Acids And Bases-1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Acids And Bases-1


Description
This mock test of Acids And Bases-1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Acids And Bases-1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Acids And Bases-1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Acids And Bases-1 exercise for a better result in the exam. You can find other Acids And Bases-1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An aqueous solution turns red litmus solution blue. Excess addition of which of the following solution would reverse the change ?

Solution:

As the solution turns red litmus solution blue, it must be basic. To reverse the change, we must add an acid.

QUESTION: 2

NaOH is obtained by electrolysis of

Solution:

2NaCl + 2H2O ------- > 2NaOH + H2 + Cl2

QUESTION: 3

One of the constituents of baking powder is sodium hydrogen carbonate, the other constituent is

Solution:

Tartaric acid is a leavening agent which is mixed with baking powder to neutralize the bitterness produced by baking powder. It is an important food additive that is being used today. When dry base powder is added to acid forming a solution, it is mixed with cream of tartar which is chemically known as potassium bitartrate. 

QUESTION: 4

Lime water reacts with chlorine to form

Solution:

Ca(OH)2 + Cl2 → CaOCl2 + H2O

QUESTION: 5

A sample of soil is mixed with water and allowed to settle. The clear supernatant solution turns the pH paper yellowish-orange. Which of the following would change the colour of this pH paper to greenish-blue ?

Solution:

Only a basic solution will change the colour of pH paper to greenish-blue.

QUESTION: 6

Ag2S reacts with H2S04 to form

Solution:

Ag2S + H2S04 → Ag2S04 + H2S

QUESTION: 7

Which of the following statements are true for acids ?

Solution:

Acids possess sour taste and turn blue litmus paper red.

QUESTION: 8

pH of H20 is

Solution:

pH of H20 is 7 because it is neutral.

QUESTION: 9

Which of the following are present in a dilute aqueous solution of hydrochloric acid ?

Solution:

Hydrochloric acid ionises as follows :
HCl→ H+ +Cl
H+ ions combine with water molecules to form H30+. Therefore, the ions present in dilute aqueous solution of hydrochloric acid are H30+ and Cl-.

QUESTION: 10

NaHC03 formed by reaction of

Solution:

Sodium hydrogen carbonate also known as sodium bicarbonate is produced by chemical reaction between weak acid, carbonic acid and strong base, sodium hydroxide.

The acid is Carbonic Acid (H2CO3) and the base is Sodium Hydroxide (NaOH)

NaOH + H2CO3→ NaHCO3 + H2O

Related tests