CDS I - English Question Paper 2018


90 Questions MCQ Test CDS (Combined Defence Services) Previous Years Papers | CDS I - English Question Paper 2018


Description
This mock test of CDS I - English Question Paper 2018 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 90 Multiple Choice Questions for Defence CDS I - English Question Paper 2018 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CDS I - English Question Paper 2018 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this CDS I - English Question Paper 2018 exercise for a better result in the exam. You can find other CDS I - English Question Paper 2018 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions :
Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. My teacher was ___________ us for being late.

Solution:

The sentence talks about the object ‘us’ being the reason for the subject ‘My teacher’ being annoyed. So, the most appropriate option to fill the blank would be ‘annoyed with’.

QUESTION: 2

Directions :
Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. Sandhya _________ me from the top of the house.

Solution:

The context of the statement makes it clear that the subject ‘Sandhya’ is doing the action (shout in this case), which is directed promptly and clearly at one person. ‘At’ is used when we have a definite recipient of an action, so option B is the most appropriate option.

QUESTION: 3

Directions :
Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. Ravi has the habit of __________ a headache.

Solution:

A verb followed by ‘of’ is always used in gerund form. This eliminates option B.
Option A is incorrect as it fails to convey the proper meaning of the statement.
Option C is incorrect because the use of ‘to’ preposition would mean that ‘headache’ is the recipient of the complaint, which would render the statement senseless.

QUESTION: 4

Directions :Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. I always want to go alone for a ride, but my mother _________ going with my brother.

Solution:

The first part of the sentence uses ‘want’ verb form, thus the later verb too needs to be in simple present form for parallelism. This eliminates option D.
Option A is incorrect because the verb ‘insists’ requires a preposition to give meaning in the context of this statement.
Between ‘in’ and ‘on’, the latter is the obvious choice as ‘insist in’ is grammatically inaccurate.
So, the correct answer is option B.

QUESTION: 5

Directions :Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. The new student found it difficult to _________ with his classmates.

Solution:

‘To get along’ phrase means to be friendly with someone.
‘To get well’ means to improve on someone’s health.
‘To get up’ means to stand. 
‘To get among’ doesn’t has a phrasal meaning.
Option A is the most suitable in the context of the statement, and so is the correct response.

QUESTION: 6

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. The visiting Diplomat __________ the Prime Minister.

Solution:

‘To call on someone’ means to visit someone.
‘To call someone in’ means to ask someone to come and help you or do something for you.
‘To call at’ means to stop at a place for a short time.
There is no such phrasal verb such as “call up on”. So, option D is incorrect.
The context of the statement is of the diplomat making a visit to the PM, so the phrasal verb “called on” suits the context perfectly and is the correct response.

QUESTION: 7

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. _________ sincere he would have got the prize.

Solution:

The sentence is a past conditional sentence. Such sentence describes a situation which did not occur in real but the speaker only wishes about them to have happened. We use the past perfect tense in the sub-clause and “would have + past participle” in the main clause. See below example:
If I had known about the rainy weather, I would not have gone hiking.
So, option A is the correct answer.

QUESTION: 8

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. Ten years __________ for me to live in a foreign country.

Solution:

The statement needs to be in the indefinite form (past or present) to convey any meaning; this eliminates options C and D.
When used to refer to a period of time, "years" takes a singular verb.
Five years is a long time to spend in jail.
Ten years was the time he took to build the robot.
When referring to more than one entity, "years" takes a plural verb just like other plural count nouns:
Two years are added to the training program.
The next three years are going to pass quickly.
Besides years, other plural unit words involving money and distance also obey notional concord:
Money
Forty dollars is a good price. (one entity)
Two dollars are on her study table. (more than one entity, like two pens)
Distance
Ten kilometers is not that long. (one entity)
Five miles are to be added to this road. (more than one entity)

QUESTION: 9

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. If I __________ you I __________ love to accept the offer.

Solution:

"I were" is called the subjunctive mood, and is used when you're are talking about something that isn't true or when you wish something was true. This is the case here, so options A and B are eliminated. In such sentences, the first clause uses “were” and the second clause uses “would” in the sentence. For example:
If I were the president, I would ensure the safety of the women first.
So, option C is the correct response.

QUESTION: 10

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or groups of words given after the sentences. Select the words or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Q. My sister asked me ____________ wiling to go abroad for my studies.

Solution:

There are some phrases in which we commonly use subjunctive mood. Such phrases include ask that, it is important that, we insist that. In past tense, these changes to asked that, it was important that and we insisted that. If “I” is used in such sentence, we use the verb “were” with them. The given sentence starts with “My sister asked me” which gives us a hint that subjunctive mood will be used in the sentence. Out of the given options, only option A uses subjunctive mood. So, it is the correct response.

QUESTION: 11

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

Rahul is always thirfty.

Solution:

‘Thrifty’ means using money and other resources carefully and not wastefully.
‘Reckless’ means careless.
‘Economical’ means spending resources carefully. ‘Naïve’ means natural and unaffected; innocent. ‘Extravagant’ means lacking restraint in spending money or using resources.

QUESTION: 12

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

His salubrious words calmed the students.

Solution:

Salubrious means pleasant; not run-down. Provoking means causing annoyance; irritating.
Pleasant means causing happiness. Ridiculous means deserving or inviting derision or mockery; absurd.
Thanking means showing gratitude to someone or something.

QUESTION: 13

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

He felt desolated after he lost his business.

Solution:

Desolated means utterly wretched and unhappy.
Deserted means feeling very unhappy and lonely. Joyful means feeling, expressing, or causing great pleasure and happiness.

QUESTION: 14

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

Don’t condone such acts which lead to unrest in the country.

Solution:

Condone means approve or sanction (something), especially with reluctance.
Regard means to respect and acknowledge. Punish means to inflict a penalty or sanction on someone for (such an offense). Overlook means to ignore or disregard (something, especially a fault or offense).

QUESTION: 15

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

A good workplace shall not encourage ineptitude even in a hidden manner.

Solution:

Ineptitude means a lack of skill or ability. Incompetence means inability to do something successfully; ineptitude. Courage means the ability to do something that frightens one; bravery. Gossip means casual or unconstrained conversation or reports about other people, typically involving details which are not confirmed as true.

QUESTION: 16

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

Learning of foreign language should not impede one’s mother tongue learning.

Solution:

Impede means to delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder. Facilitate means to make (an action or process) easy or easier. Hinder means top to make it difficult for (someone) to do something or for (something) to happen. Accept means to consent to receive or undertake (something offered).

QUESTION: 17

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

Extradition of the leader of the group was debated for hours in the meeting.

Solution:

Extradition means the action of extraditing a person accused or convicted of a crime. Acceptance means the action of consenting to receive or undertake something offered. The sentence means to declare the punishment decided for (an offender). The extension means a part that is added to something to enlarge or prolong it. Deportation means the action of deporting a foreigner from a country.

QUESTION: 18

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

It was felt that the decision to remove the group from the exercise would be detrimental to the organization.

Solution:

Detrimental means tending to cause harm. Beneficial means resulting in good; favorable or advantageous. Harsh means unpleasantly rough or jarring to the senses. Disadvantageous means involving or creating unfavorable circumstances that reduce the chances of success or effectiveness. Demanding means (of a task) requiring much skill or effort.

QUESTION: 19

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

His derisive behavior has led to the situation we face now.

Solution:

Derisive means expressing contempt or ridicule. Mockery means teasing and contemptuous language or behavior directed at a particular person or thing. Conducive means making a certain situation or outcome likely or possible. Encouraging means giving someone support or confidence; supportive. Contemptuous means showing contempt; scornful.

QUESTION: 20

Directions :
Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearer to meaning to the underlined word/words and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

Any classroom should provide an engaging environment for learners.

Solution:

Engaging means were charming and attractive. Carefree means free from anxiety or responsibility. Appealing means were attractive or interesting. Thinking means the process of considering or reasoning about something. Dreaming means to experience dreams during sleep.

QUESTION: 21

Directions :
In this section, you have a few short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answer based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Daily consumption of a certain form of curcumin improved memory and mood in people with mild, age-related memory loss. The research examined the effects of an easily absorbed curcumin supplement on memory performance in people without dementia, as well as curcumin’s potential impact on the microscopic plaques and tangled in the brains of people with Alzheimer’s disease. Found in turmeric, curcumin has previously been shown to have anti-inflammatory and antioxidant properties in laboratory studies. It has also been suggested as a possible reason that senior citizens in India, where curcumin is a dietary staple, have a lower prevalence of Alzheimer’s disease and better cognitive performance.

Q. Which of the following statements are true?
1. Senior citizens in India have a high level of Alzheimer’s disease because of the consumption of turmeric.
2. Senior citizens in India do not have a high prevalence of Alzheimer's because of consumption of turmeric.
3. Consumption of turmeric enhances cognitive performance.
4. Curcumin is an antioxidant.
Select the correct answer using the code given below :

Solution:

Turmeric has been mentioned as a medical option for persons suffering from Alzheimer’s disease. In the last line, it has been mentioned that as the Indian senior citizens have turmeric in their staple diet, thus the numbers of Alzheimer’s patients are less. Statement 1 is in contradiction to this statement. All the other statements have been mentioned in the passage, thus the correct response is Option A.

QUESTION: 22

Directions :
In this section, you have a few short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answer based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Daily consumption of a certain form of curcumin improved memory and mood in people with mild, age-related memory loss. The research examined the effects of an easily absorbed curcumin supplement on memory performance in people without dementia, as well as curcumin’s potential impact on the microscopic plaques and tangled in the brains of people with Alzheimer’s disease. Found in turmeric, curcumin has previously been shown to have anti-inflammatory and antioxidant properties in laboratory studies. It has also been suggested as a possible reason that senior citizens in India, where curcumin is a dietary staple, have a lower prevalence of Alzheimer’s disease and better cognitive performance.

Q. Curcumin has a positive effect on people

Solution:

In the second line of the passage, it has been mentioned that the research has shown that curcumin has positive effects on the people without dementia as well as those who are suffering from the Alzheimer’s disease.

QUESTION: 23

Directions :
In this section, you have a few short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answer based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Daily consumption of a certain form of curcumin improved memory and mood in people with mild, age-related memory loss. The research examined the effects of an easily absorbed curcumin supplement on memory performance in people without dementia, as well as curcumin’s potential impact on the microscopic plaques and tangled in the brains of people with Alzheimer’s disease. Found in turmeric, curcumin has previously been shown to have anti-inflammatory and antioxidant properties in laboratory studies. It has also been suggested as a possible reason that senior citizens in India, where curcumin is a dietary staple, have a lower prevalence of Alzheimer’s disease and better cognitive performance.

Q. Which word in the passage means ‘earlier’?

Solution:

Earlier is used to point to a time before the moment at which the sentence is being spoken. Out of the available options, only ‘previously’ has this effect and thus the correct response is option D.

QUESTION: 24

Directions :
In this section, you have a few short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answer based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Daily consumption of a certain form of curcumin improved memory and mood in people with mild, age-related memory loss. The research examined the effects of an easily absorbed curcumin supplement on memory performance in people without dementia, as well as curcumin’s potential impact on the microscopic plaques and tangled in the brains of people with Alzheimer’s disease. Found in turmeric, curcumin has previously been shown to have anti-inflammatory and antioxidant properties in laboratory studies. It has also been suggested as a possible reason that senior citizens in India, where curcumin is a dietary staple, have a lower prevalence of Alzheimer’s disease and better cognitive performance.

Q. Eating turmeric

Solution:

It has been mentioned in the passage that turmeric is a source of curcumin, which helps in countering the Alzheimer’s disease, thus the correct response is option A.

QUESTION: 25

Directions :
In this section, you have a few short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answer based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Daily consumption of a certain form of curcumin improved memory and mood in people with mild, age-related memory loss. The research examined the effects of an easily absorbed curcumin supplement on memory performance in people without dementia, as well as curcumin’s potential impact on the microscopic plaques and tangled in the brains of people with Alzheimer’s disease. Found in turmeric, curcumin has previously been shown to have anti-inflammatory and antioxidant properties in laboratory studies. It has also been suggested as a possible reason that senior citizens in India, where curcumin is a dietary staple, have a lower prevalence of Alzheimer’s disease and better cognitive performance.

Q. ____________ of a disease in a region depends on the food habits too.

Solution:

Dominance means power and influence over others. Prevalence means commonness. Affection means the act of affecting or the state of being affected. In the context of the passage, we can say that the idea that the frequency with which a disease is seen amongst the people is directly dependent on the food habits of the people. For example, as the senior citizens of India consume turmeric in their staple diet thus, they have lower tendency of Alzheimer’s disease.

QUESTION: 26

Directions :

Mr. Rowland Hill, when a young man, was walking through the Lake district, when he one day saw the postman deliver a letter to a woman at a cottage door. The woman turned it over and examined it, and then returned it, saying she could not pay the postage, which was a shilling. Hearing that the letter was from her brother, Mr. Hill paid the postage, in spite of the manifest unwillingness of the woman. As soon as the postman was out of sight, she showed Mr. Hill how his money had been wasted, as far as she was concerned. The sheet was blank. There was an all went well with him, he should send a blank sheet in this way once a quarter, and she thus had tidings of him without expense of postage.

Q. The woman returned the letter to the postman because

Solution:

The woman had an agreement with her brother that if the letter was blank then there is no need to pay for the postage. The woman thus already knew the content of the letter, so she returned the letter.

QUESTION: 27

Directions :

Mr. Rowland Hill, when a young man, was walking through the Lake district, when he one day saw the postman deliver a letter to a woman at a cottage door. The woman turned it over and examined it, and then returned it, saying she could not pay the postage, which was a shilling. Hearing that the letter was from her brother, Mr. Hill paid the postage, in spite of the manifest unwillingness of the woman. As soon as the postman was out of sight, she showed Mr. Hill how his money had been wasted, as far as she was concerned. The sheet was blank. There was an all went well with him, he should send a blank sheet in this way once a quarter, and she thus had tidings of him without expense of postage.`

Q. The woman returned the letter to the postman because

Solution:

The woman had an agreement with her brother that if the letter was blank then there is no need to pay for the postage. The woman thus already knew the content of the letter, so she returned the letter.

QUESTION: 28

Directions :

Mr. Rowland Hill, when a young man, was walking through the Lake district, when he one day saw the postman deliver a letter to a woman at a cottage door. The woman turned it over and examined it, and then returned it, saying she could not pay the postage, which was a shilling. Hearing that the letter was from her brother, Mr. Hill paid the postage, in spite of the manifest unwillingness of the woman. As soon as the postman was out of sight, she showed Mr. Hill how his money had been wasted, as far as she was concerned. The sheet was blank. There was an all went well with him, he should send a blank sheet in this way once a quarter, and she thus had tidings of him without expense of postage.

Q. Mr. Hill paid the postage because

Solution:

Mr Hill got very anxious that the letter was from the woman’s brother and yet she is returning it instead of paying for the postage. So, with an intention to help the woman he paid for the postage.

QUESTION: 29

Directions :

Mr. Rowland Hill, when a young man, was walking through the Lake district, when he one day saw the postman deliver a letter to a woman at a cottage door. The woman turned it over and examined it, and then returned it, saying she could not pay the postage, which was a shilling. Hearing that the letter was from her brother, Mr. Hill paid the postage, in spite of the manifest unwillingness of the woman. As soon as the postman was out of sight, she showed Mr. Hill how his money had been wasted, as far as she was concerned. The sheet was blank. There was an all went well with him, he should send a blank sheet in this way once a quarter, and she thus had tidings of him without expense of postage.

Q. The envelope contained

Solution:

It has been mentioned in the passage that the letter contained a blank paper.

QUESTION: 30

Directions :

Mr. Rowland Hill, when a young man, was walking through the Lake district, when he one day saw the postman deliver a letter to a woman at a cottage door. The woman turned it over and examined it, and then returned it, saying she could not pay the postage, which was a shilling. Hearing that the letter was from her brother, Mr. Hill paid the postage, in spite of the manifest unwillingness of the woman. As soon as the postman was out of sight, she showed Mr. Hill how his money had been wasted, as far as she was concerned. The sheet was blank. There was an all went well with him, he should send a blank sheet in this way once a quarter, and she thus had tidings of him without expense of postage.

Q. The woman add her brother had agreed that

Solution:

The agreement between the woman and her brother was that if everything was going well, then he’ll just send a blank paper in the letter.

QUESTION: 31

Directions :

In good many cases unnecessary timidity makes the trouble worse than it needs to be. Public opinion is always more tyrannical towards those who obviously fear it than towards those who fell indifferent to it. A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of it than when they treat him with contempt, and the human herd has something of this same characteristic. If you show that you are afraid of them, you give promise of good hunting, whereas if you show indifference, they begin to doubt their own power and, therefore, tend to let you alone.

Q. If we are afraid of public opinion, the attitude of the people towards us is

Solution:

Sympathetic means feeling, showing, or expressing sympathy. Indifferent means having no particular interest or sympathy; unconcerned. Admiration means respect and warm approval. Ruthless means having or showing no pity or compassion for others. In the passage, it has been mentioned that if one shows fear then the others tend to approach all the more mercilessly. Therefore, “ruthless” is the correct Answer.

QUESTION: 32

Directions :

In good many cases unnecessary timidity makes the trouble worse than it needs to be. Public opinion is always more tyrannical towards those who obviously fear it than towards those who fell indifferent to it. A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of it than when they treat him with contempt, and the human herd has something of this same characteristic. If you show that you are afraid of them, you give promise of good hunting, whereas if you show indifference, they begin to doubt their own power and, therefore, tend to let you alone.

Q. The statement, ‘A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of him, than when they treat him with contempt….’ Implies that

Solution:

The author has used simile figure of speech as a means to show that if one shows fear and hesitation just like dogs, others tend to try to scare him/her further.

QUESTION: 33

Directions :

In good many cases unnecessary timidity makes the trouble worse than it needs to be. Public opinion is always more tyrannical towards those who obviously fear it than towards those who fell indifferent to it. A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of it than when they treat him with contempt, and the human herd has something of this same characteristic. If you show that you are afraid of them, you give promise of good hunting, whereas if you show indifference, they begin to doubt their own power and, therefore, tend to let you alone.

Q. The author compares men with dogs in respect of

Solution:

The passage is woven around the idea that one is more susceptible to being attacked when they show hesitation or weakness. The comparison with dogs is a means to emphasize on the fact that the both men and dogs attack when the other person is weak.

QUESTION: 34

Directions :

In good many cases unnecessary timidity makes the trouble worse than it needs to be. Public opinion is always more tyrannical towards those who obviously fear it than towards those who fell indifferent to it. A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of it than when they treat him with contempt, and the human herd has something of this same characteristic. If you show that you are afraid of them, you give promise of good hunting, whereas if you show indifference, they begin to doubt their own power and, therefore, tend to let you alone.

Q . ‘.… you give promise of good hunting’ means

Solution:

Vulnerable means exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally. In the context of the passage, the phrase has been used to point out that if someone is showing weakness then they are vulnerable.

QUESTION: 35

Directions :

We live in curious age. We are offered glimpses of a world civilization slowly emerging, for example, the U.N. special agencies dedicated to health and education. But along with these are sights and sounds that suggest that the whole civilization is rapidly being destroyed. Two official policies clash, and instantly embassies are attacked by howling mobs of students, at once defying law, custom and usage. And that this may not be merely so many hot-headed lads escaping all control, and may itself be part of the policy of the political parties, that is, mob antics as additional propaganda to deceive world opinion, makes the situation even worse. Parties have always been dishonest, but now it seems as if power-mania is ready to destroy those civilities that make international relations possible. There is something even worse. What inspires these students to burn cars and books is not their political enthusiasm but a frenzied delight in destruction, an urge towards violent demolition.

Q. The author calls our age curious because

Solution:

The opening lines of the passage states that while there are so many constructive and humanitarian activities going on, a lot of destructive activities too are being done alongside. So, the correct response is option D.

QUESTION: 36

Directions :

We live in curious age. We are offered glimpses of a world civilization slowly emerging, for example, the U.N. special agencies dedicated to health and education. But along with these are sights and sounds that suggest that the whole civilization is rapidly being destroyed. Two official policies clash, and instantly embassies are attacked by howling mobs of students, at once defying law, custom and usage. And that this may not be merely so many hot-headed lads escaping all control, and may itself be part of the policy of the political parties, that is, mob antics as additional propaganda to deceive world opinion, makes the situation even worse. Parties have always been dishonest, but now it seems as if power-mania is ready to destroy those civilities that make international relations possible. There is something even worse. What inspires these students to burn cars and books is not their political enthusiasm but a frenzied delight in destruction, an urge towards violent demolition.

Q. It is deplorable to witness mob attacks on embassies following a clash of policies of two official policy markers because

Solution:

The author mentions that there have been instances when embassies have been attacked by students as a part of fulfilling a political agenda. The governments have been using this kind old measures to force the hands of other nations to abide by their ideologies and decisions.

QUESTION: 37

Directions :

We live in curious age. We are offered glimpses of a world civilization slowly emerging, for example, the U.N. special agencies dedicated to health and education. But along with these are sights and sounds that suggest that the whole civilization is rapidly being destroyed. Two official policies clash, and instantly embassies are attacked by howling mobs of students, at once defying law, custom and usage. And that this may not be merely so many hot-headed lads escaping all control, and may itself be part of the policy of the political parties, that is, mob antics as additional propaganda to deceive world opinion, makes the situation even worse. Parties have always been dishonest, but now it seems as if power-mania is ready to destroy those civilities that make international relations possible. There is something even worse. What inspires these students to burn cars and books is not their political enthusiasm but a frenzied delight in destruction, an urge towards violent demolition.

Q. One aspect of the mob indulging in violence and arson is that they

Solution:

The author has very critically analysed and mentioned that the mob is constantly being used as a political tool for the destructive actions.

QUESTION: 38

Directions :

We live in curious age. We are offered glimpses of a world civilization slowly emerging, for example, the U.N. special agencies dedicated to health and education. But along with these are sights and sounds that suggest that the whole civilization is rapidly being destroyed. Two official policies clash, and instantly embassies are attacked by howling mobs of students, at once defying law, custom and usage. And that this may not be merely so many hot-headed lads escaping all control, and may itself be part of the policy of the political parties, that is, mob antics as additional propaganda to deceive world opinion, makes the situation even worse. Parties have always been dishonest, but now it seems as if power-mania is ready to destroy those civilities that make international relations possible. There is something even worse. What inspires these students to burn cars and books is not their political enthusiasm but a frenzied delight in destruction, an urge towards violent demolition.

Q. In the passage the word ‘demolition’ has the meaning as the word

Solution:

Demolition means destruction, damage etc.

QUESTION: 39

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

The error is in part (C) of the sentence. With gerund, we use possessive pronoun. Therefore, the use of “it” is incorrect and it should be replaced by “its”.

QUESTION: 40

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

The clause ‘both of them…….’ in part B deduces that number of boys is two and for two persons, we use “each other” instead of ‘one another’.

QUESTION: 41

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

‘Today night’ is the incorrect usage. It needs to be replaced by ‘tonight’.

QUESTION: 42

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

There is no error in the statement. So, the correct response is option D.

QUESTION: 43

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

The error is the incorrect usage of possessive noun ‘visitor’s’; it needs to be replaced by visitors.

QUESTION: 44

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

say that there will be no apples this year. No error

Solution:

The error is in the usage of ‘which’. ‘Which’ is used for non-living things. It needs to be replaced by ‘who’ as the subject is a living noun.

QUESTION: 45

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

Replace “preferred coffee much more than tea” with “preferred coffee much more to tea”. “Prefer” takes preposition “to” with it

QUESTION: 46

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

The error is in the verb form usage of ‘reached’; instead of the past participle form ‘reached’, the base form ‘reach’ is used with ‘did’.

QUESTION: 47

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

The error is in the last part has the verb ‘discuss’ does not require a preposition to be used after it.

QUESTION: 48

Directions :

Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a), (b), (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Solution:

When ‘between’ is used to point out two terminals then the two terminals are connected using ‘and’ instead of ‘to’.

QUESTION: 49

Directions : Each of the following sentences in this section has a blank space with four words or group of words given. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

CLOZE COMPREHENSION 1

Q. This cultural form ______________

Solution:

Option B would have been correct if ‘Japan’ was followed by ‘and’. In this case, the first sentence would be a different sentence and would belong to simple present tense. Option C is incorrect because it violates parallelism. Option D is contextually incorrect. So, the correct response is option A.

QUESTION: 50

Directions : Each of the following sentences in this section has a blank space with four words or group of words given. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

CLOZE COMPREHENSION 1

‘whimsical or impromptu pictures’. It __________

Solution:

The previous sentence has set the tense of the conversation as simple present. So, option B is the correct response.

QUESTION: 51

Directions for the following 20 (twenty) items : In this section, you have five short passages. After each passage, you will find some questions based on the passage. First, read a passage and answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage – 1

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientist has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesman have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. The power of art can be judged through

Solution:

From the opening line of the passage, it can be inferred that, ‘the power of art can be judged through its influence on the people over the years’.

QUESTION: 52

Passage – 1

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientist has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesman have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. The statement “Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einsterin’s theory of relativity” suggests that

Solution:

It is clearly given in the 6th line of the passage that, ‘Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity’.

QUESTION: 53

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientist has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesman have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. The achievements of generals, politicians and statesmen have been compared to milestones by the author because

Solution:

It can be clearly inferred from the 10th line of the passage that, ‘The achievements of generals, politicians and statesman have an importance only in their own time’. I.e. they have contemporary relevance.

QUESTION: 54

One of the most important things to notice about the power of art is the way in which great works continue to exert their influence through the ages. Scientific discoveries which are of major importance at the time when they are made are superseded. Thus, Newton’s theory of gravitation has been superseded by Einstein’s theory of relativity. Hence the work of great scientist has value in stages on the way to a goal which supersedes them. Broadly speaking, the achievements of generals, politicians, and statesman have an importance only in their own time. Hence these people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. The place which they occupy in the estimation of succeeding ages and the power which they exercise over men’s spirits are as great as they were in the age which produced them; indeed, their power tends to increase with time, as they came to be better understood.

Q. How is a work of art different from the work of a scientist?

Solution:

From the lines given in the passage that, ‘The people and their acts, great as they may have been are like milestones which mankind passes on its way to something else. But with works of art it is not so. Thus, it can be clearly inferred that the influence of a work of art increases from age to age unlike the work of a scientist which diminishes in course of time.

QUESTION: 55

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better change of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q.  Which one of the following statements best reflects the main contention of the author?

Solution:

In the whole passage, the author has interpreted the meaning of ‘strong’ in many ways. He just doesn’t talk about the physical strength but in various fields of life in which either men or women both holds equal importance some way or the other. Thus, the main contention of the author is that in some activities men are stronger than women and in some others women are stronger than men.

QUESTION: 56

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better change of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. The author says that any dispute about whether or not men are stronger than women is meaningless, because

Solution:

From the opening line of the passage, it can be clearly inferred that, ‘Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things.

QUESTION: 57

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better change of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. The author says it would be legitimate to argue that women are stronger than men, because

Solution:

From the 5th line of the passage, it is clear that, ‘Most women live longer than most men, they have a better chance of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So, then the author says that it would be legitimate to argue that women are stronger than men.

QUESTION: 58

Most disputes about whether or not men are stronger than women are meaningless because the word ‘strong’ may mean many things. Most men can surpass most women in lifting heavy weights, in striking an object, in running, jumping or doing heavy physical labour. But most women live longer than most men, they have a better change of resisting disease, they can beat men at operations requiring finger dexterity and the ability to work accurately under monotonous conditions. So it would be legitimate to argue that women are stronger than men. The truth is that each gender can surpass the other in certain kinds of activities. To say that one is stronger than the other is to indulge in futile arguments.

Q. From the passage, which of the following statement is most likely to be correct?

Solution:

From the 6th line, it can be clearly inferred that, ‘Most women live longer than most men’. Thus, option (D) is most likely to be correct.

QUESTION: 59

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following statements most clearly suggests the central theme of the passage?

Solution:

From the last few line of the passage, it can be clearly inferred that, ‘It is not the institutions that are important but the character and the wisdom of the people who manage them’.

QUESTION: 60

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following phrases best helps to bring out the precise contextual meaning of “watertight compartments”?

Solution:

‘Water tight compartments’ signifies that the life and the activities of an individual are entirely separated from the public opinion of which it is a part. Thus, ‘Activities of life unaffected by public opinion’ can be considered as the precise contextual meaning of ‘Water tight compartments’.

QUESTION: 61

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following statements most correctly reflects the attitude of the author towards politicians’ opinions?

Solution:

According to the author, ‘Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on Earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked’. Thus, it can be inferred that the opinions of the politicians are contradictory.

QUESTION: 62

In national no less than in individual life there are no watertight compartments. No sharp lines can be drawn to mark off the political from the moral, the social from the economic regions of life. Politicians often talk as though one has only to introduce certain political and economic changes for paradise to descend on earth, forgetful of the fact that the efficiency of an institution depends on the way it is worked, which itself is determined by the character and wisdom of the men who work it.

Q. Which one of the following statements most correctly indicates the implication of the phrase ‘paradise to descend on earth’?

Solution:

The phrase ‘Paradise to descend on Earth’ means ‘A world of perfect economic, political and social well – being. The other options are incorrect as the passage nowhere talked about the religious persons. Also, liberty and equality is nowhere mentioned in the passage. Thus, other options are incorrect.

QUESTION: 63

The phrase ‘Paradise to descend on Earth’ means ‘A world of perfect economic, political and social well – being. The other options are incorrect as the passage nowhere talked about the religious persons. Also, liberty and equality is nowhere mentioned in the passage. Thus, other options are incorrect.hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q.  Some men like to climb mountains because

Solution:

It is clearly given in the passage that, ‘It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days’. So, some men like to climb mountains because they want to have a wonderful feeling.

QUESTION: 64

The phrase ‘Paradise to descend on Earth’ means ‘A world of perfect economic, political and social well – being. The other options are incorrect as the passage nowhere talked about the religious persons. Also, liberty and equality is nowhere mentioned in the passage. Thus, other options are incorrect.hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. To climb a mountain is often difficult because

Solution:

To climb a mountain is often difficult because paths are steep and uneven. It can be inferred from the second line of the passage that, ‘Mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountainsides are straight up and down’.

QUESTION: 65

The phrase ‘Paradise to descend on Earth’ means ‘A world of perfect economic, political and social well – being. The other options are incorrect as the passage nowhere talked about the religious persons. Also, liberty and equality is nowhere mentioned in the passage. Thus, other options are incorrect.hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. It is wonderful feeling ……………’It’ refers to

Solution:

In the whole passage the author is talking about mountaineers and mountaineering. So, ‘Mountaineering’ is being described as a wonderful feeling.

QUESTION: 66

The phrase ‘Paradise to descend on Earth’ means ‘A world of perfect economic, political and social well – being. The other options are incorrect as the passage nowhere talked about the religious persons. Also, liberty and equality is nowhere mentioned in the passage. Thus, other options are incorrect.hundred feet. There is always the danger that you may fall off and be killed or injured. Men talk about conquering a mountain. It is a wonderful feeling to reach the top of a mountain after climbing for hours and may be even for days. You look down and see the whole country below you. You feel God-like. Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country, for they knew that was impossible. Instead they climbed to the top of Mount Kenya, and then they came down again and gave themselves up. They had wanted to get that feeling of freedom that one has, after climbing a difficult mountain.

Q. Two Italian prisoners escaped the camp and climbed to the top of Mount Kenya to

Solution:

From the last few lines of the passage, ‘Two Italian prisoners of war escaped from a prison camp in Kenya during the war. They did not try to get back to their own country. They climbed to the top of Mount Kenya and then came down. They wanted to get that feeling of freedom after climbing a difficult mountain’.

QUESTION: 67

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountainsides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a solider. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. People who are glorified often in history books are those

Solution:

From the opening line of the passage it can be inferred that, ‘Most of the people who appear most often and most gloriously in the history books are great conquerors and generals and soldiers’.

QUESTION: 68

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountainsides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a solider. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. The words “the people who really helped civilization forward” suggest that conquerors, generals, and soldiers

Solution:

Two contradictory statements are made in the opening lines. One is those who appeared in books and the others who helped civilization moving forward. Thus, ‘The people who really helped civilization forward’ suggest that conquerors, generals and soldiers contributed little to civilization.

QUESTION: 69

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountainsides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a solider. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. We will find the figure of a conqueror or a general or a soldier on all the highest pillars in great cities because

Solution:

From the passage, it is clear that, ‘People think a great deal of them, so much so that on all highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or general or a soldier’. Thus, people have exaggerated notions about their achievements.

QUESTION: 70

Just as some men like to play football or cricket, so some men like to climb mountains. This is often very difficult to do, for mountains are not just big hills. Paths are usually very steep. Some mountainsides are straight up and down, so that it may take many hours to climb as little as one great deal of them, so much so that on all the highest pillars in the great cities of the world you will find the figure of a conqueror or a general or a solider. And I think most people believed that the greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of other countries and ruled over them as conquerors.

Q. The passage implies that the greatest countries are those that

Solution:

As per the last sentence of the passage, ‘The greatest countries are those that have beaten in battle the greatest number of countries and ruled over them as conquerors.

QUESTION: 71

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I am senior (a) / than him (b) / by two years. (c) / No error. (d)

Solution:

With certain words like, be senior to, be junior to, be superior to, be inferior to, etc. is always followed by ‘to’. Thus, the correct sentence would be, ‘I am senior to him by two years’.

QUESTION: 72

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. When I finished writing the letter, (a) / I could not help admiring myself (b) / to have achieved the impossible. (c) / No error. (d)

Solution:

The modal ‘Could’ is used to express possibility. It is simply used to state one or more things that are possible or were possible in the past. In this statement, ‘to have achieved’ needs to be replaced with ‘for achieving’ to make the sentence correct. Thus, the correct sentence would be, ‘When I finished writing the letter, I could not help admiring myself for achieving the impossible’.

QUESTION: 73

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. I am (a) / glad (b) / that you are here. / (c) No error (d).

Solution:

The sentence is grammatically & contextually correct

QUESTION: 74

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. He will be (a) / cured from (b) / his fever. (c) /  No error. (d)

Solution:

‘Cured’ is followed by the preposition ‘of’. Thus, the correct sentence would be, ‘He will be cured of his fever’.

QUESTION: 75

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Though he is a gifted comedian,(a) /  he prefers spend his spare time (b) / watching horror movies. (c) /  No error. (d)

Solution:

‘Prefer’ is followed by the gerund form of the verb. Thus, ‘spend’ needs to be replaced with ‘spending’ to make the sentence grammatically correct. Thus, the correct sentence would be, ‘Though he is a gifted comedian, he prefers spending his spare time watching horror movies.

QUESTION: 76

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The writer (a) / of this poetry (b) /  is Wordsworth. / (c) No error. (d)

Solution:

‘Poetry’ needs to be replaced with ‘Poem’ to make the sentence contextually correct. ‘Poetry’ is a literary work; ‘Poem’ is a piece of writing. Here, the writing is being talked about. Thus, the correct sentence would be, ‘The writer of this poem is Wordsworth’.

QUESTION: 77

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The jug (a) /  is made (b) / out of china clay. (c) / No error. (d)

Solution:

‘Out of’ is the incorrect preposition used in the sentence. ‘Of’ needs to be used as the correct form of preposition is ‘made of something’. Thus, the correct sentence would be, ‘The jug is made of clay’.

QUESTION: 78

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Sita with (a) /  all her sisters (b) /  were here / (c) No error. (d)

Solution:

‘Were’ needs to be replaced with ‘was’ to make the sentence grammatically correct. This is because, ‘If the subjects are joined by as well as, with, along with, together with, and not, in addition to, but, besides, except, rather than,accompanied by, like, unlike, no less than, nothing but, led by, headed by, guided by, controlled by, governed by,etc.. Then the verb will agree with the first subject’ Thus, the correct sentence would be, ‘Sita with all her sisters was here’.

QUESTION: 79

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. As you know (a) / that the ignorant (b) / are easily duped.(c) / No error.

Solution:

‘Are’ needs to be replaced with ‘is’ to make the sentence contextually correct. This is because, ‘in subject verb agreement, we match the subject with the nearest verb or the verb with the nearest or the first subject. But the verb should be matched with the main subject of the sentence’. Here the main subject is ‘Ignorant’ which is singular and so is followed by a singular verb. Thus, the correct sentence would be, ‘As you know that the ignorant is easily duped’.

QUESTION: 80

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Pay attention (a) /  to what (b) / I am saying (c) / No error. (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually correct.

QUESTION: 81

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. One of the assistant (a) /  was (b) / Alfred. (c) / No error.(d)

Solution:

‘One of the assistant’ needs to be replaced with ‘one of the assistants’ to make the sentence grammatically and contextually correct. This is because, ‘One of’ is always followed by a plural noun. Thus, the correct sentence would be, ‘One of the assistants was absent’.

QUESTION: 82

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Though George is a (a) / honourable man (b) /  his activities arouse suspicion. (c) / No error. (d)

Solution:

Article ‘an’ is used before honourable as ‘h’ is silent. Thus, the correct sentence would be, ‘Though George is an honourable man his activities arouse suspicion’.

QUESTION: 83

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. She told her teacher (a) / that she could not be able (b) / to attend the class the previous day because of heavy rains. (c) / No error.

Solution:

The phrase ‘could not be able’ needs to be replaced with ‘was not able’ to make the sentence correct. As the action has already taken place so use of modal is incorrect. Thus, the correct sentence would be, ‘She told her teacher that she was not able to attend the class the previous day because of heavy rains’.

QUESTION: 84

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Coleridge as well as Wordsworth were of (a) / the opinion that the opposite of poetry is (b) / not prose but science. (c) / No error. (d)

Solution:

Were’ needs to be replaced with ‘was’ to make the sentence grammatically correct. This is because, ‘If the subjects are joined by as well as, with, along with, together with, and not, in addition to, but, besides, except, rather than, accompanied by, like, unlike, no less than, nothing but, led by, headed by, guided by, controlled by, governed by,etc.. Then the verb will agree with the first subject’ Thus, the correct sentence would be, ‘Coleridge as well as Wordsworth was of the opinion that the opposite of poetry os not prose but science’.

QUESTION: 85

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. He was courted arrest  (a) / in order to protest against (b) / corruption among the government servants. (c) / No error (d)

Solution:

The phrase ‘was courted’ needs to be replaced with ‘courted’ to make the sentence grammatically and contextually correct. Thus, the correct sentence would be, ‘He courted arrest in order to protest against corruption among the government servants’.

QUESTION: 86

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. Mr. Joshi was, however, sure (a) / that the idea would never work (b) / in practice. (c) / No error (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually correct.

QUESTION: 87

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. As I was leaving for Delhi, (a) / he asked me whether (b) / I could buy a tape recorder for him. (c) /  No error. (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually correct.

QUESTION: 88

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. The boy’s parents pleaded (a) / with the Principal (b) / that they were too poor to pay (c) / his tuition fee. No error (d)

Solution:

The sentence is grammatically and contextually correct.

QUESTION: 89

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. For young Donald,(a) / peace in Vietnam (b) / was almost terrible as war. (c) / No error (d)

Solution:

The phrase ‘almost terrible as’ needs to be replaced with ‘almost as terrible as’ to make the sentence correct. This is because, ‘As…As’ is the pair of words that needs to be used together. Thus, the correct sentence would be, ‘For young Donald, peace in Vietnam was almost as terrible as war’.

QUESTION: 90

Directions for the following 20 (twenty) items : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

Q. That Brutus, who was his trusted friend (a) / had attacked on him (b) / caused heartbreak to Julius Caesar. (c) No error (d)

Solution:

‘Attacked on him’ is the incorrect form of phrasal verb that needs to be replaced with ‘Attacked him’ to make the sentence correct. This is because; ‘Attack’ is not followed by any preposition. Thus, the correct sentence would be, ‘That Brutus, who was his trusted friend had attacked him caused heartbreak to Julius Caesar’.

Related tests