CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives)


21 Questions MCQ Test | CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives)


Description
This mock test of CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 21 Multiple Choice Questions for Class 12 CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) exercise for a better result in the exam. You can find other CPU 8 - Reactions Of Amines (Carboxylic Acids And Acid Derivatives) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-8) This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. 

Carbyl amine test is performed in alcoholic KOH by heating a mixture of

Solution:

Primary amine, with CHCI3, KOH gives R—NC.

QUESTION: 2

Tetraethyl ammonium bromide is produced by the reaction of

Solution:

QUESTION: 3

A primary aliphatic amine is converted to alkyl chloride by treatment with

Solution:

R—NH2 + NOCI → R—Cl + N2 + H2O

QUESTION: 4

Which of the following reagent is useful for separating aniline from mixture of aniline and nitrobenzene?

Solution:

Aniline forms anilium hydrochloride salt. No such salt is formed with nitrobenzene.

QUESTION: 5

Which of the following reagent gives a white precipitate with an aqueous solution of ethyl amine?

Solution:

QUESTION: 6

When a solution of aliphatic amine is treated with NaNO2 in HCI, effervescence is observed due to

Solution:

QUESTION: 7

Which of the following is not true regarding a primary amine?

Solution:

Primary amine form s am ide rather than oxamic ester.

QUESTION: 8

The compound C5H13N is optically active and reacts with HNO2 to give an alcohol C5H11OH Hence, the compound is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

One or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 9-14) This section contains 6 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q. 

Amine(s) that form precipitate with p-CH3—C6H4—SO2CI is/are

Solution:

Primary and secondary amines form precip itate with tosyl chloride but tertiary do not form precipitate with tesyl chloride.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Amine (s) that gives visible change with NaNO2/HCI is/are

Solution:

Primary amine gives effervescence of N2 with HNO3 while secondary amines form yellow, oily liquid of nitroso amine. Tertiary amine do not react with HNO2.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

In which reaction(s) reactants and products are correctly matched?

Solution:

Option (a) and option (b) are primary amine, form isocyanide in carbyl amine reaction.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

In which of the following reaction(s), reactants and products are correctly matched?

Solution:

With CS2, primary amine gives a sulpham ic acid which reacts further with HgCI2 giving R—NCS.
Secondary amine give  which do not react with HgCI2.

QUESTION: 13

In which of the following pair(s), the first member is more basic than second one in aqueous solution ?

Solution:

In aqueous solution, the order of basic strength of amine is : 2° > 1° > 3°
Also, aliphatic amines are more basic than aromatic amines.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

In the following reaction,

Q. 

The expected product(s) is/are

Solution:

Reaction proceed via carbocation intermediates.

QUESTION: 15

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 15-17) This section contains a paragraph, describing theory, experiments, data, etc. Three questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage

Carbyl amine reaction is used to differentiate a primary amine from secondary amines. Primary amine form a foul smelling isocyanide (RNC) which serves for its detection. Both aliphatic and aromatic primary amines give this test. A widely accepted mechanism of this reaction is




Q. 

What is true regarding the first step of mechanism?

Solution:

In first step, dichloro carbene acts as an electrophile which is formed in α-elimination.

QUESTION: 16

Carbyl amine reaction is used to differentiate a primary amine from secondary amines. Primary amine form a foul smelling isocyanide (RNC) which serves for its detection. Both aliphatic and aromatic primary amines give this test. A widely accepted mechanism of this reaction is




Q. 

What is the increasing order of reactivity of the following amines in the above carbyl amine reaction?




Solution:

Electron donating group increases the reactivity while electron withdrawing group decreases the reactivity.

QUESTION: 17

Carbyl amine reaction is used to differentiate a primary amine from secondary amines. Primary amine form a foul smelling isocyanide (RNC) which serves for its detection. Both aliphatic and aromatic primary amines give this test. A widely accepted mechanism of this reaction is




Q. 

What would be formed if amine CH3CH2NHCH3 is used?

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

One Integer Value Correct Type

Direction (Q, Nos. 18-21) This section contains 4 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

If adipic acid (hexane dioic acid) is heated with excess of hydrazoic acid (HN3), how many gaseous molecules are formed per molecule of diacid?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

If chloroform is treated with KOH followed by the addition of 1,6-diamino hexane, hexane-1,6-di isocyanide is formed. How many formula units of KCI are formed per molecule of diamine ?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

If the following amine is treated with excess of HCI, how many different isomeric quarternary ammonium salts are produced?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

How many different isomers of C4H11N on heating with CS2 followed by the addition of HgCl2 gives alkyl isothiocyanide (RNCS)?


Solution:

It is mustard oil reaction which is given by primary amines only.