CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives)


20 Questions MCQ Test | CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives)


Description
This mock test of CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 12 CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) exercise for a better result in the exam. You can find other CPU 2 - Reactions Of Carboxylic Acids (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-8) This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. 

Which reaction sequence is best synthesis of adipoyl dichloride (hexanedioyl chloride) from cyclohexane?

Solution:

QUESTION: 2

When heated carboxylic acid salts in which there is a good leaving group on β-carbon undergo, decarboxylation elimination to give an alkene. What would be formed as the major organic product in the reaction?

Solution:

QUESTION: 3

Which is the reaction sequence-given below bring about best conversion of acetylene into 2-butyne-1, 4-diol?

Solution:

QUESTION: 4

Ascorbic acid has acidic strength equivalent to that of any carboxylic acid. What is the correct structure of monosodium salt of ascorbic acid?

Solution:

The most stable conjugate base of ascorbic acid 

QUESTION: 5

Suggest the best combination of reagent for the transformation.

Solution:

Ag2O/NH3 oxidises —CHO to —COOH without affecting triple bond or hydroxy group. Lindlar’s catalyst in the subsequent step reduces selectively triple bond to c/'s configuration which is suitable for cyclisation during esterification.

QUESTION: 6

What is formed as the major organic product in the following reaction?

Solution:


Reduction proceeds by deutride (D-) transfer mechanism.

QUESTION: 7

What is the major organic product in the following reaction?

Solution:

QUESTION: 8

What is the major organic product formed in the following reaction?

Solution:

Hydrazoic acid (NH3) converts carboxylic acid group —COOH into amino group —NH2 with the evolution of CO2 and N2.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

One or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 9-13) This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Consider the following synthesis of lactone,

Q. 

Expected product(s) is/are

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Compound A given below on treatment with aqueous acid undergoes a rearrangement into indicated product via some intermediate product (s).

Q. 

What is/are the intermediate product(s)?

Solution:


Acetal hydrolysis into acetaldehyde and corresponding diol. 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

Organic product(s) formed in the reaction given below is/are

Solution:

Oxidative cleavacjg occur at α-carbon of phenylring.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

What is /are possible product(s) in the following reaction ?

Solution:

Besides esterification, the tertiary alcohol also forms some carbocation (highly stable) which undergo Friedel-Craft alkylation with acid (giving “a") and with another alcohol (giving "d").

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Consider the following Fischer esterification reaction.

Q. 

The correct statement is/are

Solution:

During esterification (Fischer), nucleophilic attack occur from sp3 oxygen of alcohol, hence configuration of α-carbon of alcohol is retained.

QUESTION: 14

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 14-16) This section contains a paragraph, describing theory, experiments, data, etc.
Three questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage

An organic acid A has neutralisation equivalent 148. A on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 followed by acidic work -up gives another acid whose neutralisation equivalent is 83. A on heating with sodalime produces an organic liquid B. B on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 solution followed by acid workup gives another different acid of neutralisation equivalent 122. P, an isomer of A, on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 followed by acidic workup produced yet another different acid Q whose neutralisation equivalent is 70. Also, Q on treatment with CI2/CCI4 in the presence of AICI3 gives a single monochlorination product via aromatic electrophilic substitution reaction.

Q. 

 The structure of A is 

Solution:

Since, B is a decarboxylation product of A and B on vigorous oxidation gives benzoic acid (neutralisation equivalent 122) indicates that B has only one alkyl group on phenyl ring. Also, Aon vigorous oxidation gives a diacid (benzene dicarboxylic acid) whose neutralisation equivalent is 83. This indicates that A has an acid group and an alkyl group.

From the above discussion and neutralisation equivalent (148) of A, its structure is derived to be ethyl benzoic acid.

QUESTION: 15

An organic acid A has neutralisation equivalent 148. A on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 followed by acidic work -up gives another acid whose neutralisation equivalent is 83. A on heating with sodalime produces an organic liquid B. B on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 solution followed by acid workup gives another different acid of neutralisation equivalent 122. P, an isomer of A, on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 followed by acidic workup produced yet another different acid Q whose neutralisation equivalent is 70. Also, Q on treatment with CI2/CCI4 in the presence of AICI3 gives a single monochlorination product via aromatic electrophilic substitution reaction.

Q. 

Which satisfies the criteria of B?

Solution:

Since, B is a decarboxylation product of A and B on vigorous oxidation gives benzoic acid (neutralisation equivalent 122) indicates that B has only one alkyl group on phenyl ring. Also, Aon vigorous oxidation gives a diacid (benzene dicarboxylic acid) whose neutralisation equivalent is 83. This indicates that A has an acid group and an alkyl group.

QUESTION: 16

An organic acid A has neutralisation equivalent 148. A on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 followed by acidic work -up gives another acid whose neutralisation equivalent is 83. A on heating with sodalime produces an organic liquid B. B on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 solution followed by acid workup gives another different acid of neutralisation equivalent 122. P, an isomer of A, on vigorous oxidation with concentrated, alkaline KMnO4 followed by acidic workup produced yet another different acid Q whose neutralisation equivalent is 70. Also, Q on treatment with CI2/CCI4 in the presence of AICI3 gives a single monochlorination product via aromatic electrophilic substitution reaction.

Q. 

Which of the following can be predicted as most suitable structure of P ?

Solution:

Since, B is a decarboxylation product of A and B on vigorous oxidation gives benzoic acid (neutralisation equivalent 122) indicates that B has only one alkyl group on phenyl ring. Also, Aon vigorous oxidation gives a diacid (benzene dicarboxylic acid) whose neutralisation equivalent is 83. This indicates that A has an acid group and an alkyl group.


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 17

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 17-21) This section contains 4 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

If succinic acid is heated with excess of hydrazoic acid (HN3), how many molecules of gases are produced per molecule of succinic acid?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

An aromatic carboxylic acid has some of hydrogen of benzene replaced by —COOH group. Neutralisation equivalent of this acid is exactly 63.5. How many carboxyl groups are present on the benzene ring of original aromatic acid?


Solution:

The formula of acid is C6H6-n(COOH)n

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

If a racemic mixture of 2-methyl butanedioic acid is treated with Br2 in the presence of phosphorus, how many different monobromination products result as an outcome of a-halogenation reaction?


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

Consider the following reaction,

Q. 

How many carbon atoms are present in the ring of cyclic anhydride?


Solution: