Assertion Reason Test: Breathing & Exchange of Gases


11 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for NEET | Assertion Reason Test: Breathing & Exchange of Gases


Description
Attempt Assertion Reason Test: Breathing & Exchange of Gases | 11 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Additional Documents & Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A: Pneumotaxic centre controls the rate of respiration.

R: Primarily, it controls the switch-off point of inspiration.

Solution: Pneumotaxic centres are switched off centres of inspiration.

QUESTION: 2

A: Asthmatic patients use bronchiodilator drugs as well as inhalers for symptomatic relief.

R: Asthma is characterized by the spasm of smooth muscles in bronchioles' wall due to allergen.

Solution: Asthma is an allergic reaction.

QUESTION: 3

A: Major part of carbon dioxide is transported in the form of sodium bicarbonate.

R: 0.3 ml of carbon dioxide is transported per 100 ml of blood in a dissolved state in plasma of blood.

Solution:

Only 7% of CO2 is transported in a dissolved state in plasma of blood.

QUESTION: 4

A: In cockroach, inspiration is a passive process.

R: Expansion of the abdominal cavity allows the space of expansion of the tracheal trunk. As a result, air enters through the spiracle.

Solution: In cockroach, inspiration is a passive process.

QUESTION: 5

A: Diffusion of carbon dioxide is 20 times faster than oxygen.

R: It is due to the difference in partial pressure as well as solubility of diffusing gases.

Solution:

Solubility of CO2 is 20 times faster than O2.

QUESTION: 6

A: The passage starting with the external nostrils up to the terminal bronchiole constitute the respiratory part.

R: The respiratory part transports the air to the alveoli, clears it from the foreign material, humidified and brings the air to body temperature.

Solution: The passage starting with the external nostrils up to the terminal bronchiole constitute the conducting part.

QUESTION: 7

A: Normal expiration during quiet breathing, unlike inspiration, is a passive process because no muscular contractions are involved.

R: Normal expiration results from the elastic recoil of the chest wall and lungs.

Solution: Normal expiration in humans is due to relaxation of muscles.

QUESTION: 8

A: Human blood always contains more CO2 than blood oxygen.

R: Solubility coefficient of CO2 is more than O2.

Solution:

In 100 ml oxygenated blood, the amount of O2 is about 20 ml while CO2 is about 48 ml.

QUESTION: 9

A: When a person starts doing exercise, rate and depth of breathing increase even before changes in pO2, pCO2 or H+ concentration.

R: The main stimulus for these quick changes is input from the proprioreceptors, which monitor joints and muscles' movements.

Solution:
QUESTION: 10

A: Emphysema is a chronic obstructive disease of the lung, causing irreversible distension and loss of alveoli elasticity.

R: Emphysema is preventable if chronic exposure to smoke (cigarette and others) and pollutants is avoided.

Solution: Emphysema is due to inflation of alveoli.

QUESTION: 11

A: 100 ml of venous blood has 14.4 ml of O2, i.e. it is still 75% saturated with oxygen in normal condition.

R: About 4.6 ml of O2, i.e. 25% diffuses from arterial blood into the tissue during exercise.

Solution:

Because during normal conditions, oxygen demand in tissue is low.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code