Alcohol, Phenols And Ethers 01-12-2018


30 Questions MCQ Test AAKSC Chemistry Mock test Series | Alcohol, Phenols And Ethers 01-12-2018


Description
Attempt Alcohol, Phenols And Ethers 01-12-2018 | 30 questions in 45 minutes | Mock test for Class 12 preparation | Free important questions MCQ to study AAKSC Chemistry Mock test Series for Class 12 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What colour is expected from the neopentyl alcohol in Victor Meyer’s test?

Solution:

neopentyl alcohol is a 10 alcohol, so it gives red colour in Victor meyer’s test 

QUESTION: 2

The product of the following reaction is:

Solution:

After protonation, 20 carbocation is formed, followed by CH-3  shift, so, 30 halide is obtained as final product

QUESTION: 3

Acid catalysed hydration of alkenes except ethene leads to the formation of

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following phenols will give lower yield during Kolbe-Schmidt reaction?

Solution:

It is an example of electrophilic substitution, so, -R substituent decreases nucleophilic nature.

QUESTION: 5

Order of esterification of alcohols is:    

Solution:

Alcohols act as nucleophiles during esterification, so reactivity decreases with increase in branching.

QUESTION: 6

The correct order of strength acidity of the following compounds is:

Solution:

Acidic charcter of phenol is favoured by -R group

QUESTION: 7

p-Nitrophenol is a stronger acid than phenol while p-cresol is a weaker acid. This can be explained as :    

Solution:

NO2 is -R group while -CH3 is +I group, so, NO2 decreases charge density on oxygen in order to facilitate release of     H+ ion

QUESTION: 8

Consider the following reaction ;

The product Z is:

Solution:

QUESTION: 9

Arrange the following compound in increasing order of boiling points, propan 1-ol. butan 1-ol, butan-2-ol and pentan-1-ol    

Solution:

Boiling point increases with increases in molecular mass & decreases with branching

QUESTION: 10

The correct structure for compound B will be:

Solution:

QUESTION: 11

Solution:

Acid halides & ester react with Grignard reagent to give 30 alcohols.

QUESTION: 12

Solution:

LiAℓH4 initiates reaction by donating H-ion. Nucleophilic group attacks on less alkylated carbon.

QUESTION: 13

Solution:

SeO2 is a regioselective oxidising agent, it gives allyl alcohol on reaction with alkenes.

QUESTION: 14

Solution:

All acid derivatives on hydrolysis give carboxylic acid, so, A can be
(CH3)2CHCOZ, Grigrand reagent reacts
with carbonyl group of acid derivative give 30 alcohol

QUESTION: 15

Product is :

Solution:

QUESTION: 16

The final product A is:

Solution:

QUESTION: 17

Solution:

QUESTION: 18

Which of the following alcohols will be show positive iodoform test?

Solution:

Compound (a) and (b) contain active methylene group so, they will not give haloform reaction.

QUESTION: 19

The final product is:

Solution:

QUESTION: 20

Solution:

QUESTION: 21

Solution:

QUESTION: 22

WHich of the following reacts faster with HBr?

Solution:

As the stability of cation increases, rate of reaction increases.

QUESTION: 23

Dehydration of following alcohols will be in order :

Solution:

As the stability of cation increases, rate of dehydration increases.

QUESTION: 24

Solution:

A : Syn addition of hydroxy groups

B : CrO3 - Jones reagent oxidises 20 alcohol to ketone & it does not affect 30 alcohol
 

QUESTION: 25

In the given reaction,

P will be :

Solution:

QUESTION: 26

The major product formed in the reaction is :

Solution:

Solution of Na2CO3 is basic, so, it ionises phenol but can not ionise alcohol

QUESTION: 27

Consider the following reaction,

The product B is :

Solution:

QUESTION: 28

Find out the product when compound reacts with NaBH4 :

Solution:

NaBH4 can reduce aldehyde and ketone to alcohols but can not reduce ester

QUESTION: 29

Solution:

In case of ketone it give R & S form but in case of ester it reduces ∝-C of chiral carbon, so, configuration of chiral carbon remains unaffected.

QUESTION: 30

Which of the following alcohols will not react with Cu/Δ ?

Solution:

On reaction with Cu, 10 & 20 alcohols are oxidised by using ∝-H  while 30 alcohols give alkenes by using β-H compound (b) does not possess both of them.  

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code