Assertion & Reason Test: Electrostatic Potential & Capacitance - 2


15 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Assertion & Reason Test: Electrostatic Potential & Capacitance - 2


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Electrostatic Potential & Capacitance - 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.

Assertion (A): Electric field inside a hollow conducting sphere is zero.

Reason (R): Charge is present on the surface of the conductor.

Solution: Since no charge resides in the surface of a hollow sphere, the electric field also zero inside. So the assertion is true. For hollow conducting spheres, the charges reside on the surface only. So, reason is also true and it explains the assertion properly.
QUESTION: 2

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.

Assertion (A): Electric potential and electric potential energy are two different quantities.

Reason (R): For a test charge Q and a point charge Q, the electric potential energy becomes equal to the potential.

Solution: Electric potential and electric potential energy are two different quantities. Hence the assertion is true. Electric potential is defined as the potential energy per unit charge. Hence V = P.E./q So, the reason is false.
QUESTION: 3

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.

Assertion (A): Circuit containing capacitors should be handled very carefully even when the power is off.

Reason (R): The capacitors may break down at any time.

Solution: Even when power is off, capacitors may have stored charge which may discharge through the human body and thus one may get a shock. So, the assertion is true. Breakdown of capacitors requires high voltage. So, the reason is false.
QUESTION: 4

Directions: In the following questions, A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as.

Assertion (A): Two parallel metal plates having charge +Q and –Q are facing at a distance between them. The plates are now immersed in kerosene oil and the electric potential between the plates decreases.

Reason (R): Dielectric constant of kerosene oil is less than 1.

Solution: Electric field for parallel plate capacitor in vacuum = E = σ/ε0

Electric field in dielectric = E = σ/Kε0.

Since the value of K for Kerosene oil is greater than 1, then E’< E. Hence the assertion is true. Dielectric constant of Kerosene oil is greater than 1. Hence the reason is false.

QUESTION: 5

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : A parallel plate capacitor is connected across the battery through a key. A dielectric slab of dielectric constant K is introduced between the plates. The energy which is stored becomes K times.

Reason : The surface density of charge on the plate remains constant or unchanged.

Solution: When a dielectric slab of dielectric constant K is introduced between the plates of the condenser, then it becomes KC. So energy stored will become K times. Since Q =CV , So Q will become K times
QUESTION: 6

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : The electrostatic force between the plates of a charged isolated capacitor decreases when dielectric fills whole space between plates.

Reason : The electric field between the plates of a charged isolated capacitance increases when dielectric fills whole space between plates.

Solution: For isolated capacitor the charge (Q) remains constant. The field between the plates without dielectric is E = Q/Aϵ0

The field between the plates with dielectric is E ′ = Q/Akϵ0 = E/k where k is dielectric constant. Thus the filed between the plates will decrease. The force between the plates do not depend on the field between the plates and its depend on the filed due to a charge plate.

QUESTION: 7

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : Two equipotential surfaces cannot cut each other.

Reason : Two equipotential surfaces are parallel to each other.

Solution: Two equipotential surfaces cannot intersect. If they intersect, then at the point of intersection, there will be two values of potential, which is not possible. However, inside an equipotential space two equipotential surface can intersect.
QUESTION: 8

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : Electric field inside a conductor is zero.

Reason: The potential at all the points inside a conductor is the same.

Solution: Net field inside the conductor is zero because by virtue of induced charges, applied and induced electric fields are equal and opposite thus the net charge resides on surface only. If any cavity is there inside the conductor, electric field will be zero in it.
QUESTION: 9

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : Work done in moving a charge between any two points in an electric field is independent of the path followed by the charge, between these points.

Reason: Electrostatic force is a non conservative force.

Solution: Electrostatic forces are conservative, so work done in moving a charge in uniform electric field does not depend on path followed. Hence, assertion is true but reason is false.
QUESTION: 10

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : Electric potential and electric potential energy are different quantities.

Reason : For a system of positive test charge and point charge electric potential energy = electric potential.

Solution: Potential and potential energy are different quantities and cannot be equated.
QUESTION: 11

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : For a charged particle moving from point P to point Q, the net work done by an electrostatic field on the particle is independent of the path connecting point P to point Q.

Reason : The net work done by a conservative force on an object moving along a closed loop is zero.

Solution: The electrostatic field exerts a conservative force on a charged particle. So, net work done on charged particle depend only on end points, not on the actual path.
QUESTION: 12

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : Dielectric polarisation means formation of positive and negative charges inside the dielectric.

Reason: Free electrons are formed in this process.

Solution: When an electric field is applied to the dielectric, each molecule of dielectric gets polarised i.e., centres of gravity of positive and negative charges get displaced from each other. Electric dipoles are produced inside. This is the dielectric polarisation.
QUESTION: 13

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : For a point charge, concentric spheres centered at a location of the charge are equipotential surfaces.

Reason : An equipotential surface is a surface over which potential has zero value.

Solution: An equipotential surface is a surface over which potential is constant
QUESTION: 14

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.

Assertion : Two equipotential surfaces cannot cut each other.

Reason : Two equipotential surfaces are parallel to each other.

Solution: Reason is false because the work done in bringing a unit positive charge from infinity to a point in the equatorial plane is equal and opposite for the two charges of the dipole.
QUESTION: 15

Directions: These questions consist of two statements, each printed as Assertion and Reason. While answering these questions, you are required to choose any one of the following four responses.
Assertion: The equatorial plane of a dipole is an equipotential surface.
Reason: The electric potential at any point on the equatorial plane is zero.

Solution:

Equipotential surface is a surface over which the potential due to any charge configuration is same throughout. The equipotential surfaces of an electric dipole are shown in the figure. Since the distance of each point on a plane passing through the centre of the electric dipole and perpendicular to the axis of the electric dipole is equal, the potential throughout the plane is zero. Hence it is one possible equipotential surface.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code