Biomolecules Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Biomolecules Practice Quiz - 1


Description
This mock test of Biomolecules Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Biomolecules Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Biomolecules Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Biomolecules Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Biomolecules Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Carbohydrateswhich taste sweet are called?

Solution:

Carbohydrates which are sugars and saccharides are sweet in taste.

QUESTION: 2

Glycogen is formed in

Solution:

Glycogen is how energy is stored in animals

QUESTION: 3

The following structure of protein is called?

Solution:

Tertiary structure is this structure.

QUESTION: 4

Building unit of protein is.

Solution:

Protein is built by α – Aminoacid

QUESTION: 5

Night blindness is caused by the deficiency of

Solution:

Vitamin A deficiency causes Night Blindness.

QUESTION: 6

The following compound can be called as

Solution:

It is dextrotatory , as second last hydroxy group is in right position.

QUESTION: 7

Amino acids are components of

Solution:

Proteins are formed by combination of amino acids

QUESTION: 8

Which of the following amines can be resolved into enantiomers?

Solution:

2-pentanamine forms enantiomers.

QUESTION: 9

Simple protein is.

Solution:

Simple protein is Albumin.

QUESTION: 10

Uracil replaces one of the following bases of DNA in the RNA

Solution:

Thymidine is present in DNA while Uracil is present in RNA.

QUESTION: 11

One of the following hassweet taste

Solution:

Glucose, glycine have sweet taste.

QUESTION: 12

The enzyme which catalyses the hydrolysis of fats into fatty acids and glycerol is.

Solution:

Lipase catalyse hydrolysis of fats into fatty acids and glycerol.

QUESTION: 13

Conjugated protein is.

Solution:

Conjugated protein is phosphoprotein.

QUESTION: 14

The nitrogen – containing heterocyclic base is attached to 1ꞌ position of sugar is known as

Solution:

The nitrogen – containing heterocyclic base is attached to 1ꞌ position of sugar is known as nucleoside.

QUESTION: 15

Adenosine is.

Solution:

Adenosine is nucleoside.

QUESTION: 16

Derived protein is.

Solution:

Peptones are derived protein.

QUESTION: 17

Nucleotides are joined together by phosphodiester linkage between 5′ and 3′ carbon atoms of the pentose sugar. The formation of a typical

Solution:

Nucleotide are joined by phosphodiester bond

QUESTION: 18

The number of asymmetric carbon atom(s) in below figure is are

Solution:

Only 1 asymmetric center.

QUESTION: 19

Insulin is a protein which contains _______ amino acids

Solution:

Insulin contain 51 amino acids

QUESTION: 20

ATP is

Solution:
QUESTION: 21

The most abundant organic compound on earth

Solution:

The most abundant organic compound on Earth is cellulose, which is made up of many, many glucose molecules all linked together. Cellulose is found in the cell walls of every plant, which is why it is the most abundant organic molecule. It helps form connective tissue, provides structure and shape to plant cells, and helps support plant cells against physical pressures.

QUESTION: 22

RNA guides the biosynthesis of

Solution:

RNA guides the biosynthesis of proteins.

QUESTION: 23

Scleroprotein is.

Solution:

Scleroprotein is simple.

QUESTION: 24

The most appropriate base pair in a double helix of DNA is

Solution:

Base pair in a double helix of DNA is A-T.

QUESTION: 25

The polymer(s) of dextrose is

Solution:

Cellulose and Stach is polymer of dextrose.

Related tests