Breathing and Exchange of Gases


22 Questions MCQ Test Biology Tests Ncert based | Breathing and Exchange of Gases


Description
Attempt Breathing and Exchange of Gases | 22 questions in 22 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Tests Ncert based for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following are considered as Respiratory organs in the following

  1. Lungs
  2. Gills
  3. Book Lungs
  4. Skin

Solution:

Refer class 11 Ncert page no 268

QUESTION: 2

Choose the incorrect in the below matching

  1. Gills     A)Branchial respiration
  2. Lungs  B)Pulmonary respiration
  3. Gills     C) Respiration performed by aquatic insects,Molluscs,Fishes
  4. Frong   D) Respiration by three organs

Solution:

Refer class 11 Ncert page no 268

Frog can respires through 3 ways as lungs and skin mentioned in ncert and other is the Mouth lining part

QUESTION: 3

Mention the paths way of Human respiratory system

A)Alveoli

B)Trachea

C)Pharnyx

D)Bronchi

E)Bronchioles

 

Solution:

Refer class 11 Ncert page no 269

QUESTION: 4

Which Thoracic vertebrae  divides the bronchi into left and right ?

Solution:

Refer class 11 Ncert page no 269

QUESTION: 5

The outer pleural membrane contact with :-

The inner plueral membrane contact with :-

Solution:

Refer class 11 Ncert page no 269

QUESTION: 6

Which of the following are used for formation of thoracic chamber

  • Sternum
  • vertebral column
  • ribs
  • diaphragam
  • lungs
  • Blood capilleries
Solution:

Refer class 11 Ncert page no 270

Dorsally by vetebral column

ventrally by sternum

laterally by ribs

lower side by diaphragm

QUESTION: 7

Arrange the steps for respiration in the following

  • ​Breathing or pulmonary respiration as where oxygen is drawn in and carbon di oxide released out - 4
  • Transport of gases by blood - 3
  • Utilisation of Oxygen by the cells and realese of Carbon di oxide - 1
  • Diffusion of gases across Alevolar memebranes - 5
  • Diffusion of gases between tissues - 2
Solution:

Refer class 11 Ncert page no 270

QUESTION: 8

Which of the fowllowing muscle helps in inspiration and direction of volume increases

Solution:

Refer class 11 Ncert page no 270

QUESTION: 9

How many breathings considered as healthing breathing per minute

Solution:

Refer ncert  class 11 page no 271

QUESTION: 10

Match the following 

Respiratory Volumes           Capacities

  1. Tidal volume             A) 2500 - 3000
  2. IRV                            B) 3000 - 3500
  3. ERV                            C) 1000 - 1100
  4. RV                              D) 1500 - 1600
  5. IC                                E) 1100 - 1200
  6. EC                              F) 500
Solution:

Refer ncert  class 11 page no 271 - 272

QUESTION: 11

Which of the following include Vital capacity

Solution:

Refer ncert  class 11 page no 272

QUESTION: 12

Exhange of gases depends upon

Solution:

Refer ncert  class 11 page no 272

QUESTION: 13

Match the following

A)Atmospheric air  - 1)95

B)Alveoli                  -   2) 159

C) Blood oxygenated  - 3) 40

D) Tissues                   -  4) 40

Solution:

Refer class ncert page no 272 table

QUESTION: 14

Diffusion of COis  greater than oxygen

Solution:

Refer Ncer class  11 page no 273

QUESTION: 15

Which  of the following are true

  • Diffusion based upon on three layers :- Squamous epithelium,endothelium of alevoli , basement membrane
  • In diffusion there is presence of loazement membrane
  • Diffusion thickness is greater than 1 mm
Solution:

Refer Ncert class  11 page no 273

QUESTION: 16

Transport of O2 Aand CO  % in the blood by RBC

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 273

QUESTION: 17

Factors responsible/favourable  of binding of oxygen with haemoglobin

Partial pressures of oxygen and carbon dioxide , temperatue, hysrogen ion conc 

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 274

QUESTION: 18

How is carbonic Anhydrase enzyme proceeds 

A) It favours for formation of Bicarbonate from carbon dioxide and water

B) It favours for dissolution of  bicarnate ion and H ion

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 275

QUESTION: 19

How much ml of COis delivered per every 100 ml

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 275

QUESTION: 20

Where Does the respiratory rhythym center Present

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 275

and as medulla belongs to hind brain

QUESTION: 21

Which of the following receptors are associated with changes in CO2 and H+

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 275

QUESTION: 22

In which of the following a human diseased can experience proliferation of fibrous tissue is caused

Solution:

Refer Ncert class  11 page no 275 - 276

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code