Description

This mock test of Age - MCQ 4 for Quant helps you for every Quant entrance exam.
This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Age - MCQ 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Age - MCQ 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant
students definitely take this Age - MCQ 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Age - MCQ 4 extra questions,
long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

15 years ago the average age of a family of four members was 40 years. Two children were born in this span of 15 years. The present average of the family remains unchanged. Among the two children who were born during the 15 years, if the older child at present is 8 years older than the younger one, what is the ratio of the present age of the older child to the present age of the younger Child?

Solution:

15 years ago Total age of a family of four members = 160

Sum of the Present age of a family of four members = 160 + (15*4) = 220

Sum of the Present age of a family of six members = 40*6 = 240

x+x+8 = 20

x=6

present age of the older child to the present age of the younger Child = 14:6 = 7:3

QUESTION: 2

James’ present age is 2/7th of his father’s present age. James’ brother is three year older to James. The respective ratio between present ages of James’ father and James’ brother is 14:5. What is the present age of James?

Solution:

James’ father present age = x

James’ age = 2/7 x

James’ brother age = 2/7 x + 3

x/(2/7x + 3) = 14/5

x = 42

James’ age = 2/7 x = 2/7 * 42 = 12

QUESTION: 3

Eight years ago, Poorvi’s age was equal to the sum of the present ages of her one son and one daughter. Five years hence, the respective ratio between the ages of her daughter and her son that time will be 7:6. If Poorvi’s husband is 7 years elder to her and his present age is three times the present age of their son, what is the present age of the daughter?

Solution:

P – 8 = S + D —(1)

6D + 30 = 7S + 35 —(2)

H = 7 + P

H = 3S

3S = 7 + P —(3)

Solving eqn (1),(2) and (3) D = 23

QUESTION: 4

At present, the respective ratio between the ages of A and B is 3:4 and that between A and C is 1:2. six years hence, the sum of A, B and C will be 96 years. what is the present age of A?

Solution:

The ratio between A, B and C is = 3:4:6

The sum of present age of A,B and C = 96 – 18 = 78

13 x = 78

x = 6

Present age of A = 3x = 18

QUESTION: 5

The present age of Ramya is one-fourth that of her father. After 6 years, the father’s age will be twice the age of Kiran. If kiran celebrated fifth birthday 8 year ago, What is the Ramya’s Present age?

Solution:

Kiran’s present age = 8 + 5 = 13

kiran’s age after 6 years = 13 + 6 = 19

Kiran’s father age = 2 * 19 = 38

Father’s present age = 32

Ramya’s present age = 32 / 4 = 8

QUESTION: 6

**B is eight years older than A and 8 years younger than C. 12 years hence, respective ratio of the ages of A and C will be 5:9. what is the sum of present ages of A, B and C?**

Solution:

B = A + 8

B = C – 8

C – 8 = A + 8

C – A = 16

4x = 16

x = 4

12 years hence, A = 5x, C = 9x B = A + C ⇒ A= 20, B = 28, C = 36

Sum of present ages of A, B and C = 20 + 28 + 36 – 36 = 48 years.

QUESTION: 7

The sum of present ages Ria and Abi is 48 years. Today Abi is 4 years older than Shweta. The respective ratio of the present ages of Ria and Shweta is 4:7. what was Abi’s age two years ago?

Solution:

R + A = 48 —(1)

A = S + 4 –(2)

R/S = 4/7

R + S + 4 = 48 => R + S = 44

11x =44

x = 4

Shweta’s age = 28

Abi’s present age = 28 + 4 = 32

Abi’s age two years ago = 30

QUESTION: 8

The ratio of present ages of Rani and Kiran’s age is 3:5 and the ratio of present ages of Kiran and Pooja is 2:3 respectively. If Rani is two-fifth of Pooja’s age, What is Rani’s age?

Solution:

QUESTION: 9

The sum of the ages of 4 members of a family 5 year ago was 94 year. Today when the daughter has been married off and replaced by a daughter-in-law, the sum of their ages is 92 year. Assuming that there has been no other change in the family structure and all the people are alive, what is the difference between the age of daughter and the age of daughter in law?

Solution:

5 year ago, Sum of the ages of 4 members = 94

Present age with daughter = 94 + 20 = 114

Present age with daughter-in-law = 92

Difference between the age of daughter and the age of daughter in law = 114 – 92 = 22 years.

QUESTION: 10

Ajay’s present age is 1.5 times of Himanshu’s present age. If after 4 years, Ajay’s age will be twice of Himanshu’s age 4 years ago. What is the difference between the present ages of Ajay and Himanshu?

Solution:

A = 1.5 * H

A + 4 = 2 * (H – 4)

A + 4 = 2H – 8

A + 12 = 2H

1.5H + 12 = 2H

H = 24

A = 24 * 1.5 = 36

Difference = 36 – 24 = 12

QUESTION: 11

Veena’s present age is three times her son’s present age and two fifth of her father’s present age. The average of present age of all of them is 46 yrs.What is the difference between the Veena’s son’s present age and Veena’s father’s present age?

Solution:

Present age of Veena’s son = x

Veena’s present age = 3x

Veena’s present age = 2/5 of Father’s present age

Father’s present age = (15/2) x

Total present age = x + 3x + (15/2)x = 138

x = 12

Difference between Veena’s father’s present age and Veena’s son’s present age = 90 – 12 = 78 years.

QUESTION: 12

Five years ago, the age of Abinav was 4 times the age of Sarita after 10 years, Abinav will be twice as old as Sarita. Find the Present ages of Abinav and sarita?

Solution:

Five years ago,

x – 5/y – 5 = 4/1

x – 4y = – 15 —-(i)

After 10 years,

x + 10/y + 10 = 2/1

x – 2y = 10 —–(ii)

From eqn (i) and (ii) ⇒ x = 35, y = 12.5

QUESTION: 13

If Saurabh is as much elder than Shyam as he is younger to Suresh and sum of the ages of Shyam and Suresh is 46 year, then what will be the age of Saurabh after five years?

Solution:

Let the present ages of Saurabh is x year and he is younger to Suresh by y year

Then Suresh’s age = x + y

Shyam’s age = x – y

(x + y) + (x – y) = 46

x = 23

The age of Saurabh after five years is – 28

QUESTION: 14

The ratio of the present age of Palash to that of Arnav is 3 : 11. Arnav is 12 years younger than Rahim. Rahim’s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of Palash’s father, who is 25 years older than Palash?

Solution:

11x = 85 – 7 – 12

x = 6

Present age of Palash = 18

Present age of Palash’s father = 18 + 25 = 43

QUESTION: 15

The present age of Ravi’s father is four times Ravi’s present age. Five years back, Ravi’s father seven times as old as Ravi was at that time. What is the present age of Ravi’s father?

Solution:

Present age of Ravi – x

Present age of Ravi’s father = 4x

Five years ago,

Ravi’s father age = 7 * Ravi’s age

4x – 5 = 7(x – 5)

x = 10

Present age of Ravi’s father = 4x = 40 years.

QUESTION: 16

The average age of a family of five members is 24. If the present age of the youngest member is 8 year, what was the average age of the family at the time of birth of youngest member?

Solution:

Total age of five members = 120

Before 8 years, Total age of the family at the time of birth of youngest member = 120 – 40 (5*8) = 80

Average age of the family at the time of birth of youngest member = 80/4 = 20

QUESTION: 17

Five years ago, the average age of Rimi’s age at that time was 12 years. Three years from now if the respective ratio between Rimi’s age and Ruhi’s age that time will be 5:3, what is Rimi’s present age?

Solution:

The average age of Rimi’s age that time and Ruhi’s age that time = 12 years

Total age at that time = 24

Total age after 8 years = 24 + 16 = 40

Rimi’s age after 8 years = 40 * (5/8) = 25

Rimi’s present age = 25 – 3 = 22

QUESTION: 18

The present age of Kiran five times the age of Suji. After 10 years Kiran will be three times as old as Suji. Find out the present ages of Kiran and Suji?

Solution:

5x + 10/ x + 10 = 3/1

x = 10

Kiran – 50 years, Suji – 10 years.

QUESTION: 19

Six years from now, the average of Mano’s age that time and Nita’s age that time will be 29 years. Five years ago, if the ratio of Mano’s age to the Nita’s age that time was 11:7, what is Nita’s present age ?

Solution:

Total age after 6 years = 2×29=58

Total age before 5 years = 58−11×2=36

Nita’s age before 5 years = 36 * (7/18) = 14

Nita’s present age = 14 + 5 = 19

QUESTION: 20

Five years ago, the average age of Simi’s age that time and Tia’s age that time was 17 years. Five years from now, the respective ratio between Simi’s age and Tia’s age at that time will be 4:5, what is Simi’s present age?

Solution:

The average age of Simi’s age that time and Tia’s age that time = 17 years

Total age at that time = 34

Total age after 10 years = 34 + 20 = 54

Simi’s age after 5 years = 54 * (4/9) = 24

Simi’s present age = 24 – 5 = 19

### MCQ with Solution - Reaching Age of Adolescence

Doc | 1 Page

### THE AGE OF INDUSTRIALISATION || PART-4

Video | 04:11 min

### IBPS PO - Computer Fundamental MCQ - Set - 4

Video | 23:44 min

### Vedic Age

Video | 52:20 min

- Age - MCQ 4
Test | 20 questions | 15 min

- Age - MCQ 5
Test | 20 questions | 15 min

- Age - MCQ 3
Test | 20 questions | 15 min

- Age - MCQ 1
Test | 20 questions | 40 min

- Age - MCQ 2
Test | 20 questions | 40 min