CDS I - English Question Paper 2016


120 Questions MCQ Test CDS (Combined Defence Services) Previous Years Papers | CDS I - English Question Paper 2016


Description
This mock test of CDS I - English Question Paper 2016 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence CDS I - English Question Paper 2016 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CDS I - English Question Paper 2016 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this CDS I - English Question Paper 2016 exercise for a better result in the exam. You can find other CDS I - English Question Paper 2016 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: History shows that the growth of civilization depends upon the gifts of nature, particularly the wealth yielded by the soil.
S6: In fact, most of the wars at the beginning of humanity’s history were fought for the gain of territory.
P: The more land they had, the more they were satisfied.
Q: The nature and the quality of the land they possessed were of great importance to them.
R: All ancient communities worked hard to produce food.
S: There was also a great desire among them to possess as much land as possible. The proper sequence should be

Solution:

The correct sequence is 'QRSP'.

The first sentence S1 offers a historical perspective on the growth of civilization. It notes that land was essential for such growth.

The second sentence should be Q, which elaborates that the quality of the land was of great importance.

The third sentence should be R since none of the other options could serve as a viable follow-up the sentence and sentence R begins a new subject by pointing out that all communities worked hard to produce food.

The fourth sentence should be S as the ‘also’ shows a causal connection with the previous sentence. The fifth sentence should be P since S6 as a matter of justification draws upon the logic of the previous sentence before making a conclusion.

QUESTION: 2

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: There were shots as I ran.
S6: Staying submerged was only too easy with so much clothing and my army boots.
P: The water was icy, but I stayed until I thought my lungs would burst.
Q: I tripped at the edge and went in with a splash.
R: The minute I came up I took a breath and plunged down again.
S: I ducked down, pushed between two men and ran for the river.
The proper sequence should be-

Solution:

The correct sequence is 'SQPR'.

The second sentence immediately after S1 should be S since the first thing the author did upon hearing the shots was to duck.

The third sentence Q picks up where the previous sentence left off as the author falls into the river he was heading for.

The fourth sentence P notes the feeling that the water was cold and yet holding his breath beneath the surface.

The fifth sentence should be R since the moment the author cannot hold his breath, he comes up to take a plunge before going in again.

The sentences are connected in the form of a narrative.

QUESTION: 3

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: Why do the English travel?
S6: For here, in cosmopolitan England, one is always exposed to the danger of meeting all sorts of peculiar aliens.
P: Besides, they are taught that travel broadens the mind.
Q: They do so mainly because their neighbour does this and they have caught the bug from him.
R: Although they have now discovered the sad truth that whatever travel may do to the mind, it certainly broadens other parts of the body.
S: But, and perhaps mainly, they travel to avoid foreigners.

The proper sequence should be

Solution:

The correct sequence is QPRS.

The second sentence after S6 should be Q since it is the only one among the other options that starts a narrative and does not sound like the continuation of any other sentence.

The third sentence should be P since it begins with the clause ‘besides’ and is, therefore, a continuation of sentence P.

The fourth sentence should be R since among R and S, the former should be used since the latter begins with a conditional ‘but’.

The fifth sentence should, therefore, be S.

QUESTION: 4

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: Jumbo, the famous 3-3 metre elephant was born in Africa over a hundred years ago.
S6: Before his death in September 1882, he had been seen by over 20 million Americans.
P: After disembarkation in New York, he was taken in a procession to the place where he was to be kept.
Q: Another admirer was the famous American showman Barnum who bought it for a huge sum in February 1882.
R: Transported from his native land to London Zoo, he became a favourite of Queen Victoria.
S: He made his transatlantic voyage aboard SS Assyrian Monarch.

The proper sequence should be

Solution:

From S1 and S6 it is clear that the passage reads like the report of an elephant who happened to be one of the most famous circus animals of all time.

The correct sequence should be RQSP and after rearrangement, the paragraph would read like:

Jumbo, the famous 3-3 metre elephant was born in Africa over a hundred years ago. Transported from his native land to London Zoo, he became a favourite of Queen Victoria. He made his transatlantic voyage aboard SS Assyrian Monarch. : Another admirer was the famous American showman Barnum who bought it for a huge sum in February 1882. : After disembarkation in New York, he was taken in a procession to the place where he was to be kept. Before his death in September 1882, he had been seen by over 20 million Americans.

QUESTION: 5

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: The bureaucrat and the social workers are men of totally different orientations and styles of functioning.
S6: The world will be a better place to live in if they learn a little from each other.
P: The other is considered to be a man ever on the move.
Q: He is portrayed as a man fond of rules above all other things.
R: The one is regarded as given to sedentary habits, doing a lot of paperwork.
S: Driven by an urge to help others he is impatient with red tape and unnecessary delays.

The proper sequence should be

Solution:

From S1 and S6 it is clear that the passage should read like a manifesto which basically talks about the way people should work and function.

The correct sequence should be RQPS and after rearrangement, the paragraph should read like:

The bureaucrat and the social workers are men of totally different orientations and styles of functioning. The one is regarded as given to sedentary habits, doing a lot of paperwork. He is portrayed as a man fond of rules above all other things. The other is considered to be a man ever on the move. Driven by an urge to help others he is impatient with red tape and unnecessary delays. The world will be a better place to live in if they learn a little from each other.

QUESTION: 6

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: Universities are peculiar institutions.
S6: It is the most important institution in the complex process of knowledge creation and distribution.
P: Traditionally elite institutions, the modern university has provided social mobility to previously disenfranchised groups.
Q: The contemporary university stands at the centre of its society.
R: They have common historical roots yet are deeply embedded in their societies.
S: Established in the medieval period to transmit established knowledge and provide training for a few key professions, universities have become a primary creator of new knowledge through basic research.

The proper sequence should be

Solution:

From S1 and S6 it is easy to note that the passage should read like a report highlighting the role and importance of universities.

The correct sequence should be SPRQ  and after rearrangement, the paragraph should read like:

Universities are peculiar institutions. Established in the medieval period to transmit established knowledge and provide training for a few key professions, universities have become a primary creator of new knowledge through basic research. : Traditionally elite institutions, the modern university has provided social mobility to previously disfranchised groups. They have common historical roots yet are deeply embedded in their societies. The contemporary university stands at the centre of its society. It is the most important institution in the complex process of knowledge creation and distribution.

QUESTION: 7

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI : At the age of eighteen Gandhi went to college, but remained for only part of the year.
S6 : This was against his religion, and most of his relatives were against his going.
P : Soon after this , he was advised to go to England to study to be a lawyer.
Q : Studies did not interest him and he did not do well.
R : It was difficult for him to leave India and go to a foreign land where he would have to eat and drink with foreigners.
S : This would not be easy.

The proper sequence should be

Solution:

From sentence S1 and S6 and the general tone of the other sentences, it is easy to guess that the passage should read like a biography.

The correct sequence should be QPSR and after rearrangement, the passage should read like:

At the age of eighteen, Gandhi went to college but remained for only part of the year. Studies did not interest him and he did not do well. Soon after this, he was advised to go to England to study to be a lawyer. This would not be easy. : It was difficult for him to leave India and go to a foreign land where he would have to eat and drink with foreigners. This was against his religion, and most of his relatives were against his going.

QUESTION: 8

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Helen graduated in 1904 with special honours in English.
S6: Her dress was torn and roses were snatched from her hat.
P: She was twenty-four years old.
Q: She was invited to the St. Louis Exposition in 1904 to awaken worldwide interest in the education of the deaf-blind.
R: But on Helen Keller Day the crowds got out of hand.
S: Requests were already flowing in for appearances and for magazine articles.

The proper sequence should be

Solution:

From S1 and S6 it is easy to assume that the paragraph talks about Helen and is essential biographical in nature.

The correct sequence should be PSQR and after rearrangement, the paragraph should read like:

Helen graduated in 1904 with special honours in English. She was twenty-four years old. Requests were already flowing in for appearances and for magazine articles. She was invited to the St. Louis Exposition in 1904 to awaken worldwide interest in the education of the deaf-blind. But on Helen Keller Day the crowds got out of hand. Her dress was torn and roses were snatched from her hat.

QUESTION: 9

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1 : One of the many young scientists who chose to throw in their lot with Rutherford was an Oxford physical chemist, Frederick Soddy.
S6 : We now know that Gamma rays are a particularly fierce form of X-rays.
P : His association with Rutherford lasted only two years, but that was long enough to change the whole face of physics.
Q : He was just 23.
R : They found that thorium changed into a new element , thorium X, and in the process gave off what was apparently a gas and at the same time a third type of ray, which they named after the Greek letter ‘Gamma’.
S : When he teamed up with Rutherford, they investigated thorium which, as Marie Curie had shown, was radioactive.

The proper sequence should be

Solution:

From sentences S1 and S6 it is easy to assume that the paragraph talks about Soddy and is biographical in nature.

The correct sequence should be QPSR and the paragraph after rearrangement should read like:

One of the many young scientists who chose to throw in their lot with Rutherford was an Oxford physical chemist, Frederick Soddy. He was just 23. His association with Rutherford lasted only two years, but that was long enough to change the whole face of physics. When he teamed up with Rutherford, they investigated thorium which, as Marie Curie had shown, was radioactive. They found that thorium changed into a new element, thorium X, and in the process gave off what was apparently a gas and at the same time the third type of ray, which they named after the Greek letter ‘Gamma’. We now know that Gamma rays are a particularly fierce form of X-rays.

QUESTION: 10

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: The boy felt his way up the creaking stairs through thick darkness.
S6: He was just telling himself he was safe when the door was flung open and the gaunt old man grabbed his shoulder.
P: All he had to do was just get past the central door on the landing.
Q: He stopped at the great clock below whined for a few seconds and gave out a single, solemn stroke.
R: His eyes were raised to the faint moonlight that shone above the landing.
S: He hesitated as the sound died down and then crept on, thinking that if they could sleep through that, they would sleep through any noise he could make.

The proper sequence should be

Solution:

From S1 and S6 it is easy to assume that the sentence are a part of a narrative and could possibly be a story or description of an event.

The correct sequence should be RQSP and after the rearrangement, the paragraph should read like:

The boy felt his way up the creaking stairs through thick darkness. His eyes were raised to the faint moonlight that shone above the landing. He stopped at the great clock below whined for a few seconds and gave out a single, solemn stroke. He hesitated as the sound died down and then crept on, thinking that if they could sleep through that, they would sleep through any noise he could make. All he had to do was just get past the central door on the landing. He was just telling himself he was safe when the door was flung open and the gaunt old man grabbed his shoulder.

QUESTION: 11

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Don’t you think that the housefly is a nuisance?
S6: When you see a fly rubbing its legs together, it is just cleaning itself, and scraping off some of the material that has gathered there.
P: For ages, that’s what man considered the fly to be — just a nuisance.
Q: It was discovered that these flies carried disease germs that cause the death of millions of people every year.
R: But now we know that the innocent-looking housefly is one of man’s worst enemies.
S: It makes an irritating buzzing sound; it annoys you when it crawls on your skin; and so on.

The proper sequence should be

Solution:

From S1 and S6 it is easy to assume that the sentence is a part of a narrative and could possibly be a story or description of an event.

The correct sequence should be SPRQ and after the rearrangement, the paragraph should read like:

Don’t you think that the housefly is a nuisance? It makes an irritating buzzing sound; it annoys you when it crawls on your skin; and so on. For ages, that’s what man considered the fly to be — just a nuisance. But now we know that the innocent-looking housefly is one of man’s worst enemies. It was discovered that these flies carried disease germs that cause the death of millions of people every year. When you see a fly rubbing its legs together, it is just cleaning itself, and scraping off some of the material that has gathered there.

QUESTION: 12

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Iguanodon was one of the first dinosaurs to be scientifically described.
S6: This quadrupedal dinosaur lived about 70 million years ago and its fossils are found in many parts of England, Europe, Asia and North Africa.
P: These teeth formed a dental battery in which replacing teeth were constantly growing.
Q: The forelimbs were slightly larger than other members of its group known as Ornithischia.
R: It had numerous teeth in the sides of the jaws, arranged in rows.
S: It was about 40 feet in length.

The proper sequence should be

Solution:

From sentences S1 and S6 it is easy to assume that the passage is a descriptive account of an Iguanodon which is a type of dinosaur.

The correct sequence should be SRPQ and after rearrangement, the paragraph should read like:

Iguanodon was one of the first dinosaurs to be scientifically described. It was about 40 feet in length. It had numerous teeth in the sides of the jaws, arranged in rows. These teeth formed a dental battery in which replacing teeth were constantly growing. The forelimbs were slightly larger than other members of its group known as Ornithischia.  This quadrupedal dinosaur lived about 70 million years ago and its fossils are found in many parts of England, Europe, Asia and North Africa.

QUESTION: 13

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: A single device can heat fluids without requiring an electrical element.
S6: Because there is no electrical element, there is no risk of fire, so the system is suitable for dangerous environments.
P: A heat exchanger transfers heat from the central cavity to an air heater, a water heater or an industrial processor.
Q: It has a container like the crankcase of a car’s engine, which contains the fluid to be heated.
R: Compression and friction at the nozzles heat the fluid so that the temperature in the central -cavity rises steadily.
S: A motor and pulley inside the container turn a rotor wheel, which in turn forces the fluid again and again through narrow nozzles into a central cavity.

The proper sequence should be

Solution:

From sentences S1 and S6 it is easy to assume that the paragraph is essentially descriptive.

The correct sequence should be QSRP and after rearrangement, the paragraph should read like:

A single device can heat fluids without requiring an electrical element. It has a container like the crankcase of a car’s engine, which contains the fluid to be heated. A motor and pulley inside the container turn a rotor wheel, which in turn forces the fluid again and again through narrow nozzles into a central cavity. Compression and friction at the nozzles heat the fluid so that the temperature in the central -cavity rises steadily. A heat exchanger transfers heat from the central cavity to an air heater, a water heater or an industrial processor. Because there is no electrical element, there is no risk of fire, so the system is suitable for dangerous environments.

QUESTION: 14

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: There is no doubt that the rules governing imports, manufacture and the use of pesticides need to be further tightened up.
S6: At the same time, better pollution control measures are needed to check the discharge of poisonous gases and chemicals by a host of other industries which are equally responsible for poisoning our world.
P: But a more practical and feasible approach is required to tackle this problem.
Q: No one can deny the importance of pesticides in our agriculture.
R: The proposed amendment is an attempt at doing this, but in the process, it seems to have gone overboard in most cases.
S: Even today, nearly a fourth of our crop is lost due to pests and weeds.

The proper sequence should be

Solution:

The correct sequence is RQSP.

There is no doubt that the rules governing imports, manufacture and the use of pesticides need to be further tightened up. The proposed amendment is an attempt at doing this, but in the process, it seems to have gone overboard in most cases. No one can deny the importance of pesticides in our agriculture. Even today, nearly a fourth of our crop is lost due to pests and weeds. But a more practical and feasible approach is required to tackle this problem. At the same time, better pollution control measures are needed to check the discharge of poisonous gases and chemicals by a host of other industries which are equally responsible for poisoning our world.

QUESTION: 15

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. Suppose if you are selected, will you give us a treat?

Solution:

Among the given options the correct option should be option 3.

The other two options would render the sentence grammatically incorrect.

However, using ‘if’ instead of ‘suppose if’ does not change the meaning of the sentence and is also grammatically correct.

QUESTION: 16

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. I would rather have a noble enemy than a mean friend.

Solution:

None of the given options are correct since they do not make the sentence grammatically or structurally correct.

The correct option should be option 4 or ‘No improvement’.

QUESTION: 17

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. He decided to take the help of a guide lest he may miss the way.

Solution:

The correct answer is Option 1.

Rule: The only auxiliary verb that can follow lest is should.

Eg- Work hard lest you should fail.

QUESTION: 18

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. He wanted my permission to taking part in sports.

Solution:

The sentence is in the simple present tense and therefore ‘taking’ would be grammatically wrong.

Option 2 is also inaccurate since it is grammatically incorrect.

Option 1 is, therefore, the most viable option since it helps the sentence be grammatically correct.

QUESTION: 19

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. We are doing this in the interest of the poors.

Solution:

The correct form of the preposition to be used in the context of the sentence is ‘for’.

This makes option 3 the only correct option among the given options.

QUESTION: 20

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. He reached his destination at night.

Solution:

None of the given options are correct since they do not make the sentence grammatically or structurally correct.

The correct option should be option 4 or ‘no improvement’.

QUESTION: 21

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. One is often pleased with himself.

Solution:

When the subject in a sentence is ‘One’, then the pronoun form of the word should be ‘oneself’.
Thus the correct option should be option 3.

QUESTION: 22

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. Unless you are not very careful, you will run into debt.

Solution:

The correct answer is Option 1.

Rule: Unless means the same as if...not. Like if, unless is followed by a present tense, a past tense, or a past perfect tense (never by a conditional). 

Unless is used instead of if...not in conditional sentences of all types. The order of the clauses doesn't matter with sentences using unless.

QUESTION: 23

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. This scooter is not as efficient as it used to be; instead it is still a very useful machine.

Solution:

The sentence works on an inherent contrast as the two parts of the sentence are contrasting in nature.

To bring about the contrast, the word ‘nevertheless’ should be used which means ‘in spite of that’.

The correct option should thus be option 3.

QUESTION: 24

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. The teacher, as well as his wife, were invited.

Solution:

When as well as functions as a conjunction, it often leads to errors of agreement in number between subject and verb.

Ex: Jack, as well as his friends, were invited to the party.

In the above sentence, the phrase, as well as his friends, is merely parenthetical; the true subject is Jack and the verb should be was.

Phrases like as well as and in addition to indicate a parenthetical construction -- they can be conjunctions, like and, but they are not merely wordy versions of and.e
Hence, Option 1 is correct.

QUESTION: 25

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. I wish I can help you.

Solution:

The sentence is in the simple present tense and therefore the correct option to be used to ensure that the sentence is grammatically correct is option 3.

The phrase ‘could help’ is in the correct tense form and is both syntactically and grammatically correct.

QUESTION: 26

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. My brother is looking forward to meet his employer tomorrow.

Solution:

None of the given options are correct since they do not make the sentence grammatically or structurally correct.
The correct option should be option 4 or ‘no improvement’.

QUESTION: 27

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. My father has given his ascent for my long tour.

Solution:

The sentence talks about the father giving his permission.

The correct word to express that should be ‘assent’, which means the expression of approval and not ‘ascent’ which means to climb.

Thus the correct option should be option 3. 

QUESTION: 28

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. Heavy work has been thrusted on me.

Solution:

The sentence is in the simple present tense.

The only option which would fit in the current context of the sentence keeping the tense in consideration is option 1.

QUESTION: 29

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. No sooner had he completed his first novel than he fell seriously ill.

Solution:

None of the given options are correct since they do not make the sentence grammatically or structurally correct.

The correct option should be option 4 or ‘no improvement’.

QUESTION: 30

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. There is many a slip between the cup and lip.

Solution:

In the sentence since the objects ‘cup’ and ‘lip’ are two distinctly different objects and are specific in nature, both of them should have the article ‘the’ before them.
Thus the correct answer should be option 3.

QUESTION: 31

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. We can go out whenever we choose to, isn’t it ?

Solution:

Since the conditional question in the sentence is ‘can’, the most grammatically correct refrain would be ‘can’t we’.
The correct option should thus be option 1.

QUESTION: 32

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. He was too conscientious in the discharge of his duties that he could not serve that exploiter for long.

Solution:

The general tense of the sentence is simple present tense.
Thus the correct phrase to be used instead of the underlined segment should be ‘to serve’.
Thus the correct option should be option 3.

QUESTION: 33

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. Decide one way or the other; you can’t be sitting on the fence forever.

Solution:

None of the given options are correct since they do not make the sentence grammatically or structurally correct.

The correct option should be option d or ‘no improvement’.

QUESTION: 34

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. Raman wants to dispose off his house.

Solution:

The correct preposition to be used in the context of the sentence should be ‘of’.
Thus the correct option should be option 1.

QUESTION: 35

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. I regret for using objectionable words against a man so mighty.

Solution:

The word ‘regret’ does not take the word ‘for’ and thus the correct form should simply be the use of the word itself.
The correct option should therefore be option 3.

QUESTION: 36

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. Ramesh is working in this factory for the past three months.

Solution:

The sentence is in the present perfect continuous tense.
The correct option in the context of the sentence should, therefore, be option 1. 

QUESTION: 37

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. I am waiting for three-quarters of an hour.

Solution:

The sentence is in the present perfect continuous tense.

The correct option in the context of the sentence should, therefore, be option 3.

QUESTION: 38

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. This book is the more interesting of the three.

Solution:

The sentence allows for an absolute choice between the three books and therefore the most appropriate option should be ‘the most interesting’.
The correct option should thus be option 2.

QUESTION: 39

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (1), (2) or (3) is better than the underlined part, indicate your response. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (4) as your response.

Q. I am living in Bombay for the last ten years

Solution:

Among the given options, the sentence would look most appropriate if used in the present continuous tense.
Thus the correct option should be option 2.

QUESTION: 40

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

Georgian loyalists and rebel forces after a week of fighting (P) agreed to (Q) a ceasefire today (R) in which 51 people were killed (S)

The correct sequence should be-

Solution:

The correct sequence of the sentence should be QRPS because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

Georgian loyalists and rebel forces agreed to a ceasefire today after a week of fighting in which 51 people were killed.

QUESTION: 41

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

The ultimate hope will force the nations (P) that the destructive nature of weapons (Q) to give up war (R) has not been fulfilled (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be QPRS because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The ultimate hope that the destructive nature of weapons will force the nations to give up war has not been fulfilled.

QUESTION: 42

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

The leader of the opposition, in the manner he had planned to convince them (P), on realising that he had failed to convince the assembly (Q), who had a reputation for speech-making (R), was very much disappointed (S)

The correct sequence should be​

Solution:

The correct sequence of the sentence should be RSQP because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The leader of the opposition who had a reputation for speech-making was very much disappointed on realizing that he had failed to convince the assembly in the manner he had planned to convince them.

QUESTION: 43

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

We can think of often confused in the public mind (P) which suggest the need for (Q) two factors (R) an international language (S)

The correct sequence should be

Solution:

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

We can think of often confused in the public mind (P) which suggest the need for (Q) two factors (R) an international language (S)

The correct sequence should be

QUESTION: 44

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

The man

is generally the one (P) who can work very hard (Q) when he must work (R) who can play most heartily when he has the chance of playing (S) The correct sequence should be-

Solution:

The correct sequence of the sentence should be QRPS because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The man who can work very hard when he must work is generally the one who can play most heartily when he has the chance of playing.

QUESTION: 45

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

Dear Lodger, I agree, the roof is leaking; but there would be no need (P) while it is raining (Q) and when the Sun shines (R), I can’t get it repaired (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be SQRP because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

Dear lodger, I agree, the roof is leaking, but I can’t get it repaired while it is raining and when the sun shines there would be no need.

QUESTION: 46

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

There is no reason that life may exist (P) in great profusion (Q) why we should not be willing to think (R) in other worlds (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be RPQS because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

There is no reason why we should not be willing to think that life may exist in great profusion in other worlds

QUESTION: 47

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

The Regent released Voltaire (P) having discovered that (Q) he had imprisoned an innocent man (R) and gave him a pension (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be QRSP because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The Regent having discovered that he had imprisoned an innocent man released Voltaire and gave him a pension.

QUESTION: 48

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

which is sold (P) for its horn (Q) the Rhinoceros is hunted by poachers (R) at high prices (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be RQPS because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The Rhinoceros is hunted by poachers for its horn which is sold at high prices

QUESTION: 49

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

as environmental tools (P) for military purposes (Q) are finding various new uses (R) the world’s fastest computers initially conceived (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be SQRP because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The world’s fastest computers initially conceived for military purposes are finding various new uses as environmental tools.

QUESTION: 50

The question below consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

is a painful feeling (P) without this indirect appeal to our self-love (Q), the sense of inferiority in others (R), and not an exalting one (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct sequence of the sentence should be RQPS because none of the other options creates a sentence which is grammatically and contextually correct.

After rearrangement the sentence should read like:

The sense of inferiority in others without this indirect appeal to our self-love is a painful feeling and not an exalting one.

QUESTION: 51

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 1

Solution:

Out of the given options, the correct option should be ‘though’ since the word means 'despite the fact that; although'

QUESTION: 52

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 2

Solution:

The correct option should be ‘man’.

The word ‘man’ is used in a general sense to mean mankind as a whole since the whole species has been using science.

QUESTION: 53

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 3

Solution:

The correct option should be ‘a’.

From the given articles, the only correct article that can be used to ensure that the sentence is grammatically correct is option b.

QUESTION: 54

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 4

Solution:

The correct option should be ‘had’.

SInce the general tense of the sentence is the past tense, the correct option should be option c.

QUESTION: 55

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 5

Solution:

The correct option should be ‘or’.

This is because, in the context of the sentence, there is an ambiguity regarding the number of years, the passage notes it as between two possible instances. In this case, the correct option to bring out the contrast should be ‘or’.

QUESTION: 56

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 6

Solution:

The correct option should be ‘since’.

The word ‘since’ means in the intervening period between (the time mentioned) and the time under consideration, typically the present. In the context of the sentence, the correct option should thus be option c.

QUESTION: 57

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 7

Solution:

The correct option should be ‘marvellous’.

From the given options, the only plausible option that can be used in the context of the sentence is ‘marvellous’ since the word means causing great wonder; extraordinary.

QUESTION: 58

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 8

Solution:

The correct option should be ‘exciting’.

From the given options, the word ‘exciting’ means causing great enthusiasm and eagerness. None of the other words fit in the current context and thus the only correct alternative is option b.

QUESTION: 59

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 9

Solution:

The correct option should be ‘at’.

From the given options, the only preposition which can fit grammatically in the current context of the sentence is option a.

QUESTION: 60

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 10

Solution:

The correct option should be ‘worse’.

Since the sentence is comparative in nature, the secondary form of ‘bad’ has been used i.e. worse.

QUESTION: 61

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 11

Solution:

The correct option should be ‘that’.

In the context of the sentence, the correct word should be ‘that’.

QUESTION: 62

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 12

Solution:

The correct option should be ‘has become’. ​

From the given options, the only option that can be used in the context of the sentence is ‘has become’. The other options render the sentence grammatically incorrect and therefore cannot be used.

QUESTION: 63

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 13

Solution:

The correct option should be ‘leave’.

The sentence is in the simple present tense and therefore the word ‘leave’ makes complete grammatical sense.

QUESTION: 64

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 14

Solution:

The correct option should be ‘can’.

The word ‘can’ indicates to be able to, thus that is the only option should be option b.

QUESTION: 65

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

Many of us believe that science is something modem, ___(1)___ [(a) if (b) though (c) unless] the truth is that ___(2)___ [(a) men (b) people (c) man] has been using science for __(3)__ [(a) the (b) a (c) that] very long time. However, it has __(4)__ [(a) has (b) have (c) hada greater effect on human lives in the last 25 ___(5)___ [(a) and (b) or (c) either] 30 years than in the hundreds of years __(6)__ [(a) from (b) for (c) since] the invention of the plough. The __(7)__ [(a) marvellous (b) costly (c) inexpensive] gifts of science have made modem life __(8)__ [(a) dull (b) exciting (c) aimlessand comfortable. But science has ___(9)___ [(a) at (b) in (c) withinthe same time created new problems. One of these may become ___(10)___ [(a) bad (b) worse (c) good] in the years to come, is ___(11)___ [(a) those (b) this (c) that] of ‘jet-lag’. With the coming of modem jets, flying at more than 900 km an hour, the world ___(12)___ [(a) can become (b) become (c) has becomevery small indeed. Today if you ___(13)___ [(a) leave (b) will leave (c) would leave] New Delhi at 4.00 in the morning, you ___(14)___ [(a) will (b) can (c) must] eat an early breakfast in the sky ___(15)___ [(a) at (b) on (c) overKabul, and be in London by about 1.00 p.m.

Q. Choose the option relating the best word 15

Solution:

The correct option is ‘over’.

In the context of the sentence, the word ‘over’ means at a higher level or layer than.

QUESTION: 66

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 1

Solution:

In the blank 1, the correct answer should be ‘since’.

In the context of the sentence the word ‘since’ means in the intervening period between (the time mentioned) and the time under consideration, typically the present.

QUESTION: 67

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 2

Solution:

In blank 2, the correct answer should be ‘can be’.

The choice of the option depends on the basic scientific truth that ‘metals’ can be ‘hammered’.

Thus the correct option should be 'a'.

QUESTION: 68

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 3

Solution:

In blank 3, the correct option should be ‘by means of’. The phrase ‘by means of’ means ‘ by using’ and therefore the correct option should be option c.

QUESTION: 69

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 4

Solution:

In blank 4, the correct answer should be ‘a’.

Since the sentence does not talk about a specific piece of metal the word ‘a’ would be most suitable.

QUESTION: 70

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 5

Solution:

In blank 5, the correct answer should be ‘lightly’.

In the context of the sentence the word ‘lightly’ means in relatively small amounts or in low density; sparingly.

QUESTION: 71

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 6

Solution:

In blank 6, the correct answer should be ‘is needed’.

The sentence is in the simple present tense and thus among the given options the only option that can render the sentence grammatically correct is the phrase ‘is needed’.

None of the other options are suitable in this case.

QUESTION: 72

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 7

Solution:

In blank 7, the correct answer should be ‘condition’.

In the context of the sentence, the word ‘condition’ means the state of something with regard to its appearance, quality, or working order.

QUESTION: 73

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 8

Solution:

In blank 8, the correct answer should be ‘into’.

The correct option among the given options should be ‘into’ since the sentence talks about pouring the metal liquid in the mould.

QUESTION: 74

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 9

Solution:

In blank 9, the correct answer should be ‘specially’.

In the context of the sentence the word ‘specially’ is correct since it means for a special purpose.

QUESTION: 75

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 10

Solution:

In blank 10, the correct answer should be ‘after’.

Among the given options, the only feasible option that could be correct is ‘after’ since it would not make much sense to break open the mould ‘before’ the metal has cooled,

QUESTION: 76

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 11

Solution:

In blank 11, the correct answer should be ‘has cooled’.

None of the other options are grammatically correct in the context of the sentence and thus the only option that can be used is option 1.

QUESTION: 77

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 12

Solution:

In blank 12, the correct answer should be ‘solid’.

This is pretty evident from the fact that after the liquid has cooled down in the mould, it would obviously become 'solid’.

Thus the correct option should be option 2.

QUESTION: 78

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 13

Solution:

In blank 13, the correct answer should be ‘this’.

In the context of the sentence, the word ‘this’ means used to identify a specific person or thing close at hand or being indicated or experienced.

QUESTION: 79

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 14

Solution:

In blank 14, the correct answer should be ‘have been fashioned’.

Since the object is plural in nature the correct choice among the option that maintains the grammatical structure of the sentence is ‘have been fashioned’.

QUESTION: 80

In the following question, a passage is given. At certain points in the passage, you are given a choice of three words underline (a), (b) and (c), one of which fits the meaning of the passage. Choose the best word out of the three. underline the letter, viz., (a), (b) or (c), relating to this word as your answer.

All of us know the kinds of substances that are known as metals. They are commonly distinguished from other substances by their bright and shiny surfaces. The majority of them are fairly heavy___(1)___. [(a) Since (b) Although (c) Whenmost metals are hard and strong, they___ (2)___ [(a) can be (b) cannot be (c) a] hammered, pulled and pressed into various shapes___(3)___ [(a) by mean of (b) by the meaning of (c) by means ofstrong machines. It is more easy to shape___(4)___ [(a) the (b) that (c) a] piece of metal after it has just been___(5)___ [(a) lightly (b) warmly (c) now] heated because heat softens it. Very great heat___(6)___ [(a) must need (b) been needed (c) is needed] to melt a metal to its liquid___(7)___. [(a) flow. (b) condition (c) contentMetal workers always pour the liquid metal___(8)___ [(a) out of (b) into (c) ontoa hollow form called a mould, usually made of___(9)___ [(a) specialist (b) specified (c) speciallyprepared moulding sand held in a box of wood or iron___(10)___ [(a) Before (b) After (c) While] the metal___(11)___ [(a) has cooled (b) have cooled (c) has been cooled] the moulding boxes are broken open and the___(12)___ [(a) liquid (b) solid (c) soiled] metal shapes are taken out of the moulds___(13)___ [(a) That (b) This (c) Thus itprocess is called casting. Metal objects that___(14)___ [(a) has been fashion (b) have been fashioned (c) are in fashion] by this process break more easily than those made by hammering. When___(15)___ [(a) those (b) two (c) allmetals are melted they can be mixed together. The mixture is called an alloy.

Q. Choose the option relating the best word 15

Solution:

In blank 15, the correct answer should be ‘two’.

The word ‘alloy’ means a mixture of two metals. That’s why the correct option should be option 2.

QUESTION: 81

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientists has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesmen have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. The power of art can be judged through

Solution:

The answer to the above question can be found in the line:

“The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.”

QUESTION: 82

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientists has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesmen have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. The statement “Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity” suggests that

Solution:

As the passage notes, after a period of time scientific discoveries are always superseded and thus Einstein’s theory has effectively suffered Newton’s postulations. The correct option should, therefore, be option d.

QUESTION: 83

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientists has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesmen have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. The achievements of generals, politicians and statesmen have been compared to milestones by the author because

Solution:

The answer to the above question can be found in the line:

“Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesmen have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else.”

QUESTION: 84

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientists has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesmen have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. How is a work of art different from the work of a scientist?

Solution:

The answer to the above questions can be found in the lines:

“Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded.” and “The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.”

QUESTION: 85

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. Which one of the following statements best reflects the main contention of the author?

Solution:

The answer to the above question can be found in the line: “The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.”

QUESTION: 86

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. The author says that any dispute about whether or not men are stronger than women is meaningless, because

Solution:

The very first line of the paragraph notes the fact that the word ‘stronger’ is subject to interpretations and therefore cannot be used in a general sense. Hence it is futile to engage in such discussions.

QUESTION: 87

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. The author says it would be legitimate to argue that women are stronger than men, because

Solution:

The answer to the above question can be found in the line:

"But most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men."

QUESTION: 88

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. From the passage, which of the following statements is most likely to be correct?

Solution:

The answer can be found in the following line:

“But most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions.”

QUESTION: 89

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following statements most clearly suggests the central theme of the passage?

Solution:

The central theme of the passage is made evident by the very first two lines of the passage which states:

“In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life.”

QUESTION: 90

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following phrases best helps to bring out the precise contextual meaning of “watertight compartments”?

Solution:

The phrase ‘watertight compartments’ means any of the sections with intervening watertight partitions into which the interior of a large ship is usually divided for safety. The correct option should therefore be option b.

QUESTION: 91

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following statements most correctly reflects the attitude of the author towards politicians’ opinions?

Solution:

The author’s scepticism about politicians is made evident by the use of the phrase ‘forgetful of the fact’ when referring to the way they made their claims. The correct option would thus be option c.

QUESTION: 92

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following statements most correctly indicates the implication of the phrase ‘paradise to descend on earth’?

Solution:

The phrase ‘paradise on earth’ would refer to a place that would be comparable to the peace, harmony and sanctity heaven is usually associated with. The correct option in this case would thus be option a.

QUESTION: 93

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountain sides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. Some men like to climb mountains because

Solution:

The answer to the above question can be found in the lines: “ Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days.”

QUESTION: 94

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountain sides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. To climb a mountain is often difficult because

Solution:

The answer to the above question can be found in the line: “This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountain sides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured.”

QUESTION: 95

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountain sides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. It is a wonderful feeling ‘It’ refers to

Solution:

In the context of the sentence the word ‘mountaneering’ or the very act of climbing mountains is referred to by the use of the word ‘it’. Thus the correct option should be option d.

QUESTION: 96

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountain sides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. Two Italian prisoners escaped the camp and climbed to the top of Mount Kenya to

Solution:

The answer to the above questionn can be found in the line: “They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.” Thus the correct option should be option d.

QUESTION: 97

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most of the people who appear most often and most gloriously in the history books are great conquerors and generals and soldiers, whereas the people who really helped civilization forward are often never mentioned at all. We do not know who first set a broken leg, or launched a seaworthy boat, or calculated the length of the year, or manoeuvred a field, but we know all about the killers and destroyers. People think a great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a soldier. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. People who are glorified often in history books are those

Solution:

The answer to the above question can be found in the line:

“Most of the people who appear most often and most gloriously in the history books are great conquerors and generals and soldiers”

QUESTION: 98

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most of the people who appear most often and most gloriously in the history books are great conquerors and generals and soldiers, whereas the people who really helped civilization forward are often never mentioned at all. We do not know who first set a broken leg, or launched a seaworthy boat, or calculated the length of the year, or manoeuvred a field, but we know all about the killers and destroyers. People think a great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a soldier. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. The words “the people who really helped civilization forward” suggest that conqueror's, generals, and soldiers

Solution:

The author in the passage provides an idea contrary to the established ideal that people generally conceive conquerors to have helped civilization go forward. He notes that it is people who did the little but important scientific and technological advancements who really helped society evolve and advance.

QUESTION: 99

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most of the people who appear most often and most gloriously in the history books are great conquerors and generals and soldiers, whereas the people who really helped civilization forward are often never mentioned at all. We do not know who first set a broken leg, or launched a seaworthy boat, or calculated the length of the year, or manoeuvred a field, but we know all about the killers and destroyers. People think a great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a soldier. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. We will find the figure of a conqueror or a general or a soldier on all the highest pillars in great cities because

Solution:

The very idea of conquerors has been glorified to such an extent over a period of time that people have exaggerated their contributions to the advancement of civilization and credited them with things that far surpass their actual achievements.

QUESTION: 100

The following question has a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Most of the people who appear most often and most gloriously in the history books are great conquerors and generals and soldiers, whereas the people who really helped civilization forward are often never mentioned at all. We do not know who first set a broken leg, or launched a seaworthy boat, or calculated the length of the year, or manoeuvred a field, but we know all about the killers and destroyers. People think a great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a soldier. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. The passage implies that the greatest countries are those that

Solution:

The answer to the above question can be found in the line:

“And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.”

QUESTION: 101

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I am senior (a) than him (b) by two years(c) No error. (d)

Solution:

The comparative structure that the sentence adopts indicates that the word ‘than’ is grammatically incorrect and should be replaced by the more appropriate word ‘to’.

Thus the correct option should be option B.

QUESTION: 102

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. When I finished writing the letter, (a) I could not help admiring myself (b) to have achieved the impossible. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part C.

The use of 'to have achieved' is incorrect in the context of the sentence and must be replaced with 'for having achieved' to make the sentence grammatically correct.

QUESTION: 103

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I am (a) glad  (b) that you are here. (c) No error. (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually free from any error.

Thus the correct option in this case should be option D.

QUESTION: 104

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. He will be (a) cured from (b) his fever. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part B.
The word ‘from’ is grammatically incorrect and should be changed to the more appropriate ‘of’.

QUESTION: 105

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Though he is a gifted comedian, (a) he prefers spend his spare time (b) watching horror movies. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part B.
The word ‘to’ should be added before ‘spend’ to make the sentence grammatically correct.

QUESTION: 106

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The writer (a) of this poetry (b) is Wordsworth. (c) No error . (d)

Solution:

The error is in part B of the sentence. 

​'Poetry' is the incorrect noun in the context of the given sentence. Instead, it should be replaced with 'poem'.

QUESTION: 107

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The jug (a) is made (b) out of china clay. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part C.

The word ‘out’ should be changed to ‘of’ to make the sentence grammatically correct.

QUESTION: 108

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Sita (a) with all her sisters (b) were here. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part c.

The word ‘were’ is incorrect in the sentence because the subject itself is singular and therefore the word ‘was’ should be used.

QUESTION: 109

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. As you know (a) that the ignorant (b) are easily duped. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part B. The word ‘that’ is not required in the sentence and therefore should be removed altogether.
The correct option should thus be option B.

QUESTION: 110

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Pay attention (a) to what (b) I am saying. (c) No error. (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually free from any error.

Thus the correct option, in this case, should be option D.

QUESTION: 111

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. One of the assistant (a) was (b) Alfred. (c) No error (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part A.

Since the sentence mentions that ‘Alfred’ is ‘one’ among many, therefore the word ‘assistant’ should be replaced with its plural form ‘assistants’. 

QUESTION: 112

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Though George is a (a) honourable man (b) his activities arouse suspicion. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part A.

The article to be used before ‘honourable’ should be ‘an’. Thus the word ‘a’ should be replaced with ‘an’ to make the sentence grammatically correct.

QUESTION: 113

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. She told her teacher (a) that she could not be able (b) to attend the class the previous day because of heavy rains. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part B.
The word ‘could not be able’ should be replaced with the more appropriate ‘was not able’.
Thus the correct option should be option B.

QUESTION: 114

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Coleridge, as well as Wordsworth, were (a) of the opinion that the opposite of poetry is (b) not prose but (c) science. No error. (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually free from any error.

Thus the correct option in this case should be option D.

QUESTION: 115

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. He was courted arrest (a) in order to protest against (b) corruption among the government servants. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part A.

The word ‘courted’ means risk incurring (misfortune) because of one's behaviour.

The word ‘was’ makes the sentence grammatically incorrect and should, therefore, be removed from the sentence.

QUESTION: 116

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Mr Joshi was, however, sure (a) that the idea would never work (b) in practice. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part A of the sentence.

The word ‘however’ is unnecessary in the sentence and could well be erased from the sentence.

QUESTION: 117

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. As I was leaving for Delhi, (a) he asked me whether (b) I could buy a tape recorder for him (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part B.

The word ‘whether’ is inappropriate in the current context of the sentence and could be replaced with the more appropriate ‘if’.

QUESTION: 118

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The boy’s parents (a) pleaded with the Principal (b) that they were too poor to pay (c) his tuition fee. No error. (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually free from any errors.

Thus the correct option, in this case, should be option D.

QUESTION: 119

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. For young Donald, (a) peace in Vietnam (b) was almost terrible as war. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part C.

The word ‘the’ should be added before ‘war’ since it is a specific war that is being talked about. Thus the correct answer should be option C.

QUESTION: 120

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. That Brutus, who was his trusted friend (a) had attacked on him (b) caused heartbreak to Julius Caesar. (c) No error. (d)

Solution:

The error in the sentence lies in part B.

The word ‘on’ should be removed from the sentence since it makes the sentence grammatically incorrect.

Similar Content

Related tests