Alphanumeric Series MCQ - 2


30 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL | Alphanumeric Series MCQ - 2


Description
This mock test of Alphanumeric Series MCQ - 2 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for LR Alphanumeric Series MCQ - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Alphanumeric Series MCQ - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Alphanumeric Series MCQ - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Alphanumeric Series MCQ - 2 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions (1-5): In each question below is given a group of digits followed by four combinations of digits/symbols given in (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits based on the rules and mark the answer accordingly. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (E) as your answer.

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

Q. 3809125

Solution:

The given number satisfies rule (iv)

QUESTION: 2

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

Q. 1268247

Solution:

The given number satisfies rule (ii)

QUESTION: 3

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

Q. 1026854

Solution:

The given number satisfies rule (i)

QUESTION: 4

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

Q. 4302718

Solution:

The given number satisfies rule (iii)

QUESTION: 5

(i) If the first digit is odd and last is even, then interchange the codes for both digits
(ii) If there is a digit which is getting repeated in the given number, then code that digit as the code of 5
(iii) If the third digit is followed by an even number and is preceded by an odd number, then skip its code.
(iv) If the middle digit is odd then interchange the codes of middle digit and last number.
(v) 0 is neither odd nor even

Q. 8430170

Solution:

The given number satisfies rule (ii)

QUESTION: 6

Directions (6-10): Study the following arrangement and answer questions given:

B 6 U & R 1 P 5 # F D @ I 2 Q 8 © K M % W 3 E A 4 * H 9 T

Q. If all the numbers are dropped from the arrangement, then which of the following is the 6th letter to the right of the 20th letter from the right end?

Solution:

The series becomes: B U & R P # F D @ I Q © K M % W E A * H T

QUESTION: 7

Study the following arrangement and answer questions given:

B 6 U & R 1 P 5 # F D @ I 2 Q 8 © K M % W 3 E A 4 * H 9 T

Q. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter ?

Solution:
QUESTION: 8

Study the following arrangement and answer questions given:

B 6 U & R 1 P 5 # F D @ I 2 Q 8 © K M % W 3 E A 4 * H 9 T

Q. Complete the series: F@# 28I K%© ?

Solution:
QUESTION: 9

Study the following arrangement and answer questions given:

B 6 U & R 1 P 5 # F D @ I 2 Q 8 © K M % W 3 E A 4 * H 9 T

Q. How many such consonants are there each of which is immediately preceded by a number?

Solution:

P, Q and T

QUESTION: 10

Study the following arrangement and answer questions given:

B 6 U & R 1 P 5 # F D @ I 2 Q 8 © K M % W 3 E A 4 * H 9 T

Q. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?

Solution:
QUESTION: 11

Directions (11-15): Study the following arrangement and answer questions given:

B L $ 4 # G A 8 P X Y 7 % β N * S 2 @ D M = 9 * 5 C F 6

Q. How many such numbers are there which are immediately followed by a symbol and immediately preceded by letter?

Solution:

Y 7 %, S 2 @ 

QUESTION: 12

Study the following arrangement and answer questions given:

B L $ 4 # G A 8 P X Y 7 % β N * S 2 @ D M = 9 * 5 C F 6

Q. If all the symbols are dropped from the above arrangement, then which is ninth from the right end?

Solution:

The series become:
B L 4 G A 8 P X Y 7 N S 2 D M 9 5 C F 6

QUESTION: 13

Study the following arrangement and answer questions given:

B L $ 4 # G A 8 P X Y 7 % β N * S 2 @ D M = 9 * 5 C F 6

Q. If all the numbers immediately after symbols are added, what will be the sum?

Solution:

4 + 9 + 5 = 18

QUESTION: 14

Study the following arrangement and answer questions given:

B L $ 4 # G A 8 P X Y 7 % β N * S 2 @ D M = 9 * 5 C F 6

Q. If every fourth element in the above series from the left end is omitted then which among the following is fourth to the right of ninth from the right end?

Solution:

B L $ # G A P X Y % β N S 2 @ M = 9 5 C F

QUESTION: 15

Study the following arrangement and answer questions given:

B L $ 4 # G A 8 P X Y 7 % β N * S 2 @ D M = 9 * 5 C F 6

Q. How many such vowels are there which is immediately followed by consonants and immediately preceded by number?

Solution:
QUESTION: 16

Directions (16-20): Study the following arrangement and answer questions given:

E 3 * L J 8 # R 1 4 % S A δ 6 K 9 M $ X 7 β B Z @ 2 L

Q. How many such symbols are there which is immediately followed by number and immediately followed by letter?

Solution:

A δ 6 and Z @ 2

QUESTION: 17

Study the following arrangement and answer questions given:

E 3 * L J 8 # R 1 4 % S A δ 6 K 9 M $ X 7 β B Z @ 2 L

Q. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter ?

Solution:

δ 6 K, @ 2 L

QUESTION: 18

Study the following arrangement and answer questions given:

E 3 * L J 8 # R 1 4 % S A δ 6 K 9 M $ X 7 β B Z @ 2 L

Q. Complete the series: K9 X     δ6M    SAK    ? 

Solution:
QUESTION: 19

Study the following arrangement and answer questions given:

E 3 * L J 8 # R 1 4 % S A δ 6 K 9 M $ X 7 β B Z @ 2 L

Q. If all the numbers are dropped from the above sequence, then which element is eleventh from the right end?

Solution:

The series becomes:
E * L J # R % S A δ K M $ X β B Z @ L

QUESTION: 20

Study the following arrangement and answer questions given:

E 3 * L J 8 # R 1 4 % S A δ 6 K 9 M $ X 7 β B Z @ 2 L

Q. Four of the five are alike in a certain way based on arrangement, which does not belong to the group?

Solution:
QUESTION: 21

Directions: Study the following numbers carefully and answer the questions given beside:
867     495     736     592     619

Q. If the position of first and second digit of each number are to be interchanged within the number then what would be the sum of the highest and second highest number thus obtained?

Solution:

The given sequence:

867     495     736     592     619

Interchanging the position of first and second digit of each number, we get:

687     945     376     952     169

Highest number = 952

Second highest number = 945

Required Sum = 952 + 945 = 1897

QUESTION: 22

Directions: Study the following numbers carefully and answer the questions given beside:
867     495     736     592     619

Q. Which of the following values will be obtained if the highest digit of the lowest number is added to the sum of the highest and lowest digits of the highest number?

Solution:

The given sequence:

867     495     736     592     619

Here, the lowest number = 495 and the highest digit in it is 9.

And, the highest number = 867 in which the highest and lowest digits are 8 and 6 respectively.

Required Sum = 9 + 8 + 6 = 23

QUESTION: 23

Directions: Study the following numbers carefully and answer the questions given beside:
867     495     736     592     619

Q. If all the digits are to be arranged in increasing order from left to right within the number then what will be the difference between the highest number and the lowest number thus obtained?

Solution:

The given sequence:

867     495     736     592     619

Arranging all the digits in increasing order from left to right within the number, we get:

678     459     367     259     169

Highest number = 678

Lowest number = 169

Required Difference = 678 – 169 = 509

QUESTION: 24

Directions: Study the following numbers carefully and answer the questions given beside:
867     495     736     592     619

Q.  If 1 is subtracted from each odd digit of each of the numbers first and then each perfect square digit is changed into 5, what is the sum of the least and the greatest number in the sequence thus obtained?

Solution:

The given sequence:

867     495     736     592     619

Subtracting 1 from each even digit of each of the numbers:

866     484     626     482     608 

Changing every perfect square digit into 5, we get:

866     585     626     582     608 

The sum of the least and the greatest number:

582 + 866 = 1448

QUESTION: 25

Directions: Study the following numbers carefully and answer the questions given beside:
867     495     736     592     619

 

Q. If all the odd numbers in the sequence are written in a reverse order and then placed in descending order, which of the following numbers will be the second from the right end of the sequence?

Solution:

The given sequence:

867     495     736     592     619

Writing all the odd numbers in a reverse order, we get

768     594     736     592     916

The final sequence of numbers in descending order:

916     768     736     594     592

Hence, the second number from the right end will be: 594

QUESTION: 26

Directions (26-30): Study the following arrangement and answer questions given:

P  7  @  I  R  W  3  9  T  E  $  4  H  D  5  ©  M  A  2  %  B  *  8  !  U  Q  N  1  F  6  #  K  V

Q. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?

Solution:
QUESTION: 27

Study the following arrangement and answer questions given:

P  7  @  I  R  W  3  9  T  E  $  4  H  D  5  ©  M  A  2  %  B  *  8  !  U  Q  N  1  F  6  #  K  V

Q. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the 15th from the left end?

Solution:
QUESTION: 28

Study the following arrangement and answer questions given:

P  7  @  I  R  W  3  9  T  E  $  4  H  D  5  ©  M  A  2  %  B  *  8  !  U  Q  N  1  F  6  #  K  V

Q. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant?

Solution:
QUESTION: 29

Study the following arrangement and answer questions given:

P  7  @  I  R  W  3  9  T  E  $  4  H  D  5  ©  M  A  2  %  B  *  8  !  U  Q  N  1  F  6  #  K  V

Q. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Solution:
QUESTION: 30

Study the following arrangement and answer questions given:

P  7  @  I  R  W  3  9  T  E  $  4  H  D  5  ©  M  A  2  %  B  *  8  !  U  Q  N  1  F  6  #  K  V

Q. Which of the following is the 9th to the right of the 22nd from the right end of the above arrangement?

Solution: