Analytical & Nuclear Chemistry


20 Questions MCQ Test GATE Chemistry Mock Test Series | Analytical & Nuclear Chemistry


Description
This mock test of Analytical & Nuclear Chemistry for Chemistry helps you for every Chemistry entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Chemistry Analytical & Nuclear Chemistry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Analytical & Nuclear Chemistry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemistry students definitely take this Analytical & Nuclear Chemistry exercise for a better result in the exam. You can find other Analytical & Nuclear Chemistry extra questions, long questions & short questions for Chemistry on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

The distribution coefficient of an organic compound A for benzene and water is 10. The amount of A extracted if 1.0 gm of it dissolved in 100 mL of water is equilibrated in a separatory funnel with 100 mL of benzene is ______ gm. (Round off to two one decimal place)


Solution:

Suppose amount of A extracted with 100 mL of benzene = xg. The amount of A left in 100 mL water = 1–xg

The amount of A extracted with 100 mL of benzene is 0.909 gm.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

Substances X and Y were found to have a retention time of 18.30 and 29.92 minutes respectively on a 20 cm long column. The widths (at the base) for A and B were 1.50 and 1.60 minutes respectively. The column resolution is ____. (Round off to two decimal places).


Solution:

QUESTION: 3

In differential thermal analysis (DTA) the correct representation of ΔT (temperature) difference between sample and thermally inert reference are continuously recorded as a function of temperature or time. 

Solution:

QUESTION: 4

The correct form of half wave potential in a typical polarogram.

Solution:


QUESTION: 5

The major limitations of quinhydrone electrode are

Solution:

All are correct. In alkaline solution (above pH 9) the weakly acidic  is neutralised and is subject to oxidation by air and dissolved oxygen.

QUESTION: 6

Which of the following metals can be used as indicator electrodes in potentiometric methods

Solution:

Metals that undergo reversible oxidation

QUESTION: 7

Which of the following statements are correct for a successful mass spectroscopic analysis
1. Each component must exhibit atleast one peak that differs makedly from the others
2. The contribution of each component to a peak must be linearly additive
3. The sensitivity must be reproducible to 1% relative
4. Suitable standards must be available for calibration

Solution:

All are correct, sensitivity is defined as ion current per unit partial pressure.

QUESTION: 8

U235 nucleus splits into two new nuclei whose mass numbers are in the ratio of 2 : 1. The ratio of the radii of the new nuclei is

Solution:

The ratio of radii of two nuclei:

QUESTION: 9

Half life of Na24 radionuclide is 15h the time in which the activity of a sample of  Na24 radionuclide will decrease by 87.5% is

Solution:

Let the initial activity of sample is 100 u. Then from question the final activity should be 100 – 87.5 = 12.5 u

QUESTION: 10

The number of α and β particles are emitted out in the transition 92U238 to 82Pb206 are

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 11

Y90 has a half-life of 64h and Sr90 28 year. Sr90 by β-emission the amount of Y90 in equilibrium with 1 gm of Sr90 is ___  x 10-4 gm. (Round off to two decimal places)


Solution:

For radio active equilibrium

QUESTION: 12

A cell voltage measured using an SCE reference electrode is –0.774 V. (The indicates electrode is more negative half cell). The cell voltage with a Ag/AgCl reference electrode (1 MKCl : E = 0.228 V) or with NHE are

Solution:

The potential of Ag/AgCl electrode is more negative than that of the SCE by 0.242 – 0.228 = 0.014 V Hence the cell voltage using the former electrode is less negative by this amount

QUESTION: 13

Which of the following forms of analytical chemistry seeks to obtain the condition of full polarization

Solution:

Voltametry
Correct options is (b).

QUESTION: 14

Compared to AAS, AES has the advantage of providing

Solution:

Because of the excitation source is general, all atoms are atomized, excited, and product atomic emission.

QUESTION: 15

Which statement is FALSE about light source

Solution:

QUESTION: 16

1.0 gram of a sample of  H2O2 solution containing y% H2O2 by weight requires y mL of KMnO4 solution for complete titration under acidic condition. The molarity of KMnOsolution is

Solution:


QUESTION: 17

Which type of chromatography process requires that when materials that cannot be readily dissolved in a solvent for chromatography need to be heated or pyrolyzed to a high temperature is

Solution:

Gas chromatography
Correct option is (b).

QUESTION: 18

Differential scanning calorimetry (DSC) is a technique useful in determining

Solution:

glass transition temperatures

QUESTION: 19

The best procedure to improve resolution between two chromatographic peak is

Solution:

decreasing column length, decreasing band-width
Correct option is (d).

QUESTION: 20

In paper chromatographic separation of silver, lead and Hg the solvent front was 18 cm while front due these elements were respectively 16, 12 and 6 cm. What is the Rf value of all metals.

Solution:


Similar Content

Related tests