Development Biology MCQ


21 Questions MCQ Test Mock Test Series of IIT JAM Biotechnology | Development Biology MCQ


Description
This mock test of Development Biology MCQ for IIT JAM helps you for every IIT JAM entrance exam. This contains 21 Multiple Choice Questions for IIT JAM Development Biology MCQ (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Development Biology MCQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. IIT JAM students definitely take this Development Biology MCQ exercise for a better result in the exam. You can find other Development Biology MCQ extra questions, long questions & short questions for IIT JAM on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In amphibians, at puberty, nuclear membrane of primary oocyte breaks down by the influence of

Solution:

Progesterone breaks the nuclear membrane of primary oocyte.

QUESTION: 2

Rolling of sheet of cells over other cells during gastrulation is called as :

Solution:

Epiboly in gastrulation movement which is characteristic by rolling of sheet of cells leading to its thinning and spreading of cell layers.

QUESTION: 3

Fast block to polyspermy in Sea Urchin is

Solution:

Fast block to polyspermy is activated after the fusion of first sperm with the egg and involve a change in electrical potential of egg membrane

QUESTION: 4

Embryonic stem cells are derived from

Solution:

Embryonic stem cells are pluripotent and derived from inner mass of blastocyst which is undifferentiated.

QUESTION: 5

Nuclear determinants are also called as

Solution:

Nuclear determinants are called morphogens which determine morphogenesis.

QUESTION: 6

In a bicoid mutant Drosophila ................... will form ?

Solution:

Caudal gene shows its effect in anterior side also as bicoid won’t be able to inhibit its transcription. Hence, tail will form at both the sides.

QUESTION: 7

The only cell that can give rise to a complete new organism is

Solution:

The only cell that can give rise to a complete new organism is the fertilized egg (zygote) and this is described as totipotent

QUESTION: 8

Concentration of bone morphogenetic protein is higher at

Solution:

Concentration of BMP-4 is same at all the sides.   

QUESTION: 9

In case of chick development, primary organizer is called

Solution:

In chick development, primary organizer is called Hensen’s node which forms the fate map further.

QUESTION: 10

Which of the floral whorls is affected in agamous (ag) mutants ?

Solution:

Agamous is present at the B and its mutation effect both petals and stamens.

QUESTION: 11

With respect to development of any organism autonomous specification would result in which type of development?

Solution:

During development, each cell is said to undergo autonomous specification i.e., if removed from the embryo, each cell develops according to its intrinsic instruction. It is also known as mosaic development.

QUESTION: 12

In Hydra, if any part is lost remaining portion re-patterns itself and gives rise to complete organism. Such a pattern of development is termed as

Solution:

This type of regeneration is called as morphallaxis.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Find out the correctly matched options

Solution:

Holoblastic cleavage:

1) Radial cleavage - Ampliioxus. Echinodenns 
2) Spiral cleavage - Annelids. Molluscs 
3) Bilateral cleavage - Tunicates
4) Rotational cleavage - Mammals. Nematodes

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Which of the following maternal effect genes regulate anterior axis development?

Solution:

There are around 50 maternal genes which are involved in anterior-posterior axis specification, but out of the 50 genes, 4 genes are particularly important because their product form gradient along the axis and play important role.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Maternal effect genes are :

Solution:

Maternal effect genes have all the characteristic present in options.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

With respect to male reproductive system in humans, find out the correct statements.

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

Function of Noggin gene

Solution:

Noggin is an antagonist of BMP and heeps in neural ectoderm not in skin ectoderm.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

In developmental biology, morula is ________cell stage. [Answer in integer]


Solution:

Morula is 16 celled stage.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

As mammalian zygotes divide, all cells are totipotent upto the ________________ celled stage. [Answer in integer]


Solution:

As embryo development progresses to the 8 cell stage and beyond depending on the species, the individual blastomeres that comprise the embryo gradually lose their totipotency.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

If a sperm cell contains 8 chromosomes, it comes from an animal that has ______________ chromosomes. [Answer in integer]


Solution:

Both the gametes (either sperm or egg) from each parent should contain half the total number of chromosomes for that species. 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

Primary spermatocyte undergoes 2nd meiotic divisions to produce how many haploid spermatids _______ [Answer in integer]


Solution:

After second meiotic division the primary spermatocyte forms 4 haploid spermatids.

Related tests