Assertion & Reason Test: Periodic Classification of Elements - 1


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Assertion & Reason Test: Periodic Classification of Elements - 1


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Periodic Classification of Elements - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Smaller the size of an atom, greater is the electronegativity.

Reason (R): Electronegativity refers to the tendency of an atom to share electrons with other atoms.

Solution: Electronegativity refers to the tendency of an atom to attract bonding electrons.
QUESTION: 2

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Noble gases are highly reactive.

Reason (R): Noble gases have stable closed shell electronic configuration.

Solution: Inert gases (noble gases) are very less reactive due to stable closed shell electronic configuration like ns2, np6 or ns2.
QUESTION: 3

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Sixth and seventh periods in the periodic table contain 14 elements.

Reason (R): In the periodic table, 14 elements of sixth and seventh periods are known as lanthanoids and actinoids.

Solution: Sixth period contains 32 elements and seventh period is incomplete and like sixth, the period would have 32 elements.
QUESTION: 4

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The atomic and ionic radii generally decrease towards right in a period.

Reason (R): The ionisation enthalpy increases on moving towards the left in a period.

Solution: The ionisation enthalpy increases on moving towards the extreme right element in period and atomic and ionic radii decreases in a period from left to right.
QUESTION: 5

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Be and Al show some similar properties.

Reason (R): The metallic radius of Be is less than the metallic radius of Al.

Solution: Be and Al show diagonal relationship because Be resembles in its properties with Al. Metallic radius of the Be (111 pm) is less than the metallic radius of Al (143 pm). Although smaller size is the reason for the anomalous behaviour of Be, it is not a reason for its diagonal relation with Al.
QUESTION: 6

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): In triad, the three elements have the same gaps of atomic masses.

Reason (R): Elements in a triad have similar properties.

Solution: In a triad, the atomic mass of the middle element is the mean of the atomic masses of the first and third elements.
QUESTION: 7

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Mendeleev left the gap under aluminium and silicon and called these Eka-aluminium and Eka-silicon, respectively.

Reason (R): Dobereiner arranged elements on the basis of increasing atomic number.

Solution: Dobereiner arranged elements on the basis of increasing atomic weights.
QUESTION: 8

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): According to Mendeleev, periodic properties of elements is a function of their atomic number.

Reason (R): Atomic number is equal to the number of protons.

Solution: According to Mendeleev, periodic properties of elements is a function of their atomic masses.
QUESTION: 9

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Mendeleev arranged elements in horizontal rows and vertical columns.

Reason (R): Mendeleev ignored the order of atomic weight thinking that the atomic measurements might be incorrect.

Solution: Mendeleev arranged elements in horizontal rows and vertical columns. He ignored the order of atomic weight thinking that the atomic measurements might be incorrect and placed the elements with similar properties.
QUESTION: 10

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Mendeleev left the gap under aluminium and silicon and called these Eka-aluminium and Eka- silicon, respectively.

Reason : Dobereiner arranged elements on the basis of increasing atomic number.

Solution: Dobereiner arranged elements on the basis of increasing atomic weights.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code