AILET Mock Test- 17


150 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | AILET Mock Test- 17


Description
Attempt AILET Mock Test- 17 | 150 questions in 90 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The Central Board of Direct Taxes (CBDT) signed its 200th unilateral advance pricing agreement (UAPA) in May 2018. With this the total number of APAs entered into by CBDT so far has gone up to ………

Solution:

The total number of APAs entered into by the CBDT till date has gone up to 203. This includes 185 Unilateral APAs and 18 Bilateral APAs. In the current financial year, the CBDT has entered into 51 APAs so far (44 Unilateral APAs and 7 Bilateral APAs).

QUESTION: 2

Lt Gen Gyan Bhushan, former Army Commander, was in news in May 2018 because ………

Solution:

The book ‘Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System’ has been authored by Lt Gen Gyan Bhushan, former Army Commander and Member ‘A’, Armed Forces Tribunal of Lucknow Bench. The book deals with military judicial system vis-a-vis command and management issues within the military establishments besides the whole gamut of issues relating to veterans, their families and dependents. It was released by Gen Bipin Rawat, Chief of Army the Staff on May 11, 2018.

QUESTION: 3

Govind Lal Vora, a noted ………… from Chhattisgarh, passed away at age 86 in May 2018.

Solution:

Govind Lal Vora (86), a veteran journalist from Chhattisgarh, has passed away in New Delhi on May 15, 2018. He had a long association with journalism of about six decades and was the proprietor-editor of the Hindi daily “Amrit Sandesh” for the last 34 years. Vora was the younger brother of Congress Rajya Sabha MP and AICC treasurer Motilal Vora and uncle of Congress MLA from Durg constituency Arun Vora.

QUESTION: 4

In May 2018 Mahathir bin Mohamad became the new Prime Minister of …………, after scoring a historic victory at the 14th general election 2018, thus becoming the oldest living Prime Minister of the country and the world’s oldest head of government.

Solution:

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad is the Prime Minister of Malaysia. He previously served as Prime Minister from 1981 to 2003, making him the office's longest-serving holder. He is chairman of the Pakatan Harapan coalition, as well as a member of the Parliament of Malaysia for the Langkawi constituency in Kedah.

QUESTION: 5

The 2018 cultural festival ‘India by the Nile’ will be held in which country?

Solution:

The mega annual cultural festival 'India by the Nile' will be held in Cairo, Egypt from March 6, 2018 with main focus on classical culture.

QUESTION: 6

In a Cabinet reshuffle in May 2018, Col Rajyavardhan Rathore took charge as the new Union Minister of Information and Broadcasting (I&B), replacing ……………

Solution:

In a Cabinet reshuffle, Col Rajyavardhan Rathore has taken charge as the new Union Minister of Information and Broadcasting (I&B) on May 15, 2018. He replaced Smriti Irani. Mrs Irani will now only hold the portfolio of Minister of Textiles.

QUESTION: 7

Heena Sidhu clinched the gold medal and P Shri Nivetha settled for bronze in an International event in Germany in May 2018. Which sport is being talked about?

Solution:

Heena Sidhu is an Indian sport shooter. On 7 April 2014, Sidhu became the first Indian pistol shooter to reach number one in world rankings by the International Shooting Sport Federation

QUESTION: 8

The World Health Organisation (WHO) launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by ……………..

Solution:

The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. Elimination of trans fats is key to protecting health and saving lives, the WHO said.

QUESTION: 9

In a major boost to ‘Rural Road Connectivity’, the Cabinet Committee on Economic Affairs(CCEA) gave its approval for continuation of which Union Government scheme beyond the 12th Five Year Plan period?

Solution:

The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana is a nationwide plan in India to provide good all-weather road connectivity to unconnected villages.

QUESTION: 10

Union Government has appointed senior bureaucrat Ashish Kumar Bhutani as Chief Executive Officer (CEO) of:

Solution:

Government has appointed senior bureaucrat Ashish Kumar Bhutani as Chief Executive Officer (CEO) of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY).

QUESTION: 11

Veteran politician Somnath Chatterjee who passed away recently had earlier occupied the office of:

Solution:

Somnath Chatterjee (25 July 1929 – 13 August 2018) was an Indian politician who was associated with the Communist Party of India (Marxist) for most of his life, though he had been a non-affiliated independent during his last decade. He was the Speaker of the Lok Sabha (House of the People) from 2004 to 2009.

QUESTION: 12

On 2nd August, 2018 the country celebrated 141st birth anniversary of which freedom fighter from Andhra Pradesh who was the designer (architect) of the Indian National Flag?

Solution:

141st birth anniversary of freedom fighter and designer (architect) of Indian National Flag Pingali Venkayya was observed on August 2, 2018.

QUESTION: 13

The 76th anniversary of Quit India Movement or August Kranti, an important milestone in the Indian freedom struggle, was observed on

Solution:

76th anniversary of Quit India Movement observed on August 8. 76th anniversary of Quit India movement was observed on August 8th, 2018. On this day in 1942, Mahatma Gandhi (father of the nation) had gave clarion call of Do or Die to all Indians to drive away Britishers from the country.

QUESTION: 14

Name the Biosphere Reserve in the Himalayan state of Sikkim which became the 11th Biosphere Reserve from India to be included in the UNESCO designated World Network of Biosphere Reserves (WNBR).

Solution:

Khangchendzonga Biosphere Reserve in Himalayan state of Sikkim was included in UNESCO designated World Network of Biosphere Reserves (WNBR), making it 11th Biosphere Reserve from India to achieve this recognition

QUESTION: 15

Which of the following bagged the award for best implementation of E-office - one of the mission-mode Projects under the Digital India programme?

Solution:

The Ministry of Drinking Water and Sanitation is a ministry of the Government of India. In 1999, the Department of Drinking Water Supply was formed under Ministry of Rural Development, for focused attention on drinking water and sanitation

QUESTION: 16

In March 2018 the Indian Council of Medical Research, the research body of the health ministry, was awarded the 'International Kochon Prize 2017' for its contribution to the national programme in ……………. Research.

Solution:

Tuberculosis (TB) is an infectious disease usually caused by Mycobacterium tuberculosis (MTB) bacteria. Tuberculosis generally affects the lungs, but can also affect other parts of the body. Most infections do not have symptoms, in which case it is known as latent tuberculosis.

QUESTION: 17

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) launched which initiative to enable collection and conversion of used cooking oil to biodiesel?

Solution:

Repurpose Used Cooking Oil (RUCO) is an ecosystem that will enable the collection and conversion of UCO to biodiesel.

QUESTION: 18

In March 2018 the ……………. government announced setting up of a committee to find a solution to polluted water flowing in Yamuna river affecting four districts of the state

Solution:

In March 2018 the Haryana government announced setting up of a committee to find a solution to polluted water flowing in Yamuna river affecting four districts of the state

QUESTION: 19

Which of the following launched a Udyam Sakhi Portal for women entrepreneurs of India on the occasion of 2018 International Women's Day?

Solution:

Udyam Sakhi Portal Launched for Women Entrepreneurs. On the occasion of International Women's Day today, March 8,the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME) launched a portal for women entrepreneurs of India

QUESTION: 20

In March 2018 the …………… government launched the free sanitary napkin scheme 'Khushi' for girl students from Class 6 to 12 in all the

government and government-aided schools in the state, at a cost of Rs 70 crore per year.

Solution:

In March 2018 the Odisha government launched the free sanitary napkin scheme 'Khushi' for girl students from Class 6 to 12 in all the government and government-aided schools in the state, at a cost of Rs 70 crore per year.

QUESTION: 21

In March 2018 …………… became a brand ambassador of gaming platform Dream11

Solution:

In March 2018 Mahendra Singh Dhoni became a brand ambassador of gaming platform Dream11

QUESTION: 22

Minerva Punjab FC won the I-League ………….. tournament after defeating Churchill Brothers in the finals in March 2018

Solution:

Minerva Punjab FC won the I-League Football tournament after defeating Churchill Brothers in the finals in March 2018

QUESTION: 23

Navjot Kaur scripted history in March 2018 by becoming the first Indian woman …………. to win a gold in the Senior Asian Championships

Solution:

Navjot Kaur Becomes First Indian Woman Wrestler to Win Asian Gold. Navjot Kaur scripted history on 2 March by becoming the first Indian woman wrestler to win a gold in the Senior Asian Championships as she clinched the yellow metal in the 65kg freestyle category.

QUESTION: 24

In March 2018 Rashid Khan became the youngest captain in the history of international cricket at nineteen years. Which country is being talked about?

Solution:

In March 2018, during the 2018 Cricket World Cup Qualifier, he captained Afghanistan for the first time in an ODI match. At the age of 19 years and 165 days, he became the youngest player to captain an international side

QUESTION: 25

Viswanathan Anand, the five-time world champion, won the 11th Tal Memorial ………… tournament 2018 in Moscow in March 2018

Solution:

Viswanathan Anand, the five-time world champion, won the 11th Tal Memorial Chess tournament 2018 in Moscow in March 2018

QUESTION: 26

A pact was signed in May 2018 between India and Guatemala for strengthening diplomatic cooperation through Respective Foreign Service Institutes in the educational field. Guatemala is a country in Central ………………

Solution:

A pact was signed in May 2018 between India and Guatemala for strengthening diplomatic cooperation through Respective Foreign Service Institutes in the educational field. Guatemala is a country in Central America

QUESTION: 27

In May 2018 the Union Cabinet approved revising of investment limit to …………. under Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY).

Solution:

Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY) is a flagship pension scheme for senior citizens, which was launched in May 2017. In a big relief to the retirees who depend on the pension for their basic expenses, Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana was announced to enable them to generate income post-retirement. Jul 19, 2018

QUESTION: 28

Who has been appointed as the 9th UN Secretary-General?

Solution:

The General Assembly appointed by acclamation the former Prime Minister of Portugal, António Guterres, as the next United Nations Secretary-General, to succeed Ban Ki-moon when he steps down on 31 December.

QUESTION: 29

A bill sent by the Cabinet for Presidential assent

Solution:

President's approval. When a bill has been passed, it is sent to the President for his approval per Article 111. The President can assent or withhold his assent to a bill or he can return a bill, other than a money bill which is recommended by president himself to the houses.

QUESTION: 30

The European Union (EU) recently lifted its three-year ban on import of ___________ from India

Solution:

The European Union (EU) recently lifted its threeyear ban on import of Vegetables from India

QUESTION: 31

The Almatti Dam is a hydroelectric project on which river?

Solution:

The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005. The target annual electric output of the dam is 560 MU (or GWh).

QUESTION: 32

The Government of India has achieved its target of distributing 1.5 crore LPG connection to the BPL households in less than 8 months for the year 2016-2017 under ______________.

Solution:

The Government of India has achieved its target of distributing 1.5 crore LPG connection to the BPL households in less than 8 months for the year 2016-2017 under Pradhan Mantri Ujjwala Yojna.

QUESTION: 33

The Union Government of India has set up the Financial Redressal Agency, to deal with the grievance of retail consumers, upon the recommendation of which commission?

Solution:

The Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC) is a body set up by the Government of India, Ministry of Finance, on 24 March 2011, to review and rewrite the legal-institutional architecture of the Indian financial sector.

QUESTION: 34

Christian Lagarde heads the

Solution:

Christine Madeleine Odette Lagarde is a French lawyer and politician who is currently serving as the Managing Director and Chairwoman of the International Monetary Fund. Lagarde has held the position since 5 July

QUESTION: 35

A lame-duck government is one which

Solution:

In politics, a lame duck is an elected official whose successor has already been elected. The official is often seen as having less influence with other politicians due to their limited time left in office. Lame-duck politicians result from term limits, planned retirement, or electoral losses.

QUESTION: 36

Alan, a college student, was on his way to write his final exams. As he was waiting at the bus stop, a bus came by. He boarded the bus and stood on the footboard. The bus driver tried to overtake a truck in a rash manner and realized that another bus was approaching from the opposite side. In order to avoid colliding with the oncoming bus, the bus driver braked hard. As a result, Alan fell from the footboard and injured himself severely. Alan sues the bus driver. The bus driver claims that he is not liable to pay full compensation to Alan.

Principle: If a person by his own negligence contributes to the damage caused to him by another, he cannot receive the damages that he would be entitled to but for such negligence.

Solution: Alan contributed to the accident by his own negligence as he stood on the footboard knowing fully well that it is dangerous and exposing himself to the perils of accidents.
QUESTION: 37

Kishore and Arjun are arch-enemies. Once when Arjun's house is robbed, he lodges a criminal complaint reporting the same and in order to take revenge and cause harm to Kishore, says that Kishore is guilty of the same. The police arrests Kishore, investigates the complaint and makes a report to the Magistrate stating that Kishore is not connected with the crime, which results in the Magistrate discharging Kishore. Kishore sues Arjun for the tort of malicious prosecution.

Principle: A person who institutes a prosecution against another without any reasonable cause for the same, with a malicious intention, is guilty of the tort of malicious prosecution.

Solution: Arjun is guilty as his only intention was to cause harm to Kishore.
QUESTION: 38

You go to a surgeon for an operation and complete all the requisite formalities including signing a statement that you accept all risks associated with the operation. During the course of the operation, the surgeon negligently leaves a scalpel inside your body. When you go for a scan after a week, you find out the same and sue the surgeon.

Principle: It is a valid defence to a tort claim that the injured person had knowledge of and voluntarily agreed to suffer the harm.

Solution: The consent to the operation does not mean consenting to a negligent mode of operation by the surgeon.
QUESTION: 39

Shiney owns a very badly maintained 1980 model second-hand motorcycle. He pays absolutely no attention to it and does not carry out necessary maintenance work either. One day, while travelling on a gravelly road at a high speed, the tyre of the motorcycle bursts and skids and hits a pedestrian, who fractures her hip. She sues Shiney.

Principle: A person cannot be held responsible for an inevitable accident.

Solution: Shiney is liable because he never took proper safety and precaution while riding the motorcycle. It was not fit for travel.
QUESTION: 40

Raja has a pet dog and Rancho, his rival, has a pet cat. One day Rancho sees Raja's dog stalking his cat. Worrying for his cat's safety in the future, he hits Raja's dog on the head with a stick and causes it serious injuries. Raja sues Rancho.

Principle: Law permits a person to use reasonable force in order to protect her/his person or property.

Solution: The dog did not cause any immediate harm to the cat. Rancho’s fears were based on a presumption.
QUESTION: 41

Zorro purchases a house in a residential locality despite being aware of the fact that adjacent to the house, a very noisy factory operates and has been operating for the past three years. After shifting to the house he found the sound extremely disturbing and sues the factory owner for causing nuisance.

Principle: Unreasonable interference with the use or enjoyment of a person's property such that it causes damage constitutes the tort of ‘private nuisance’.

Solution: Zorro was well aware of the noise being caused by the factory and purchased the house with that information. He cannot now complain against it.
QUESTION: 42

CLAT College, Delhi is located in a busy area with heavy traffic. The school timings are from 9:00 a.m. to 3:00 p.m. At 3:00 p.m., the school authorities open the gates and all the students pour out, causing much confusion and inconvenience to others in the area. One day, the school closes at 3:00 p.m. as usual and the students come running out to take their respective buses home. An auto plying on the road at the same time, in order to avoid a running child, topples over. The auto driver sues the school for negligence.

Principle: Failure to take reasonable care to avoid acts or omissions that may cause such injuries to neighbours as are reasonably foreseeable amounts to negligence.

Solution: The school is entrusted with the care of the children and they should take reasonable care of them and ensure that the pupils don’t cause unnecessary inconvenience to anybody or get hurt on the open road. Reasonable restrictions for the children’s safety should also be taken.
QUESTION: 43

Nasser has an airgun in his house that he keeps in an inaccessible area. One day in his absence, his 12-year-old son Syed contrives to get possession of the gun, starts playing with it and hurts his friend Daud. Daud, through his father, brings a tort action against Syed and Nasser.

Principle: Father is liable for the acts of a son if he afforded him an opportunity to access the danger.

Solution: Nasser is not liable as he kept the gun in an inaccessible area. Thus, he makes sure that the gun cannot be reached easily.
QUESTION: 44

Todi owns a BMW, which he lends to his sister Anu to drive to college. On the way to college, Anu has an accident and collides with Roop's auto. Roop sues Anu and Todi. Decide.

Principle: The Principal is liable for all acts of the agent done in the course of the performance of the agent's duties, as if he himself had done them.

Solution: Anu is not an agent of Todi as she was not acting on behalf of Todi
QUESTION: 45

Mukti Das and Shukti Das are the best of friends. One day they enter into an agreement that Mukti's daughter shall marry Shukti's son. When the time comes to perform Mukti's obligations, however, his daughter refuses to marry Shukti's son (Bin Das) since she wants to study further and join OPUS for her prep. Shukti, on hearing this, sues Mukti for breach of his promise made under the contract. Mukti takes the defense of frustration.

Principle: If performance of a contract is physically impossible or if the performance is possible, but the intended object of the parties fails to materialize, the contract is said to be frustrated. Frustration renders a contract void.

Solution: The consent of two adult people entering into a marriage is the only prerequisite for a valid marriage. There cannot be such a contract of marriage as described in the given scenario.
QUESTION: 46

Jay and Viru enter into an Agreement for the sale of some land belonging to Jay at the edge of town. Before the execution of the Agreement, unknown to both Jai and Viru, the government notifies the land for acquisition in order to build a road. Is the contract void?

Principle: Mistake as to a matter of fact essential to the Agreement renders the Agreement void ab initio, ie, the contract is deemed never to have come into existence.

Solution: yes, the fact that the land will no longer be available for sale as the government had acquired it was unknown to both Jay and Viru.
QUESTION: 47

Principle: A wrongful act is not converted into a lawful act by a good motive.

Facts: XYZ owned coalmines. The workers working in these coalmines had a union, and the wages of the workers were regulated by the prices of coal. The union leaders order the workers to take certain holidays with the noble intention of keeping up the price of coal and thus ensuring better wages. XYZ filed a suit against the union for inducing the workers to breach their contract of employment.

Solution: Even though the intent of the union was good, the way it was done was wrongful. Thus, the entire act vitiates the lawful contract of employment.
QUESTION: 48

Principle: There is no remedy for a person who consents to the infliction of some harm upon himself.

Principle: A master is liable for the acts of his servant during the servant's course of employment.

Mulayam owns a jeep. One day while the driver of the jeep, Trilok, was taking the jeep for filling petrol in the tank, two strangers took a lift in the jeep. Suddenly one of the bolts fixing the right front wheel to the axle gave way, toppling the jeep. The two strangers were thrown out of the jeep and sustained injuries, and one of them died as a consequence of the injuries.

Solution: The two people had asked for the lift but there was no consent to infliction of harm upon themselves during the ride. Trilok was working well within the course of his employment as he was taking the jeep for petrol refilling.
QUESTION: 49

Principle: Right to self-defence - A person is justified in using force upon another if he actually and reasonably believes that such force is necessary to protect himself or his property from imminent use of unlawful force or act by another person. This general rule is subject to these basic restrictions: 1) The force should only be used to the extent that it is ''necessary'', 2) And to the extent that it is ''proportional'' to the harm threatened.

Facts: Rajan, a land owner had laid some live electric wire on his land as a sort of fence. One night, as Mrityunjay passed through Rajan's land to reach his own land, he received a shock from the wire and sustained injuries. Rajan did not put any visible warning about such wire or that the wire was live. Mrityunjay filed a suit against Rajan.

Solution: The force used was disproportionate as Mritunjay did not pose any immediate threat to the life and property of Rajan. Neither was the electric fencing necessary as there was no threat from Mritunjay.
QUESTION: 50

Principle: A lawful act does not become wrongful because of bad motive, or malice.

Facts: Ashok made certain constructions to his commercial complex without complying with the provisions of the State Municipal Act. The local municipal authorities demolished the new construction. Ashok filed a suit against the local municipality contending that the demolition was illegal as some of the officers of the local municipality were acting maliciously in getting the extra construction demolished.

Solution: The demolition was done lawfully. The malicious intent used, or not, is not of any consideration here.
QUESTION: 51

Principle: Under the principle of Inevitable Accident, a person who causes an unexpected injury to another, and if the same could not have been foreseen and avoided, inspite of reasonable care on his part, then the person is not liable for the injury.

Principle: A master is liable for the acts of his servant during the servant's course of employment.

Facts: Holmes owned a horse carriage. One day his servant was driving the carriage on a public highway. The horses were so startled by the barking of a dog that they became unmanageable,and inspite of the best care by the servant, they knocked down Mather.

Solution: The fact situation clearly mentions that the servant of Holmes took reasonable care of the horses and the situation when they became unmanageable, but the accident could not have been avoided. Thus, neither Holmes nor the driver is liable. The driver was acting within his course of employment for Homes. But since he took reasonable care, Homes will not be liable for his act.
QUESTION: 52

Principle: A principle is liable for the acts of his agent performed in the ordinary course of the performance of his duties as an agent.

Facts: Mohanlal gave one lakh rupees cash to his friend Sohanlal, who was an employee of Utopia Bank, to be deposited in Mohanlal's account with Utopia Bank. Because he gave the cash to be deposited to his friend, Mohanlal did not bother to collect the receipt of deposit. Sohanlal misappropriated the amount.

Solution: Mohanlal had given the money to Sohanlal as he was his friend and in a personal capacity. Sohanlal was not acting as the agent of Mohanlal then.
QUESTION: 53

Principle: Any physical interference with goods, intentionally, negligently or even by honest mistake, without lawful justification is a trespass to goods.

Facts: On Avinash's death, his sister-in-law,

Sravanti, removed some jewellery from the room where Avinash's dead body was lying, to another room under a reasonable but mistaken belief that the same was necessary for its safety.

Solution: The only concern for Sravanti was the safety of the jewellery and that was a lawful justification for removing the goods. Thus, she was not liable for trespass.
QUESTION: 54

The name of the Parliament of USA is

Solution: Name of Parliament of US is Congress. It is Bicameral. The Lower House is called House of Representatives and Upper house is Senate.
QUESTION: 55

"Plebiscite" is a device for democracy used for

Solution: "Plebiscite" is a device for democracy used for enactment of law
QUESTION: 56

Which of the following can be abolished, but not dissolved?

Solution: State Legislative Councils can be abolished, but not dissolved.
QUESTION: 57

Which of the following states does not have a bicameral legislature?

Solution: Rajasthan does not have a bicameral legislature.
QUESTION: 58

Which country among the following is the first country in Europe to guarantee animal rights in its Constitution?

Solution: Belgium is the first country in Europe to guarantee animal rights in its Constitution.
QUESTION: 59

Supreme Court's advisory jurisdiction is provided under which Article of the Constitution?

Solution: Supreme Court's advisory jurisdiction is provided under Article 143 of the Constitution.
QUESTION: 60

A lawyer appointed by court to represent a poor litigant is

Solution: A lawyer appointed by court to represent a poor litigant is Amicus Curiae.
QUESTION: 61

Theocracy is

Solution: Theocracy, government by divine guidance or by officials who are regarded as divinely guided. In many theocracies, government leaders are members of the clergy, and the state's legal system is based on religious law. Theocratic rule was typical of early civilizations.
QUESTION: 62

Decision regarding disqualification of members of Lok Sabha in Parliament of India are taken by

Solution: Decision regarding disqualification of members of Lok Sabha in Parliament of India are taken by Speaker
QUESTION: 63

Article 340 of the Indian Constitution deals with

Solution: Obligation of the government. Under Article 340 of the Indian Constitution, it is obligatory for the government to promote the welfare of the OBCs.
QUESTION: 64

Which article has abolished the child labour?

Solution: Child Labour (Prohibition and Regulation) Act 1986. Article 24 of the Indian constitution clearly states that, "No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or employed in any hazardous employment."
QUESTION: 65

Who appoints the Chiefs of the Army, Navy and Air Force in India?

Solution: Defence Minister appoints the Chiefs of the Army, Navy and Air Force in India.
QUESTION: 66

For what period does the judge of a High Court in India hold office?

Solution: A Judge of High Court holds the office until he completes the age of 62 years. (In Supreme Court it is 65 years). The salaries and allowances of the Chief Justice of High Court and Judges of the High Court are decided by the parliament by law, time to time
QUESTION: 67

'Ultra Vires' is a term used for

Solution: Ultra vires is a Latin phrase meaning "beyond the powers". If an act requires legal authority and it is done with such authority, it is characterised in law as intra vires ("within the powers"). If it is done without such authority, it is ultra vires.
QUESTION: 68

The first Mobile Court of India was launched in

Solution: Chief justice Punjab and Haryana High Court Virender Jain on Monday formally launched a first ever mobile court in Punjab. It is the second such court in the country. The court will start from Jandwal from October 4. First mobile court was launched in Haryana at Punhana.
QUESTION: 69

Who of the following is the Chairperson of the National Commission for the Protection of Child Rights (NCPCR)?

Solution: Stuti Narain Kacker, a 1978 batch of IAS officer, was appointed the head of the National Commission for Protection of Child Rights by women and child development ministry. The chairperson's position fell vacant after the tenure of former UPA appointee Kushal Singh ended in October last year.
QUESTION: 70

Who among the following can create a new State in the Indian Union?

Solution: The power conferred on Parliament by clause (a) includes the power to form a new State or Union territory by uniting a part of any State or Union territory to any other State or Union territory.
QUESTION: 71

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

The word 'Command Module' used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

Solution: a journey into outer space
QUESTION: 72

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

Solution: A catastrophe was imminent.
QUESTION: 73

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

The statement that the dazzling sunshine was "for once unfiltered by layers of air" means

Solution: none of above
QUESTION: 74

In questions given below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, option 'D' is the answer.

The workers are hell bent at getting what is due to them

Solution: hell-bent upon getting
QUESTION: 75

When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes at crushing them.

Solution:
QUESTION: 76

In each question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

1. I

2. Immediately

3. Salary

4. My

5. Want

Solution: "I want my salary immediately."
QUESTION: 77

1. Do

2. Today

3. You

4. Must

5. It

Solution: "You must do it today."
QUESTION: 78

Today most businessmen are very worried. To begin with, they are not used to competition. In the past they sold whatever ...(1)... produced at whatever prices they chose. But ...(2)... increasing competition, customers began to ...(3)... and choose. Imports suddenly became ...(4)... available and that too at cheaper ...(5)...

What would come in place of (1)?

Solution:
QUESTION: 79

Today most businessmen are very worried. To begin with, they are not used to competition. In the past they sold whatever ...(1)... produced at whatever prices they chose. But ...(2)... increasing competition, customers began to ...(3)... and choose. Imports suddenly became ...(4)... available and that too at cheaper ...(5)...

What would come in place of (2)?

Solution:
QUESTION: 80

Today most businessmen are very worried. To begin with, they are not used to competition. In the past they sold whatever ...(1)... produced at whatever prices they chose. But ...(2)... increasing competition, customers began to ...(3)... and choose. Imports suddenly became ...(4)... available and that too at cheaper ...(5)...

What would come in place of (3)?

Solution:
QUESTION: 81

Today most businessmen are very worried. To begin with, they are not used to competition. In the past they sold whatever ...(1)... produced at whatever prices they chose. But ...(2)... increasing competition, customers began to ...(3)... and choose. Imports suddenly became ...(4)... available and that too at cheaper ...(5)...

What would come in place of (4)?

Solution:
QUESTION: 82

Today most businessmen are very worried. To begin with, they are not used to competition. In the past they sold whatever ...(1)... produced at whatever prices they chose. But ...(2)... increasing competition, customers began to ...(3)... and choose. Imports suddenly became ...(4)... available and that too at cheaper ...(5)...

What would come in place of (5)?

Solution:
QUESTION: 83

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

CORPULENT

Solution:
QUESTION: 84

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

BRIEF

Solution:
QUESTION: 85

In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

ENORMOUS

Solution:
QUESTION: 86

In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

COMMISSIONED

Solution:
QUESTION: 87

In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

Solution:
QUESTION: 88

In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

I remember my sister taking me to the museum.

Solution:
QUESTION: 89

In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence Extreme old age when a man behaves like a fool

Solution:
QUESTION: 90

In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

That which cannot be corrected

Solution:
QUESTION: 91

Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) 'None of these' will be the answer.

To make clean breast of

Solution:
QUESTION: 92

Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) 'None of these' will be the answer.

To keeps one's temper

Solution:
QUESTION: 93

In the questions below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech. "If you don't keep quiet I shall shoot you", he said to her in a calm voice.

Solution:

He warned her calmly that he would shoot her if she didn't keep quiet.

QUESTION: 94

In the questions below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

I told him that he was not working hard.

Solution: I said to him, "You are not working hard."
QUESTION: 95

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Solution: We discussed the problem so thoroughly
QUESTION: 96

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Solution: sank in the Pacific Ocean
QUESTION: 97

Find the correctly spelt words.

Solution: Efficient
QUESTION: 98

Find the correctly spelled word.

Solution: Foreign
QUESTION: 99

In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully. Despite his best efforts to conceal his anger ......

Solution: people came to know that he was annoyed
QUESTION: 100

In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully. Even if it rains I shall come means ......

Solution: I will certainly come whether it rains or not
QUESTION: 101

Rearrange the following five sentences in proper sequence so as to for a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

Ol_ks

I. After Examining him, the doctor smiled at him mischievously and took out a syringe.

II. Thinking that he was really sick, his father summoned the family doctor.

III. That day, Mintu wanted to take a day off from school

IV. Immediately, Mintu jumped up from his bed and swore the he was fine I. Therefore, he pretended to be sick and remained in bed Which sentence should come third in the paragraph?

Solution:
QUESTION: 102

Rearrange the following five sentences in proper sequence so as to for a meaningful paragraph, then answer the questions given below them. ol_ks I. After Examining him, the doctor smiled at him mischievously and took out a syringe.

I. Thinking that he was really sick, his father summoned the family doctor.

II. That day, Mintu wanted to take a day off from school

III. Immediately, Mintu jumped up from his bed and swore the he was fine I. Therefore, he pretended to be sick and remained in bed Which sentence should come last in the paragraph?

Solution:
QUESTION: 103

Rearrange the following five sentences in proper sequence so as to for a meaningful paragraph, then answer the questions given below them. ol_ks I. After Examining him, the doctor smiled at him mischievously and took out a syringe.

I. Thinking that he was really sick, his father summoned the family doctor.

I. That day, Mintu wanted to take a day off from school

I. Immediately, Mintu jumped up from his bed and swore the he was fine I. Therefore , he pretended to be sick and remained in bed Which sentence should come fourth in the paragraph?

Solution:
QUESTION: 104

Rearrange the following five sentences in proper sequence so as to for a meaningful paragraph, then answer the questions given below them. ol_ks I. After Examining him, the doctor smiled at him mischievously and took out a syringe.

I. Thinking that he was really sick, his father summoned the family doctor.

I. That day, Mintu wanted to take a day off from school

I. Immediately, Mintu jumped up from his bed and swore the he was fine I. Therefore , he pretended to be sick and remained in bed Which sentence should come second in the paragraph?

Solution:
QUESTION: 105

Rearrange the following five sentences in proper sequence so as to for a meaningful paragraph, then answer the questions given below them. ol_ks I. After Examining him, the doctor smiled at him mischievously and took out a syringe.

I. Thinking that he was really sick, his father summoned the family doctor.

I. That day, Mintu wanted to take a day off from school

I. Immediately, Mintu jumped up from his bed and swore the he was fine

I. Therefore, he pretended to be sick and remained in bed Which sentence should come first in the paragraph?

Solution:
QUESTION: 106

DIRECTIONS for the question: In the following series, one of the terms given is wrong. Find that term and mark that as your answer. 0, 7, 28, 63, 124, 215

Solution: 13-1 = 0

23-1 = 7

33 -1 = 26

43 - 1 = 63

53-1=124

63-1 =215

Hence, the wrong number in the series is 28.

QUESTION: 107

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option. 2, 6, 14, 11, 15, 23, 20, 24, _________, 29

Solution: 2, 6. 14. 11, 15.23. 20, 24, ?. 29

The logic here is that

QUESTION: 108

DIRECTIONS for the question: In the following question, select the one which is different from the other three responses

Solution: All other numbers are primes except 21 which is composite.
QUESTION: 109

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Z is maternal uncle of Y, X is maternal grandfather of Z. S is grandson of X. How is S related to Y?

Solution: Let (+) denotes male person & (-) denotes female person.

S is maternal uncle of Y

QUESTION: 110

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

P's father is Q's son. M is the paternal uncle of P and N is the brother of O. How is M related to N?

Solution: Let (+) denotes male person & (-) denotes female person.

Relation of M and N can’t be determined. Hence, Data Inadequate.

QUESTION: 111

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

D is the son-in-law of B, who is the brother-in-law of A, who is the brother of c) How is A related to B?

Solution: Let (+) denotes male person & (-) denotes female person.

B is brother-in-law of A and A is male. Thus A is also brother-in-law of b)

QUESTION: 112

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

P is the only son of O who is the only daughter of S. D is the mother of B and daughter-in-law of O. How is B related to O?

Solution: Let (+) denotes male person & (-) denotes female person.

We do not know the gender of b) Therefore, can’t be determined.

QUESTION: 113

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

S's father is Q's son. R is the uncle of S and P is the brother of Q. How is P related to R?

Solution: Let (+) denotes male person & (-) denotes female person.

P is uncle of R.

QUESTION: 114

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Mohan is going to the market in the northwest direction. To avoid heavy traffic he turns 90° in the clockwise direction. He then finds himself in a traffic jam. He takes another route by running 135° in the anti clockwise direction. In which direction is Mohan facing now?

Solution: Initially he is moving in northwest direction. After turning at 90° in the clockwise direction, he is moving towards North East. Again after turning 135° anti clockwise, he will be moving towards west direction.
QUESTION: 115

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Six office bearers of a company, the CEO, the VP and the Directors of Finance, HR, Marketing and Operations, have gathered in the conference room for a strategy meeting. The six of them are seated around a rectangular table with a chair each at the head and foot of the table and two chairs along each of the sides. Beginning at the head of the table, the chairs are numbered 1 through 6 in the clockwise direction. Chairs on opposite sides of the table are directly opposite each other. Chairs next to each other in the closed loop are considered adjacent to each other. The VP occupies either chair 1 or chair 4. The Directors of Finance and Marketing occupy adjacent chairs on the same side of the table. The Directors of HR and Marketing do not occupy adjacent chairs.

If the Director of Operations is occupying chair 4, which of the following must be occupying adjacent chairs?

Solution: Since the Director of Operations is occupying chair 4, the VP must occupy chair 1. Since the Directors of Finance and Marketing occupy adjacent chairs on the same side of the table, the CEO and the Director of HR must occupy adjacent chairs on the other side of the table.

Hence, the correct answer is option b)

QUESTION: 116

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Six office bearers of a company, the CEO, the VP and the Directors of Finance, HR, Marketing and Operations, have gathered in the conference room for a strategy meeting. The six of them are seated around a rectangular table with a chair each at the head and foot of the table and two chairs along each of the sides. Beginning at the head of the table, the chairs are numbered 1 through 6 in the clockwise direction. Chairs on opposite sides of the table are directly opposite each other. Chairs next to each other in the closed loop are considered adjacent to each other. The VP occupies either chair 1 or chair 4. The Directors of Finance and Marketing occupy adjacent chairs on the same side of the table. The Directors of HR and Marketing do not occupy adjacent chairs.

If the Director of HR is occupying the chair at the head of the table, which one of the following must occupy an adjacent chair?

Solution: If the Director of HR is occupying chair 1, then the VP must occupy chair 4. The Directors of Finance and Marketing occupy adjacent chairs on the same side of the table, i.e., chairs 2 and 3 or chairs 5 and 6. Since the Directors of HR and Marketing do not occupy adjacent chairs, the Director of Finance must occupy chair 2 or chair 6. Thus the Director of Finance must occupy a chair adjacent to that of the Director of HR.

Hence, the correct answer is option b)

QUESTION: 117

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Six office bearers of a company, the CEO, the VP and the Directors of Finance, HR, Marketing and Operations, have gathered in the conference room for a strategy meeting. The six of them are seated around a rectangular table with a chair each at the head and foot of the table and two chairs along each of the sides. Beginning at the head of the table, the chairs are numbered 1 through 6 in the clockwise direction. Chairs on opposite sides of the table are directly opposite each other. Chairs next to each other in the closed loop are considered adjacent to each other. The VP occupies either chair 1 or chair 4. The Directors of Finance and Marketing occupy adjacent chairs on the same side of the table. The Directors of HR and Marketing do not occupy adjacent chairs.

If the Directors of Marketing and Operations occupy adjacent chairs, then which of the following chairs can the CEO not occupy?

Solution: The Directors of Finance and Marketing occupy chairs on the same side. If the Directors of Finance and Marketing occupy chairs 2 and 3 respectively, then the Director of Operations will occupy chair 4 and the VP will occupy chair 1. So, the CEO can occupy chairs 5 or 6. If the Directors of Finance and Marketing interchange their chairs, then the Director of Operations and the VP will also interchange chairs. The CEO can still occupy chairs 5 and 6.

If we move the Directors of Finance and Marketing to the opposite side of the table, then the CEO can occupy chairs 2 or 3.

Thus the CEO cannot occupy chair 1.

QUESTION: 118

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Six office bearers of a company, the CEO, the VP and the Directors of Finance, HR, Marketing and Operations, have gathered in the conference room for a strategy meeting. The six of them are seated around a rectangular table with a chair each at the head and foot of the table and two chairs along each of the sides. Beginning at the head of the table, the chairs are numbered 1 through 6 in the clockwise direction. Chairs on opposite sides of the table are directly opposite each other. Chairs next to each other in the closed loop are considered adjacent to each other. The VP occupies either chair 1 or chair 4. The Directors of Finance and Marketing occupy adjacent chairs on the same side of the table. The Directors of HR and Marketing do not occupy adjacent chairs.

If the CEO and the Director of Marketing occupy chairs 6 and 3 respectively, which of the following pairs of office bearers cannot occupy chairs directly across the table from each other?

Solution: If the CEO and the Director of Marketing occupy chairs 6 and 3 respectively, then the director of Finance must occupy chair 2. If the VP occupies chair 1, then the Directors of Operations and HR must occupy chairs 4 and 5 respectively. If the VP occupies chair 4, then the Directors of HR and Operations can occupy chairs 1 and 5 in any order. Thus, the Directors of HR and Operations cannot occupy chairs directly across the table from each other.

Hence, the correct answer is option c)

QUESTION: 119

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

The floor of a workshop is in the shape of a square where four machines are in cells 1, 3, 5 and 7. In cell 9, in the centre, a robot is placed which supplies raw material to all the four machines. 1. The finished product from cell 1 is passed to cell 2, cell 3 to cell 4, cell 5 to cell 6 and cell 7 to cell 8 through a conveyor belt. Every machine sends a signal to the robot, one second before it needs a material. The robot receives the signal without any time delay and supplies the material to respective machine and comes back. It takes one second each way. 2. If there is more than one signal at a time, then it supplies material to the machine whose cell number is smaller as the cells are numbered as per the importance of their operations. 3. When there are no signals from cells 1, 3, 5 or 7, the robot checks the availability of the finished goods in cell 2, 4, 6 and 8 without any time lag and brings them to cell 9 in 4 seconds (2 seconds each way) 4. If there is a signal from cells 1, 3, 5 and 7 when the robot is bringing finished goods, they are executed after the robot comes back. If in those two seconds there are more than 2 signals, then they are executed in the sequence in which they were made and if made simultaneously, the one from the cell with a smaller number is executed first. 5. There is a conveyor belt attached to the centre cell, which supplies the raw material and takes away the finished goods continuously. If a robot receives a signal in the beginning of the 1st, 3rd, 8th, 9th, second from cells 3, 1, 5 and 7 respectively and recognizes the availability of the finished good in cell 6 in the beginning of the seventh second, then answer the following questions.

Where will the robot be at the end of the 10th second?

Solution:

‘√’ indicates that the robot is in transit.

∴ At the end of the 10th second, the robot will be in cell C9.

QUESTION: 120

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

The floor of a workshop is in the shape of a square where four machines are in cells 1, 3, 5 and 7. In cell 9, in the centre, a robot is placed which supplies raw material to all the four machines. 1. The finished product from cell 1 is passed to cell 2, cell 3 to cell 4, cell 5 to cell 6 and cell 7 to cell 8 through a conveyor belt. Every machine sends a signal to the robot, one second before it needs a material. The robot receives the signal without any time delay and supplies the material to respective machine and comes back. It takes one second each way. 2. If there is more than one signal at a time, then it supplies material to the machine whose cell number is smaller as the cells are numbered as per the importance of their operations. 3. When there are no signals from cells 1, 3, 5 or 7, the robot checks the availability of the finished goods in cell 2, 4, 6 and 8 without any time lag and brings them to cell 9 in 4 seconds (2 seconds each way) 4. If there is a signal from cells 1, 3, 5 and 7 when the robot is bringing finished goods, they are executed after the robot comes back. If in those two seconds there are more than 2 signals, then they are executed in the sequence in which they were made and if made simultaneously, the one from the cell with a smaller number is executed first. 5. There is a conveyor belt attached to the centre cell, which supplies the raw material and takes away the finished goods continuously. If a robot receives a signal in the beginning of the 1st, 3rd, 8th, 9th, second from cells 3, 1, 5 and 7 respectively and recognizes the availability of the finished good in cell 6 in the beginning of the seventh second, then answer the following questions.

If there are no other signals in the first minute, then the robot will be idling in cell 9 for what fraction of a minute?

Solution:

‘√’ indicates that the robot is in transit.

From the above table: In the first 14 seconds, it has been idle for 2 seconds and later for 46 seconds.

TotaL IdLe time - 48 seconds.

∴ Required fraction = 48/60 = 24/30 = ⅘

QUESTION: 121

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

The floor of a workshop is in the shape of a square where four machines are in cells 1, 3, 5 and 7. In cell 9, in the centre, a robot is placed which supplies raw material to all the four machines. 1. The finished product from cell 1 is passed to cell 2, cell 3 to cell 4, cell 5 to cell 6 and cell 7 to cell 8 through a conveyor belt. Every machine sends a signal to the robot, one second before it needs a material. The robot receives the signal without any time delay and supplies the material to respective machine and comes back. It takes one second each way. 2. If there is more than one signal at a time, then it supplies material to the machine whose cell number is smaller as the cells are numbered as per the importance of their operations. 3. When there are no signals from cells 1, 3, 5 or 7, the robot checks the availability of the finished goods in cell 2, 4, 6 and 8 without any time lag and brings them to cell 9 in 4 seconds (2 seconds each way) 4. If there is a signal from cells 1, 3, 5 and 7 when the robot is bringing finished goods, they are executed after the robot comes back. If in those two seconds there are more than 2 signals, then they are executed in the sequence in which they were made and if made simultaneously, the one from the cell with a smaller number is executed first. 5. There is a conveyor belt attached to the centre cell, which supplies the raw material and takes away the finished goods continuously. If a robot receives a signal in the beginning of the 1st, 3rd, 8th, 9th, second from cells 3, 1, 5 and 7 respectively and recognizes the availability of the finished good in cell 6 in the beginning of the seventh second, then answer the following questions.

The machine in cell 7 receives its raw material in the end of the ……second.

Solution:

‘√’ indicates that the robot is in transit.

From the table, the machine in cell 7 receives the raw material in the end of the 13th second.

QUESTION: 122

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

The floor of a workshop is in the shape of a square where four machines are in cells 1, 3, 5 and 7. In cell 9, in the centre, a robot is placed which supplies raw material to all the four machines. 1. The finished product from cell 1 is passed to cell 2, cell 3 to cell 4, cell 5 to cell 6 and cell 7 to cell 8 through a conveyor belt. Every machine sends a signal to the robot, one second before it needs a material. The robot receives the signal without any time delay and supplies the material to respective machine and comes back. It takes one second each way. 2. If there is more than one signal at a time, then it supplies material to the machine whose cell number is smaller as the cells are numbered as per the importance of their operations. 3. When there are no signals from cells 1, 3, 5 or 7, the robot checks the availability of the finished goods in cell 2, 4, 6 and 8 without any time lag and brings them to cell 9 in 4 seconds (2 seconds each way) 4. If there is a signal from cells 1, 3, 5 and 7 when the robot is bringing finished goods, they are executed after the robot comes back. If in those two seconds there are more than 2 signals, then they are executed in the sequence in which they were made and if made simultaneously, the one from the cell with a smaller number is executed first. 5. There is a conveyor belt attached to the centre cell, which supplies the raw material and takes away the finished goods continuously. If a robot receives a signal in the beginning of the 1st, 3rd, 8th, 9th, second from cells 3, 1, 5 and 7 respectively and recognizes the availability of the finished good in cell 6 in the beginning of the seventh second, then answer the following questions.

The time lag = (Time at which the robot delivers the raw material) – (Time at which the signal is sent by the cell) – 1 The time lag is maximum for a machine in which of the following cells in the first minute?

Solution:

‘√’ indicates that the robot is in transit.

From the above table and using the given formula time lag for machine in C3 = 2 – 1 – 1 = 0. Time lag for machine in C1 = 4 – 3 – 1 = 0. Time lag for machine in C5 = 12 – 8 – 1 = 3sec. Time lag for machine in C7 = 14 – 9 – 1 = 4 sec.

Hence it is maximum of machine C7, thus 4th option.

QUESTION: 123

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

The floor of a workshop is in the shape of a square where four machines are in cells 1, 3, 5 and 7. In cell 9, in the centre, a robot is placed which supplies raw material to all the four machines. 1. The finished product from cell 1 is passed to cell 2, cell 3 to cell 4, cell 5 to cell 6 and cell 7 to cell 8 through a conveyor belt. Every machine sends a signal to the robot, one second before it needs a material. The robot receives the signal without any time delay and supplies the material to respective machine and comes back. It takes one second each way. 2. If there is more than one signal at a time, then it supplies material to the machine whose cell number is smaller as the cells are numbered as per the importance of their operations. 3. When there are no signals from cells 1, 3, 5 or 7, the robot checks the availability of the finished goods in cell 2, 4, 6 and 8 without any time lag and brings them to cell 9 in 4 seconds (2 seconds each way) 4. If there is a signal from cells 1, 3, 5 and 7 when the robot is bringing finished goods, they are executed after the robot comes back. If in those two seconds there are more than 2 signals, then they are executed in the sequence in which they were made and if made simultaneously, the one from the cell with a smaller number is executed first. 5. There is a conveyor belt attached to the centre cell, which supplies the raw material and takes away the finished goods continuously. If a robot receives a signal in the beginning of the 1st, 3rd, 8th, 9th, second from cells 3, 1, 5 and 7 respectively and recognizes the availability of the finished good in cell 6 in the beginning of the seventh second, then answer the following questions.

The time lag = (Time at which the robot delivers the raw material) – (Time at which the signal is sent by the cell) – 1 The total waiting time in a cycle is defined as the sum of the time lags of all the machines in all the four cells. What is the total waiting time for the given cycle?

Solution:

‘√’ indicates that the robot is in transit.

Waiting time = Sum of time lags of all the four machines = 0 + 0 + 3 + 4 = 7 seconds.

QUESTION: 124

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the most appropriate option.

In a village there used to live three types of tribes SIM LIM & JIM. SIMs always tells the truth, JIM always Lie & LIMs tell the truth & Lie alternating. (They can tell truth & Lie in any sequence). Three persons (of different tribes) from these villages gave following statements.

a) NICE says “RICE is of SIM tribe; I am of LIM tribe"

b) MICE says “NICE is of LIM tribe; I am of SIM tribe”

c) RICE say “MICE is of JIM tribe; I am of LIM tribe”

Who among the following always speaks the truth?

Solution: Statements A & C have a common second remark that “I am of LIM tribe”. If this remark is taken to be true then the person is an alternator ( LIM) and if false then he is a liar. This means in either case the person cannot be a truth teller. So, neither of NICE & RICE can be a truth teller. Hence MICE is a truth teller and belongs to tribe SIM.

As per the above discussion we get the following table:

QUESTION: 125

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the most appropriate option.

In a village there used to live three types of tribes SIM LIM & JIM. SIMs always tells the truth, JIM always Lie & LIMs tell the truth & Lie alternating. (They can tell truth & Lie in any sequence). Three persons (of different tribes) from these villages gave following statements.

a) NICE says “RICE is of SIM tribe; I am of LIM tribe"

b) MICE says “NICE is of LIM tribe; I am of SIM tribe” c) RICE say “MICE is of JIM tribe; I am of LIM tribe” NICE belongs to which of the following tribe?

Solution: Statements A & C have a common second remark that “I am of LIM tribe”. If this remark is taken to be true then the person is an alternator ( LIM) and if false then he is a liar. This means in either case the person cannot be a truth teller. So, neither of NICE & RICE can be a truth teller. Hence MICE is a truth teller and belongs to tribe SIM.

As per the above discussion we get the following table:

Hence NICE belongs to LIM tribe.

QUESTION: 126

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

In a joint family of seven persons L, M, N, O, P, Q and R, two are married couple. 'R' is a housewife and her husband is a lawyer. 'N' is the wife of ‘M’, ‘L' is an engineer and is the granddaughter of 'R' and 'O' is the father-in-law of ‘N’, a doctor, and father of ‘P’, a professor. 'Q' is L's brother and M's son.

Who is M's father?

Solution:

A flow chart of family is drawn as shown above. Circle denotes the female and a square denotes a male. (?) Symbol tells that sex of the person is not known.

O is M's father.

QUESTION: 127

DIRECTIONS for the question: Go through all the options and mark the one which does not belong to the group.

GLQ, OTY, AFL, DIN, CHM, EJO

Solution: GLQ OTY AFL DIN CHM EJO

Difference between Consecutive alphabets is in AP and Difference of 5 among every alphabet. But in AFL, alphabets are not in AP series.

QUESTION: 128

DIRECTIONS for the question: Study the following information carefully and answer the question.

An exhibition is open for public since 9 a.m, till 3 p.m, and again since 4 p.m. till 10 p.m. In a day there are 12 batches of l hour each. The entry ticket bears a pass-code made up of seven words, which changes every hour following a particular rule. The pass-codes for 4 p.m. to lop.m, are same as those for respective hours during ga m. till 3 p.m. i.e. the pass - code for 4 p.m. to 5 p.m, is same as of 9 a.m. to 10 a.m. and so on. Following is an illustration of the code and steps of rearrangement for subsequent clock hours and so on.

If the pass - code for 7 p.m. to 8 p.m. batch is 'pen with write pencil nice time day', what will be the pass - code for ll a.m. to 12 noon "

Solution: The order of words changes from one batch to the next as follows: 1st word becomes 2nd, the 2nd becomes the Last, the 3rd becomes the 1st * 4th remains the same, the 5th becomes the 6th

♦ 6th becomes the 3rd and the last becomes the 5th

Dig -1; more -2: and -3: you -4: will-5: find -6: water -7

1st batch gam to 10am 1 2 3 4 567 (4pm to 5pm)

2nd batch 10am to 11am 3 164 752 (5pm to 6pm)

3rd batch 11am to 12am 6 35427 1 (6pm to 7pm)

4th batch 12:00 to lpm 5 674 123 (7pm to 8pm)

5th batch lpm to 2pm 7524316 (8pm to 9pm)

6th batch 2pm to 3pm 2714635 (9pm to 10pm)

If the code for 7 p.m. to 8 p.m. is 'pen with write pencil nice time day1, which represents 5 6 7 4 1 2 3' then code for 11 am to 12 noon will be 6 3 5 4 2 7 1' which represents 'with day pen pencil time write nice'. Hence option 4.

QUESTION: 129

DIRECTIONS for the question: Study the following information carefully and answer the question.

An exhibition is open for public since 9 a.m. till 3 p.m. and again since 4 p.m. till 10 p.m. In a day there are 12 batches of 1 hour each. The entry ticket bears a pass-code made up of seven words, which changes every hour following a particular rule. The pass-codes for 4 p.m. to 10p.m. are same as those for respective hours during 9a.m. till 3 p.m. i.e. the pass - code for 4 p.m. to 5 p.m, is same as of 9 a.m. to 10 a.m. and so on. Following is an illustration of the code and steps of rearrangement for subsequent clock hours and so on.

If the pass - code for the batch 4 p.m. to 5 p.m. is 'go to office in time every day’, what will be the pass - code for 2 p.m. to 3 p.m. batch ?

Solution: The order of words changes from one batch to the next as follows: 1st word becomes 2nd, the 2nd becomes the last, the 3rd becomes the 1st * 4th remains the same, the 5th becomes the 6th

* 6th becomes the 3rd and the last becomes the 5th

Dig -1; more -2; and -3: you -4: will-5: find -6: water -7

1st batch gam to 10am 1 234 567 (4pm to 5pm)

2nd batch 10am to 11am 3 164 752 (5pm to 6pm)

3rd batch 11am to 12am 6 35427 1 (6pm to 7pm)

4th batch 12:00 to lpm 5 674 123 (7pm to 8pm)

5th batch lpm to 2pm 7524316 (8pm to 9pm)

6th batch 2pm to 3pm 2714635 (9pm to 10pm)

If the code for the batch 4 p.m. to 5 p.m. is ‘go to office in time every day', which represents "1 2 3 4 5 6 T then the code for 2 pm to 3 pm will be "2 7 1 4 6 3 5" which represents 'to day go in every office time'. Hence option b)

QUESTION: 130

DIRECTIONS for the question: Study the following information carefully and answer the question.

An exhibition is open for public since 9 a.m. till 3 p.m. and again since 4 p.m. till 10 p.m. In a day there are 12 batches of l hour each. The entry ticket bears a pass-code made up of seven words, which changes every hour following a particular rule. The pass-codes for 4 p.m, to lop.m, are same as those for respective hours during ga.m. till 3 p.m. i.e. the pass - code for 4 p.m. to 5 p.m. is same as of 9 a.m. to 10 a.m. and so on. Following is an illustration of the code and steps of rearrangement for subsequent clock hours and so on.

If the pass - code for third batch is 'any cold and at is hill station', which batch wilt have the pass - code stations is cold at and any hill ?

Solution: The order of words changes from one batch to the next as follows: 1st word becomes 2nd, the 2nd becomes the last, the 3rd becomes the 1st * 4th remains the same, the 5th becomes the 6th * 6th becomes the 3rd and the last becomes the 5th

Dig -1; more -2; and -3; you -4; wilt-5; find -6; water -7

1st batch 9am to 10am 1 2 3 4 5 6 7 (4pm to 5pm)

2nd batch 10am to 11am 3 1 6 4 7 5 2 (5pm to 6pm)

3rd batch 11am to 12am 6 3 5 4 2 7 1 (6pm to 7pm)

4th batch 12:00 to 1pm 5 6 7 4 1 2 3 (7pm to 8pm)

5th batch 1pm to 2pm 7 5 2 4 3 1 6 (8pm to gpm)

6th batch 2pm to 3pm 2 7 1 4 6 3 5 (9pm to 10pm)

If the pass - code for third batch is 'any cold and at is hill station', it represents '6 3 5 4 2 7 1. As per the above arrangement pattern the code 'stations is cold at and any hill' will be 1 2 3 4 5 6 7' which represents the code for first batch.

QUESTION: 131

DIRECTIONS for the question: Study the following information carefully and answer the question.

An exhibition is open for public since 9 a.m. till 3 p m. and again since 4 p.m. till 10 p.m. In a day there are 12 batches of 1 hour each. The entry ticket bears a pass-code made up of seven words, which changes every hour following a particular rule. The pass-codes for 4 p.m. to 10p.m. are same as those for respective hours during ga m. till 3 p.m. i.e. the pass - code for 4 p.m. to 5 p.m. is same as of g a.m. to 10 a.m. and so on. Following is an illustration of the code and steps of rearrangement for subsequent clock hours and so on.

If the pass-code for the second batch is do not play the near water dirty', what will be the pass-code for 2 p.m. to 3 p.m. batch ?

Solution: The order of words changes from one batch to the next as follows: 1st word becomes 2nd, the 2nd becomes the last, the 3rd becomes the 1st * 4th remains the same, the 5th becomes the 6th * 6th becomes the 3rd and the last becomes the 5th

Dig -1: more -2; and -3; you -4: will-5; find -6: water -7

1st batch gam to 10am 1 2 3 4 5 6 7 (4pm to 5pm)

2nd batch 10am to 11am 3 1 6 4 7 5 2 (5pm to 6pm)

3rd batch 11am to 12am 6 3 5 4 2 7 1 (6pm to 7pm)

4th batch 12:00 to lpm 5 6 7 4 1 2 3 (7pm to 8pm)

5th batch lpm to 2pm 7 5 2 4 3 1 6 (8pm to 10pm)

6th batch 2pm to 3pm 2 71 4 6 3 5 (9pm to 10pm)

If the pass-code for the second batch is 'do not play the near water dirty ", which represents "3 1 6 4 75 2". then the code for 2 p.m. to 3 p.m. batch will be "2 7 1 4 6 3 5". which represents 'dirty near not the play do water'. Hence option c)

QUESTION: 132

DIRECTION for the question: Answer the question based on the information given in the passage. 'Religions, like camel caravans, seem to avoid mountain passes. Buddhism spread quickly south from Buddha's birth-place in southern Nepal across the flat Gangetic plain to Sri Lanka. But it took a millennium to reach China ... The religious belt stretched eventually to Mongolia and Japan, but in Afghanistan Buddhism filled only a narrow belt that left pagans among the valleys to the east and west in Kailash and Ghor'.

Which of the following best summarises the subject of this paragraph?

Solution: The paragraph is based on how religions such as Buddhism spread to various regions owing to geographic considerations.
QUESTION: 133

DIRECTION for the question: Answer the question based on the information given in the passage. 'Religions, like camel caravans, seem to avoid mountain passes. Buddhism spread quickly south from Buddha's birth-place in southern Nepal across the flat Gangetic plain to Sri Lanka. But it took a millennium to reach China ... The religious belt stretched eventually to Mongolia and Japan, but in Afghanistan Buddhism filled only a narrow belt that left pagans among the valleys to the east and west in Kailash and Ghor'.

Which of the following, if true, would most weaken the conclusion to the above argument?

Solution: The conclusion that religions such as Buddhism took a lot of time to spread beyond mountain passes is getting weakened with the fact that Islam spread quickly beyond the Hindu Kush.
QUESTION: 134

DIRECTIONS for the question: Answer the question based on the information given in the passage.

Three airlines – IA, JA and SA – operate on the Delhi-Mumbai route. To increase the number of seats sold, SA reduced its fares and this was emulated by IA and JA immediately. The general belief was that the volume of air travel between Delhi and Mumbai would increase as a result. Which of the following, if true, would add credence to the general belief?

Solution: Profitability and revenues are not directly linked. Extension of schemes to other routes could have been because of competitive factors. a and d are contradictory – only c will add to the argument of increasing air travel because of lowered prices.
QUESTION: 135

DIRECTIONS for the question: Answer the question based on the information given in the passage.

Developed countries have made adequate provisions for social security for senior citizens. State insurers (as well as private ones) offer medicare and pension benefits to people who can no longer earn. In India, with the collapse of the joint family system, the traditional shelter of the elderly has disappeared. And a State faced with a financial crunch is not in a position to provide social security. So, it is advisable that the working population give serious thought to building a financial base for itself.

Which one of the following, if it were to happen, weakens the conclusion drawn in the above passage the most?

Solution: The conclusion of the passage is that the working population should start planning for old age. Options a and b are not pertinent to this conclusion. Option d reduces the need for planning – as either the state or the joint family will take care of this need. But the most weakening aspect is if the government starts providing social security as in the west.
QUESTION: 136

DIRECTIONS for the question: Answer the question based on the information given in the passage.

According to McNeill, a Brahmin priest was expected to be able to recite at least one of the Vedas. The practice was essential for several centuries when the Vedas had not yet been written down. It must have had a selective effect, since priests would have been recruited from those able or willing to memorize long passages. It must have helped in the dissemination of the work, since a memorized passage can be duplicated many times.

Which of the following can be inferred from the above passage?

Solution: Option a is not mentioned. McNeills’ research area is not mentioned specifically. Option d is a direct statement and not an inference.
QUESTION: 137

DIRECTION for the question: The following question has a statement followed by two assumptions I and II. Consider the statement and the following assumptions. Decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement : “Wanted a two bedroom-hall-kitchen flat in the college area” – an advertisement.

Assumptions : I. Landlords generally respond to such advertisements.

II. Flats may be available in the college area.

Choose the correct option:

Solution: Generalization is vague here. Hence, assumption I can''t be implicit.
QUESTION: 138

DIRECTIONS for the question: There is a question followed by two arguments I and II. Decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Should government levy tax on agricultural income also?

Arguments: I Yes, this is the only way to fill the government coffers.

II. No, eighty percent of the population lives in rural areas.

Choose the correct option:

Solution: This cannot be the ‘only’ way to solve the problem, therefore argument 1 is rejected. Argument 2 has nothing to do with the problem at hand.
QUESTION: 139

DIRECTIONS for the question: There is a question followed by two arguments I and II. Decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Should family planning be made compulsory in India?

Arguments: I. Yes, looking at the miserable conditions in India, there is no other go.

II. No, in India there are people of various religions and family planning is against the tenets of some of the religions.

Choose the correct option:

Solution: Family planning is an essential step to curb population growth. So, argument I holds strong. Also, family planning being against the tenets of some of the Indian religions, it is not necessary to make it compulsory. Instead, it can be enforced by creating public awareness of the benefits of family planning. So, argument II also holds.
QUESTION: 140

DIRECTIONS for the question: There is a question followed by two arguments I and II. Decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Should judiciary be independent of the executive?

Arguments: I. Yes. This would help curb the unlawful activities of the executive.

II. No. The executive would not be able to take bold measures.

Choose the correct option:

Solution: Bold measures may be right or wrong.
QUESTION: 141

If xa = yb = zc and y2 = zx, then the value of 1/a + 1/c is

Solution: Given, xa = yb = zc and y2 = zx

Let xa - yb -zc = k

=> x=k1/a,y = k1/b ,z=k1/c

=> y2 - zx

=> (k1/b)2 =(k1/c).(k1/a)

=> (k)2/b =(k)(1/c).(1/a)

∴ 1/a + 1/ c = 2/a

QUESTION: 142

Which one of the following numbers belong to the given series?

18, 26, 34, 42, 50

Solution:

Since, all the numbers in the given series are in the form 4 n + 2 It means the number after division by 4 leaves remainder

2. So, the possible value is 338.

QUESTION: 143

Amitabh’s average expenditure for the January to June is Rs 4200 and he spends Rs 1200 in January and Rs 1500 in July. The average expenditure for the months of February to July is

Solution: Amilabh's total expenditure for January to June

= 4200 x 6 = 725200

Expenditure for February to June

= 25200 - 1200 = Rs. 24000

Expenditure for the months of February to July

= 24000 + 1500 = Rs.25500

∴ Average expenditure = 25500/2

= Rs. 4250

QUESTION: 144

A milkman sells the milk at the cost price but he mixes the water (freely available) in it and thus he gains 9.09%. The quantity of water in the mixture of 1 L is

Solution:

Given, profit percentage = 9,09%

= 909/10000

= 1/11

Since, the ratio of water and milk is 1 : 11. Therefore, the ratio of water is to mixture = 1:12 .% The quantity of water in mixture of 1 L

= 1000 x 1/12 = 83.33mL

QUESTION: 145

x varies directly as y and x varies inversely as the square of z, when y = 75 and x = 6, then z = 5. Find the value of x, when y = 24 and z = 4.

Solution:

QUESTION: 146

A number x is mistakenly divided by 10 instead of being multiplied by 10, what is the percentage error in the result?

Solution:

By mistake value taken = x/10

Actual value to be taken = x 10 = 10 = x

Percentage error

QUESTION: 147

A trader by means of his false balance defrauds to the extent of 10% in buying goods and also defrauds to 10% in selling. Find his gain percent.

Solution:

Let the actual CP of an article be? 100, then the effective CP = 100/110 = 10/11

(since, the purchases 110 articles by paying Rs. 100

Again SP = 100/90 = 10/9

(since, the sells only 90 articles changing the CP of 100 articles)

QUESTION: 148

The average speed of a car is 9/5 times the average speed of a bus. A tractor covers 575 km in 23 h. How much distance will the car cover in 4 h, if the speed of the bus is twice the speed of the tractor?

Solution:

Distance covered by a tractor = 575 km

and time taken = 23 h

QUESTION: 149

A certain sum amounts to Rs 8988.8 in 2 yr and to Rs 9528.128 in 3 yr at compound interest per annum. What is the principal and rate of interest?

Solution:

QUESTION: 150

A is twice as good a workman as B and is, therefore, able to finish a piece of work in 30 days less than B. In how many days, they can complete the whole work working together?

Solution:

Ratio of efficiency = A: B = 2:1

Ratio of required time = A : B = 1:2 =>x :2x

But 2x — x = 30

=> x = 30 and 2x = 60

Now, efficiency of A = 3.33%

and efficiency of B = 1.66%

Combined efficiency of A and B together = 5%

So, time required by A and B working together to finish the work = 100/5 = 20 days

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code