Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018


30 Questions MCQ Test AAKSC Chemistry Mock test Series | Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018


Description
This mock test of Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018 exercise for a better result in the exam. You can find other Aldehydes & Ketones, Carboxylic Acids & Derivatives 04-12-2018 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a set of reaction acetic acid yielded product D,

The structure of D would be:

Solution:

QUESTION: 2

The reactivity of carboxylic acid derivatives from highest reactivity to lowest reactiviy is:

Solution:

Reactivity of acid derivatives depend upon leaving tendency of anionic group.
RCOCl > (RCO)2O > RCOOR’ > RCONH2 Leaving character:

QUESTION: 3

What is the product of the following reaction?

Solution:

Dicarboxylic acids are heat sensitive, either they show decarboxylation or dehydration. In case of 1,5 dioic dehydration is observed

anhydride is formed

QUESTION: 4

Picric acid is:
 

Solution:

Picric acid is 2,4,6-Trinitrophenol

QUESTION: 5

Which of the following is most acidic?    

Solution:

Ortho effect

QUESTION: 6

Which one of the following acids will not form acid chloride with SOCI2?

Solution:

SOCl2 is a lewis acid, it reacts with alcohols & carbxylic acids due to hydroxy group.

QUESTION: 7

In the reaction,

(X) will be:

Solution:

It is an example F.C acylation

QUESTION: 8

In the given reaction (P) is:

Solution:

QUESTION: 9

In the given reaction,

(X) will be:

Solution:

QUESTION: 10

In the given reaction,

(X) will be :

Solution:

Baeyer-villiger oxidation, O-atom is added to the alkyl group with higher +I effect

QUESTION: 11

(A) of the reaction is :

Solution:

Hoffmann’s bromamide followed by intramolecular substitution

QUESTION: 12

Which of the following compounds has highest pKa value?

Solution:

Weaker acids have higher pKa

QUESTION: 13

In the reaction,

the oxidizing agent can be :

Solution:

Only aldehyde is oxidised without affecting π-bond, so, Fehling’s solution/Benedict’s solution are more appoprate

QUESTION: 14

is the final product obtained when one of the following is reacted with base :

Solution:

Given compound is formed by intramolecular aldol

QUESTION: 15

Which of the following does not undergo aldol condensation?

Solution:

 is chloral, it gives chloroform with alkali.

QUESTION: 16

Solution:

It is an example of oppaneur oxidation where only 20 alcohols are oxidised to ketone.

QUESTION: 17

Which of the following is present in Fehling’s slution?    

Solution:

It is a fact

QUESTION: 18

Under Wolff-Kishner reduction conditions, the conversion which may be brough about is :    

Solution:

Wolff-kishner reduction converts carbonyl group to alkane

QUESTION: 19

In the give reaction,

(A) and (B) respectively are :

Solution:

HIO4 dissociates vicinal diols to carbonyls or carboxylic acids.

QUESTION: 20

Acetophenone can be obtained by the distillation of :

Solution:

Acetophenone is unsymmetrical ketone

QUESTION: 21

Which of the following pairs can be separated by the use of sodium bisulphite?

Solution:

It can be used to distinguish methyl aliphatic ketones from aromatic ketones, as aromatic ketones do not give white ppt.

QUESTION: 22

Consider the following,

The above reaction is an example of:

Solution:

Conceptual

QUESTION: 23

Schiff’s reagent is used for the differentiation between:

Solution:

Aldehydes can restore colour while ketones do not.

QUESTION: 24

In the given reaction,

[X] will be

Solution:

SeO2 is regioselective oxidising agent.

QUESTION: 25

Product (A) of the reaction is:

Solution:

QUESTION: 26

In the given reaction sequence

A and B respectively are :

Solution:

QUESTION: 27

Which carbonyl group of the given compound is most reactive for nucleophilic addition reaction?

Solution:

Conceptual

QUESTION: 28

Which of the following carbonyl compounds when treated with dilute acid forms a stable cation?

Solution:

Cation formed is aromatic in compound (c)

QUESTION: 29

In the given reaction.

X will be:

Solution:

Intramolecular SN reaction

QUESTION: 30


(P) will be:

Solution: