31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1


15 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 12 | 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1


Description
This mock test of 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 31 Years NEET Previous Year Questions: Human Reproduction - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is:            [2014]

Solution:

Urethra is a tube that connects the urinary bladder to the genitals for the removal of fluids from the body. The urethra travels through the penis and carries semen as well as urine.

QUESTION: 2

The main function of mammalian corpus luteum is to produce:          [2014]

Solution:

The corpus luteum is a temporary endocrine structure in female mammals, that is involved in the production of relatively high levels of progesterone.

QUESTION: 3

Select the correct option describing gonadotropin activity in a normal pregnant female:           [2014]

Solution:

Synthesis of estrogen and progesterone due to high level of hCG is a normal gonadotropic activity in a normal pregnant female. 

QUESTION: 4

Which of these is not an important component of initiation of parturition in humans ? [2015 RS]

Solution:
  • Parturition is a phenomenon of giving birth. It is a process of delivering a child from the womb to the outside. It is usually initiated by the release of oxytocin hormone. 
  • This hormone increases the contraction of uterine muscles. Prostaglandins are synthesized and released in response to the oxytocin hormone. Also, an increase in estrogen and progesterone ratio indicates the initiation of the parturition process. 
  • Prolactin is the hormone which induces lactation (enables females to produce milk) and has no role in parturition.
QUESTION: 5

Capacitation refers to changes in the:           [2015 RS]

Solution:
  • Capacitation and acrosomal reaction occur before fertilization.
  • The process of capacitation happens when sperms enter vagina.
  • During this period, cholesterol vesicles are removed from the acrosome.
QUESTION: 6

 Which of the following cells during gametogenesis is normally diploid?                  [2015 RS]

Solution:

During gametogenesis, spermatogonia are diploid because of undergoing the process of meiosis.

Spermatogenesis:

Gametogenesis | Biology I

QUESTION: 7

Which of the following events is not associated with ovulation in human female?            [2015 RS]

Solution:
  • Estradiol is a female sex hormone and plays a role in the development of female secondary sexual characteristics.
  • It is an estrogen steroid hormone. It has a role in maintaining the lining of the vagina, endometrium and fallopian tubes. However, there is no direct co-relation with the event of ovulation specifically.
  • All the other events mentioned, are involved in the ovulation phase of the menstrual cycle in the human female.
QUESTION: 8

A childless couple can be assisted to have a child through a technique called GIFT. The full form of this technique is:       [2015 RS]

Solution:

GIFT (Gamete Intra Fallopian Transfer) is a technique helping to have a child.

Gamete intra fallopian transfer:

Gamete Intrafallopian Tube Transfer (GIFT) | Treatment for Male Infertility  | Trivandrum

QUESTION: 9

Which of the following layers in an Antral follicle is acellular ?         [2015 RS]

Solution:
  • Follicles that form an antrum during maturation are called Antral Follicle or Graafian follicle.
  • During the development of the follicle, a glycoprotein polymer capsule called the Zona pellucida which is acellular, forms around the oocyte, separating it from the surrounding granulosa cells.
  • This layer remains with the oocyte after ovulation and contains enzymes that catalyze with sperm to allow penetration.
QUESTION: 10

Fertilization in humans is practically feasible only if:           [2016]

Solution:
  • The word ampulla is derived from the Latin word 'flask'.
  • Being the second portion of the fallopian tube, it is the intermediate dilated portion which immediately curves over the ovary.
  • This is the common site of human fertilization as both the ovum and sperms are simultaneously transported here.
QUESTION: 11

Select the incorrect statement :             [2016]

Solution:

In follicular phase of menstrual cycle, LH and FSH increase gradually and stimulate follicular development as well as secretion of estrogens by the growing follicles.

QUESTION: 12

During pregnancy, which of the following is secreted through the urine of the mother?                                  [2016]

Solution:

It is made almost exclusively in the placenta. HCG hormone levels found in the mother's blood and urine rise a lot during the first trimester. They may play a part in the nausea and vomiting often linked to pregnancy.

QUESTION: 13

The fluid which is rich in calcium fibrinolysin and acid phosphates and contributes about 30% of the total volume of semen, is released by    [2016]

Solution:
  • The prostate gland lies in the pelvic cavity in front of the rectum and behind the symphysis pubis, surrounding the first part of the urethra.
  • The prostate gland secretes a milky fluid that makes up about 30% of semen with the milky appearance. It is slightly alkaline, which provides a protective local environment for sperm arriving in the acidic vagina.
  • It also contains a clotting enzyme, which thickens the semen in the vagina, increasing the likelihood of semen being retained in the vicinity of the cervix. Secretions of this gland, along with secretions of seminal vesicles, also make the seminal plasma rich in fructose, calcium and certain other enzymes too. 
QUESTION: 14

Atretic follicles are found in the                                                                                                                        [2014]

Solution:

Degeneration and reabsorption of an ovarian follicles before it fully matures and ruptures are called atretic follicles.

QUESTION: 15

Both corpus luteum and macula lutea are:

Solution:
  • Both corpus luteum and macula lutea are characterised by yellow colour pigment, called lulein.  
  • After an egg is released from the ovary, the cells that line the ovarian follicle change shape and colour to become a corpus luteum (yellow body).
  • Macula lutea occurs as a yellow area of retina as yellow spot.
  • Lutein, zeaxanthin, α-carotene, and β-cryptoxanthin are responsible for its yellow colouration.