Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science


18 Questions MCQ Test Olympiad Preparation for Class 9 | Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science


Description
This mock test of Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 18 Multiple Choice Questions for Class 9 Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science exercise for a better result in the exam. You can find other Diversity Of Living Organisms - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Most common nitrogen fixing cyanobacteria of paddy fields is :-

Solution:

Oscillatoria is a genus of filamentous cyanobacterium which is named after the oscillation in its movement. Filaments in the colonies can slide back and forth against each other until the whole mass is reoriented to its light source.

QUESTION: 2

Kingdom protista includes :-

Solution:
QUESTION: 3

The term protista was coined by :-

Solution:
QUESTION: 4

The wall of Rhizopus hypha is composed of :-

Solution:
QUESTION: 5

Yeast and Penicillium/penicillin producing fungus are included under :-

Solution:
QUESTION: 6

The fungus that may cause disease in human beings is :-

Solution:
QUESTION: 7

Bryophytes are amphibians because

Solution: Amphibians are those organisms which live on both land and in water. Bryophytes are called amphibians of the plant kingdom because these plants though live in soil but they need water for sexual reproduction. The sperm of bryophyte (antherozoids) are flagellate and need water to swim to the eggs. They are aquatic.
QUESTION: 8

Pteridophytes differ from bryophytes in possessing :-

Solution:
Pteridophyte are vascular plants i.e., plants with xylem and phloem, that reproduce and disperse via spores. The dominant phase in bryophyte is gametophyte while the dominant phase in pteridophyte is sporophyte. Bryophytes have no vascular tissues while pteridophytes have vascular tissues.
QUESTION: 9

Azolla/Marsilea is a :-

Solution: Azolla is a water fern that floats on the surface of fresh water ponds, rivers, and flooded fields in the tropics and subtropics of both the New and Old Worlds. It belongs to a derived group of ferns Azollaceae and is closely related to several other aquatic taxa such as Salvinia and Marsilea (11).
QUESTION: 10

Gymnosperms do not have :-

Solution: Gymnosperms are flowerless plants that produce cones and seeds. The term gymnosperm literally means "naked seed," as gymnosperm seeds are not encased within an ovary. ... Unlike angiosperms, gymnosperms do not produce flowers or fruit.
QUESTION: 11

What is true in a scientific name ?

Solution: The correct answer is'C because in scientific name if a name comes from any scientist name than the symbol or name starts from capital letter and if it is given by some person than the name starts with small letter.
QUESTION: 12

What is the exclusive marine phylum?      

Solution: Echinodermata, spiny skinned animals such as sea stars, sea urchins, and sea cucumbers.
QUESTION: 13

Which of the following is a monocot ?

Solution:
Correct answer is b) Wheat.
Monocot is short form for monocotyledon meaning mono- means one and cotyledon --- seed leaf.
So, A monocot has only one seed. So, Grains like wheat , corn, rice, millet etc. are Monocots.

QUESTION: 14

Which among the following has specialised tissue for conduction of water ?
(i) Thallophyta (ii) Bryophyta (iii) Pteridophyta (iv) Gymnosperms

Solution:
QUESTION: 15

Organisms without nucleus and cell organelles belong to :
(i) Fungi (ii) Protista (iii) Cyanobacteria (iv) Archaebacteria

Solution:

Cyanobacteria and archaebacteria belong to kingdom-Monera. Monerans are organisms without nucleus and cell organelles and are called prokaryotes.

QUESTION: 16

Karl Von Linne was involved with which branch of science ?

Solution:
QUESTION: 17

The 'Origin of Species' is written by :

Solution: It means the prevention of favoured races in the struggle for life published on 24 November 1859 is a work of scientific literature by Charles Darwin which is considered to be the foundation of evolutionary biology
QUESTION: 18

Stem of fern is generally :

Solution: