Carbon And Its Compounds -1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Carbon And Its Compounds -1


Description
This mock test of Carbon And Its Compounds -1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Carbon And Its Compounds -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Carbon And Its Compounds -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Carbon And Its Compounds -1 exercise for a better result in the exam. You can find other Carbon And Its Compounds -1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

​Butanone is a four-carbon compound with the functional group

Solution:


It contains a ketonic group. Ketones have suffix - one. Butane + one = Butanone

QUESTION: 2

Structural formula of ethyne is

Solution:

'Eth' tells that there are 2 Carbon atoms and 'yne' tells that there is a triple bond.

QUESTION: 3

Carbon forms bonds with other atoms

Solution:

Carbon forms bonds with other atoms by sharing electrons because it requires a lot of energy to remove four electrons. Adding four electrons to carbon de-stabalises it. Therefore, it completes its octet by sharing electrons.

QUESTION: 4

Chlorine reacts with saturated hydrocarbons at room temperature in the

Solution:

Chlorine reacts rapidly with saturated hydrocarbons in the presence of sunlight.
One such reaction is,
CH4 + Cl2→ CH3Cl + HCl (in the presence of sunlight). This reaction is also called chlorination reaction.

QUESTION: 5

The number of C-H bonds in ethane(C2H6) molecule are:

Solution:

Ethane's chemical formula is C2H6. Hence, there are 6 C-H bonds in an ethane molecule.

QUESTION: 6

Which of the following is the correct representation of electron dot structure of nitrogen?

Solution:

 Three pairs of electrons are shared.

QUESTION: 7

Which of the following are allotropes of carbon ?

Solution:

 All the three are allotropes of carbon.

QUESTION: 8

Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium or nickel catalyst form fats. This is an example of

Solution:

Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium or nickel catalyst form fats. This is an example of addition reaction because hydrogen is added to oil from reducing agents palladium or nickel.

QUESTION: 9

Buckminsterfullerene is an allotropic form of

Solution:

Buckminsterfullerene is an allotropic form of carbon. It resembles the geodesic dome designed by Buckminster.

QUESTION: 10

CH3CH2OHCH3COOH 

In the above given reaction, alkaline KMnO4 acts as

Solution:

Alkaline potassium permanganate acts as an oxidizing agent as it add oxygen to ethanol to form ethanoic acid.

Similar Content

Related tests