Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1


Description
This mock test of Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Chemistry In Everyday Life Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The neurotransmitter that plays a role in mood swings is

Solution:

Noraderaline is neutrotransmitter which play role in mood swings.

QUESTION: 2

The drug which can act both as an analgesic and antipyretic is

Solution:

Asprin can act as both analgesic and antipyretic.

QUESTION: 3

A person suffering from depression is administered

Solution:

A person suffering from depression is advised to administer iproniazid.

QUESTION: 4

Effluents of washing may cause pollution, if

Solution:

If highly branched detergents molecules are present then it may cause pollution.

QUESTION: 5

The difficulty in using Alitame as artificial sweetener is

Solution:

It has high potency sweetner.

QUESTION: 6

Paul Ehrlich was awarded Nobel Prize in medicine in 1908 for discovering the medicine to treat

Solution:

He is awarded Nobel Prize in medicine for discovering in Syphilis.

QUESTION: 7

The antibiotic effective against certain strains of cancer cells is

Solution:

Dysidazin is effective against strains of cancer cell.

QUESTION: 8

Potassium metabisulphite (K2SO5)is a food – preservative as it is

Solution:

K2SO5 produces SO2

QUESTION: 9

At Critical Micelle concentration, the hydrocarbon part of a soap molecule attaches itself to

Solution:

Hydrocarbon part attaches to the dirt and hydrophilic part attaches to the water.

QUESTION: 10

The narrow spectrum antibiotic is

Solution:

Penicillin G is narrow spectrum antibiotic.

QUESTION: 11

Chlordiazepoxide, meprobamate and equanil are

Solution:

Theya re tranquillisers.

QUESTION: 12

To increase the storage life of butter, the ingredient added is

Solution:

BHT is added to increase the storage life of butter.

QUESTION: 13

Artificial sweetening agents are given to diabetics because

Solution:

Artificial sweetening agents are metabolized and hence don’t add calories.

QUESTION: 14

Antacids and Anti – allergic drugs do not interfere with each other because

Solution:

They both work on different receptors.

QUESTION: 15

Very low concentrations of Sulphur – dioxide acts as

Solution:

Very low concentration of SO2 act as only disinfectant.

QUESTION: 16

Salvarsan has

Solution:

It has -As = As- linkage.

QUESTION: 17

The purpose of adding bithional to medicated soaps is

Solution:

bithional impart antiseptic properties.

QUESTION: 18

Tranquilisers act as antidepressant by

Solution:

Transquilisers decreases the degradation of noradrenaline.

QUESTION: 19

Tranquilisers act on

Solution:

Transquiliser work on central nervous system.

QUESTION: 20

Saponification is a process which involves

Solution:

Saponification is process which involves the preparation of soaps.

QUESTION: 21

The artificial sweetener stable at high temperature is

Solution:

Sucralose is non nutritive artificial sweetner.

QUESTION: 22

Alkyl benzenesulphonate, an anionic detergent is widely used in

Solution:

It is used in house hold detergents.

QUESTION: 23

Anionic detergents have

Solution:

Anionic detergents have anionic part which helps in cleasnsing action.

QUESTION: 24

The neurotransmitter that plays a role in mood swings is

Solution:

Noraderaline is neutrotransmitter which play role in mood swings.

QUESTION: 25

Lather formed in shaving soaps is due to

Solution:

Lather forms in shaving soaps is due to Sodium rosinate.