Assertion Reason Test: Photosynthesis In Higher Plants


10 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for NEET | Assertion Reason Test: Photosynthesis In Higher Plants


Description
Attempt Assertion Reason Test: Photosynthesis In Higher Plants | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Additional Documents & Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A : In C4 plants, chloroplasts of bundle sheath cells are granal.

R : PS II is mostly found in the appressed part of granum.

Solution: In Bundle sheath cells PS II absent which implies agranal chloroplast. 

QUESTION: 2

A : Dark reactions of photosynthesis are temperature controlled processes.

R : Most of the reactions are enzymatic in nature.

Solution: Enzyme reactions are controlled by temperature.

QUESTION: 3

A : Dark acidification occurs in CAM plants.

R : Organic acids are decarboxylated during night.

Solution: Dark acidification is reaction occurs in Night and organic acid like malic acid is decarboxylated during day.

QUESTION: 4

A : Assimilatory power in photosynthesis is generated in ETS occuring in thylakoid membrane.

R : They are needed for CO2 reduction and RuBP regeneration.

Solution:

ATP produced is required for carrying out different metabolic activities, biosynthetic reaction taking place in stroma, responsible for fixation of CO2 and synthesis of sugar. 

QUESTION: 5

A : Light harvesting complexes (LHC) on thylakoid membrane broaden the range of light absorption.

R : They transfer e– to reaction centre.

Solution: Antenna molecules transfer electron to Reaction Centre.

QUESTION: 6

A : For every CO2 molecule entering C3 cycle, three molecules of ATP and two NADPH are required.

R : Cyclic photophosphorylation takes place to meet the difference in number of ATP.

Solution: Cyclic photophosphorylation is needed to meet difference in number of ATP, but no correlation with Ist statement.

QUESTION: 7

A : Carotenoids protect plant from excessive heat and prevent photooxidation of chlorophyll.

R : Carotenoids enable a wider range of wavelength of incoming light to be utilised for photosynthesis.

Solution: Carotenoids provide protection to chlorophyll from nascent oxygen.

QUESTION: 8

A : Biosynthetic phase of photosynthesis depend directly on presence of light.

R : Both ATP and NADPH are not essential for assimilation of CO2 to carbohydrates.

Solution: Dark reaction is not depend directly on the light. ATP and NADPH is essential for CO2 fixation. 

QUESTION: 9

A : Most of the photosynthesis takes place in the blue and red region of spectrum.

R : Action spectrum shows the amount of energy of different wavelength of light absorbed by pigments.

Solution: Action spectrum depicts the magnitude of a response of biological system to light as function of wavelength.

For e.g., - action spectrum of photosynthesis can be constructed from measurements of O2 evolution at different wavelengths. 

QUESTION: 10

A : Tropical plants are more efficient in CO2 utilization.

R: C3 plants ensure that RuBisCO functions as  carboxylase minimising oxygenase activity.

Solution: At high CO2 concentration RuBisCO enzyme acts as carboxylase enzyme.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code