Assertion & Reason Test: Outcomes of Democracy


12 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Assertion & Reason Test: Outcomes of Democracy


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Outcomes of Democracy | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Match the following items given in column A with those in column B:

Solution:

(i) Democracy: A democracy means rule by the people. The name is used for different forms of government, where the people can take part in the decisions that affect the way their community is run. The people elect their leaders.

(ii) Non-democratic regimes: A good democratic government definition is a government in which power is held by citizens or exercised on their behalf by elected officers. On the other hand, a non-democratic meaning is a government run by officials who are not elected by citizens and are not accountable to citizens.

(iii) Dictatorships: A dictator is someone who has absolute power or who at least behaves as if they do by bossing others around. In government, a dictator is a ruler who has total control over a country, with no checks or balances to prevent abuse of power.

(iv) Democratic regimes: Democracy is government in which power and civic responsibility are exercised by all adult citi- zens, directly, or through their freely elected rep- resentatives. Democracy rests upon the principles of majority rule and individual rights.

QUESTION: 2

Match the following items given in column A with those in column B:

Solution:

(i) Transparency and decision-making: Transparency means that everyone understands both the decision-making process and the thinking behind any decision in which they have an interest. Even with good intentions, mistakes will be made. Someone won't be informed. Someone who wanted to provide input will not be consulted.

(ii) Dignity and freedom of women: Every woman has the right to live in dignity free of fear, coercion, violence and discrimination.

(iii) Economic growth and development: Economic growth implies a process of increase in real national income and real. per capita income. Economic development is defined as a sustained improvement in material well being of society.

(iv) Accountable and responsive government: Accountable Government means a government which is responsible for its actions, and a citizen can find out he process of decision making as it follows set norms and procedures. Responsive Government is one where the government is attentive to the needs of the people and fulfils them.

QUESTION: 3

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

"It is expected from a government that it should bring economic growth and development. But many democracies of the world are unable to fulfill this expectation because of population size, global situation, cooperation from other countries, economic priorities, etc."

Solution: Economic Growth refers to the increment in the amount of goods and services produced by an economy. Economic growth means an increase in real national income / national output. Economic development means an improvement in the quality of life and living standards, e.g. measures of literacy, life-expectancy and health care.
QUESTION: 4

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

"Democracy stands much superior to any other form of government in promoting dignity and freedom of the individual. Every individual wants to receive respect from fellow beings. Often conflicts arise among individuals because some feel that they are not treated with due respect. The passion for respect and freedom are the basis of democracy."

Solution: Democracy stands much superior to any other form of government in promoting dignity and freedom of the individual. Every individual wants to receive respect from fellow beings. Often conflicts arise among individuals because some fell that they are not treated with due respect.
QUESTION: 5

Assertion and Reason Type Questions:

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A): Transparency means openness, communication and accountability of the government.

Reason (R): Transparency is considered missing in a democratic government.

Solution: Transparency implies openness, communication, and accountability. The term transparency has a very different meaning in information security where it is used to describe security mechanisms that are intentionally in-detectable or hidden from view.
QUESTION: 6

Assertion and Reason Type Questions:

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A): Bangladesh is a country where more than half of its population lives in luxury.

Reason (R): Sometimes the poor find it difficult to meet their basic needs of life, such as food, clothing, house, education and health.

Solution: Poverty is about not having enough money to meet basic needs including food, clothing and shelter. However, poverty is more, much more than just not having enough money. The World Bank Organization describes poverty in this way: “Poverty is hunger.
QUESTION: 7

Find the incorrect option:

Solution: Democracy allows us to correct our own mistake. as in this the main power is with the citizens so if they make a wrong choice in choosing the representative then it can be changed. they can vote others and the mistake would be corrected. Under the influence of that,many people vote for them.
QUESTION: 8

Find the incorrect option:

Solution: The world order has since inception been a patriarchy defined. Almost all the societies are male dominated for one or other reason which led to the oppression and suppression of women or where it is not so, women were not given opportunities to prove themselves or to claim their independence alongside the men. The wave of women empowerment all over the world in different polities with a common aim has created some sensitivity and room for development for women in the society.
QUESTION: 9

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : At least one fourth of the globe is still not under democratic government.

Reason : Because the challenge for democracy in these parts of the world is very stark.

Solution:
  • The challenge to democracy in these parts is very stark.

  • These countries face the foundational challenge of making the transition to democracy and then instituting a democratic government.

  • This involves bringing down the existing non-democratic government.

  • Military should be kept away from the controlling government and a sovereign and functional state should be established.

QUESTION: 10

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : Power sharing is the spirit of democracy.

Reason : As the rights of the people are not limited to the right to vote, stand in elections and form political organizations.

Solution: Power sharing is the spirit of democracy because it is one of the foundational principles on which the concept of democratic rule is based. In a democracy, the people have a right to be consulted on how they should be governed and all the citizens tend to have the same political and legal rights.
QUESTION: 11

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : Democratic reforms are to be brought about principally through political practice.

Reason : Any proposal for political reforms should think only about what is a good solution but not care about who will implement it and how.

Solution: The laws of a country play an important role in bringing about reforms. The laws have to be revised carefully to ensure that wrong political practices are not encouraged. Laws alone cannot resolve challenges; democratic reforms are to be carried out mainly by political activists, parties, movements and politically conscious citizens.
QUESTION: 12

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : The third challenge of deepening of democracy is usually not faced by every democracy in one form or another.

Reason : This involves strengthening of the country and practices of democracy.

Solution: The third challenge of deepening of democracy is faced by every democracy in one form or another. This involves strengthening of the institutions and practices of democracy. This should happen in such a way that people can realise their expectations of democracy.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code