Control & Coordination - 2


20 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Control & Coordination - 2


Description
Attempt Control & Coordination - 2 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Artificial ripening of fruits is carried out by

Solution:
QUESTION: 2

Involuntary actions in the body are controlled by

Solution:
QUESTION: 3

Inter neuron junction where neurotransmitters are released

Solution:

Neuromuscular junctions are between axon ending and muscles and junction between axon ending of one neuron and dendrites of another neuron is termed synapse.

QUESTION: 4

Which of the following is not associated with growth of plant?

Solution:

Abscisic acid induces the formation of abscission  zone in the leaf stalk or petiole and brings about shedding of leaves. Thus, it is not associated with the growth of the plant. 

QUESTION: 5

Which of the following endocrine glands is unpaired ?

Solution:

All other glands except pancreas are paired. Pancreas is located in the duodenum (first part of intestine), loop.

QUESTION: 6

Which of the following statements is correct about receptors?

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following is not an example of cerebral reflex ?

Solution:

Withdrawal of hand after coming in contact with hot object.

QUESTION: 8

Ageing in human beings is caused by disappearance of which of the following glands?

Solution:

The correct answer is d

According to immunity theory, ageing is associated with the disappearance of the thymus gland by the late middle age in man and replaced by fat. It causes a weakening in the defense mechanisms of the body and in the course of time, leads to a large-scale decay and destruction of cells and tissues.

QUESTION: 9

Gigantism results due to

Solution:

Excess secretion of growth hormone by pituitary gland causes gigantism while its deficiency causes dwarfism.

QUESTION: 10

Which of the following is not a ductless gland?

Solution:
QUESTION: 11

In humans, number of spinal nerves is

Solution:
QUESTION: 12

Which hormone regulates the ionic balance in the body?

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following statements is not true about thyroid gland ?

Solution:

For secretion of thyroid, iodine is essential and not iron.

QUESTION: 14

Which of the following acts as both endocrine and exocrine glands?

Solution:

Pancreas are both exocrine and endocrine glands ; they are exocrine glands because they secrete products - pancreatic juice and endocrine because they secrete other substances directly into the blood stream. 

QUESTION: 15

In a neuron, conversion of electrical signal to a chemical signal occurs at/ in

Solution:

When the electrical impulse reaches the axon ending at synapse chemicals are released which on reaching the dendrite of next neuron again give rise to electrical impulse.

QUESTION: 16

Which endocrine gland is also known as ‘master gland’?

Solution:
QUESTION: 17

Balance and posture of the body is controlled by

Solution:

Cerebellum is responsible for maintenance of body balance and posture.

QUESTION: 18

Abscisic acid controls

Solution:

Abscisic acid  is a plant  hormone that plays important role abscission of leave. It inhibits  stem elongation by inhibiting gibberellic acid. It prevents loss of dormancy in seeds. 

QUESTION: 19

Spinal cord originates from

Solution:

Medulla is the last part of hind-brain, spinal cord arises from it.

QUESTION: 20

The main effect of cytokinin in plants is to

Solution:

Cytokinin are a class of plant growth substances that promote cell division, in plant roots and shoots. They are involved primarily in cell growth and differentiation, but also affect apical dominance, axillary bud growth. Cytokinin are the plant hormones which promote cell division in plants. So, the correct answer is " Stimulate cell division. "

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code