AFMC English Mock Test - 1


25 Questions MCQ Test AFMC Mock Test Series 2020 | AFMC English Mock Test - 1


Description
This mock test of AFMC English Mock Test - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET AFMC English Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this AFMC English Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this AFMC English Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other AFMC English Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the Antonym of FRIVOLOUS.

Solution:

Frivolous means to be careless or carefree and also this word can be used to describe an empty headed person so being serious would be the exact opposite of it that is the antonym being SERIOUS

QUESTION: 2

Find the antonym of QUIESCENT

Solution:

'Quiescent' means sill, calm and quiet.
The correct antonym of the given word is option A, 'troublesome' which means causing anxiety or nuisance.
Options A, C and D are incorrect because 'weak' means not strong, 'indifferent' means ordinary or lacking interest and 'unconcerned' means incurious or uninterested.
 

QUESTION: 3

Find the Antonym of SCEPTICAL

Solution:

Sceptical means not sure about something(or being doubtful), therefore the Antonym would be something you are assured of;certain of; confident of.
Also »SANGUINE means Optimistic »HOPEFUL can mean expecting »DOUBTFUL is the Synonym of Sceptical.
Hence Certain is the Antonym for Sceptical

QUESTION: 4

Fill in the blank with appropriate pair of words.
The counter clerk was very busy and _________ not pay ________ to Sameer's request.

Solution:

The counter clerk was very busy and did not pay attention to Sameer's request.

QUESTION: 5

Fill in the blanks with appropriate pair of words.
Industrialists seized economic power only after industry had ________ agriculture as the preeminent form of production; previously such power had ________ land ownership.

Solution:

Industrialists seized economic power only after industry had overtaken agriculture as the preeminent form of production; previously such power had produced land ownership.

QUESTION: 6

Find the antonym of DISTINCT

Solution:

The meaning of Distinct is different.
Accordingly the opposite will be same or similar.

QUESTION: 7

Find the Antonym of INSIPID

Solution:

Insipid means lifeless or in interesting so the antonym is lively

QUESTION: 8

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences :

Something which is not through or profound

Solution:

One word substitute is Superficial.

Superficial: not thorough, deep, or complete; cursory.

Superstitious: having or showing a belief in superstitions
.
Superfluous: unnecessary, especially through being more than enough.

Supernatural: (of a manifestation or event) attributed to some force beyond scientific understanding or the laws of nature.

QUESTION: 9

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences :

Parts of a country behind the coast or a river's banks

Solution:

One word substitute is Hinterland.
Swamps: an area of low-lying, uncultivated ground where water collects; a bog or marsh.
Archipelago: an extensive group of islands.
Hinterland: the remote areas of a country away from the coast or the banks of major rivers.
Isthmus: a narrow strip of land with sea on either side, forming a link between two larger areas of land.
 

QUESTION: 10

Arrange the sentences in their proper order so that they make a logically meaningful sequence between sentences 1 and 6.
1. When you leave your house, concentrate your mind on a subject.
P. Bring the mind back by the scruff of the neck.
Q. you can not by any chance fail if you persevere.
R. Before you have reached the station you will have brought it back about 40 times.
S. You will not have gone ten yards before your mind has skipped away under your eyes and is playing round the corner with another subject.
6. It is idle to pretend that your mind is incapable of concentration.

Solution:

1. When you leave your house, concentrate your mind on a subject.
S. You will not have gone ten yards before your mind has skipped away under your eyes and is playing round the corner with another subject.
P. Bring the mind back by the scruff of the neck.
R. Before you have reached the station you will have brought it back about 40 times.
Q. you can not by any chance fail if you persevere.
6. It is idle to pretend that your mind is incapable of concentration.
Hence, the correct answer is Option D.

QUESTION: 11

Fill in the blanks with appropriate pair of words.
When my grandmother went to see Doctor Zhivago, she was __________ at the _______ admission charge.

Solution:

Rohini wrote to her mother that she (a) has settled into the boarding school. I now have (b) a few friends also. I (c) am sending you the picture of the two us by email. I (d) am really very happy.

Explanation : 
Writing, using the correct tense, verb and their connecting word make a correct sentence thereby having a grip over the language. Only if the sentences written are grammatically correct, then we can say that we have mastered the language. So, we must be sure as to when we must you the present and past tense, the correct conjunction to join the words. 
When we use the word 'few', we must remember that we must use a before it. Similarly using the word 'the'. The is a definite article we use it when we are specific about something, and things of importance like 'The Hindu', 'The USA'. 

QUESTION: 12

Arrange the sentences in their proper order so that they make a logically meaningful sequence between sentences 1 and 6.
1. The Egyptian tomb was not only a noting place for the mummy but also a house for the dead man's spirit or double-his Ka.
P. In that sense, it was quite human and didn't relish being forgotten.
Q. It ate there and drank there, and there it had all its earthly wants supplied.
R. The Ka passed much of its life in the tomb.
S. It did there the things the dead man had done in life.
6. Friends and relatives had to keep bringing it things and doing things for all time.

Solution:

1. The Egyptian tomb was not only a noting place for the mummy but also a house for the dead man's spirit or double-his Ka.
P. In that sense, it was quite human and didn't relish being forgotten.
Q. It ate there and drank there, and there it had all its earthly wants supplied.
R. The Ka passed much of its life in the tomb.
S. It did there the things the dead man had done in life.
Q. It ate there and drank there, and there it had all its earthly wants supplied.
P. In that sense, it was quite human and didn't relish being forgotten.
6. Friends and relatives had to keep bringing it things and doing things for all time.
 

QUESTION: 13

Arrange the sentences in their proper order so that they make a logically meaningful sequence between sentences 1 and 6.
1. It is said that deep down people are alike.
P. However in the broadest sense we can say people are all alike.
Q. This statement is essentially false.
R. But the individual differences are far more illuminating.
S. For instance, it's true that people all have attitude, likes and dislikes, feelings and attributes.
6. people differ in intelligent, personality, emotional display, values, priorities and the like.

Solution:

1. It is said that deep down people are alike.
Q. This statement is essentially false.
P. However in the broadest sense we can say people are all alike.
S. For instance, it's true that people all have attitude, likes and dislikes, feelings and attributes.
R. But the individual differences are far more illuminating.
6. people differ in intelligent, personality, emotional display, values, priorities and the like.
Hence, the correct answer is Option C.

QUESTION: 14

Find the synonym of ARCHAIC

Solution:

SYNONYMS FOR archaic

-ancient

-antiquated

-obsolete

-old-fashioned

-outmoded

-primitive

-antique

-bygone

-olden

-out of date

-passé

-superannuated

QUESTION: 15

Find the synonym of AVERSE

Solution:

Synonyms

-allergic

-antagonistic

-hesitant

-hostile

-loath

-reluctant

-unwilling

-afraid

-antipathetic

-contrary

-disinclined

-disliking

-having no use for

-ill-disposed

-indisposed

-inimical

-nasty

-perverse

-uneager

-unfavorable

-unfriendly

QUESTION: 16

Find the synonym of Abstract

Solution:

SYNONYMS for abstract

-abstruse

-hypothetical

-philosophical

-unreal

-complex

-deep

-ideal

-intellectual

-indefinite

-nonconcrete

-recondite

-transcendent

-transcendental

QUESTION: 17

Find the synonym of ACCESS

Solution:

because access means to reach an place or enter any place means approach

QUESTION: 18

Find the synonym of ACCURATE

Solution:

SYNONYMS FOR accurate

-authentic

-careful

-correct

-definite

-detailed

-exact

-factual

-meticulous

-proper

-rigorous

-scientific

-skillful

-solid

-specific

-strict

-systematic

-true

QUESTION: 19

Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. This feeling of isolation is in part a by-product of the way we have been educated and the stress that is put on passing examinations. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid. It ought to be possible to manage things in a different way so that we go forward into the future, collaborating as a team instead of looking around for every possible opportunity to knife each other in the back.

Q. An adult in the modern world is in a state of fear because

Solution:

An adult in the modern world is in a state of fear because he feels lonely in an unfriendly world. Everyone in this world is chasing perfection and and in the meanwhile, they forget about each other. The world is a strange and complex place to live in. The lesser interaction between people has become the main cause of isolation. People are turning sad and lonely.
There are back-stabbers everywhere, turning to bring each other down.
 

QUESTION: 20

Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. This feeling of isolation is in part a by-product of the way we have been educated and the stress that is put on passing examinations. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid. It ought to be possible to manage things in a different way so that we go forward into the future, collaborating as a team instead of looking around for every possible opportunity to knife each other in the back.

Q. The modern man feels isolated

Solution:

The modern man feels isolated because he is the by-product of 'successful' social system. Everyone in the society expects an individual to be successful in life, even if it means back-stabbing his fellow competitors. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid.

QUESTION: 21

Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. This feeling of isolation is in part a by-product of the way we have been educated and the stress that is put on passing examinations. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid. It ought to be possible to manage things in a different way so that we go forward into the future, collaborating as a team instead of looking around for every possible opportunity to knife each other in the back.

Q. The writer thinks that fierce competitiveness in the modern educational system

Solution:

The writer thinks that fierce competitiveness in the modern educational system does not make man care for his fellows. Everyone in the society expects an individual to be successful in life, even if it means back-stabbing his fellow competitors. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid.

QUESTION: 22

Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. This feeling of isolation is in part a by-product of the way we have been educated and the stress that is put on passing examinations. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid. It ought to be possible to manage things in a different way so that we go forward into the future, collaborating as a team instead of looking around for every possible opportunity to knife each other in the back.

Q. Modern education makes man feel segregated

Solution:

Modern education makes man feel segregated by making him stand on his own. Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. 

QUESTION: 23

Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. This feeling of isolation is in part a by-product of the way we have been educated and the stress that is put on passing examinations. The more 'successful' your education, the more likely you are to feel alone, because the process of segregation has been more complete at every stage you proved how much cleverer you are than all those other fellows, until in the end you stand quite alone and afraid. It ought to be possible to manage things in a different way so that we go forward into the future, collaborating as a team instead of looking around for every possible opportunity to knife each other in the back.

Q. It would be a better educational system

Solution:

It would be a better educational system if it inculcates the spirit of togetherness. Much of our adult state of fear is linked up with the feeling that I, an individual, have to cope single-handed with a hostile world, the details of which have become far too complicated for me to understand. This feeling of isolation is in part a by-product of the way we have been educated and the stress that is put on passing examinations. It ought to be possible to manage things in a different way so that we go forward into the future, collaborating as a team instead of looking around for every possible opportunity to knife each other in the back.

QUESTION: 24

Improve the sentence by choosing best alternative for capitalised part of the sentence.

Q. What are you LOOKING UP in the dark?

Solution:

Look up means to move your eyes upwards to look at something
Look for means to search for something

QUESTION: 25

Improve the sentence by choosing best alternative for capitalised part of the sentence.

Q. We all have TO ADJUST ourselves to the new circumstances.

Solution:

Related tests