot nematode".
QUESTION: 17

Antivenom injection contains preformed antibodies while polio drops that are administered into the body contain: [2016]

Solution:
  • Antivenom injection is an antiserum (preformed antibodies) which is obtained from the snake poison and it is transferred to the person with a snake bite. It is used to provide immediate immunity in case of emergency.
  • Polio vaccines are vaccines used to prevent poliomyelitis (polio). Two types are used - an inactivated poliovirus (antigen) given by injection and an attenuated poliovirus (antigen) given by mouth. The inactivated polio vaccines are very safe. Mild redness or pain may occur at the site of injection. Oral polio vaccines cause vaccine-associated paralytic poliomyelitis.

So, the correct answer is 'Attenuated pathogens'.