Antonyms MCQ - 2


30 Questions MCQ Test | Antonyms MCQ - 2


Description
This mock test of Antonyms MCQ - 2 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Banking Exams Antonyms MCQ - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Antonyms MCQ - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this Antonyms MCQ - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Antonyms MCQ - 2 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Myopic

Solution:

Myopic – short-sighted.
farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.

QUESTION: 2

Evident

Solution:

Evident – clearly seen or understood; obvious.
obscure – not discovered or known about; uncertain.

QUESTION: 3

Capricious

Solution:

Capicious – given to sudden and unaccountable changes of mood or behaviour.
firm – having a solid, almost unyielding surface or structure.

QUESTION: 4

Handy

Solution:

Handy – convenient to handle or use; useful.
cumbersome – large or heavy and therefore difficult to carry or use; unwieldy.

QUESTION: 5

Exhaust

Solution:

Exhaust – very tired.
invigorates – give strength or energy to

QUESTION: 6

Precise

Solution:

Precise – marked by exactness and accuracy of expression or detail.
vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.

QUESTION: 7

Despise

Solution:

Despise – feel contempt or a deep repugnance for.
admire – regard with respect or warm approval.

QUESTION: 8

Delusion

Solution:

Delusion – an idiosyncratic belief or impression maintained despite being contradicted by reality or rational argument, typically as a symptom of mental disorder.
reality – the state of things as they actually exist, as opposed to an idealistic or notional idea of them.

QUESTION: 9

Extinct

Solution:

Extinct – (of a species, family, or other larger group) having no living members.
alive – (of a person, animal, or plant) living, not dead.

QUESTION: 10

Supress

Solution:

Suppress – forcibly put an end to.
incite – encourage or stir up (violent or unlawful behaviour).

QUESTION: 11

Comply

Solution:

Comply – act in accordance with a wish or command.
challenge – a call to someone to participate in a competitive situation or fight to decide who is superior in terms of ability or strength

QUESTION: 12

Latent

Solution:

Latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
evident – clearly seen or understood; ob

QUESTION: 13

Apparent

Solution:

Apparent – clearly visible or understood; obvious.
ambiguous – open to more than one interpretation; not having one obvious meaning.

QUESTION: 14

Concise

Solution:

Concise – giving a lot of information clearly and in a few words; brief but comprehensive.
lengthy – (especially in reference to time) of considerable or unusual length, especially so as to be tedious.

QUESTION: 15

Myopic

Solution:

Myopic – short-sighted.
farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.

QUESTION: 16

Exodus

Solution:

Exodus – a mass departure of people.
influx – an arrival or entry of large numbers of people or things.

QUESTION: 17

Parochial

Solution:

Parochial – relating to a Church parish.
global – relating to the whole world; worldwide.

QUESTION: 18

Coax

Solution:

Coax – persuade (someone) gradually or gently to do something.
dissuade – persuade (someone) not to take a particular course of action.

QUESTION: 19

Mutilate

Solution:

Mutilate – inflict a violent and disfiguring injury on.
mend – repair (something that is broken or damaged).

QUESTION: 20

Dense

Solution:

Dense – closely compacted in substance.
sparse – thinly dispersed or scattered.

QUESTION: 21

Despise

Solution:

Despise – feel contempt or a deep repugnance for.
admire – regard with respect or warm approval.

QUESTION: 22

Illicit

Solution:

illicit – forbidden by law, rules, or custom.
lawful – conforming to, permitted by, or recognized by law or rules.

QUESTION: 23

Elegant

Solution:

Elegant – graceful and stylish in appearance or manner.
crude – in a natural or raw state; not yet processed or refined.

QUESTION: 24

Callous

Solution:

Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
sensitive – quick to detect or respond to slight changes, signals, or influences.

QUESTION: 25

Obscure

Solution:

Obscure – not discovered or known about; uncertain.
clear – easy to perceive, understand, or interpret.

QUESTION: 26

Conform

Solution:

Conform – comply with rules, standards, or laws.
differ – be unlike or dissimilar.

QUESTION: 27

Latent

Solution:

Latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
obvious – easily perceived or understood; clear, self-evident, or apparent.

QUESTION: 28

Subsequent

Solution:

Subsequent – coming after something in time; following.
prior – existing or coming before in time, order, or importance.

QUESTION: 29

Sublime

Solution:

Sublime – of very great excellence or beauty.
ludicrous – so foolish, unreasonable, or out of place as to be amusing.

QUESTION: 30

Insert

Solution:

Insert – place, fit, or push (something) into something else.
extract – remove or take out, especially by effort or force.

Related tests