Age - MCQ 1


20 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Competitive Examinations | Age - MCQ 1


Description
This mock test of Age - MCQ 1 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Age - MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Age - MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Age - MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Age - MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When Rajesh was born, his father age was 29 years older than his Brother and his Mother was 25 years older than his Sister. If his Brother is 2 years elder than his Sister. After 6 years the average age of the family is 20. Then what is the age of Mother when Rajesh was born?

Solution:

Average = (6+x+4+x+6+x+35+x+30)/5 = 20
x= 5
Mother age = x+23 = 23+5 = 28

QUESTION: 2

The ratio of Present age of Madhu and Divya is 6:7. Madhu is 7 years younger than Laxmi. Laxmi’s age after 8 years will be 51 years. Then what is the difference between the present ages of Madhu and Divya?

Solution:

M/D = 6/7
L- M =7
L+8 = 51 L = 43
M = 36
D = 42
D-M = 42-36 = 6

QUESTION: 3

Sum of Raju and Ravi age is 1 less than Ramu. After one year Sum of Raju and Ravi age is equal to Ramu’s age. After another year Sum of Raju and Ravi is 1 more than Ramu’s age. If the sum of Raju, Ravi and Ramu’s age is 23. Then what is the age of Ramu?

Solution:

X+Y+Z = 23
X+Y+1 = Z
Z = 12

QUESTION: 4

Sridhar has three sons Satish, Ritesh and Nitesh. Satish is oldest while Nitesh is the Youngest. The present ages of all the three son’s are square numbers. Sum of their ages after 3 years will be 39. Then what is the present age of Ritesh?

Solution:

X+Y+Z = 30
Possible ages (1,4,9,16,25)
from above ages = (1,4,25)

QUESTION: 5

Sum of the twice the age of Surya and his Father age is 79. Sum of the twice the age of Father and Surya’s age is 104. The average of Surya, his Father and his Mother is 32. Then what is the age of his Mother?

Solution:

2S+F = 79
2F+S = 104
S =18 F = 43
18+43+M/3 = 32
M =35

QUESTION: 6

The ratio of Arun and Varun age is 11:9. After 5 years the difference between their age is 2. Then Arun is how many years elder than Varun?

Solution:

A/V = 11/9
11x-9x =2

QUESTION: 7

Sum of the Ages of Aruna, Bhaskar, Chaitu and Dinesh is 78. Aruna is 5 years older than Bhaskar. Chaitu is 3 years older than Dinesh. Aruna age is 9 times the age of Dinesh. Then what is the age of Chaitu?

Solution:

A+B+C+D = 78
B = A-5, C= D+3 , A=9
A = 36
V = 7

QUESTION: 8

Present age of Husband and Wife is 28 and 24 Years respectively. At that age twin babies were born to them. After how many years the average of the family will be same as before babies were born?

Solution:

28+24/2 =26 = (28+x+24+x+2x)/4
104 = (52+4x)
x= 13

QUESTION: 9

Six years ago Manisha age was equal to sum of present ages of her Son and Daughter. Four years hence , the ratio of ages of her Son and Daughter at that time will be 7:6. Manisha is 6 years younger than his Husband. Manisha’s present age is 2.5 times the present age of her Daughter. Then what is the age of Manisha’s Husband?

Solution:

M-6 = S+D
M =2.5D
s+4/D+4 = 7/6
D = 20
M = 50 H = 56

QUESTION: 10

Sum of Sita and Gita age is 1 less than Rita. After one year Sum of Sita and Gita age is equal to Rita’s age. After another year Sum of Sita and Gita is 1 more than Rita’s age. If the sum of Sita, Gita and Rita’s age is 19. Then what is the age of Sita?

Solution:

X+Y+Z = 19
X+Y+1 = Z
Z =10
X+Y+2 = Z+1
X+Y+4 = Z+2+1. Based on above solution cannot be determined

QUESTION: 11

The sum of the present ages of a Suresh and his son is 60 years. Five years ago, Suresh’s age was four times the age of his son. What will be the age of Suresh’s son?

Solution:

Present ages of son and Suresh be x and (60 -x) years respectively.
(60 – x) – 5= 4(x – 5)
55 – x = 4x – 20
5x = 75
x = 15

QUESTION: 12

In a college, the average age of students of a class is 15.8 years. The average age of boys in the class is 16.4 years and that of the girls is 15.4 years. The ratio of number of boys to the number of girls in the class is

Solution:

Number of boys = x
Number of boys = y
(x*16.4 + y*15.4)/x + y = 15.8
16.4x + 15.4y = 15.8x + 15.8y
0.6x = 0.4y
x:y = 2:3

QUESTION: 13

If two times of the Ria’s age in years is included to her mother’s age, the total is 70 and if two times of the mother’s age is included to the Ria’s age, the total is 95. So what is the age of Ria’s Mother?

Solution:

Ria’s age = x ; Ria’s mother age = y
2x+y = 70 and x+2y = 95
y = 40.

QUESTION: 14

Eight years ago Ravi’s mother was five times older than her daughter. After Eight years Ravi’s mother will be twice older than her daughter. Find the present age of Ravi?

Solution:

Eight years ago, Ravi’s age = x
Eight years ago, Ravi’s Mother age = 5x
2(x+16) = 5x+16
2x+32 = 5x+16
x=16/3
Present age of Ravi = 16/3 + 8 = 13.33 years

QUESTION: 15

The ratio of Arun’s and Varun’s ages is 4:5. If the difference between the present age of Varun and the age of Arun 5 years hence is 3 years, then what is the total of present ages of Arun and Varun?

Solution:

Arun’s age = x
Varun’s age = y
x/y = 4/5
y – (x + 5) = 3
y – x = 8
y = 8 + x
x/8 + x = 4/5
x = 32 years
y = 40 years.
x + y = 72 years.

QUESTION: 16

The ages of Ashwini, Kavitha and Chitra together are 57 years. Kavitha is thrice as old as Ashwini and Chitra is 12 years older than Ashwini. Then, what is the ratio of respective age of Ashwini, Kavitha and Chitra is?

Solution:

Ashwini’s age = X
Chitra’s age = x+12
Kavitha’s age = 3x
x + (x+12) + 3x = 57
=> 5x = 45
x = 9
Anushka’s age = 9
Kavitha’s age = 3x = 27
Chitra’s age = x+12 = 21; Ratio = 3:9:7

QUESTION: 17

8 years ago, Arun’s age was 4/3 times that of Vinoth. 8 years hence, Arun’s age will be 6/5 times that of Vinoth. What is the present age of Arun?

Solution:

Present age of Arun = x
Present age of Vinoth = y
x – 8 = 4/3 (y – 8)
x + 8 = 6/5 (y + 8)
3/4(x – 8) = y – 8
5/6(x + 8) = y + 8
y = 3/4 (x – 8) + 8 = 5/6 (x + 8) – 8
10 – 20/3 = 10/12 x – 9/12 x
10/3 = x/12
x = 40.

QUESTION: 18

When Ramesh was born, his father was 32 years older than his brother and his mother was 25 years older than his sister. If Ramesh’s brother is 6 years older than Ramesh and his mother is 3 years younger than his father, how old was Ramesh’s sister when Ramesh was born? 

Solution:

Ramesh’s age = 0
Ramesh’s father age = 38
Ramesh’s mother age = 35
Ramesh’s sister is 25 years younger than his mother; 35 – 25 = 10

QUESTION: 19

Suresh got married 8 years ago. His present age is 6/5 times his age at the time of his marriage Suresh’s sister was 10years younger to him at the time of his marriage. The present age of Suresh’s sister is 

Solution:

Suresh’s age at the time of his marriage = X years
X + 8 = 6/5 X
X = 40.
Present age of Suresh = 48
Suresh’s Sister age = 48 – 10 = 38 years.

QUESTION: 20

Ratio of the ages of Mani and Naveen is 5 : A. Mani is 18 years younger to Ravi. After nine years Ravi will be 47 years old. If the difference between the ages of Mani and Naveen is same as the age of Ravi, what is the value of A?

Solution:

Present ages of Mani, Naveen and Ravi be x, y and z respectively.
x/y = 5/A —— (1)
x = z – 18 —— (2)
z + 9 = 47 —— (3)
x – y = z —– (4)
From (1) (2) (3) and (4)
4A = 58 ⇒ A = 14.5

Similar Content

Related tests