Assertion Reason Test: Principles Of Inheritance And Evolution


20 Questions MCQ Test Additional Documents & Tests for NEET | Assertion Reason Test: Principles Of Inheritance And Evolution


Description
Attempt Assertion Reason Test: Principles Of Inheritance And Evolution | 20 questions in 20 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Additional Documents & Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A: Turner's syndrome generally does not occur in males.

R: Foetus with 44 + YO complement generally dies.

Solution:

Because the absence of X chromosome

QUESTION: 2

A: Sickel cell anaemia occurs due to the point mutation.

R: mRNA produced from Hb(s) gene has GAG instead of GUG.

Solution:

GUG → Valine GAG →Glutamine

QUESTION: 3

A: Holandric traits are passed from one generation to the next generation.

R: These traits appear more frequently in one sex than in other.

Solution:

Hoalandric genes are Y linked.

QUESTION: 4

A: Dominance is not an autonomous feature of a gene.

R: It depends as much on the gene product and the production of a particular phenotype from this product.

Solution:
QUESTION: 5

A: The possibility of a female becoming haemophilic is extremely rare.

R: Mother of such a female has to be carrier and father should be haemophilic.

Solution:

It is X linked recessive

QUESTION: 6

A: Pseudoalleles are actually closely linked genes.

R: These can be identified easily as both affect different characters, providing separate phenotypes.

Solution:

These genes occupy different location on a chromosome, but they regulate the same feature.

QUESTION: 7

A: The heterozygotic female for haemophilia may transmit the disease to sons.

R: Such traits show criss-cross inheritance.

Solution:
QUESTION: 8

A: Non-allosomic genic determination of sex is found in bacteria.

R: Sex is dependent on some environmental factors in prokaryotes.

Solution:

Sex is regulated by F-plasmid or fertility genes.

QUESTION: 9

A: Crossing over is the exchange of genetic material between non-homologous chromosomes.

R: It produces new linkages.

Solution:

Exchange of genetic material between homologous chromosome.

QUESTION: 10

A: Mendel gave postulates like "principles of segregation and principles of independent assortment" after studying seven pairs of contrasting traits in garden pea.

R: He was lucky in selecting seven characters in pea that was located on seven different chromosomes.

Solution:
QUESTION: 11

A: Test cross is the tool for knowing linkage between genes.

R: Monohybrid test cross gives two phenotypes and two genotypes.

Solution:
QUESTION: 12

A: A recessive mutant pleiotropic gene causes myotonic dystrophy.

R: Gene mutation leads to more synthesis of fibrillin proteins.

Solution:
QUESTION: 13

A: In snapdragon, F1 plants do not have red or white flowers.

R: It is the intermediate inheritance with neither of the two alleles of a gene being dominant over each other.

Solution:

Because of incomplete dominance, the allele cannot give its expression completely in figuration.

QUESTION: 14

A: en block inheritance of all genes located on the same chromosome may occur in some organisms.

R: Dihybrid test cross will have only two phenotypes.

Solution:
QUESTION: 15

A: Morgan's cross III was conducted in Drosophila to locate genes on chromosomes for white eye colour.

R: The cross was done between a red-eyed hybrid female and white-eyed male.

Solution:

It was a reciprocal cross so white x red eye.

QUESTION: 16

A: Antlers in male deer are sex influenced traits.

R: These are controlled by autosomal genes which are influenced by the sex of bearer.

Solution:

Antler of deer is the sex-limited feature.

QUESTION: 17

A: One drum stick per nucleus is present in the neutrophil of a normal female.

R: It is absent in the neutrophil of male.

Solution:
QUESTION: 18

A: Blood group phenotype is controlled by the presence or absence of antigens present on the surface coating of RBC.

R: These antigens are of three types and found in the oligosaccharides rich head regions of a glycophorin.

Solution:
QUESTION: 19

A: Polyploids with the odd number of chromosomes are propagated vegetatively.

R: Seed formation is absent due to meiotic abnormality.

Solution:
QUESTION: 20

A: XO type of sex determination is found in a large number of insects.

R: Some of the sperms bear the X-chromosome, whereas some do not.

Solution:

XX – XO – Type is found in some insects.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code