Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1


Description
This mock test of Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

IUPAC name of CH3CHO is

Solution:

CH3CHO is ethanal

QUESTION: 2

Arrange the following sets of compounds in order of their increasing boiling points : Pentan – 1 – ol, butan – 1 – ol, butan – 2 – ol, ethanol, propan – 1 – ol, methanol

Solution:

Boiling point is α Vanderwall forces α Molecular weight.

QUESTION: 3

One mole of a symmetrical alkane on ozonolysis gives two moles of an aldehyde having molecular mass of 44u. The alkene is.

Solution:

2-butene on reductive ozonolysis will give CH3CHO which has molecular mass of 44u.

QUESTION: 4

IUPAC name of the following compound is 

Solution:

This is 1-methoxy-1-methylethane.

QUESTION: 5

Which sequence of steps below describes the best synthesis of 5 – oxohexanoic acid starting with 1 – methylcyclopentan – 1 – ol?

Solution:

5 – oxohexanoic acid starting with 1 – methylcyclopentan – 1 – ol can be synthesized using conc H2SO4 which will cause dehydration forming alkene which with KMnO4 opens the ring and forms 1 – methylcyclopentan – 1 – ol.

QUESTION: 6

The compound which forms acetaldehyde when heated with dilute NaOH is

Solution:

QUESTION: 7

Ketones are reduced to the corresponding alcohols by catalytic hydrogenation to form

Solution:

Ketones reduction give secondary alcohols.

QUESTION: 8

For making distinction between 2 – pentanone and 3 – pentanone the reagent to be employed is

Solution:

2-pentanone will give iodoform but 3-pentanone will not give.

QUESTION: 9

The following compound is called?

Solution:

This is 4 – nitrobenzenecarbaldehyde and 4 – nitrobenzaldehyde

QUESTION: 10

One of the following is used for the separation and purification of aldehydes

Solution:

NaHSO3 is used for purification of aldehydes.

QUESTION: 11

CH3CH(OCH3)CHO is called?

Solution:

This is Methoxypropionaldehyde or 2 – Methoxypropanal

QUESTION: 12

The aldehydes and ketones undergo one of the following reactions.

Solution:

Aldehydes and Ketones undergoes nucleophilic addition reaction .

QUESTION: 13

Reduction of aldehydes and ketones into hydrocarbons using zinc amalgam and conc. HCl is called?

Solution:

Clemmenson is the reaction of carbonyl compounds with Zn amalgam in presence of conc. HCl to convert them to alkanes.

QUESTION: 14

The product formed in Aldol condensation is

Solution:

In aldol we get beta hydroxyl aldehyde/Ketone.

QUESTION: 15

The carbonyl carbon atom

Solution:

R1R2C=O is carbonyl so 3 sigma bond and 1 pie bond.

QUESTION: 16

The following reaction is

Solution:

This is Friedal Craft reaction.

QUESTION: 17

Prop – 2 – enal is called?

Solution:

this is Acrolein.

QUESTION: 18

A mixture of benzaldehyde and formaldehyde on heating with aqueous NaOH solution gives

Solution:

They will undergo cannizaro reaction.

QUESTION: 19

Ozonolysis of alkenes followed by reaction with zinc dust and water gives depending on the substitution pattern of the alkene

Solution:

Reductive ozonolysis yields aldehyde or ketone.

QUESTION: 20

Which of the following has most acidic hydrogen?

Solution:

2, 4-hexanedione will have active metylene group.

QUESTION: 21

Esters react with DIBAL – H to produce

Solution:

Esters are reduced to aldehydes with DIBAL-H.

QUESTION: 22

Clemmensen reduction of a ketone is carried out in the presence of which of the following?

Solution:

For Clemmenson we use Zn-Hg(conc HCl )

QUESTION: 23

The correct sequence of steps involved in the mechanism of Cannizzaro's reaction is

Solution:

In cannizaro reaction 1st nucleophile OH attacks on carbonyl carbon. Then hydride shifting take place. Followed by proton transfer.

QUESTION: 24

Aldehydes are prepared by reducing nitriles to corresponding imines with stannous chloride in the presence of hydrochloric acid. This reaction is called?

Solution:

Reaction for preparation of aldehydes by reducing RCN is stephens Reaction.

QUESTION: 25

Benzene gets converted to benzaldehyde by Gatterman – Koch reaction. The appropriate reagent for the conversion is

Solution: