Current Affairs Jan 1-6


20 Questions MCQ Test Current affairs For CLAT 2019 | Current Affairs Jan 1-6


Description
This mock test of Current Affairs Jan 1-6 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Current Affairs Jan 1-6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Current Affairs Jan 1-6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Current Affairs Jan 1-6 exercise for a better result in the exam. You can find other Current Affairs Jan 1-6 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Where was the 106th Indian Science Congress held?

Solution:

106th Indian Science Congress will be held at Lovely Professional University, Phagwara, Jalandhar, Punjab from 3-7th January, 2019

QUESTION: 2

Train -18 made under the GoI's 'make-in-India' initiative, runs at a speed of 

Solution:

It runs at a speed of 180 km/hr

QUESTION: 3

Which ministry launched the Bhoomi Rashi portal?

Solution:

Land acquisition project launhed by Road Transport & Highways Government of India

QUESTION: 4

Prime Minister Narendra Modi renamed three islands of Andaman and Nicobar after which freedom fighter?

Solution:

Neil, Ross and Havelock islands renamed after Netaji Bose

QUESTION: 5

Which nation ceased to be a member of OPEC from January 1, 2019?
 

Solution:

Qatar ceased to be a member of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries from January 1, 2019. The country had sent an official notification to the OPEC expressing its wish to pull out and to focus on its liquefied natural gas production in December.

QUESTION: 6

 Who was named ICC Women’s Cricketer of the Year?
 

Solution:

Smriti Mandhana was named ICC Women’s Cricketer of the Year

QUESTION: 7

Indian Panorama Film Festival has started at Siri Fort Auditorium in which city?

Solution:

Indian Panorama Film Festival has started at Siri Fort Auditorium in the capital city.

QUESTION: 8

A ‘bancassurance’ pact was signed between which bank and SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer in over 3,200 branches of the bank, on 31st December 2018?

Solution:
QUESTION: 9

Jair Bolsonar was elected as the president of which county?

Solution:

Brazil

QUESTION: 10

Andhra Pradesh sets world record for fastest completion of which project?

Solution:

Andhra pradesh created two world records for “pouring the highest amount of concrete” and “largest continuous concrete pour in 24 hours”.

QUESTION: 11

Justice BN Radhakrishnan sworn in as the chief justice of which high court?

Solution:

BN Radhakrisnan was recently sworn in as the chief justice of telangana high court.

QUESTION: 12

'Samwad with students' was launched in which city by ISRO?

Solution:

'Samwad with students' was launched at bengaluru , capital city of karnataka.

QUESTION: 13

Which university's students created a paper sensor to test the freshness of milk?

Solution:

IIt guwahati students created it.

QUESTION: 14

Which country has topped the climate change performance index?

Solution:

Sweden followed by Morrocco and lithunaia , topped it in that order .

QUESTION: 15

Who won the third term as Prime Minister of Bangladesh, on 31st December 2018?

Solution:

Sheikh Hasina of the awami league became the prime minister for the third time

QUESTION: 16

Which country introduced a new “GAFA tax” named after Google, Apple, Facebook, and Amazon to ensure that the companies pay a fair share of taxes in Europe, on 1st January 2019?

Solution:

France introduced a new “GAFA tax” named after Google, Apple, Facebook, and Amazon to ensure that the companies pay a fair share of taxes in Europe, on 1st January 2019.

QUESTION: 17

Which state government launched ‘The Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA)’ scheme worth Rs 10,180-crore, for overall development of small, marginal and landless farmers, on 31st December 2018?

Solution:
QUESTION: 18

____ was appointed the Acting Chairman of Life Insurance Corporation of India on 1st January 2019?

Solution:
QUESTION: 19

 

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved the scheme for a merger of state-run Vijaya Bank, Dena Bank and ____ on 2nd January 2019, marking the first three-way merger in India’s banking sector?

Solution:


On 2nd January 2019, the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the scheme for the merger of state-run Vijaya Bank, Bank of Baroda(BoB) and Dena Bank, marking the first-ever three-way merger in the country’s banking sector. 

QUESTION: 20

Name the asset management company (AMC) that has become India’s largest AMC 

Solution:

On January 3, 2019, as per the latest data of Association of Mutual funds in India (AMFI), HDFC Mutual Fund has surpassed ICICI Prudential MF to become the country’s largest asset management company 

Related tests