Class 12 Test: History


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Class 12 Test: History


Description
This mock test of Class 12 Test: History for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Class 12 Test: History (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Class 12 Test: History quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Class 12 Test: History exercise for a better result in the exam. You can find other Class 12 Test: History extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.
1. The Indigo Revolt of 1859-60 resulted in the virtual wipeout of indigo cultivation from the districts of Bengal by 1860.
2. Nil Darpan, is a Bengali play written by Michael Madhusudan Dutt which depicts the indigo planters and their protest against exploitative farming under the British Raj.

Q. Which of the following statements is correct?

Solution:

The Indigo revolt (or Nil bidroho) was a peasant movement and subsequent uprising of indigo farmers against the indigo planters that arose in Chowgacha village of Nadia in Bengal in 1859.

As Indigo planting became more commercially profitable due to the demand for blue dye in Europe, the planters persuaded the peasants to plant indigo instead of food. They were provided with loans, at a very high interest resulting in a whole life of debt, whereas the price paid for indigo was only 2.5% of the market price resulting in no profit for farmers.

Under this severe oppression, farmers resorted to revolt. Due to the revolt, the planters gradually began to shut shop with the cultivation of indigo being wiped out from the districts of Bengal by 1860.

Nil Darpan is a Bengali play written by Dinabandhu Mitra in 1858–1859. The play was published in Dhaka in 1860, under a pseudonym of the author. The play was essential to Nil Vidroha, better known as the Indigo Revolt of February–March 1859 in Bengal, when farmers refused to sow indigo in their fields to protest against exploitative farming under the British Raj.

It was Michael Madhusudan Dutt who translated the play into English immediately after it was published.

QUESTION: 2

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. The Harappan seal is possibly the most distinctive artefact of the Indus Valley civilisation made of a stone Called fainence.
2. Many seals with animal motifs and signs from a script have been deciphered.
3. Harappan objects like seals, beads, weights and stone have been found in areas as far as Afghanistan, Baluchistan and Gujarat

Solution:

The Harappan seal is possibly the most distinctive artefact of the Indus Valley civilisation made of a stone Called steatite.

Seals often having animal motifs and signs from a script have remained undeciphered. Yet a great deal about the lives of the people is known from archaeological evidence.

Harappan objects like seals, beads, blades, weights and stone have been found in areas as far as Afghanistan, Balochistan, Jammu and Gujarat . 

QUESTION: 3

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. The site of Mohenjodaro saw division of the settlement in two sections, one larger and smaller while the other one being higher and much larger.
2. Archaeologists designated the higher area as the Citadel which was constructed on mud brick platforms

Solution:

Mohenjodaro is well one the most well known Harappan site. The settlement is dividend into two sections, one smaller but higher and the other much larger but lower.
Archaeologists designated the higher area as the Citadel which was constructed on mud brick platforms. It was walled, which meant that it was physically separated from the lower town area.

QUESTION: 4

With reference to the Harppan culture, what was the purpose of the Citadel?

Solution:

At the western end of the site of Mohenjodaro is an area known as the Citadel. This area of the city was built on top of a mound of bricks almost 12 metres high. A large staircase ran up the side of this mound.

Several large buildings and structures on the Citadel mound suggest that this area may have been used for public gatherings, religious activities.

Small buildings which were probably homes do exist on the Citadel mound, however, they are not common.

QUESTION: 5

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. Chanhudaro city was exclusively devoted to craft production including bead making and metal works.
2. The Harppans worshipped mythical creatures like unicorns which are found to be depicted on seals.

Solution:

Chanhudaro city was exclusively devoted to craft production including bead making and metal works, seal making and weight making.

Attempts were made to reconstruct the religious beliefs of Harapans. Motifs and seals seem to depict the ritual scenes. Some animals like one horned animal, often called the unicorn has depicted, which seems to be a mythical composite creature. In some, a cross legged depiction of photo-shiva, an early form of the Hindu deity is also seen.

QUESTION: 6

The analysis of the order and position of layers of archaeological remains is called _______.

Solution:

Archeological sites are formed through production, use and discarding of materials and structures. Archaeologists detect traces of ancient materials found in layers, which differs from one another in colour, texture and artefacts. The study of these layers is called stratigraphy. Artefacts found in layers can be assigned to specific cultural periods.

QUESTION: 7

1. He took over as the Director general of the ASI in 1944.
2. He brought with him a military precision to the practice of archaeology.
3. It was he who recognised the need for stratigraphy of the mound rather than digging along uniform horizontal lines.

The above statements refer to :

Solution:

REM Wheeler took over as the Director General of the ASI in 1944. He recognised that it was necessary to follow stratigraphy of the mound rather than digging mechanically along uniform horizontal lines. Moreover, as an ex-army brigadier, he brought with him military precision to the practice of archaeology.

QUESTION: 8

The Dharmasutras composed by the Brahamans served which of the following purposes?

Solution:

The Brahmanas composed the Sanskrit texts known as Dharmasutras. These laid down the norms for rulers as well as for other social categories. Rulers were advised to collect taxes and tributes from cultivators, traders and artisans.

QUESTION: 9

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. The Magadha region was specially productive and had iron mines which provided resources for tools and weapons.
2. Initially Pataliputra was the capital of Magadha. Later in the fourth century BCE, the capital was shifted.

Solution:

The Magadha region was specially productive and had iron mines which provided resources for tools and weapons. 
Elephants, an important component of the army, were also found in the forest region. 

Initially, Rajagaha was the capital of Magadha. The name means house of the king, Later in the fourth century, the capital was shifted to Patliputra, present day Patna, commanding routes of communication along the Ganga.

QUESTION: 10

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. The five major political centres of the Mauryan empire - Pataliputra, Taxila, Ujayani, Tosali and Suvarnagiri had an array of inscriptions written by Asoka.
2. The provincial centres of Taxila and Ujayani were carefully chosen because of strategic importance, while Suvaranagiri was important for tapping coal mines of Karnataka.

Solution:

The five major political centres of the Mauryan empire - Pataliputra, Taxila, Ujayani, Tosali and Suvarnagiri had virtually the same message in inscriptions - from the present day North west frontier provinces of Pakistan to Andhra Pradesh, Orissa and Uttarakhand.

The provincial centres of Taxila and Ujayani were carefully chosen because of strategic importance, while Suvaranagiri was important for tapping gold mines of Karnataka.

QUESTION: 11

In the accounts of ________ we can find about the importance of the army and its division into 6 different sub-committees for coordinating military activity.

Solution:

In the accounts of Megasthenes we can find about the importance of the army and its division into 6 different sub-committees for coordinating military activity.

Of these, one looked after the navy, second after transport, third was responsible for foot soldiers, fourth for horses, fifth for chariots and sixth for elephants.

QUESTION: 12

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. A chief was a powerful man whose functions included performing special rituals, leadership in warfare and arbitrating disputes.
2. During the fourth century, many large states depended on the Samantas who men as well as controlled resources like land.

Solution:

A chief was a powerful man whose functions included performing special rituals, leadership in warfare and arbitrating disputes. He received gifts from subordinates and often distributed them amongst his supporters.

During the fourth century, many large states depended on the Samantas who men as well as controlled resources like land.  They offered homage and provided military support to rulers.

QUESTION: 13

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. The Jatakas were stories originated from popular oral tales and were written in Prakrit around the middle of the first millennium.
2. A gahapati was the owner, master of a household and exercise control over the women, children, sales. He was also the owner of resources like land and animals.

Solution:

The Jatakas were stories originated from popular oral tales and were written in Pali around the middle of the first millennium. A famous story is Gandatindu Jatakas which describes the plight of a wicked king.

A gahapati was the owner, master of a household and exercise control over the women, children, sales. He was also the owner of resources like land and animals. Sometimes the term was used as a marker of the status of men belonging to the urban elite like wealthy merchants.

QUESTION: 14

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. Prabhavati Gupta was the daughter of one of the most important rulers in early Indian history ChandraGupta II and was married into the ruling family of the Pallavas.
2. According to texts, access to land but Prabhavati was allowed access to land as she was a queen.

Solution:

Prabhavati Gupta was the daughter of one of the most important rulers in early Indian history ChandraGupta II and was married into the ruling family of the Vakatakas.

According to legal texts, women were not supposed to have independent access to resources like land. However, Prabhavati had access to land, as she was a queen and her situation was exceptional there.

QUESTION: 15

With reference to rural society, what did the term Agrahara represent?

Solution:

An agrahara was land granted to a Brahaman, who was usually exempted from paying land revenue and other due to the king and was often given the rich to collect these dues from the local people.

QUESTION: 16

Who among the following was the first one to decipher the Asokan Brahmi script?

Solution:

James Prinsep was able to decipher Asokan Brahmi in 1838. He was an English scholar, orientalist and antiquary. He was the founding editor of the Journal of the Asiatic Society of Bengal and is best remembered for deciphering the Kharosthi and Brahmi scripts of ancient India

QUESTION: 17

Consider the following statements.Which of the statements is correct?
1. The Brhamanical practice from 1500 BCE onwards was to classify people in terms of gotras.
2. A rule of gotra was the case where a woman was expected to give up their father’s gotta and adopt that of her husband on marriage.

Solution:

The Brhamanical practice from 1000 BCE onwards was to classify people in terms of gotras. Each gotra was named after a Vedic seer and all those who belong to the same gotra were regarded as his descendants.
A rule of gotra was the case where a woman was expected to give up her father’s gotta and adopt that of her husband on marriage.

QUESTION: 18

With reference to the system of Subsidiary alliance, consider the following statements?
1. The British would be responsible for protecting their ally from external threats.
2. In the territory of the ally, a British armed contingent would be stationed.
3. The ally could not enter into agreement with other rules except on the persomissin of the British.

Solution:

The subsidiary alliance was a system devised by Lord Wellesley in 1798. The terms of the alliance included -
A) The British would be responsible for protecting their ally from external and internal threats to power.
B) In the territory of the ally, a British armed contingent would be stationed.
C) The ally would have to provide the resources for maintaining this contingent. 
D) The ally could not enter into agreement with other rules except on the persomissin of the British.

QUESTION: 19

Under the leadership of which noted Indian scholar, was the critical edition of the Mahabharata prepared?

Solution:

One of the most ambitious projects of scholarship began in 1919 under Inda

QUESTION: 20

With reference to the Karachi Session, 1931, consider the following statements.
1. It was presided by Jawharlal Nehru
2.It led to the adoption of resolution on Fundamental rights
3. It reiterated of the goal of poorna swaraj

Solution:

The Karachi session was presided over by Sardar Patel. The congress adopted a resolution on Fundamental rights and economic policy. It was later known as the Karachi resolution. Some important aspects include - 
Basic civil rights of freedom of speech, freedom of press, equality before law, elections based on universal adult franchise, protection of minorities,

Related tests