Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1


Description
This mock test of Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Alcohols Phenols And Ethers Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Glycerol is

Solution:

glycerol is propane 1, 2, 3 triol

QUESTION: 2

Arrange the following alcohols, hydrocarbon and ether in order of their increasing boiling points. Pentan – 1 – ol, n – butane, pentanal, ethoxyethane.

Solution:

Alkanes < Ether < Alcohols

QUESTION: 3

One mole of an organic compound 'A' with the formula C3H8O reacts completely with two moles of HI to form X and Y. When 'Y' is boiled with aqueous alkali forms Z. Z answers the iodoform test. The compound 'A' is ______.

Solution:

Ether react with HI to form alcohol and alkyl iodide. Alcohol on oxidation will give iodoform test.

QUESTION: 4

Which of the following is most acidic?

Solution:

m- chlorophenol will be most acidic because of –I effect of Cl

QUESTION: 5

Give IUPAC names of the following compound:

Solution:

This is 3-methylbutoxybenzene.

QUESTION: 6

IUPAC name of the following compound is 

Solution:

This is 1 – methoxy – 1 – methylethane.

QUESTION: 7

With dilute nitric acid at low temperature (298 K), phenol yields:

Solution:

Phenol reacts with dilute HNO3 to form o/p nitro phenol.

QUESTION: 8

Mark the correct order of decreasing acid strength of the following compounds.

Solution:

B will be most acidic because of –M effect of NO2 . Followed by d, in d –I effect of NO2 operates only. Then c will come as –I of OCH3 < - I of NO2 . and least will be e because of +M effect of OCH3 that will decrease the acidity

QUESTION: 9

Give IUPAC names of the following compound:

Solution:

This is 2 - ethoxy - 1, dimethylcyclohexane.

QUESTION: 10

Boiling points of alcohols and phenols are higher than

Solution:

Alcohols, phenol > Ehers > Alkanes, Arenes (Boiling Point)

QUESTION: 11

In alcohols, increase of branching in carbon chain results in boiling point

Solution:

As branching increases boiling point decreases.

QUESTION: 12

Increasing order of reactivity of the following compounds with HBr / HCl is  

Solution:

The reactivity is solely based on the stability of carbocation.

QUESTION: 13

Anisole is called?

Solution:

this is anisole.

QUESTION: 14

Lucas reagent.is

Solution:

ZnCl2 + conc HCl.

QUESTION: 15

More acidic than ethanol is  

Solution:
QUESTION: 16

n – propyl bromide on treating with alcoholic KOH produces

Solution:

Elimination reaction will occur.

QUESTION: 17

C6H5OCH2CH3 is called?

Solution:

C6H5OCH2CH3 is Ethyl phenyl ether or ethoxybenzene.

QUESTION: 18

Alcohols undergo dehydration (removal of a molecule of water) to form alkenes on treating with

Solution:

Conc H2SO4 is dehydrating agent.

QUESTION: 19

Following are made up of compounds containing –OH groups.

Solution:

Sugar, paper and cotton fbric both contains –OH group.

QUESTION: 20

One of the following is not a dihydroxy derivative of benzene

Solution:

Catechol is o - hydroxyl phenol Resorcinol is m - hydroxyphenol Quinol is p -hydroxyphenol.

QUESTION: 21

Alcohols are easily dehydrated in the following order

Solution:

Dehydration involves formation of carbocation 1st and since tertiary carbocation is more stable than secondary and primary therefore 3o is dehydrated first.

QUESTION: 22

Alkenes react with water in the presence of acid as catalyst to form alcohols.

Solution:

Hydration of alkene involves all these steps. 1.Protonation of alkene and formation of carbocation. 2.nucleophilic attack of water on carbocation 3.deprotonation and formation of alcohol.

QUESTION: 23

Which of the following reactions will yield phenol?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Solution:

A, B, C all will yield phenol.

QUESTION: 24

Aldehydes react with Grignard reagent to produce

Solution:

QUESTION: 25

One of the following alcohols do not undergo oxidation reaction

Solution:

Tertiary alcohol donot undergo oxidation.