Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds


25 Questions MCQ Test Mock Test Series for JEE Main & Advanced 2022 | Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds


Description
This mock test of Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Chemistry Test 1 - Mole Concept, Atomic Structure, Bonding, Periodic Properties, General Organic Compounds extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 20 g of an ideal gas contains only atoms of S and O occupies 5.6 L at NPT. What is the mol. wt. of gas ?

Solution:

Given,
Mass of gas = 20 g
Pressure of gas = 1 atm
Volume of gas = 5.6 L
Temperature of gas = 273 K
Using ideal gas law,

where,
P = pressure of the gas
V = volume of the gas
T = temperature of the gas
n = number of moles of the gas
R = gas constant = 0.0821
Latm/moleK
M = molar mass of gas
w = mass of gas
Now put all the given values in the formula, we get
Therefore, the molar mass of the gas is, 80.0475 g/mole

QUESTION: 2

5.6 litres of a gas at N.T.P. are found to have a mass of 11 g. The molecular mass of the gas is

Solution:
1 mole or molecular mass of the gas has volume 22.4 L
Given that:
11g of gas has volume 5.6 L

So molecular mass = (11/5.6)×22.4 = 44 u
QUESTION: 3

A crystalline salt Na2SO4.xH2O on heating losses 55.9 per cent of its mass. The formula of crystalline salt is---

Solution: Na2SO4.xH2O has weight =46+32+64+18x=142+18xg
on heating it will become anhydrous so, I.e. water will be evaporated.
55.9% of(142+18x)=18x=>79.378+10.062x=18x
=>7.938x=79.378=>x~10g
so Na2SO4.10H2O and this amount of water is called
water of crystallisation.
QUESTION: 4

Vapour density of a metal chloride is 66. Its oxide contains 53% metal. The atomic weight of the metal is

Solution:
Equivalent of metal = Equivalent of chloride

53/n = 47/8 , E = 9.02 , Atomic mass of metal = n X 9.02

Molecular mass of chloride = 2 X 66 = n X 9.02 + n X 35.5

on solving n = 3

Atomic mass of metal = 9.02 X 3 = 27.06
QUESTION: 5

When two aqueous solutions react together to give off solid product, this reaction is known as

Solution:
Chemical reactions:precipitation. The precipitate forms because the solid (AgCl) is insoluble in water. That is true for all precipitates - the solids are insoluble in aqueous solutions. Precipitation reaction occur all around us.
QUESTION: 6

At S.T.P. the density of CCl4 vapour in g/L will be nearest to

Solution: Stp of mole of a gas = 22.4L 1mole --> 154g of CCl4 density=mass/volume =154/22.4 = 6.875
QUESTION: 7

Which of the following transitions of electrons in the hydrogen, atom will emit maximum energy ?

Solution:
QUESTION: 8

The uncertainty found from the uncertainty principle  (Δx.Δp = h/4 π) is

Solution:
Heisenberg uncertainty principle states that exact momentum and exact position of matter wave can't be determined simultaneously.
∆P.∆X>equal to h/4π
QUESTION: 9

The number of atoms of hydrogen in 2 moles of NH3

Solution:

Therefore 2 moles will have 1.204*1024 molecules of NH3.

There are 4 atoms in each molecule, so 2 moles will have 4*(1.204*1024) atoms

which is 4.816*1024 atoms.

QUESTION: 10

The spectrum of He is expected to be similar to that of

Solution:

The spectrum of an atom depends on the number of electrons present in it. Here, helium has two electrons, so the spectrum of Li+ (Z = 3) is similar to that of helium because both He and Li+ have two electrons.

QUESTION: 11

The electrons present in K-shell of the atom will differ in

Solution:
The electrons present in K-shell of the atom will differ in spin quantum number as the electrons will have opposite spins.
QUESTION: 12
Consider the following statements. The d-orbitals have
I. four lobes and two nodes
II. four lobes and one node
III. same sign in the opposite lobes
IV. opposite sign in the opposite lobes
Which of the above statements are correct ?
Solution:
QUESTION: 13

Out of the two compounds shown below, the vapour pressing of B at a particular temperature is expected to be

Solution:
QUESTION: 14

In which of the following molecules, the central atom does not use sP3-hybrid orbitals in its bonding ?

Solution:
QUESTION: 15

The correct increasing bond angle among  and 

Solution:
QUESTION: 16
Calculated bond order in the superoxide () ion is 
Solution: O2^- (superoxide) = 13 valence e⁻. = σs(2 e⁻) σs*(2e⁻) σp(2e⁻) πp(4e⁻) πp*(3e⁻) σp*(0) . bond order = ½[ σs(2e⁻) σp(2e⁻) πp(4 e⁻) - σs*(2e⁻) πp*(3e⁻) ]. = ½[8-5] = 1.5
QUESTION: 17

The ionic species having largest size is

Solution:
QUESTION: 18

From which of the following species it is easiest to remove one electron ?

Solution:
QUESTION: 19
With respect to chlorine, hydrogen will be
Solution:
With respect to Chlorine, hydrogen will be electropositive.

Reason:

Chlorine being a strong electronegative element tends to force hydrogen to lose electron and hydrogen acquire electropositive character so that chlorine can complete its octet. 

QUESTION: 20

Which element has the greatest tendency to lose electrons ?

Solution: Fe has high electronegativity. it is a metal and it has proper to lose electron
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

0.01 mole of iodoform (CHI3) reacts with Ag to produce a gas whose volume at NTP in ml is :-
2CHI3 + 6Ag —→ 6AgI(s) + C2H2(g)


Solution:

mol of C2H2 = 1/2 × mol of CHI3
= 1/2 × 0.01 = 0.005
volume at N.T.P. = 0.005 × 22400 = 112 ml

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

Sum of σ and π bonds are present in CH3COOH?


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

How many maximum electrons can be accomodate in 7th shell of element X?


Solution:

Maximum number of electron in a shell
= 2n2
= 2(7)2
= 98

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 24

 

How many groups show – I effect?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

Number of lone pair present in P4O6.


Solution:

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!