Case-Based Type Questions: The Living World


15 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Case-Based Type Questions: The Living World


Description
Attempt Case-Based Type Questions: The Living World | 15 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Classification involves hierarchy of steps in which each step represents taxonomic category. Each taxonomic category is referred to as a unit of classification and is commonly termed as taxon. Taxonomic hierarchy is a system of arranging all taxonomic categories in descending order with kingdom at the top and species at the base.

As we go up the taxonomical hierarchy, the number of individuals.' increases but the number of common characteristics goes on decreasing.

Q. If two organisms are in the same phylum, then the two organisms belong to the same

Solution: If two organisms are in the same phylum, then it means they both belong to the same kingdom, because kingdom is the rank of classification higher than phylum.
QUESTION: 2

Classification involves hierarchy of steps in which each step represents taxonomic category. Each taxonomic category is referred to as a unit of classification and is commonly termed as taxon. Taxonomic hierarchy is a system of arranging all taxonomic categories in descending order with kingdom at the top and species at the base.

As we go up the taxonomical hierarchy, the number of individuals.' increases but the number of common characteristics goes on decreasing.

Q. Genus represents :

Solution: In the taxonomical categories the closely related is given as Species > Genus > Family > Order > Orale class > Phylum > Kingdom.
QUESTION: 3

Classification involves hierarchy of steps in which each step represents taxonomic category. Each taxonomic category is referred to as a unit of classification and is commonly termed as taxon. Taxonomic hierarchy is a system of arranging all taxonomic categories in descending order with kingdom at the top and species at the base.

As we go up the taxonomical hierarchy, the number of individuals.' increases but the number of common characteristics goes on decreasing.

Q. Choose the correct statement.

Solution: It is the study of organisms on the basis of their characteristics. It includes morphological and anatomical features for identification.

Systematics is the study of diversity of organisms and all their comparative and evolutionary relationships. It deals with comparative anatomy, ecology, physiology, phylogenetics and biochemistry.

QUESTION: 4

Classification involves hierarchy of steps in which each step represents taxonomic category. Each taxonomic category is referred to as a unit of classification and is commonly termed as taxon. Taxonomic hierarchy is a system of arranging all taxonomic categories in descending order with kingdom at the top and species at the base.

As we go up the taxonomical hierarchy, the number of individuals.' increases but the number of common characteristics goes on decreasing.

Q. Identify the correct sequence of taxonomical categories?

Solution: The correct sequence of taxonomical categories is : Species → Genus → Family → Order → Class → Phylum → Kingdom. Therefore, both (A) and (C) represent correct sequences of taxonomic categories.
QUESTION: 5

Classification involves hierarchy of steps in which each step represents taxonomic category. Each taxonomic category is referred to as a unit of classification and is commonly termed as taxon. Taxonomic hierarchy is a system of arranging all taxonomic categories in descending order with kingdom at the top and species at the base.

As we go up the taxonomical hierarchy, the number of individuals.' increases but the number of common characteristics goes on decreasing.

Direction : In the following questions the Assertions (A) and Reasons (R) have been put forward. Read both the statements and choose the correct option from the following:

Assertion : Taxonomic hierarchy is the unit of classification that arrange all the taxonomic categories.

Reason : Taxonomic hierarchy is arrangement of all taxonomic categories in descending order from kingdom to species.

Solution: Taxonomical hierarchy consists of many steps and each step is mentioned as a rank or category. Each category is a unit of classification. Various levels in taxonomic hierarchy are : Species → Genus → Family → Order → Class → Phylum → Kingdom.
QUESTION: 6

There are millions of living organisms on earth. All these living organisms differ in shape, size, colour, habitat and many other characteristics. To understand their origin, diversity, distribution and inter relationship, the scientists have devised mechanisms to classify all of them. Classification of living organisms help in revealing the relationship between various organisms. It also helps in making study of organisms easy and organized.

Q. Modern classification is based on :

Solution:

Modern classification is based on Phylogeny. Phylogeny is the history of the evolution of a species or group, mainly in reference to lines of descent and relationships among broad groups of organisms.

QUESTION: 7

There are millions of living organisms on earth. All these living organisms differ in shape, size, colour, habitat and many other characteristics. To understand their origin, diversity, distribution and inter relationship, the scientists have devised mechanisms to classify all of them. Classification of living organisms help in revealing the relationship between various organisms. It also helps in making study of organisms easy and organized.

Q. A system of classification in which a large number of traits are considered is

Solution: Natural system of classification takes into consideration comparable study of large number of characters like morphological characters, anatomical characters, cytological characters, physiology, development, reproduction and biochemistry.
QUESTION: 8

There are millions of living organisms on earth. All these living organisms differ in shape, size, colour, habitat and many other characteristics. To understand their origin, diversity, distribution and inter relationship, the scientists have devised mechanisms to classify all of them. Classification of living organisms help in revealing the relationship between various organisms. It also helps in making study of organisms easy and organized.

Q. A scientist who made significant contribution of field of classification is :

Solution: Carolus Linnaeus introduced binomial system of nomenclature. He gave two names to a species : One is generic name while the other is specific name.
QUESTION: 9

There are millions of living organisms on earth. All these living organisms differ in shape, size, colour, habitat and many other characteristics. To understand their origin, diversity, distribution and inter relationship, the scientists have devised mechanisms to classify all of them. Classification of living organisms help in revealing the relationship between various organisms. It also helps in making study of organisms easy and organized.

Q. An important criteria on in the present day classification is :

Solution:

An important criterion for modern day classification is anatomical and physiological traits. Modern day classification is a new systematics or bio systematics which includes all the characteristic of organisms gathered from the study of different sections like Physiology, Ecology, Anatomy, Biochemistry, Cytology.

QUESTION: 10

There are millions of living organisms on earth. All these living organisms differ in shape, size, colour, habitat and many other characteristics. To understand their origin, diversity, distribution and inter relationship, the scientists have devised mechanisms to classify all of them. Classification of living organisms help in revealing the relationship between various organisms. It also helps in making study of organisms easy and organized.

Direction : In the following questions the Assertions (A) and Reasons (R) have been put forward. Read both the statements and choose the correct option from the following:

Assertion : The term systematics refers to the diversity of different kinds of organisms and their relationship.

Reason : Systematics deals with the identification, naming and classification of the organisms into groups.

Solution: The word systematics is derived from the Latin word ‘systema’ which means ‘systematic arrangement of organisms’.
QUESTION: 11

Systematics is a branch of science in which different features of species, diversities, and relationships with other species are studied. It also deals with identification, nomenclature, classification and evolutionary relationships between species.

Q. The biochemical reactions which are concerned with breakdown of complex organic substances into simpler substances are collectively called

Solution: The biochemical reactions which are concerned with breakdown of complex organic substances into simpler substances are collectively called catabolism. e.g., respiration.
QUESTION: 12

All living organisms are made of chemicals. These chemicals are constantly being made and changed into some other biomolecules. These conversions of chemicals into biomolecules are called chemical reactions or metabolic reactions. There are thousands of metabolic reactions occurring simultaneously inside all living organisms, be they unicellular or multicellular. All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.

Q. An example of anabolic reaction is

Solution: Photosynthesis is an anabolic process during which plants use energy from sunlight to convert carbon dioxide gas and water into sugar molecules. Respiration is a catabolic process during which glucose is broken down to release usable energy for a cell. Digestion is also catabolic reaction as it involves the breakdown of complex nutrients into simpler molecules.
QUESTION: 13

All living organisms are made of chemicals. These chemicals are constantly being made and changed into some other biomolecules. These conversions of chemicals into biomolecules are called chemical reactions or metabolic reactions. There are thousands of metabolic reactions occurring simultaneously inside all living organisms, be they unicellular or multicellular. All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.

Q. The sum total of all the chemical reactions taking place in the body of an organism is known as

Solution: The conversions or chemical reactions taking place in the body are collectively known as metabolism. All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.
QUESTION: 14

All living organisms are made of chemicals. These chemicals are constantly being made and changed into some other biomolecules. These conversions of chemicals into biomolecules are called chemical reactions or metabolic reactions. There are thousands of metabolic reactions occurring simultaneously inside all living organisms, be they unicellular or multicellular. All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.

Q. A metabolic reaction performed in a test-tube (in vitro) is

Solution: Metabolic reactions can be demonstrated outside the body in cell-free systems. An isolated metabolic reaction(s) outside the body of an organism, performed in a test tube is neither living nor non-living but surely living reactions.
QUESTION: 15

All living organisms are made of chemicals. These chemicals are constantly being made and changed into some other biomolecules. These conversions of chemicals into biomolecules are called chemical reactions or metabolic reactions. There are thousands of metabolic reactions occurring simultaneously inside all living organisms, be they unicellular or multicellular. All plants, animals, fungi and microbes exhibit metabolism.

Q. Choose the incorrect statement

Solution: Non-living objects do not exhibit metabolism. So, we can say metabolism is a defining feature of all living organisms without exception.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code