AIIMS General Knowledge Mock Test - 1


10 Questions MCQ Test AIIMS Mock Tests & Previous Year Papers | AIIMS General Knowledge Mock Test - 1


Description
This mock test of AIIMS General Knowledge Mock Test - 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET AIIMS General Knowledge Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this AIIMS General Knowledge Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this AIIMS General Knowledge Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other AIIMS General Knowledge Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

‘SmartGram’ is an initiative of

Solution:

The Smartgram initiative of Rashtrapati Bhavan was inaugurated for five villages of Haryana i.e. Tajnagar, Dhaula, Alipur, Harchandpur and Rojka Meo by the President of India, Shri Pranab Mukherjee on July 2, 2016. On May 1, 2017, it was approved that the initiative be extended to 100 villages in the vicinity of the initially selected five village of Haryana. A meeting with people’s representative from 100 villages now included under the Smartgram initiative and selected stakeholders on expansion of Smartgram initiative was taken by the Secretary to the President, Smt. Omita Paul today (May 8, 2017) at Rashtrapati Bhavan. The aim of the meeting was to sensitize them on the initiative and discuss plans for implementation of various programmes in these villages. 

QUESTION: 2

These United Nations rules are also known as ‘Nelson Mandela Rules’. These are related to the

Solution:

The United Nations Standard Minimum Rules for the Treatment of Prisoners (the Mandela Rules) were adopted by the United Nations General Assembly on 17 December 2015 after a five-year revision process. They are known as the Mandela Rules in honor of the former South African President Nelson Mandela

QUESTION: 3

The first person to conduct heart transplantation in India is

Solution:

Venugopal has pioneered heart transplant surgery in India, having performed the first successful heart transplant in the country, the count now standing at 26 transplants. He performed the first implantation of left ventricular assist device, lasting for more than 90 days, in Asia.

QUESTION: 4

Tansen Samman has been instituted by the Govt of

Solution:

Tansen Sammam is Musical Award Conferred to exponent of Hindustani Music Arranged by Government of M.P.  In Gwalior For 4 daysIn tribute of Great Indian Musical Maestro TANSEN.

QUESTION: 5

Match the countries with the years of their achieving independence

Solution:

-India achieved independence from the British Reign on 15 August 1947.

-National Day, also known as Independence Day, in Sri Lanka is celebrated annually on 4 February to commemorate the country’s political independence from British rule in 1948.

-The Bangladesh Liberation War, also known as the Bangladesh War of Independence, or simply the Liberation War in Bangladesh, was a revolution and armed conflict sparked by the rise of the Bengali nationalist and self-determination movement in what was then East Pakistan during the 1971 Bangladesh genocide.

-on 26 July 1965, the Maldives gained total independence from the British (despite the fact that the British still maintained an air base on Gan island until 1976).

QUESTION: 6

Mica is used in electrical appliances such as electric iron because mica is

Solution:

Mica is an insulator so it doesn't conduct electricity but it absorbs heat. Therefore mica is a good conductor of heat.

QUESTION: 7

In which one of the industries is pure silicon used?

Solution:

The element silicon is used extensively as a semiconductor in solid-state devices in the computer and microelectronics industries. For this, hyperpure silicon is needed. The silicon is selectively doped with tiny amounts of boron, gallium, phosphorus or arsenic to control its electrical properties.

QUESTION: 8

Oxygen was discovered by

Solution:

Oxygen was independently discovered by Carl Wilhelm Scheele, in Uppsala, in 1773 or earlier, and Joseph Priestley in Wiltshire, in 1774, but Priestley is often given priority because his work was published first.

QUESTION: 9

Which of the following is CORRECTLY matched?

Solution:

Autotomy means to cut off a part of body by an animal itself in threat conditions. Lizards cut off its tail under some unfavorable conditions. In option a we know butterfly don't show camouflage and in option b garden lizards don't show mimicry they show camouflage.

QUESTION: 10

The international township built near Pondicherry in India in collaboration with UNESCO is called

Solution:

Auroville (City of Dawn) is an experimental township in Viluppuram district in the state of Tamil Nadu, India, near Puducherry in South India. It was founded in 1968 by Mirra Alfassa (also known as "The Mother") and designed by architect Roger Anger. As stated in Alfassa's first public message about the township, "Auroville is meant to be a universal town where men and women of all countries are able to live in peace and progressive harmony, above all creeds, all politics and all nationalities. The purpose of Auroville is to realize human unity."

Similar Content

Related tests