Circular Motion NAT Level - 1


10 Questions MCQ Test Basic Physics for IIT JAM | Circular Motion NAT Level - 1


Description
This mock test of Circular Motion NAT Level - 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Circular Motion NAT Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Circular Motion NAT Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Circular Motion NAT Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Circular Motion NAT Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

A particle moves along a circle of radius (20/π)m with tangential acceleration of constant magnitude. If the speed of the particle is 80 m/s at the end of the second revolution after motion has begun. What will be the tangential acceleration in ms–2?


Solution:


n = 2 revolution
v = 80 m/s

from 3rd equation of motion

= 40 m/s2
The correct answer is: 40

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

In the motorcycle stunt called ‘the well of death’ the track is a vertical cylindrical surface of 18 m radius. Take the motorcycle to be a point mass and µ = 0.8. The minimum angular speed (rad/sec) of the motorcycle to prevent him from sliding down should be :


Solution:

From (1) and (2)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 3

In the figure shown a lift goes downwards with a constant retardation. An observer in the lift observes a conical pendulum in the lift, revolving in a horizontal circle with time period 2 seconds. The distance between the centre of the circle and the point of suspension is 2.0 m. The retardation of the lift in m/s2 is :


Solution:


geff = g + a
Put T = 2
⇒ a = 10 m/s2
The correct answer is: 10

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

A circular curve of a highway is designed for traffic moving at 72 km/h. If the radius of the curved path is 100 m, the correct angle (in degree) of banking of the road should be given by :


Solution:

The correct answer is: 21.801

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

For a body in circular motion with a constant angular velocity, the magnitude of the average acceleration over a period of a half a revolution is how many times the magnitude of its instantaneous acceleration?


Solution:

Instantaneous acceleration = ω2R

The correct answer is: 0.637

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

A spot light S rotates in a horizontal plane with a constant angular velocity of 0.1 rad/s.  The spot of light P moves along the wall at a distance 3m.  What is the velocity in ms–1 of the spot  P when  θ = 45°?


Solution:

The correct answer is: 0.6

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

A point P moves in counter clockwise direction on a circular path as shown in the figure. The movement of 'P'  is such that it sweeps out a length  s = t3 + 5, where  s is in metres and t  is in seconds. The radius of the path is 20 m. The acceleration in  ms–2 of 'P' when  t = 2s is nearly.


Solution:

S = t3 + 5
Linear speed of the particle

Linear acceleration 
at  t = 2s,     a1 = 12 m/s2

The centripetal acceleration 

The correct answer is: 14

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

A stone is projected from level ground at  t = 0 sec such that its horizontal and vertical components of initial velocity are 10 m/s and 20 m/s respectively. Then the instant of time (in seconds) at which tangential and normal components are acceleration of stone are same is : (neglected air resistance) g = 10m/s2


Solution:

Tangential acceleration

Normal acceleration 

During upward motion

⇒  vy = vz
uy – gt = ux
20 – 10t = 10
 t = 1 sec
During downward motion
at = an
vy – vx
20 – 10t = – 10
⇒ t = 3 sec

The correct answer is: 3

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

A ball suspended by a thread swings in a vertical plane so that its acceleration magnitudes in the extreme and lowest positions are equal. The thread deflection angle (in degree) in the extreme position is?


Solution:

Acceleration at lowest position

From energy conservation

acceleration at highest position


according to problem aL = aH

The correct answer is: 53

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

A bird is flying in air. To take a  turn  in the  horizontal  plane of radius R = 10m with  the velocity v = 10m/s at what angle (in degree) it should bend with the horizontal.


Solution:

The correct answer is: 45

Similar Content

Related tests