Assertion Reason Test: Environmental Issues


15 Questions MCQ Test | Assertion Reason Test: Environmental Issues


Description
This mock test of Assertion Reason Test: Environmental Issues for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Assertion Reason Test: Environmental Issues (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Assertion Reason Test: Environmental Issues quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Assertion Reason Test: Environmental Issues exercise for a better result in the exam. You can find other Assertion Reason Test: Environmental Issues extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A: Euro-II norms are framed to reduce the content of CO and aromatic compounds from fuels.

R: These compounds lead to reduced visibility and carboxyhemoglobin formation.

Solution: Euro-II norms are framed to reduce the content of sulphur and aromatic compounds from fuels. These compounds lead to vehicular pollution.

QUESTION: 2

A: Nitrate and phosphate discharge in a water body causes eutrophication.

R: This increases the inorganic content in the water body and hence the growth of algal blooms.

Solution: Nitrate and phosphate in a water body resulting in a more fertile water nature called eutrophication, increasing BOD and the huge growth of algae called Algal Bloom.

QUESTION: 3

A: Biomagnification of DDT can enhance the decline in the bird population.

R: DDT causes thickening of eggshells and their delayed breaking by disturbing calcium metabolism.

Solution:

Biomagnification of DDT can reduce the bird population because it causes thinning of the eggshell.

QUESTION: 4

A: Ecological sanitation is a sustainable system for handling human excreta.

R: It is a practical and hygienic method of using dry composting toilets.

Solution: Ecological sanitation is a sustainable system for handling human excreta. It is a practical and hygienic method of using dry composting toilets.

QUESTION: 5

A: El Nino is a climatic change which causes deleterious environmental changes.

R: Increased tropospheric ozone due to El Nino causes a shift of climatic regions.

Solution: El-Nino is the climatic change which causes deleterious environmental changes. Increased smog tropospheric ozone is due to photochemical.

QUESTION: 6

A: ESP can remove the particulate matter by more than 99%.

R: Anode attracts the particles and provides a positive charge with the same & allow them to fall.

Solution: ESP can remove the particulate matter by more than 99%. Anode attracts the particles and provides a negative charge to them.

QUESTION: 7

A: Montreal Protocol suggested the reduction of ODS.

R: A landmark international agreement taken in Earth summit held at Rio de Janeiro.

Solution: Montreal Protocol suggested the reduction of ozone-depleting substances (ODS). A landmark international agreement has taken in Montreal - Canada in 1987.

QUESTION: 8

A: High concentration of atmospheric SO2 reduces primary productivity.

R: SO2 converts the chlorophyll-a into phaeophytin.

Solution:

High concentration of atmospheric SO2 reduces primary productivity because SO2 converts the chlorophyll and phaeophytin by replacing Mg.

QUESTION: 9

A: Intensive agriculture leads to negative soil pollution.

R: It increases useful mineral contents in the top layer of soil.

Solution: Intensive agriculture leads to negative soil pollution because It decreases useful mineral contents.

QUESTION: 10

A: Irrigation without proper drainage of water leads to waterlogging in the soil.

R: Water logging results in increased soil salinity.

Solution:

Irrigation without proper water drainage leads to waterlogging in the soil, increasing soil salinity.

 

 

 

QUESTION: 11

A: PAN is a secondary pollutant.

R: PAN is formed by the interaction of nitrogen oxides and hydrocarbon in the absence of light.

Solution:

PAN is produced by photochemical reactions.

QUESTION: 12

A: Taj Mahal is being destroyed by SO2 coming from the Mathura refinery.

R: This converts CaCO3 into unstable calcium sulphate.

Solution:

SO2/SO3 + H2O → H2SO4 [Acid rain]

QUESTION: 13

A: A few toxic substances often present in industrial waste, waters undergo biological magnification.

R: A toxic substance can easily be metabolised or excreted by an organism.

Solution: The toxic substance cannot be metabolised or excreted by the organism.

QUESTION: 14

A: High concentration of atmospheric SO2 and NOx causes acid rain.

R: It causes damage to foliage and growing points of plants.

Solution:

Acid rain damage foliage and growing points of plants.

QUESTION: 15

A: Polyblend is a fine powder of recycled plastics.

R: The blend of polyblend and bitumen helped increase road life by three factors.

Solution: Polyblend was mixed with bitumen to lay roads.

Similar Content

Related tests