Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018


40 Questions MCQ Test AAKSC Chemistry Mock test Series | Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018


Description
This mock test of Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 40 Multiple Choice Questions for Class 12 Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018 exercise for a better result in the exam. You can find other Chemistry In Everyday Life & Polymers 08-12-2018 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Natural rubber is a polymer of :    

Solution:

Natural rubber is 1,4-addition product of Isoprene. It involves formation of cis-isomer.

QUESTION: 2

The catalyst used in the manufacture of polyethene by Zeigler method is:    

Solution:

Zeigler-natta polymerisation involves coordination polymerisation & give HDPE

QUESTION: 3

Which of the following statements is not true?    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 4

Which of the following statements is not correct?    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 5

Select the detergent that is used to prepare cosmetics.    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 6

Atiseptics are different from disinfectants as:    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 7

Which of the following has ester linkage?    

Solution:

QUESTION: 8

Give the monomers of nylon-66.    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 9

The number average molecular mass and mass average molecular mass of a polymer are respectivey 30.000 and 40,000. The poly dispersity index of the polymer is:    

Solution:

QUESTION: 10

 

Solution:

It is a condensation product of hexamethylene diamine and adipic acid

QUESTION: 11

In a polymer sample, 30% of molecules have a molecular mass of 20,000, 40% have 30,000 and th erest 60,000. What is the weight average molecular mass of the polymer?    

Solution:

QUESTION: 12

Which one of  the following is not a correct match?  

 

Solution:

Acrylonitrile (CH_2=CHCN) is the monomer unit of orlon polymer.

QUESTION: 13

Chain transfer reagent is:    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 14

Which one of the following statements is not true?    

Solution:

Natural rubber is cis-configuration of 1,4-polyisoprene or

QUESTION: 15

Which of the following statements is not correct?    

Solution:

Nylon 6,6 is made from two monomers, adipic acid and hexamethylene diamine.

QUESTION: 16

Which of the following statements is false?    

Solution:

Nylon-6,6 is fibre

QUESTION: 17

Which one of the following sets form the biodegradable polymer?

Solution:

form biodegradable polymer

QUESTION: 18

Which of the following compounds is aspirin?    

Solution:

Aspirin, also known as acetylsalicylic acid, is a medication used to reduce pain, fever, or inflammation. Specific inflammatory conditions which aspirin is used to treat include Kawasaki disease, pericarditis, and rheumatic fever. Aspirin given shortly after a heart attack decreases the risk of death.

QUESTION: 19

Paracetamol is/are:    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 20

Which of the following is used as an antiseptic?    

Solution:

Dilute solution of phenol can act as antiseptic

QUESTION: 21

Which of the following can disperse benzene in water?

Solution:

Compound with hydrophobic tail & hydrophilic head

QUESTION: 22

Choose the correct statement.    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 23

Detergents are known to pollute rivers and water ways. However, detergents can be made biodegradable and pollution free by taking:    

Solution:

Detergent molecules associated with branched hydrocarbon tail which is a source of pollution of water. However, detergents can be made biodegradable and pollution free by taking unbranched hydrocarbon chain because unbranched chains are more prone to attack by bacteria.

QUESTION: 24

Which one of the following pairs is not correctly matched?    

Solution:

Teflon is polymer of tetraflouroethylene

QUESTION: 25

The bakelite is made from phenol and formaldehye. The initial reaction between the two compounds is an example of:    

Solution:

Phenol acts as nucleophile & formaldehyde as an electrophile.

QUESTION: 26

What is not true about polymers?    

Solution:

Polymers are macromolecules with high molecular weights.

QUESTION: 27

Cellulose acetate is a :    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 28

Which of the following is an example of non-biodegradable detergent?

Solution:

Branched alkyl sulphonates are non-biodegradable

QUESTION: 29

Which one of the following substances is a good detergent in water?    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 30

Select the incorrect statement.    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 31

Aspartame is one of the good artifical sweeteners whose use is limited to cold food and soft drinks because:    

Solution:

Conceptual

QUESTION: 32

What should be the feature of detergent molecule structure so as to be biodegradable?    

Solution:

Conceptual    

QUESTION: 33

Synthetic rubber is:    

Solution:

Synthetic rubber (neoprene) is a polymer of  or chloroprene.

QUESTION: 34

Example of addition polymer?    

Solution:

Buna-S

QUESTION: 35

Which of the following is commonly called a “polyamide”?    

Solution:

Nylon-6,6 is polyamide having

 is nylon-6,6

QUESTION: 36

The polymer containing  strong intermolecular forces, e.g., hydrogen bonding is:    

Solution:

Due to the presence of  

QUESTION: 37

Which one is classified as a condensation polymer?    

Solution:

It is a fact

QUESTION: 38

Which of the following is an example of a thermosetting polymer?

Solution:

Bakelite is thermosetting polymer.

QUESTION: 39

Which of the following is correct?    

Solution:

Conceptual+

QUESTION: 40

Which of the following is incorrect?    

Solution:

Conceptual