Case Based Questions Test: Acids, Bases & Salts - 2


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Case Based Questions Test: Acids, Bases & Salts - 2


Description
Attempt Case Based Questions Test: Acids, Bases & Salts - 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the following and answer any questions:

The reaction between MnO2 with HCl is depicted in the following diagram. It was observed that a gas with bleaching abilities was released.

Chlorine gas reacts with _______ to form bleaching powder.

Solution: Calcium hypochlorite is a compound with formula Ca(ClO)2 ​. As a mixture with lime and calcium chloride, it is marketed as chlorine powder or bleach powder for water treatment and as a bleaching agent.

Calcium hypochlorite is produced industrially by treating lime(Ca(OH)2) with chlorine gas. 2Cl2 ​ + 2Ca(OH)2 ​ →Ca(OCl)2 ​+ CaCl2 ​ + 2H2O

QUESTION: 2

Read the passage and answer the following questions.

Suhana wanted her house to be white washed. She bought 10 kg of quicklime from the market and dissolved it in 30 L of water. On adding lime to water, she observed that the water started boiling even when it was not being heated.

Name the product when water is added to quicklime.

Solution: Suhana noticed the water boiling because reaction between quick lime (CaO) and water is exothermic. The large amount of heat evolved made the water boiling.

Calcium oxide react vigorously with water to produce slaked lime(calcium hydroxide) releasing a large amount of heat.

CaO(s) + H2O → Ca(OH)2 + heat

QUESTION: 3

The correct formula for calcium hydroxide is:

Solution: Calcium hydroxide is formed by one Ca 2+ cation and two OH anions, which implies that its chemical formula will be Ca(OH)2 .

Here's how you'd figure this out. If you look at the periodic table, you'll see that calcium is in group 2. That means that it has two valence electrons that it must give up in order to be stable.

On the other hand, oxygen is in group 6, which means it needs 2 electrons in order to be stable. It gets one electron from a hydrogen atom to form an OH anion. Now it only needs one more electron, which it gets from the two calcium has to offer.

This means that you'd need two OH groups to form calcium hydroxide, since each OH group would get one electron from calcium → Ca(OH)2.

QUESTION: 4

The common name for quick lime is:

Solution: Calcium oxide (CaO), commonly known as quicklime or burnt lime, is a widely used chemical compound.
QUESTION: 5

Read the passage and answer the following questions:

Sanjana while preparing the cake used baking soda in small amounts. It helps to make the cake soft and spongy. An aqueous solution of baking soda also turns red litmus blue. It is also used in soda acid extinguishers.

Name the gas produced by the reaction of baking soda and acid which helps as fire extinguisher:

Solution: The carbon dioxide is liberated by the action of acid on baking soda. It increases the percentage of carbon dioxide in air (CO2 is non supporter of combustion). This type of fire extinguisher contains a bottle of sulphuric acid supported by a metallic container filled with a baking soda solution.
QUESTION: 6

The pH of baking soda solution is:

Solution: Baking soda, also known as sodium bicarbonate, is a base. This means that when people dissolve baking soda in water, it forms an alkaline solution. For example, a 0.1 molar solution of baking soda has a pH of around 8.3.
QUESTION: 7

What is the chemical name for baking soda?

Solution: Sodium bicarbonate (IUPAC name: sodium hydrogen carbonate), commonly known as baking soda or bicarbonate of soda, is a chemical compound with the formula NaHCO3.
QUESTION: 8

Read the passage and answer the following questions.

A dry pellet of a common base B when kept in open absorbs moisture and turns sticky. The compound is also a by-product of the chlor-alkali process.

Identify B:

Solution: After absorption of moisture, the sodium hydroxide pellet becomes sticky. In the above process, sodium hydroxide is a byproduct.
QUESTION: 9

What is the raw material used in chloro-alkali?

Solution: aqueous solution of sodium chloride
QUESTION: 10

pH is quite useful to us in a number of ways in daily life. Some of its applications are: 
Control of pH of the soil: Plants need a specific pH range for proper growth. The soil may be acidic, basic or neutral depending upon the relative concentration of H* and OH-. The pH of any soil can be determined by using pH paper. If the soil is too acidic, it can be corrected by adding lime to it. If the soil is too basic, it can be corrected by adding organic manure which contains acidic materials. 
Regaining shine of a tarnished copper vessel by use of acids: A copper vessel gets tarnished due to formation of an oxide layer on its surface. On rubbing lenion on the vessel, the surface is cleaned and the vessel begins to shine again. This is due to the fact that copper oxide is basic in nature, which reacts with the acid (citric acid) present in lemon to form a salt (copper citrate) which is washed away with water. As a result, the layer of copper oxide is removed from the surface of the vessel and the shining surface is exposed.
Self-defence by animals through chemical warfare: Stings of bees and ants contain methanoic acid. When stung, it causes lot of pain and irritation. This can be cured by rubbing the affected area with mild base like baking soda.

Q. P is an aqueous solution of acid and Q is an aqueous solution of base. When these two are diluted separately, then

Solution:

Dilution simply consists in adding water in an aqueous solution. It makes increase the proportion of solvent compared to that of the solute. In diluting an acidic solution the solution becomes less acidic,its pH increases and approaches 7 and dilution of of basic solution becomes less basic,its pH decreases and approaches 7. The solution becomes neutral in nature.

QUESTION: 11

When aqueous sodium carbonate (Na2CO3) reacts with HCl (aq), it gives

Solution: NaCl, H2O and CO2

Na2CO3(aq) + 2HCl(aq) → 2NaCl + H2O + CO2

QUESTION: 12

The primary reason behind the formation of the toxic foam is high phosphate content in the wastewater because of detergents used in dyeing industries, dhobi ghat Yamuna’s pollution level is so bad that parts of it have been labelled ‘dead’ as there is no oxygen in it for aquatic life to survive.

Which of the following statements is correct for the water with detergents dissolved in it?

Solution: Bases ionise to form OH-, and thus there will be high concentration of OH-

BOH → B+ + OH-

QUESTION: 13

High content of phosphate ion in river Yamuna may lead to:

Solution: The phosphate ions promote the growth of algae in water

More the algae present, more the surface area of the waterbody covered and oxygen cannot penetrate into the depth of the water, it is utilized by the algae

As a result, there will be an increased growth of algae and decrease in dissolved oxygen

This is known an eutrophication.

QUESTION: 14

Study the given table and answer the following questions. It shows the pH value of the plaque (which collects around teeth) surrounding the teeth of a child over 3 hrs.

The pH which leads to tooth decay?

Solution: One way tooth decay can occur is when the pH level in the mouth begins to fall below 5.5. The neutral pH level is 7.0, so this will drop when acidic foods and drinks are consumed. When the mouth is exposed to long periods of low pH, it allows cavity causing bacteria to grow and develop.
QUESTION: 15

Suhana takes three beakers A, B and C filled with aqueous solutions of glucose, alcohol and hydrochloric acid respectively as shown in the following figure:

The bulb glows in a solution depending on whether the solution is:

Solution: Bulb will glow because NaOH being a strong base furnishes OH- and Na+ ions (which are responsible for electrical conductivity).
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code