Assertion Reason Test: Digestion & Absorption


10 Questions MCQ Test Class 11 | Assertion Reason Test: Digestion & Absorption


Description
This mock test of Assertion Reason Test: Digestion & Absorption for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Assertion Reason Test: Digestion & Absorption (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Assertion Reason Test: Digestion & Absorption quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Assertion Reason Test: Digestion & Absorption exercise for a better result in the exam. You can find other Assertion Reason Test: Digestion & Absorption extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A: Gastrectomy causes iron deficiency anaemia.

R: Hydrochloric acid secreted by oxyntic cells converts ferric into ferrous and iron is absorbed as ferrous ions.

Solution: Gastrectomy is the surgical removal of the stomach.

QUESTION: 2

A: Cholagogues are substances that cause contraction of gallbladder.

R: These substances cause the release of CCK-PZ from the duodenum.

Solution: Cholagogues increase the secretion of bile juice.

QUESTION: 3

A: Aptyalism patients have higher than normal incidences of dental caries.

R: Aptyalism is caused by the action of a parasympathetic nervous system.

Solution: Aptyalism is a condition in which no saliva is produced, so there will be no lysozyme with anti-microbial activity and prevents the person from dental caries.

QUESTION: 4

A: In humans, the duct of wirsung from pancreas combines with bile duct before opening into duodenum.

R: Blockage in the duct of Wirsung will prevent the endocrine function of pancreas.

Solution: Blockage of the duct of Wirsung will prevent exocrine function of pancreas.

QUESTION: 5

A: In acute constipation, purgatives containing magnesium salts are generally used.

R: The osmotic effect of Mg2+ in the intestinal lumen prevents water reabsorption from the intestine. Mg2+ increases the solute concentration in the intestinal lumen because Mg2+ is absorbed very slowly.

Solution: Purgatives are used for the treatment of acute constipation.

QUESTION: 6

A: Liver assists in the digestion of fat.

R: Hepatic secretion contains bile salts which emulsify fat

Solution: Livre secretes bile juice.

QUESTION: 7

A: Vomiting is the forcible expulsion of the contents of the upper gastrointestinal tract through the mouth.

R: The strongest stimuli for vomiting are irritation and distension of the stomach.

Solution: Both assertion and reason are true, but the reason is not the correct explanation of the assertion.

QUESTION: 8

A: Gastric emptying is slowest after a fat-laden meal containing a large number of triglycerides.

R: Fatty acids in chyme stimulate the release of both CCK and GIP, which slow stomach emptying.

Solution: GIP (Gastric Inhibitory Peptide) and CCK (Cholecystokinin).

QUESTION: 9

A: Trypsin is secreted in pancreatic juice as trypsinogen.

R: Zymogenic forms protect the pancreas from autodigestion.

Solution: Trypsinogen is an inactive form of trypsin.

QUESTION: 10

A: Trypsin is an example of endopeptidase and is present in the pancreatic juice.

R: Trypsin acts on the interior peptide of a protein molecule.

Solution: Pepsin, trypsin and chymotrypsin are endopeptidase enzymes.

Related tests