CDS I - English Question Paper 2017


120 Questions MCQ Test CDS (Combined Defence Services) Previous Years Papers | CDS I - English Question Paper 2017


Description
This mock test of CDS I - English Question Paper 2017 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence CDS I - English Question Paper 2017 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CDS I - English Question Paper 2017 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this CDS I - English Question Paper 2017 exercise for a better result in the exam. You can find other CDS I - English Question Paper 2017 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

he (P) almost (Q) planned the entire strategy of operation (R) single-handed (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option B.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PRQS.

It would form a sentence like this:
He planned the entire strategy of operation almost single-handed.

QUESTION: 2

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

it is a fact that rice is one of the most prolific (P) than almost any other crop (Q) yielding a greater return per acre (R) of food crops (S)

The correct sequence should be:

Solution:

The correct option is option 4.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PSRQ.

It would form a sentence like this:

It is a fact that rice is one of the most prolific of food crops yielding a greater return per acre than almost any other crop.

QUESTION: 3

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

up to the end of the eighteenth century, not only because it was often fatal, (P) smallpox was a particularly dreaded disease, (Q) but also because those who recovered (R) were permanently disfigured (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 4.

The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is QPRS.

It would form a sentence like this:

Smallpox was a particularly dreaded disease, up to the end of the eighteenth century, not only because it was often fatal, but also because those who recovered were permanently disfigured. 

QUESTION: 4

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

a person bitten by a rabid dog (P) would be seized by violent symptoms (Q) after an incubation period of a month or two (R)  and die an agonising death (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3.

The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PRQS.

It would form a sentence like this:

A person bitten by a rabid dog after an incubation period of a month or two would be seized by violent symptoms and die an agonising death.

QUESTION: 5

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

The traveller, sat down (P) to rest (Q) by the roadside (R) being weary, (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is SPQR.

It would form a sentence like this: 
Being weary, the traveller, sat down to rest by the roadside.

QUESTION: 6

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

the house was (P) away (Q) with its liveliest member (R) gloomy (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 2.

The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PSRQ.

It would form a sentence like this:
The house was gloomy with its liveliest member​ away. 

QUESTION: 7

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

he was a tiny man (P) with a sprightly walk (Q) tall (R) barely five feet (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option B.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PSRQ.

It would form a sentence like this:
He was a tiny man barely five feet tall with a sprightly walk. 

QUESTION: 8

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

rules and regulations (P) he cheerfully ignored its demands (Q) a life of (R) unaccustomed to (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is SRPQ.

It would form a sentence like this:
Unaccustomed to a life of rules and regulations, he cheerfully ignored its demands. 

QUESTION: 9

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

The man

for a moment, (P) looked at me (Q) and thus emptied my pockets (R) turned me upside down (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is QPSR.

It would form a sentence like this:
The man looked at me for a moment turned me upside down and thus emptied my pockets.

QUESTION: 10

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

The lady

today (P) is visiting (Q) us (R) Who composed this poem (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 4.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is SQRP.

It would form a sentence like this:
The lady who composed this poem is visiting us today.

QUESTION: 11

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

Animals are able to measure (P) the passing of the seasons (Q) changes in day-length (R) by recognising (S)

The correct sequence should be 

Solution:

The correct option is option 1.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PQSR.

It would form a sentence like this:
Animals are able to measure the passing of the seasons by recognising changes in day-length. 

QUESTION: 12

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

Many people

inaudible to others (P) in the ears or head (Q) suffer persistent noises (R) with hearing problems (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is SRQP.

It would form a sentence like this:
Many people with hearing problems suffer persistent noises in the ears or head inaudible to others. 

QUESTION: 13

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

Researchers found that allergic reactions are brought about (P)  in the bloodstream (Q) in the 1940s (R) by the liberation of small quantities of a substance called histamine (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 1.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is RPSQ.

It would form a sentence like this:
In the 1940s, researchers found that allergic reactions are brought about by the liberation of small quantities of a substance called histamine in the bloodstream.

QUESTION: 14

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

Attempts at transplanting other organs,

but that Which most caught the public fancy (P) was the heart transplant (Q) such as the lungs or the liver, (R) have been made (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 2.
Attempts at transplanting other organs, such as the lungs or the liver, have been made but that which most caught the public fancy​ was the heart transplant​. 

QUESTION: 15

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

sports cars (P) appeal (Q) to some motorists only (R) with noisy exhausts (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 2.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PSQR.

It would form a sentence like this:
Sports cars with noisy exhausts appeal to some motorists only. 

QUESTION: 16

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

Friendship has its place

in (P) truth and justice (Q) but it cannot override (R) life, (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3. 
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PSRQ.

It would form a sentence like this:
Friendship has its place in life, but it cannot override truth and justice.

QUESTION: 17

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

the workaholic often (P) becomes a prisoner of success (Q) inadvertently (R) reaping greater and greater rewards (S)

The correct sequence should be:

Solution:

The correct option is option 3.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is RPQS.

It would form a sentence like this:
Inadvertently, the workaholic often becomes a prisoner of success reaping greater and greater rewards. 

QUESTION: 18

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

the schoolmasters and the professors tend to believe (P) that innate intelligence is a quality (Q) but that you can’t do much about it except measure it (R) which varies very greatly from one individual to another (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3. 
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PQSR.

It would form a sentence like this:
The schoolmasters and the professors tend to believe that innate intelligence is a quality which varies very greatly from one individual to another but that you can’t do much about it except measure it.

QUESTION: 19

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

People

do not realise (P) that modern society (Q) who object to driver education (R) is built around the automobile (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 1.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is RPQS.

It would form a sentence like this:
People who object to driver education do not realise that modern society is built around the automobile.

QUESTION: 20

In the following question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark the corresponding option. 

with an idea to reach the deprived child (P) by the United Nations Organization (Q) the year 1979 has been declared as (R) the International Year of the Child (S)

The correct sequence should be

Solution:

The correct option is option 3.
The correct rearrangement of the given parts to form a meaningful sentence is PRSQ.

It would form a sentence like this:
With an idea to reach the deprived child, the year 1979 has been declared as the International Year of the Child by the United Nations Organization.

QUESTION: 21

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I waited (a) for her return (b) with growing unease.​ (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 4.
The sentence is correct grammatically and logically, and hence the answer is no error. 

QUESTION: 22

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I do not understand why (a) in spite of my best efforts to please him (b) my boss is so angry at me. (c)  No error. (d)

Solution:

The correct option is option 3, since there is an error in part C of the sentence.

When 'anger' is directed at a person, 'with' is used. 'At' is used when 'anger' is directed at a situation.

QUESTION: 23

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Being a rainy day, (a) we did not feel like going out or doing anything (b) except playing chess in our room. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 1 since there is an error in the first part of the sentence. 
'Being a rainy day' is an incorrect phrase. It should be,
'It being a rainy day, we did not feel like going out or doing anything except playing chess in our room.'

QUESTION: 24

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. It is not difficult to believe that a man (a) who has lived in this city for a long time (b) he will never feel at home anywhere else in the world. (c)  No error. (d)

Solution:

The correct option is option C, since the error is in the third part of the sentence.

The usage of the pronoun 'he' in the part c of the sentence is incorrect, since 'the man' is already being referred to in the previous part of the sentence.

QUESTION: 25

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Although we reached his house on time (a) he was left (b) for the airport. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 2, since the error is in the second part of the sentence.

The past perfect tense is used to indicate an action that was completed before some point in the past.

The simple past tense is used to indicate that began and finished in the past.

In the given sentence, the use of the simple past tense in part c of the sentence, is incorrect. 

QUESTION: 26

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. If a thing (a) is worth doing at all (b) it is worth done well. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 3, since the error is in the third part of the sentence.

The given sentence is the incorrect form of the idiom 'If a thing is worth doing, it's worth doing well'. Hence, 'done well' is grammatically and idiomatically incorrect.

QUESTION: 27

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. All the boys (a) returned back home (b) well in time for lunch. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 2, since the error is in the second part of the sentence. 

'Return back' is incorrect since 'back' is implied in the meaning of the word 'return'. 'Return' means 'to come or go back to a place or person'.

QUESTION: 28

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Tell me the name of (a) a country where every citizen is law-abiding (b) and no trouble is there. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 3, since there is an error in the third part of the sentence.

'And no trouble is there' is incorrect. Instead, it should be 'and there is no trouble', since the correct sequence is Subject+Verb+Object.

QUESTION: 29

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Considering about these facts (a) the principal has offered (b) him a seat. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 1 since the error is in the first part of the sentence.

'Consider' means 'to think about something, typically to make a decision'. Hence, 'considering about' is incorrect.

QUESTION: 30

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. His friends feel that (a) he will be suspended (b) unless he does not report for duty immediately (c). No error. (d)

Solution:

The correct option is option 3 since the error is in the third part of the sentence.

'Unless' means 'if not'. Hence, it is incorrect in the given sentence.

QUESTION: 31

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. One of the most interesting feature of travel in Himachal Pradesh is (a) the large number of travellers’ lodges (b) provided by the State Government. (c) No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option 1.
The error is in the first part of the sentence. The noun following the phrase 'one of the' is always plural.
Hence, it should be,

One of the most interesting features of travel in Himachal Pradesh is the largest number of travellers' lodges provided by the State Government.

QUESTION: 32

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. It (a) was raining (b) cats and dogs. (c) No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option D since the sentence is error-free.
'To rain cats and dogs' means 'to rain heavily'.

QUESTION: 33

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I prefer (a) this book (b) than that one. (c)  No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option 3 since the error is in the third part of the sentence. 

When 'prefer' is used to imply that someone like doing one thing or activity more than another, 'to' is used to compare the two things or actions. The use of 'than' in this context is grammatically incorrect. 
Hence, it should be,
I prefer this book to that one. 

QUESTION: 34

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Their belongings (a) were lost (b) in the fire. (c) No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option 4.
The sentence is grammatically and structurally correct and is thus error-free.

QUESTION: 35

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Tell him to take (a) another photograph (b) of the group. (c) No error. (d)  

Solution:

The correct option is option 4.
The sentence is grammatically and structurally correct and is thus error-free.

QUESTION: 36

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I courteously asked him (a) where was he going (b) but he did not reply. (c) No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option 2 since the error is in the second part of the sentence.

The given sentence is an example of indirect speech. As we know that the indirect narration is always in the assertive form, the 'was he' sequence of verb and noun is incorrect and must be 'he was'.

QUESTION: 37

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The memoranda (a) are (b) on the table. (c) No error. (d)  

Solution:

The correct option is option 4.
The sentence is grammatically and structurally correct. 

The plural form of 'memorandum' is 'memoranda'. It means 'a document recording the terms of a contract or other legal details'.

QUESTION: 38

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Nandita asked me (a) if I was working (b) hardly these days. (c) No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option 3 since the error is in the third part of the sentence. 

'To work hard' means to work with a great deal of effort.
'Hardly' means 'scarcely'.
Hence, it should be,
Nandita asked me if I was working hard these days.

QUESTION: 39

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. He couldn’t (a) find (b) an answer. (c) No error. (d)  

Solution:

The correct option is option 4.
The sentence is grammatically and structurally correct and is thus, error-free. 

QUESTION: 40

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Whom you (a) think will be dismissed (b) first? (c) No error.  (d)  

Solution:

The correct option is option 1 since the error is in the first part of the sentence. 

The use of 'who' and 'whom' is often confused. 

'Who' is used as a subject, whereas 'whom' is used as the object of a verb or a preposition.

A trick to remember this difference is:
If the word can be replaced with the 'he' or 'she', use 'who'.
If the word can be replaced with 'him' or 'her', use 'whom'.

In the given sentence, it should be,
Who do you think will be dismissed first?

QUESTION: 41

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Of the many problems that confront the leaders of the world (a) none are of grave consequence (b) than the problem of saving the normal human race from extinction.  (c) No error. (d)  

Solution:

The correct option is option 2.
The error is in the second part of the sentence.

Since the sentence talks about 'many problems', there is clearly a comparison. Thus, the superlative of 'grave' must be used, i.e., 'graver'. 

QUESTION: 42

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. All of them (a) speak (b) good English. (c) No error. (d) 

Solution:

The correct option is option 4.
The sentence is correct grammatically and structurally. 

QUESTION: 43

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The peon (a) has not sweeped (b) the floor today. (c) No error. (d)   

Solution:

The correct option is option 2 since the error is in the second part of the sentence.
'To sweep' means 'to clean the floor using a brush'.
The past participle of 'sweep' is 'swept'. 'Sweeped' is the incorrect form of the verb. 

QUESTION: 44

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Her parents (a) has not permitted her (b) to marry Sunil. (c) No error. (d)  

Solution:

The error is in the second part of the sentence.
The given sentence has a Subject-verb agreement error.

When the subject is plural ('her parents'), the verb must also be plural ('have not').

QUESTION: 45

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Emperor Ashoka (a) have conquered Kalinga (b) before he embraced Buddism. (c) No error. (d)  

Solution:

The correct option is option 2 since the error is in the second part of the sentence. 

The present perfect tense is used to indicate an action that occurred in the past but is still relevant in the present. Thus, the use of present perfect tense in this sentence is incorrect. It should be,

Emperor Ashoka conquered Kalinga before he embraced Buddhism.

QUESTION: 46

The following question has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Every student (a) should be asked (b) to give their ideas on the subject. (c) No error. (d)

Solution:

The correct option is option 3 since the error is in the third part of the sentence.

QUESTION: 47

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: According to the legend it was during a famine in China many thousands of years ago that rice first came into the lives of the Asians.
S6: And the little girl gathered a harvest of rice.
P: The golden sunbeams dropped through the meshes and transformed themselves into golden grams.
Q: A little girl went fishing.
R: But instead of catching fish she netted the King of Frogs.
S: The King told her to hold out the net to the sunbeams while he sang a magic song.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 3.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about a legend of how rice first came into the lives of the Asians. The most appropriate order of sentences is QRSP. It would form a paragraph like this:

According to the legend, it was during a famine in China many thousands of years ago that rice first came into the lives of the Asians. A little girl went fishing. But instead of catching fish she netted the King of Frogs. The King told her to hold out the net to the sunbeams while he sang a magic song. The golden sunbeams dropped through the meshes and transformed themselves into golden grams. And the little girl gathered a harvest of rice.

QUESTION: 48

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Ramu was in a great hurry.
S6: Fortunately, it wasn’t a very serious one.
P: As a result of this carelessness, he met with an accident.
Q: The examination was to begin in five minutes time.
R: He just rushed across the road.
S: So he forgot to look to the left or right as he always did.

The proper sequence should be

Solution:

The correct option is option 4.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about Ramu being in a hurry. 

The most appropriate arrangement of sentences to form a meaningful paragraph is QSRP.

Ramu was in a great hurry. The examination was to begin in five minutes time. So he forgot to look to the left or right as he always did. He just rushed across the road. As a result of this carelessness, he met with an accident. Fortunately, it wasn’t a very serious one.

QUESTION: 49

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Chandran was terribly angry.
S6: Saro ran screaming.
P: His pen was in her hand and Chandran rushed at her.
Q: Just then his sister, Saro, appeared at the door-step.
R: His pen was missing from the place where he had left it.
S: He thought it was lost.

The proper sequence should be

Solution:

The correct option is option 2.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about Chandan and Saro. The most appropriate order of sentences is RSQP. It would form a paragraph like this:

Chandran was terribly angry. His pen was missing from the place where he had left it.​ He thought it was lost.​ Just then his sister, Saro, appeared at the door-step.​ His pen was in her hand and Chandran rushed at her.​ Saro ran screaming.​

QUESTION: 50

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: One fine morning, I heard a sound of fire engines with loud alarm bells.
S6: It was a terrible scene, as huge flames of fire were coming out of the house.
P: I thought, perhaps a house was on fire.
Q: They were regulating the crowd.
R: The policemen were standing around a big house.
S: I immediately rushed out to see what was happening.

The proper sequence should be

Solution:

The correct option is option 4.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about an experience that the speaker witnessed. The most appropriate order of sentences is PSRQ. It would form a paragraph like this:

One fine morning, I heard a sound of fire engines with loud alarm bells. I thought, perhaps a house was on fire.​ I immediately rushed out to see what was happening.​ The policemen were standing around a big house.​ They were regulating the crowd.​ It was a terrible scene, as huge flames of fire were coming out of the house.​

QUESTION: 51

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: The sun-dried stalks of rice had caught fire and burst into flames.
S6: Even those who were too feeble to keep up with the first rush were on their feet, eager to join the fire-fighters.
P: Then came most of the older people, and mothers with babies at their backs.
Q: And all the active women and girls followed them to assist them in fighting the fire.
R: All the young men and boys were soon on the spot.
S: Staring wildly at the blazing rice, the people of the village ran to extinguish the fire.

The proper sequence should be

Solution:

The correct option is option 4.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about the sun-dried stalks of rice catching fire. The most appropriate order of sentences is SRQP. It would form a paragraph like this:

The sun-dried stalks of rice had caught fire and burst into flames. Staring wildly at the blazing rice, the people of the village ran to extinguish the fire. All the young men and boys were soon on the spot. And all the active women and girls followed them to assist them in fighting the fire. Then came most of the older people, and mothers with babies at their backs. Even those who were too feeble to keep up with the first rush were on their feet, eager to join the fire-fighters.

QUESTION: 52

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: People’s fear of snakes seems to be based on a series of misconceptions.
S6: Yet people will insist that they cannot touch a snake because of its sliminess.
P: The most common one is the conviction that all these creatures are poisonous.
Q: Another very popular idea is that these reptiles are slimy to touch.
R: Snakes are really dry and cold; not slimy like a wet cake of soap but rather like a crocodile-skin handbag to the touch.
S: In fact, the non-poisonous ones outnumber the poisonous ones by about ten to one.

The proper sequence should be

Solution:

The correct option is option is option 3.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about people's fear of snakes. The most appropriate order of sentences is PSQR. It would form a paragraph like this:

People’s fear of snakes seems to be based on a series of misconceptions. The most common one is the conviction that all these creatures are poisonous. Snakes are really dry and cold; not slimy like a wet cake of soap but rather like a crocodile-skin handbag to the touch. Another very popular idea is that these reptiles are slimy to touch. Snakes are really dry and cold; not slimy like a wet cake of soap but rather like a crocodile-skin handbag to the touch. Yet people will insist that they cannot touch a snake because of its sliminess.

QUESTION: 53

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: The first great discovery that man probably made was that of fire.
S6: The animals were not clever enough to learn anything from this.
P: Fires sometimes occur by themselves in the forests perhaps by rubbing together of flints or something else.
Q: We light a fire now by a match.
R: In olden times fires were made by striking two flints against each other till a spark came for setting fire to a dry thing.
S: But matches are quite recent things.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 3.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about the discovery of fire. The most appropriate order of sentences is QSPR. It would form a paragraph like this:

The first great discovery that man probably made was that of fire. In olden times fires were made by striking two flints against each other till a spark came for setting fire to a dry thing.​ Fires sometimes occur by themselves in the forests perhaps by rubbing together of flints or something else. We light a fire now by a match. But matches are quite recent things. The animals were not clever enough to learn anything from this.

QUESTION: 54

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: A common disease of the eye is conjunctivitis or ‘pink eye’, which often occurs in school-children.
S6: Students with this condition should be sent to the doctor.
P: This disease spreads rapidly among school-children.
Q: A white discharge also appears in the corners of the eyes.
R: One or both eyeballs turn quite red and have a feeling of irritation.
S: This discharge forms a crust which can often be seen in the morning after the eyes have been shut all night.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 3.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about conjunctivitis. The most appropriate order of sentences is RQSP.

It would form a paragraph like this:
A common disease of the eye is conjunctivitis or ‘pink eye’, which often occurs in school-children. One or both eyeballs turn quite red and have a feeling of irritation. A white discharge also appears in the corners of the eyes. This discharge forms a crust which can often be seen in the morning after the eyes have been shut all night. This disease spreads rapidly among school-children. Students with this condition should be sent to the doctor.

QUESTION: 55

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: My office sent a message with a terrific urgency asking me to return.
S6: It was the evening before I could sit and write to my parents that I would join them soon.
P: I immediately sent a message requesting a few days of grace as I had to book the return ticket and attend sundry matters before winding up my establishment here.
Q: On the way, I went to the laundry and made sure I would get my clothes in time.
R: Then I rushed to the bank, collected all my money and made reservations for my return journey.
S: From the shop next to it, I bought a strong box to dump my books and other odd articles so that I could send them away in advance.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 4.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about an emergency at the speaker's office. The most appropriate order of sentences is PRQS. It would form a paragraph like this:

My office sent a message with a terrific urgency asking me to return. I immediately sent a message requesting a few days of grace as I had to book the return ticket and attend sundry matters before winding up my establishment here. Then I rushed to the bank, collected all my money and made reservations for my return journey. On the way, I went to the laundry and made sure I would get my clothes in time. From the shop next to it, I bought a strong box to dump my books and other odd articles so that I could send them away in advance. It was the evening before I could sit and write to my parents that I would join them soon.

QUESTION: 56

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: Harsten’s theory was that plants definitely react to music.
S6: He found that this plant grew faster and 70 percent taller than the other plant.
P: In his experiment, he used two banana plants.
Q: The music was in fact a high-pitched humming sound.
R: He gave both plants the same light, heat and water.
S: But for about an hour a day, one of the plants ‘listened’ to some music.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 3. 
From S1 and S6, it is clear that the passage is about Harsten's theory. The most appropriate order of sentences is PRSQ. 

It would form a paragraph like this:
Harsten’s theory was that plants definitely react to music. In his experiment, he used two banana plants. He gave both plants the same light, heat and water. But for about an hour a day, one of the plants ‘listened’ to some music. The music was in fact a high-pitched humming sound. He found that this plant grew faster and 70 percent taller than the other plant.

QUESTION: 57

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Some students may feel that fast readers do not understand as much as slow readers.
S6: This statement, however, needs to be made with caution.
P: Some slow readers will have good comprehension and others poor.
Q: A quick glance at the scores will show that fast readers sometimes have very good comprehension and sometimes poor.
R: This fallacy can easily be disproved when you give the first reading test in a class.
S: In short, there is little relation between reading speed and comprehension.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 1.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about the reading speed of various students. The most appropriate order of sentences is RQPS. It would form a paragraph like this:

Some students may feel that fast readers do not understand as much as slow readers. This fallacy can easily be disproved when you give the first reading test in a class. A quick glance at the scores will show that fast readers sometimes have very good comprehension and sometimes poor. Some slow readers will have good comprehension and others poor.  In short, there is little relation between reading speed and comprehension. This statement, however, needs to be made with caution.

QUESTION: 58

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: There isn’t a cricketer worth his salt who does not aspire for captaincy.
S6: It is against this background that any emotions surrounding the captaincy should be viewed.
P: Even parents are proud when their sons become the captain.
Q: At the lower levels, it is the best player who gets to lead the team.
R: In cricket, the greatest honour any player can get is the captaincy.
S: Right from their school days, boys dream of leading the team.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 2.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about cricket. The most appropriate order of sentences is SRQP.

It would form a paragraph like this:

There isn’t a cricketer worth his salt who does not aspire for captaincy. Right from their school days, boys dream of leading the team. In cricket, the greatest honour any player can get is the captaincy. At the lower levels, it is the best player who gets to lead the team. Even parents are proud when their sons become the captain. It is against this background that any emotions surrounding the captaincy should be viewed.

QUESTION: 59

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Systematic and ceaseless efforts are being made to tap scientifically the abundant solar energy available in the country.
S6: Installation of solar thermal systems and devices has helped to save or generate energy to the extent of 350 kWh per annum.
P: These include cooking, water heating, water desalination, space heating, etc.
Q: A large number of applications in the area have already become commercial.
R: Efforts are also afoot to develop economically viable solar collectors for high temperature applications.
S: A simple and common mode in solar energy utilisation is solar thermal conversion.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 3.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about solar energy. The most appropriate order of sentences is SQPR.

It would form a paragraph like this:
Systematic and ceaseless efforts are being made to tap scientifically the abundant solar energy available in the country. A simple and common mode in solar energy utilisation is solar thermal conversion. A large number of applications in the area have already become commercial. These include cooking, water heating, water desalination, space heating, etc. Efforts are also afoot to develop economically viable solar collectors for high temperature applications. Installation of solar thermal systems and devices has helped to save or generate energy to the extent of 350 kWh per annum.

QUESTION: 60

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: The houses in the Indus Valley were built of baked bricks.
S6: They led outside into covered sewers which ran down the side of the streets.
P: This staircase sometimes continued upwards on to the roof.
Q: Access to the upstairs rooms was by a narrow stone staircase at the back of the house.
R: The drains were built in the walls.
S: The houses had bathrooms and water closets, rubbish chutes and excellent drainage systems.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 4, as the option is not mentioned in the options.
The correct sequence is 'SQPR'.

From S1 and S6, it is clear that the passage is about the Indus Valley. The most appropriate order of sentences is SQPR.

It would form a paragraph like this:
The houses in the Indus Valley were built of baked bricks. The houses had bathrooms and water closets, rubbish chutes and excellent drainage systems. Access to the upstairs rooms was by a narrow stone staircase at the back of the house. This staircase sometimes continued upwards on to the roof. The drains were built in the walls. They led outside into covered sewers which ran down the side of the streets.

QUESTION: 61

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: I remember, some years ago, the library of a famous divine and literary critic, who had died, being sold.
S6: Yet, he was a holy man and preached admirable sermons.
P: Multitudes of the books had the marks of libraries all over the country. 
Q: It was a splendid library of rare books, chiefly concerned with seventeenth century writers.
R: Evidently, he was very possessive about the books he borrowed.
S: He had borrowed them and never found a convenient opportunity of returning them.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 2.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about the library of a famous divine and literary critic. The most appropriate order of sentences is QPSR. It would form a paragraph like this:

I remember, some years ago, the library of a famous divine and literary critic, who had died, being sold. It was a splendid library of rare books, chiefly concerned with seventeenth century writers. Multitudes of the books had the marks of libraries all over the country. He had borrowed them and never found a convenient opportunity of returning them. Evidently, he was very possessive about the books he borrowed. Yet, he was a holy man and preached admirable sermons.

QUESTION: 62

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Of course, it is silly to try to overcome fears that keep us from destroying ourselves.
S6: The only fears you need to avoid are silly fears which prevent you from doing what you should do.
P: This is sensible.
Q: You wait until it is out of the way before crossing.
R: You need some fears to keep you from doing foolish things.
S: You are afraid of an automobile coming rapidly down the street you wish to cross.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 2.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about overcoming fears. The most appropriate order of sentences is RSQP. It would form a paragraph like this:

Of course, it is silly to try to overcome fears that keep us from destroying ourselves. You need some fears to keep you from doing foolish things. You are afraid of an automobile coming rapidly down the street you wish to cross. You wait until it is out of the way before crossing. This is sensible. The only fears you need to avoid are silly fears which prevent you from doing what you should do.

QUESTION: 63

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: Nobody likes staying at home on a public holiday - especially if the weather is fine.
S6: It was very peaceful in the cool grass - until we heard bells ringing at the top of the hill.
P: We had brought plenty of food with us and we got it out of the car.
Q: The only difficulty was that millions of other people had the same idea.
R: Now everything was ready so we sat down near a path at the foot of a hill.
S: We moved out of the city slowly behind a long line of cars, but at last we came to a quiet country road and after some time, stopped at a lonely farm.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 2.

From S1 and S6, it is clear that the passage is about the things that people like to do on a public holiday. The most appropriate order of sentences is QSPR. It would form a paragraph like this:

Nobody likes staying at home on a public holiday - especially if the weather is fine. The only difficulty was that millions of other people had the same idea. We moved out of the city slowly behind a long line of cars, but at last we came to a quiet country road and after some time, stopped at a lonely farm. We had brought plenty of food with us and we got it out of the car. Now everything was ready so we sat down near a path at the foot of a hill. It was very peaceful in the cool grass - until we heard bells ringing at the top of the hill.

QUESTION: 64

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: The teaching work for the term is over.
S6: For this, weekend trips do not suffice, and a longer stay is necessary.
P: That will end on October 13 and the Diwali vacation will begin from October 14.
Q: After I complete the assessment of examination papers, I plan to go and stay at our house inLonavla for at least a week.
R: Next week the terminal examination begins.
S: There is a lot of repair work that needs to be carried out in the house.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 4.

The most appropriate order of sentences to form a meaningful paragraph is RPQS. It would form a paragraph like this:

The teaching work for the term is over. Next week the terminal examination begins. That will end on October 13 and the Diwali vacation will begin from October 14. After I complete the assessment of examination papers, I plan to go and stay at our house inLonavla for at least a week. There is a lot of repair work that needs to be carried out in the house. For this, weekend trips do not suffice, and a longer stay is necessary.

QUESTION: 65

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

SI: A proposal to remove from circulation 5 paise coins has been given up by the Centre on advice from the Reserve Bank of India.
S6: It is, however, proposed to reduce the costs of minting these coins by changing their metallic content.
P: The Government had been thinking of removing from circulation even the 10 paise coin.
Q: The cost of minting a 5 paise coin is said to be 7 paise while the cost of minting a 10 paise coin is 106 paise.
R: Moreover their removal would cause tremendous hardship to some people.
S: The RBI had opposed this saying that they figure largely in public transactions.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 2.
From S1 and S6, it is clear that the passage is about the circulation of coins. The most appropriate order of sentences is QPSR.

It would form a paragraph like this:

A proposal to remove from circulation 5 paise coins has been given up by the Centre on advice from the Reserve Bank of India. The cost of minting a 5 paise coin is said to be 7 paise while the cost of minting a 10 paise coin is 106 paise. The Government had been thinking of removing from circulation even the 10 paise coin. The RBI had opposed this saying that they figure largely in public transactions. Moreover their removal would cause tremendous hardship to some people. It is, however, proposed to reduce the costs of minting these coins by changing their metallic content.

QUESTION: 66

The following question consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

S1: It is common knowledge that people go after different objects in the world to get happiness.
S6: He is conscious of the fact that happiness is within and not without.
P: The wise man with a properly attuned mind is happy with them, in spite of them and without them too.
Q: Can a condemned prisoner, awaiting execution on the morrow, relish food, however delicious.
R: But a little reflection will prove that in reality these sense-objects, by themselves, can never make a person happy.
S: It is a folly to equate objects with happiness.

The proper sequence should be:

Solution:

The correct option is option 1.

From S1 and S6, it is clear that the passage is about the pursuit of happiness. The most appropriate order of sentences is RQSP. It would form a paragraph like this:

It is common knowledge that people go after different objects in the world to get happiness. But a little reflection will prove that in reality these sense-objects, by themselves, can never make a person happy. Can a condemned prisoner, awaiting execution on the morrow, relish food, however delicious. It is a folly to equate objects with happiness. The wise man with a properly attuned mind is happy with them, in spite of them and without them too. He is conscious of the fact that happiness is within and not without.

QUESTION: 67

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. Go north-east across the mountains till you will reach an island.

Solution:

The correct answer is option 2.
Since the sentence is in the present tense, the use of 'will reach' is incorrect. 

Hence, the correct substitute for the same will be 'reach'

QUESTION: 68

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. It is hard these days to cope with the rising prices.

Solution:

The correct answer is option 4.
The given sentence is correct, since 'cope with' is the correct usage of 'cope'. It means 'to endure something, usually something unpleasant or undesirable'.

'Cope up with' is a frequently used but grammatically incorrect expression. Hence, the sentence does not need any improvement.

QUESTION: 69

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. He took a loan of hundred rupees from me.

Solution:

The correct answer is option 4. 
The given sentence is correct since the use of 'loan' is correct in the given context.

The meanings of the given words are:
Loan: a thing that is borrowed, especially a sum of money that is expected to be paid back with interest.

Debt: a sum of money that is owed or due.
Demand: pressing requirements.
Advance: move forwards in a purposeful way.

QUESTION: 70

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. From the last five days it has been raining torrentially.

Solution:
QUESTION: 71

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. The teacher, along with her three children, were taken to hospital.

Solution:

The correct answer is option 1.

The given sentence has a subject-verb agreement error. The verb 'take' must be conjugated in agreement with the first subject (i.e. the teacher). This implies that the verb should be singular, since the subject is also singular.

Hence, 'was taken' is the correct replacement.

QUESTION: 72

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. The Prime Minister had wide-ranging discussions on the international situation.

Solution:

The correct answer is option 4.
The correct adjective is 'wide-ranging'. It means 'covering an extensive range'.

Hence, the sentence needs no improvement.

QUESTION: 73

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. The man disappeared after he was rescuing a boy from drowning.

Solution:

The correct answer is option 3.
The sentence is in the past tense, but the underlined part of the sentence is in the past continuous tense. Hence, it is incorrect and needs improvement.

From the given options, option 3 is the grammatically correct replacement for the underlined part.

QUESTION: 74

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. I shall be obliged if you could grant me an interview.

Solution:

The correct answer is option 4.
In the given sentence, replacing 'give', 'allow' or 'permit' with 'could grant' would make the sentence grammatically incorrect. Hence, no improvement is needed.

QUESTION: 75

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. By 8.00 in the morning he wrote four letters to his friends.

Solution:

The correct answer is option 1.
As we know, the past perfect tense is used to talk about actions that were completed before some point in the past.

Hence, in this sentence, the use of the simple past tense is incorrect and must be replaced with the past perfect ('had written').

QUESTION: 76

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. But for one witness the accused ought to have been sent to jail.

Solution:

The correct option is option 1.
In the given sentence, 'ought to have' is incorrect because 'ought to' does not have a past form. It is only used with reference to the present and the future. Hence, it must be replaced.

'Would have been' is used to give advice. 'Should have been' is used to express an opinion. 

For the given sentence, 'would have been' is a more appropriate replacement. 

QUESTION: 77

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. He is now looking about a job.

Solution:

The correct answer is option 1.
'About' is an incorrect preposition to be used in the given sentence. 
The phrase 'look for' means 'to hope to get something that you want or need'.
Hence, the correct replacement is 'for'.

QUESTION: 78

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. He did not abide with my decision.

Solution:

The correct answer is option 2.

To abide by something means to follow a rule, decision or instruction.

'Abide with' is grammatically incorrect and should be replaced with 'by'.

QUESTION: 79

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. I was living in Chennai for ten years when I was a child.

Solution:

The correct answer is option 2.
Since the action happened in the past tense and also completed in the past, simple past tense must be used here. 
Hence, the correct replacement is 'lived'.

QUESTION: 80

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. I didn’t feel like going out yesterday, but on account of my son’s illness I had to go to the doctor.

Solution:

The correct answer is option 4.

The given sentence is grammatically and idiomatically correct.

QUESTION: 81

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. Your services are dispensed for.

Solution:

The correct answer is option 2.

The phrase 'dispense with' means 'to get rid of or stop using something or someone that you do not need'.

'Dispensed for' is incorrect and must be replaced with 'dispensed with'.

QUESTION: 82

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. I didn’t go to office because I was ill.

Solution:

The correct answer is option 4 as the sentence is grammatically and idiomatically correct.

QUESTION: 83

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. The angry neighbours never passed from each other without making rude remarks.

Solution:

The correct answer is option 3. 

The phrase 'pass from' means 'to fade away from something; to go away gradually'. Thus, it does not make sense in the given sentence. 

'Passed on' and 'passed against' are also incorrect.

Hence, 'passed' is the correct replacement.

QUESTION: 84

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. The chairman with the other members of the board are touring Europe these days.

Solution:

The correct answer is option 2.

The verb 'tour' must be conjugated in agreement with the subject ('chairman').

Hence, the correct replacement would be 'is touring'.

QUESTION: 85

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. Mahatma Gandhi is called as the Father of the Nation.

Solution:

The correct answer is option 2.

'Called' means the same as 'known as'. Hence, 'called as' is redundant. Therefore, it should be, 'Mahatma Gandhi is called the Father of the Nation'.

QUESTION: 86

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. Poor Tom laid in the shade of a tree before he could walk further.

Solution:

The correct answer is option 3.
The verb 'lay' means to put something or someone down.

The verb 'lie' means to rest or recline.
In the context of the given sentence, the verb 'lie' must be used here. Since the sentence is in the past tense, the past form of 'lie' ('lay') must be use here. Hence, 'lay' is the correct replacement.

QUESTION: 87

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. You must accustom yourself with new ideas.

Solution:

The correct answer is option 3.
The phrase 'accustom oneself to' means 'to become adjusted to'.

Hence, the correct replacement is 'accustom yourself to'.

QUESTION: 88

Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response.

Q. This telephone number is not existing.

Solution:

The correct answer is option 1.
The given sentence is in the simple present tense. Hence, 'does not exist' is the correct replacement for the underlined part.

QUESTION: 89

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

When Jonathan (the seagull) came, it was well after dark, and he floated in moonlight on the surface of the ocean. His wings were ragged bars of lead, but the weight of failure was even heavier on his back. He wished, feebly, that the weight would be just enough to drag him gently down to the bottom, and end it all. But soon he came back to normal. He pushed wearily away from the dark water and flew towards the land, grateful for what he had learned about work-saving low-altitude flying.

Q. The word ‘wearily’ means

Solution:

The correct answer is option 2. 
The meaning of 'wearily' is 'with extreme tiredness'.
Hence, 'exhausted' is the correct answer.

QUESTION: 90

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

When Jonathan (the seagull) came, it was well after dark, and he floated in moonlight on the surface of the ocean. His wings were ragged bars of lead, but the weight of failure was even heavier on his back. He wished, feebly, that the weight would be just enough to drag him gently down to the bottom, and end it all. But soon he came back to normal. He pushed wearily away from the dark water and flew towards the land, grateful for what he had learned about work-saving low-altitude flying.

Q. The seagull suffered because

Solution:

The correct answer is option 1.

Since the passage mentions 'the weight of failure', it is clear that the seagull tried to do something and failed at it. Hence, option 1 is the most appropriate answer.

QUESTION: 91

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

When Jonathan (the seagull) came, it was well after dark, and he floated in moonlight on the surface of the ocean. His wings were ragged bars of lead, but the weight of failure was even heavier on his back. He wished, feebly, that the weight would be just enough to drag him gently down to the bottom, and end it all. But soon he came back to normal. He pushed wearily away from the dark water and flew towards the land, grateful for what he had learned about work-saving low-altitude flying.

Q. ‘His wings were ragged bars of lead’ means that

Solution:

The correct answer is option 2.

In the passage, it is mentioned that 'His wings were ragged bars of lead, but the weight of failure was even heavier on his back'.

Thus the most probable implication from the given options is that his wings were damaged and therefore heavy.  

QUESTION: 92

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

When Jonathan (the seagull) came, it was well after dark, and he floated in moonlight on the surface of the ocean. His wings were ragged bars of lead, but the weight of failure was even heavier on his back. He wished, feebly, that the weight would be just enough to drag him gently down to the bottom, and end it all. But soon he came back to normal. He pushed wearily away from the dark water and flew towards the land, grateful for what he had learned about work-saving low-altitude flying.

Q. The lesson that he had learnt that day was about

Solution:

The correct answer is option 4. 
It can be directly inferred from the passage since it mentions 'He pushed wearily away from the dark water and flew towards the land, grateful for what he had learned about work-saving low-altitude flying.'

QUESTION: 93

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different from any other. In a car, you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that through that car window everything you see is just more like TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

Q. The writer likes travelling on the motorcycle. What is the most likely reason for this

Solution:
QUESTION: 94

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different from any other. In a car, you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that through that car window everything you see is just more like TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

Q. Which of the following statements is closest to the truth?

Solution:

The correct answer is option 1.
Since the passage mentions that,

In a car, you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that through that car window everything you see is just more like TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame.
The most appropriate implication that can be drawn is that the writer does not like TV as it gives a narrow view of things.

QUESTION: 95

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different from any other. In a car, you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that through that car window everything you see is just more like TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

Q. “In a car you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that .” In this sentence, ‘it’ refers to

Solution:

The correct answer is option 3.

The most probable implication that can be drawn from the given line is the one mentioned in option 3.

QUESTION: 96

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different from any other. In a car, you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that through that car window everything you see is just more like TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

Q. In the last sentence, the writer talks of a ‘sense of presence’. He is referring to the presence of

Solution:

The correct answer is option 1.
It is mentioned in the passage that,

On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

QUESTION: 97

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different from any other. In a car, you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realise that through that car window everything you see is just more like TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

Q. The word ‘overwhelming’ means

Solution:

The correct answer is option 1.
The meaning of 'overwhelming' is 'very great in amount'.

QUESTION: 98

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I was lying down in a dark, lonely compartment of the speeding train, trying to sleep. But, quite unusually, sleep eluded me. A vague uneasiness gripped me. It was pitch dark outside. A few points of light flashed by as we sped through a small station and in the dim light I thought I saw a hand gripping the bars of my window. Once again the train was swallowed up by the impenetrable darkness. My heart pounded. My mouth was parched. I could not get up. I do not know how long I remained thus before the train began to slow down. The reassuring bright lights of the station we were entering revealed no intruder. I breathed again.

Q. The narrator could not sleep because

Solution:

The correct answer is option 3.
The most logical implication that can be drawn from the given passage is that he was disturbed by some unspecified thoughts. All the other options seem irrelevant.

QUESTION: 99

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I was lying down in a dark, lonely compartment of the speeding train, trying to sleep. But, quite unusually, sleep eluded me. A vague uneasiness gripped me. It was pitch dark outside. A few points of light flashed by as we sped through a small station and in the dim light I thought I saw a hand gripping the bars of my window. Once again the train was swallowed up by the impenetrable darkness. My heart pounded. My mouth was parched. I could not get up. I do not know how long I remained thus before the train began to slow down. The reassuring bright lights of the station we were entering revealed no intruder. I breathed again.

Q. In the dim light he saw

Solution:

The correct answer is option 2.
It is mentioned in the passage that,

'A few points of light flashed by as we sped through a small station and in the dim light I thought I saw a hand gripping the bars of my window'.

QUESTION: 100

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I was lying down in a dark, lonely compartment of the speeding train, trying to sleep. But, quite unusually, sleep eluded me. A vague uneasiness gripped me. It was pitch dark outside. A few points of light flashed by as we sped through a small station and in the dim light I thought I saw a hand gripping the bars of my window. Once again the train was swallowed up by the impenetrable darkness. My heart pounded. My mouth was parched. I could not get up. I do not know how long I remained thus before the train began to slow down. The reassuring bright lights of the station we were entering revealed no intruder. I breathed again.

Q. Which of the following words best describes the condition of the traveler

Solution:

The correct answer is option 4.

Since it is mentioned in the passage that a vague uneasiness gripped the traveler, 'nervous' is the best word to describe him. 

QUESTION: 101

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I was abruptly awakened by a noisy scuffle.  The sun, a mere fringe over the horizon, immediately chased away the grey half-darkness. I was too sleepy to notice what was happening. Yuri was rolling over on the ground. I ran up to him but was struck dumb. With his right hand, he was holding a cobra by the neck. Two sharp fangs showed from its jaws. The battle was over in a few minutes. A hollow hissing and convulsive jerks were then only reminders of a just-ended tussle. The catcher half-opened the lid of the box and calmly put the quarry in.

Q. When the writer saw Yuri holding a cobra by the neck, he was ‘struck dumb’. This means that he was

Solution:

The correct answer is option 4.
Since the writer saw Yuri holding a cobra by the neck, the writer was absolutely shocked. That is the most appropriate implication for the given question. 

QUESTION: 102

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I was abruptly awakened by a noisy scuffle.  The sun, a mere fringe over the horizon, immediately chased away the grey half-darkness. I was too sleepy to notice what was happening. Yuri was rolling over on the ground. I ran up to him but was struck dumb. With his right hand, he was holding a cobra by the neck. Two sharp fangs showed from its jaws. The battle was over in a few minutes. A hollow hissing and convulsive jerks were then only reminders of a just-ended tussle. The catcher half-opened the lid of the box and calmly put the quarry in.

Q. From the passage, Yuri appears to be a man who is

Solution:

The correct answer is option 1.

Since Yuri was holding a cobra by the neck, it can be inferred that he is calm and courageous.

QUESTION: 103

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I was abruptly awakened by a noisy scuffle.  The sun, a mere fringe over the horizon, immediately chased away the grey half-darkness. I was too sleepy to notice what was happening. Yuri was rolling over on the ground. I ran up to him but was struck dumb. With his right hand, he was holding a cobra by the neck. Two sharp fangs showed from its jaws. The battle was over in a few minutes. A hollow hissing and convulsive jerks were then only reminders of a just-ended tussle. The catcher half-opened the lid of the box and calmly put the quarry in.

Q. 
With reference to the passage, the following assumptions have been made
1. The incident took place early in the morning.
2. Yuri threw the snake away.

Which of these assumptions is/are correct?

Solution:

The correct answer is option 1.
Since it is mentioned that the sun was a mere fringe over the horizon, it can be inferred that the incident took place early in the morning.

QUESTION: 104

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Urbanization and industrialization have often resulted in whole areas of forests being cleared to gain new land and to obtain timber for the various building projects. Large areas of fields and forests have disappeared to make way for concrete jungles many of which are fitted with huge plants and chimney stacks. Industrial growth has necessitated the increased demand for fuel oil to run the machines and in doing so produces industrial gases and fumes which belch through the chimney and pollute the atmosphere. The most evident elements in the contamination of the atmosphere are dust, sulphur dioxide, carbon monoxide and nitrous oxide.

Q. The writer expresses the belief that

Solution:

The correct answer is option 2.

It is clear from the passage that unplanned growth of the industry has done more harm than good since it mentions that urbanization and industrialization have often resulted in whole areas of forests being cleared to gain new land and to obtain timber for the various building projects.

QUESTION: 105

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Urbanization and industrialization have often resulted in whole areas of forests being cleared to gain new land and to obtain timber for the various building projects. Large areas of fields and forests have disappeared to make way for concrete jungles many of which are fitted with huge plants and chimney stacks. Industrial growth has necessitated the increased demand for fuel oil to run the machines and in doing so produces industrial gases and fumes which belch through the chimney and pollute the atmosphere. The most evident elements in the contamination of the atmosphere are dust, sulphur dioxide, carbon monoxide and nitrous oxide.

Q. The effect on forest areas produced by the activity described in the first sentence is called

Solution:

The correct answer is option 2. 
The meanings of the given words are:
Devastation: great destruction or damage.
Deforestation: the action of clearing a wide area of trees.
Disfiguration: an appearance that has been spoiled or is misshapen. 

Devaluation: the reduction or underestimation of the worth or importance of something.
Hence, deforestation is the correct answer.

QUESTION: 106

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Urbanization and industrialization have often resulted in whole areas of forests being cleared to gain new land and to obtain timber for the various building projects. Large areas of fields and forests have disappeared to make way for concrete jungles many of which are fitted with huge plants and chimney stacks. Industrial growth has necessitated the increased demand for fuel oil to run the machines and in doing so produces industrial gases and fumes which belch through the chimney and pollute the atmosphere. The most evident elements in the contamination of the atmosphere are dust, sulphur dioxide, carbon monoxide and nitrous oxide.

Q. The results of industrial development, according to the writer, are

Solution:

The correct answer is option 4.
It is mentioned in the passage that,

Industrial growth has necessitated the increased demand for fuel oil to run the machines and in doing so produces industrial gases and fumes which belch through the chimney and pollute the atmosphere.

QUESTION: 107

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Urbanization and industrialization have often resulted in whole areas of forests being cleared to gain new land and to obtain timber for the various building projects. Large areas of fields and forests have disappeared to make way for concrete jungles many of which are fitted with huge plants and chimney stacks. Industrial growth has necessitated the increased demand for fuel oil to run the machines and in doing so produces industrial gases and fumes which belch through the chimney and pollute the atmosphere. The most evident elements in the contamination of the atmosphere are dust, sulphur dioxide, carbon monoxide and nitrous oxide.

Q. The phrase ‘concrete jungle’ in the paragraph refers to the factories and houses built as a result of urbanization and industrialization. This phrase suggests that the author

Solution:

The correct answer is option 1. 

Since the passage is about the harmful effects of urbanization and industrialization, option 1 is the most appropriate answer.

QUESTION: 108

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I must say a word about the Eiffel Tower. I do not know what purpose it serves today. But I then heard it greatly disparaged as well as praised. I remember that Tolstoy was the chief among those who disparaged it. He said that the Eiffel Tower was a monument of man’s folly, not of his wisdom. Tobacco, he argued, was the worst of all intoxicants, inasmuch as a man addicted to it was tempted to commit crimes which a drunkard never dared to do; liquor made a man mad, but tobacco clouded his intellect and made him build castles in the air.

The Eiffel Tower was one of the creations of a man under such influence. There is no art about the Eiffel Tower. In no way can it be said to have contributed to the real beauty of the exhibition. Men flocked to see it and ascended it as it was a novelty and of unique dimensions. It was the toy of the exhibition. So long as we are children we are attracted by toys, and the Tower was a good demonstration of the fact that we are children attracted by trinkets. That may be claimed to be the purpose served by the Eiffel Tower.

Q.
Why did Tolstoy disparage Eiffel Tower?
1. Man was foolish to build it.
2. Huge man-made structures did not appeal to him.
3. Men flocked to see it.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The correct answer is option 3. 
From the given passage, it can be inferred that Tolstoy disparaged Eiffel Tower because he did not see a purpose behind building it and did not like the fact that the people flocked to see it.

QUESTION: 109

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I must say a word about the Eiffel Tower. I do not know what purpose it serves today. But I then heard it greatly disparaged as well as praised. I remember that Tolstoy was the chief among those who disparaged it. He said that the Eiffel Tower was a monument of man’s folly, not of his wisdom. Tobacco, he argued, was the worst of all intoxicants, inasmuch as a man addicted to it was tempted to commit crimes which a drunkard never dared to do; liquor made a man mad, but tobacco clouded his intellect and made him build castles in the air.

The Eiffel Tower was one of the creations of a man under such influence. There is no art about the Eiffel Tower. In no way can it be said to have contributed to the real beauty of the exhibition. Men flocked to see it and ascended it as it was a novelty and of unique dimensions. It was the toy of the exhibition. So long as we are children we are attracted by toys, and the Tower was a good demonstration of the fact that we are children attracted by trinkets. That may be claimed to be the purpose served by the Eiffel Tower.

Q. Why did Tolstoy believe that tobacco was the worst of all intoxicants

Solution:

The correct answer is option 1.

QUESTION: 110

Read the passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

I must say a word about the Eiffel Tower. I do not know what purpose it serves today. But I then heard it greatly disparaged as well as praised. I remember that Tolstoy was the chief among those who disparaged it. He said that the Eiffel Tower was a monument of man’s folly, not of his wisdom. Tobacco, he argued, was the worst of all intoxicants, inasmuch as a man addicted to it was tempted to commit crimes which a drunkard never dared to do; liquor made a man mad, but tobacco clouded his intellect and made him build castles in the air.

The Eiffel Tower was one of the creations of a man under such influence. There is no art about the Eiffel Tower. In no way can it be said to have contributed to the real beauty of the exhibition. Men flocked to see it and ascended it as it was a novelty and of unique dimensions. It was the toy of the exhibition. So long as we are children we are attracted by toys, and the Tower was a good demonstration of the fact that we are children attracted by trinkets. That may be claimed to be the purpose served by the Eiffel Tower.

Q. Why did men flock to the Eiffel Tower

Solution:

The correct answer is option 4.

Since the Eiffel Tower is being talked about as the 'toy' of the exhibition, it is clear that it is considered as a thing of no value. Hence, the correct answer is option 4.

QUESTION: 111

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. In this University, there is no ________ for awarding scholarships on the basis of merit in examination alone.

Solution:

The correct answer is option 1.
The meanings of the given words are:

Precedent: an earlier event or action that is regarded as an example or guide to be considered in subsequent similar circumstances.

Opportunity: a time or set of circumstances that makes it possible to do something.

Chance: a possibility of something happening.
Possibility: a thing that may happen or be the case.

Hence, from the given options, 'precedent' is the most appropriate word for the given blank. 

QUESTION: 112

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. Can you pay ______ all these articles?

Solution:

The correct answer is option 3.
'Pay something out' means 'to pay a large sum of money from funds under one's control'.
'Pay for' means 'to make payment for'.
'Pay of' is grammatically incorrect.

'Pay off' is used to refer to something that yields good results. 

Hence, from the given options, 'pay for' is the most appropriate for the given blank. 

QUESTION: 113

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. He may not come, but we’ll get ready in case he ________.

Solution:

The correct answer is option 4. 
The sentence is connected with 'but', which means it talks about contrasting ideas. 

In the first part of the sentence, it is mentioned that he may not come, but the second part mentions that he might. Hence, the most appropriate option is 'does'.

QUESTION: 114

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. He is quite________; you can never count on him in matters of secrecy.

Solution:

The correct answer is option 4. 
Since the second part of the sentence mentions that he can't be relied on in matters of secrecy, the most appropriate option for the given blank is 'unreliable'. It is used to refer to someone who can't be relied upon.

The meanings of the other words are:
Unjust: not based on or behaving according to what is morally right and fair.

Unbearable: not able to be endured or tolerated.

Inefficient: not achieving maximum productivity; wasting or failing to make the best use of time or resources.

Hence, option 4 is the correct answer.

QUESTION: 115

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. The Governor will _________ the oath of office to the thirty-five new ministers at 9.30 p.m. tomorrow.

Solution:

The correct answer is option 4.
The meanings of the given options are:
Confer: grant a title, degree, benefit, or right.
Present: existing or occurring in a place or thing.
Execute: put a plan, order, or course of action into effect.
Administer: direct the taking of an oath.

Hence, the most appropriate word for the given blank is 'administer'. 

QUESTION: 116

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. Most of the students have forgotten to bring their certificates; they will be _________ by the principal for this reason.

Solution:

The correct answer is option 4.
The meanings of the given words are:

Reproached: expressed to someone one's disapproval of or disappointment in their actions.

Abused: misused
Accused: a person or group of people who are charged with or on trial for a crime.

Reprimanded: address a reprimand to.
Hence, the most appropriate word for the given blank is 'reprimanded'.

QUESTION: 117

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. The consequences of economic growth have now ________ to the lowest level.

Solution:

The correct answer is option 3.
The meanings of the given words are:

Drawn: looking strained from illness, exhaustion, anxiety, or pain.

Slipped: lose one's footing and slide unintentionally for a short distance.

Percolated: spread gradually through an area or group of people.

Crept: move slowly and carefully in order to avoid being heard or noticed.

Hence, the most appropriate word for the given blank is 'percolated'.

QUESTION: 118

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. Mrs. Ramsay did not know whether Miss Jane knew_________.

Solution:

The correct answer is option 3.

From the given options, 'how to swim' is the most appropriate option for the given blank. All the other options are grammatically incorrect.

QUESTION: 119

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

He _________ the role of the organization in creating environmental awareness among the people.

Solution:

The correct answer is option 4.
The meanings of the given words are:

Collaborated: worked jointly on an activity or project.

Commanded: gave an order.
Contrasted: compared in such a way as to emphasise differences.

Commended: praised formally or officially.
Hence, the most appropriate word for the given blank is 'commended'. 

QUESTION: 120

Each of the following sentences has a blank space and four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response accordingly.

Q. We should give everyone training in citizenship but we have _________ this aspect till now.

Solution:

The correct answer is option 2.
The meanings of the given words are:

Denied: refused to give something to someone.

Neglected: failed to do something.
Refused: indicated or shown that one is not willing to do something.

Disallowed: refused to allow.
Hence, the most appropriate word for the given blank is 'neglected'.