Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced)


26 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced)


Description
This mock test of Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 26 Multiple Choice Questions for JEE Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced) exercise for a better result in the exam. You can find other Chemical Bonding & Molecular Structure MCQ - 1 (Advanced) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Intramolecular hydrogen bonds occur in :

Solution:




*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Which of the following species have a bond order of 3 ?

Solution:

(A) CO     B.O. = 3
     (14 e)
(B) CN–     B.O. = 3
     (14 e)
(C) NO+     B.O. = 3
     (14 e)
(D) O2+     B.O. =
     (15 e)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

The structure of XeF6 is :

Solution:


capped octahedral or distorted octahedral

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Intermolecular hydrogen bonding increases the enthalpy of vapourization of a liquid due to the:

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Which of the following are true?

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Which of the following factors are responsible for origination of van der Waals forces?

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Among the following, the element which show inert-pair effect are.

Solution:

Inert pair effect is shown by Bi an pb

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Most ionic compounds have :

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Which of the following statement(s) is/are correct regarding ionic compounds ?

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

A, B, C are three substances. A does not conduct electricity in the solid, molten state and aqueous solution B. Conducts electricity both in the fused and aqueous states, while C conducts electricity only in the aqueous state. In solid state neither B nor C conducts electricity. Which of the following statements is/are true regarding A, B and C ?

Solution:

∴ A  does not conduct electricity in aq. molten or solid
⇒  it must be non polar covalent comp.
⇒  B only conduct electricity on fused form or in aq. solution hence it must be ionic.
⇒   C only conduct electricity in aq. solution hence

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

Which of the following conditions apply to resonating structures ?

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Which of the following statement is/are correct

Solution:



⇒ Peroxide has weaker bond compound to O2

(D) correct

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Which of the following compounds possesses zero dipole moment ?

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Resonance occurs due to the

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Which of the following have dipole moment ?

Solution:


QUESTION: 16

What is the state of hybridisation of Xe in cationic part of solid XeF6

Solution:

QUESTION: 17

According to MOT (Molecular Orbital Theory), the molecular orbitals are formed by mixing of atomic orbitals through LCAO (linear combination of atomic orbitals). The correct statement(s) about molecular orbitals is/are

Statement (A) :bonding molecular orbitals are formed by addition of wave-functions of atomic orbitals of same phase

Statement (B) : anti-bonding molecular orbitals are formed by subtraction of wave-functions of atomic orbitals of same phase

Statement (C) : non-bonding molecular orbitals do not take part in bond formation because they belong to inner shells

Statement (D) : anti-bonding molecular orbitals provide stability to molecules while bonding molecular orbitals make the molecules unstable.

Solution:
QUESTION: 18

Among the following the maximum covalent character is shown by the compound 

Solution:
QUESTION: 19

Match the Column

Column-I       Column-II

(A) ICl3          (P) Hybridisation of central atom is similar in both dimer and monomer form.

(B) AlCl3       (Q) Both monomer and dimer forms are planar

(C) AlF3        (R) In dimer form all atoms are sp3 hybridised.

(D) NO2        (S) Does not exist in dimer form


Solution:



QUESTION: 20

 Match the Column

Column-I               Column-II

(Type of orbital) (Orbitals involved in hybridisation)

(A)        (P) sp3 (Tetrahedral)

(B) s - orbital        (Q) sp3d2 (Octahedral)

(C)                (R) sp3d (TBP)

(D) p- orbital      (S) dsp2 (square planar)


Solution:

QUESTION: 21

Hydrogen bonding originates from the dipole-dipole interaction between H-atom and any of the other atom like F, O, N and in some cases with Cl atom. There are two types of H-bonding like intermolecular and intramolecular H-bonding

Which of the following molecule does not consist of intramolecular H-bonding.

Solution:



QUESTION: 22

Hydrogen bonding originates from the dipole-dipole interaction between H-atom and any of the other atom like F, O, N and in some cases with Cl atom. There are two types of H-bonding like intermolecular and intramolecular H-bonding

Which of the following plot for r (density) v/s T (temperature) for liquid H2O is correct.

Solution:

Density up to 4°C increases then decreases sharply

QUESTION: 23

Hydrogen bonding originates from the dipole-dipole interaction between H-atom and any of the other atom like F, O, N and in some cases with Cl atom. There are two types of H-bonding like intermolecular and intramolecular H-bonding

Which of following statement is incorrect

Solution:

(A) H2O H2O (A6 greater no. of H -bond occuring
(B.P. order) in H2O

Ethylene glycol more no. of H-bond Less no of H- bond

⇒ Hence glycerol is more viscous than ethylene glycol.

⇒ due to Intramolecular H-bond exist
⇒ discrete form steam volatile
(D) Not equi distant

QUESTION: 24

Phosphorus forms different halide compounds with halogens. In crystalline state some of them exist as ion pairs.

What is hybridisation of central atom of anionic part of PBr5 in crystalline state.

Solution:

QUESTION: 25

Phosphorus forms different halide compounds with halogens. In crystalline state some of them exist as ion pairs.

What is the difference between bond angles in cationic species of PCl5 and PBr5in solid state.

Solution:



⇒ difference in B.A. = 0

QUESTION: 26

Phosphorus forms different halide compounds with halogens. In crystalline state some of them exist as ion pairs.

All possible bond angles in anionic part of PCl5 are

Solution: