Chemical Reactions & Equations - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Chemical Reactions & Equations - 1


Description
This mock test of Chemical Reactions & Equations - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Chemical Reactions & Equations - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chemical Reactions & Equations - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Chemical Reactions & Equations - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Chemical Reactions & Equations - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which among the following statement(s) is (are) true ? Exposure of silver chloride to sunlight for a long duration turns grey due to
(i) the formation of silver by decomposition of silver chloride.
(ii) sublimation of silver chloride.
(iii) decomposition of chlorine gas from silver chloride.
(iv) oxidation of silver chloride.

Solution:

Silver chloride turns grey due to the formation of silver by decomposition of silver chloride.

QUESTION: 2

Which of the following are combination reactions ?



Solution:

Combination reactions are those in which two or more reactants react to give one product only.

QUESTION: 3

What is observed when a solution of potassium iodide is added to silver nitrate solution ?

Solution:

When a solution of potassium iodide is added to a solution of lead nitrate taken in a test tube, the precipitation of a yellowish solid is observed. This yellowish solid is lead iodide. Potassium nitrate is formed along with lead iodide.

Balanced Equation: Pb(NO3)2 + 2KI --- 2KNO3 + PbI2

QUESTION: 4

Barium chloride on reacting with ammonium sulphate forms barium sulphate and ammonium chloride. Which of the following correctly represents the type of the reaction involved ?
(i) Displacement reaction
(ii) Precipitation reaction
(iii) Combination reaction
(iv) Double displacement reaction

Solution:

In the given reaction, there is exchange of ions between the reactants, thus it is a double displacement reaction. Also, white precipitate of barium sulphate is formed as a product, thus it is also an example of precipitation reaction.

QUESTION: 5

Which of the following statements about the given reaction are correct ?

(i) Iron metal is getting oxidised
(ii) Water is getting reduced
(iii) Water is acting as reducing agent
(iv) Water is acting as an oxidising agent

Solution:

On reactant side:

Oxidation state of iron = 0

Oxidation state of hydrogen = +2

On product side:

Oxidation state of iron = +2 and +3

Oxidation state of hydrogen= 0

The oxidation state of iron increases from 0 to +2 and +3, it is getting oxidized. Thus iron act as a reducing agent.

The oxidation state of hydrogen decreases from +2 to 0, it is getting reduced. Thus water act as oxidizing agent.

 

QUESTION: 6

Which of the following is not a decomposition reaction ?

Solution:

A decomposition reaction occurs when an external source is applied to a compound causing it to decompose (break down) into multiple different chemical substances.

QUESTION: 7

The formula of Ammonium phosphate is 

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following reactions will not take place?

Solution:

Mg is more reactive than Zn so Zn cannot displace Mg. Therefore,option C is the answer.

QUESTION: 9

Oxidation involves
(i) gain of electron
(ii) loss of electron
(iii) addition of oxygen or electronegative element
(iv) removal of hydrogen or electropositive element

Solution:
QUESTION: 10

In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the following can be used in place of lead nitrate ?

Solution:

Lead sulphate being insoluble will not dissociate to give lead ions. Hence precipitation of lead iodide will not be possible with lead sulphate.

Lead acetate is a colourless compound. On coming in contact with potassium iodide crystal, the formation of lead iodide occurs that is bright yellow in colour. Also, since lead has high mass, therefore the precipitate formed, settles down because of its heaviness.